kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | A Kir. Magyar Tudomány-Egyetem I. Sz. Chemiai Intézete |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 201 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Chemiai alapfogalmak | |
Physikai és chemiai sajátságok | 3 |
Atom és molekula | 3 |
Homogen és heterogen testek | 4 |
Atomsúly és molekulasúly | 5 |
Chemiai képletek | 5 |
Egyszerű és összetett gyökök | 6 |
Vegyérték | 6 |
Egyenérték | 7 |
Chemiai jellem | 9 |
Az elemek és vegyületek csoportosítása | 10 |
Chemiai átalakulások | 12 |
Elektrolytos dissociatio | 14 |
Készülékek összeállítása | |
Physikai állandók | |
Sűrűség, fajsúly | 18 |
Olvadáspont | 22 |
Forráspont | 24 |
Chemiai műveletek | |
Oldás, szűrés, kristályosítás | 26 |
Lecsapás, a csapadék kimosása és megszárítása | 28 |
Olvasztás | 28 |
Szállasztás | 30 |
Elpárologtatás | 30 |
Qualitativ chemiai analysis | |
Kémlőszerek | |
Egyszerű oldószerek | 36 |
Chemiai oldószerek | 36 |
Általános kémlőszerek | 38 |
Különleges oldott kémlőszerek | 41 |
A kationok reactiói | |
Az ólom reactiói | 42 |
Az ezüst reactiói | 44 |
A mercuro-gyök reactiói | 44 |
A mercuri-gyök reactiói | 46 |
A bismuth reactiói | 46 |
A cupri-gyök reaktiói | 48 |
A cadmium reactiói | 48 |
A kationok I. osztályának általános jellemzése | 48 |
Az arsen reactiói | 52 |
Az antimon reactiói | 54 |
A stanni-gyök reactiói | 56 |
A stanno-gyök reactiói | 56 |
A kationok II. osztályának általános jellemzése | 58 |
A cobalto-gyök reactiói | 60 |
A nikkel reactiói | 60 |
A ferro-gyök reactiói | 60 |
A ferri-gyök reactiói | 62 |
Az aluminium reactiói | 62 |
A mangano-gyök reactiói | 64 |
A zink reactiói | 64 |
A chromi-gyök reactiói | 66 |
A kationok III. osztályának általános jellemzése | 66 |
A baryum reactiói | 68 |
A strontium reactiói | 70 |
A calcium reactiói | 70 |
A kationok IV. osztályának általános jellemzése | 70 |
A magnesium reactiói | 72 |
A kaliumreactiói | 74 |
A natrium reactiói | 74 |
A lithium reactiói | 74 |
Az ammonium reactiói | 76 |
A hydrogen-ion reactiói | 76 |
A kationok v. osztályának általános jellemzése | 76 |
Az anionok reactiói | |
A carbonatok reactiói | 78 |
A sulfidok reactiói | 80 |
A silicatok reactiói | 80 |
Az I. osztály anionjainak általános jellemzése | 82 |
A sulfatok reactiói | 82 |
Az orthophosphatok reactiói | 84 |
A boratok reactiói | 84 |
A II. osztály anionjainak általános jellemzése | 86 |
A chloridok reactiói | 88 |
A bromidok reactiói | 88 |
A jodidok reactiói | 88 |
A cyanidok reactiói | 90 |
A III. osztály anionjainak általános jellemzése | 90 |
A nitratok reactiói | 92 |
A chloratok reactiói | 94 |
A hydroxydok reactiói | 94 |
A IV. osztály anionjainak általános jellemzése | 96 |
A fontosabb szénvegyületek reactiói | |
Lánczos vagy aliphás vegyületek | |
A chloroform reactiói | 98 |
A jodoform reactiói | 98 |
Az aethylalkohol reactiói | 98 |
A glycerin reactiói | 100 |
Az aethylalkohol reactiói | 100 |
A formaldehyd reactiói | 100 |
Az acetaldehyd reactiói | 102 |
A hangyasav reactiói | 102 |
Az ecetsav reactiói | 102 |
A stearinsav reactiói | 104 |
A tejsav reactiói | 104 |
Az ocalatok reactiói | 106 |
A tartratok reactiói | 106 |
A citratok reactiói | 106 |
Az aethylacetat ractiói | 108 |
Chemiai összetételük alapján hogyan csoportosíhatók a szénhydratok? | 108 |
A szőlőczukor reactiói | 108 |
A nádczukor reactiói | 110 |
A tejczukor reactiói | 110 |
A keményítő reactiói | 112 |
A dextrin reactiói | 112 |
A cellulosa reactiói | 112 |
A fontosabb purin-származékok | 114 |
A coffein reactiói | 114 |
Gyűrűs vagy cyclusos vegyületek | |
A phenol reactiói | 114 |
A metadioxybenzol reactiói | 116 |
Az orthotrioxybenzol reactiói | 116 |
A benzoesav reactiói | 116 |
Az orthooxybenzoesav reactiói | 118 |
A trioxybenzoesav reactiói | 118 |
A tannin reactiói | 120 |
Az antipyrin reactiói | 120 |
Az alkaloidák általános reactiói | 120 |
Az általános kémlőszerek | 122 |
A chini reactiói | 122 |
A morphin reactiói | 124 |
A strychnin reactiói | 124 |
A fehérjék reactiói | 124 |
Egyszerű minőségi elemzés | |
Elővizsgálat | 126 |
Egyszerű minőségi elemzési gyakorlatok | 128 |
Összetett minőségi elemzés | |
Összetett minőségi elemzési gyakorlatok | 138 |
A törvényszéki chemiai analysis elemei | |
Előmunkálatok | 146 |
A legfontosabb mérgek felismerése | |
A phosphor felismerése | 146 |
A kéksav és cyankalium felismerése | 148 |
Az arsen felismerése | 150 |
Térfogatos analysis | |
A térfogatos analysis alapelve | 158 |
Egyenértéksúly | 158 |
Szabályos vagy normál.oldat | 158 |
A térfogatos analysis módszereinek csoportosítása | 160 |
A titrálás eredménye | 162 |
Néhány fontosabb volumetriás oldat készítése, ellenőrzése és alkalmazása | |
Normál sósav | 166 |
Normál nátronlúg | 170 |
Normál kaliumhydrocarbonat-oldat | 172 |
Tized-normál kaliumhypermanganat-oldat | 174 |
Tized-normál natriumthiosulfat-oldat | 178 |
Tized-normál ezüstnitrát-oldat | 180 |
Súlyszerinti analysis | |
A súlyszerinti analysis alapelve | 186 |
Súlymérés | 186 |
Az analysishez használandó anyag mennyisége | 188 |
Gyakoraltok | |
A kristályos baryumchlorid elemzése | |
A krisztályvíz meghatározása | 190 |
A chlor meghatározása | 192 |
A baryum meghatározása | 196 |
A kisérleti eredményekből levonható következtetések | 198 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.