A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fél évszázad az élelmiszermérnök képzésért

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 216 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Fél évszázados hagyomány az élelmiszermérnök képzésben Budapesten - 40 éves az Élelmiszertudományi Kar"
A két világháború között, majd különösen az ötvenes években megindult az élelmiszeripari... Tovább

Előszó

"Fél évszázados hagyomány az élelmiszermérnök képzésben Budapesten - 40 éves az Élelmiszertudományi Kar"
A két világháború között, majd különösen az ötvenes években megindult az élelmiszeripari üzemek számának gyarapodása, termelési kapacitásának növekedése és a technológiai színvonal emelkedése, aminek következtében kialakult a hazai élelmiszergazdaság ágazati strukturája. A gyorsuló fejlődés elengedhetetlenné tette a korszerű élelmiszeripari mérnök képzés szervezetének a kiépítését. A hatvanas évek elején a különböző felsőoktatási intézményekben folytatott dezintegrált és nem célorientált felsőfokú műszaki, természettudományi és agrárszakképzés már nem tudott annyi szakembert adni az élelmiszeriparnak, mint amennyit a nagyarányú élelmiszeripari fejlesztés (hűtőházak, konzervgyárak, borkombinátok, szesz- és sörüzemek építése) igényelt. Különösen a nagyüzemi élelmiszertermelés irányítására alkalmas technológusok hiányoztak. Az ilyen jellegű problémák megoldására hozták létre 1962-ben Budapesten először a Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumot majd később Élelmiszeripari Főiskolát. Az élelmiszerkészítés tudományával és annak célorientált felsőfokon történő oktatásával itt találkozunk először és ide visszatekintve valljuk magunkénak a „Fél évszázados hagyományt az élelmiszermérnök képzésben Budapesten". Az élelmiszeripari mérnökképzés további mérföldköve az 1969-es esztendő, amikor kormányzati döntéssel a Kertészeti Főiskola Kertészeti Egyetemmé alakult át és a MÉM rendeleti úton megalapította a Tartósítóipari Szakot. A szak feladatául kapta a konzerv-, hűtő-, és dohányipari, valamint borászati diszciplínák oktatását. A szakon 3, illetve 5 éves oktatás keretében felsőfokú technológus üzemmérnököket és okleveles mérnököket képeztek. Az egyetemi szintű képzés szellemi kapacitásának és infrastruktúrájának biztosítására szükség volt az Élelmiszeripari Főiskola budapesti oktatóinak és oktatási eszközeinek bevonására is. A Tartósítóipari Szak 1972-ben önálló karrá vált és ez a Tartósítóipari Kar tekinthető valójában a mai Élelmiszertudományi Kar jogelődjének, és innen ered a 40 éves jubileum. Kormányzati döntéssel 1986-ban jött létre a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem és végérvényesen megalakult a budapesti Élelmiszeripari Kar, amely két nagy, eredetileg egymástól független oktatási intézményrendszer összeolvadásából jött létre. A Kar változatos, 1969-ben kezdődött történetében jelentős változáson és fejlődésen keresztül érte el mai szerkezetét, alapozta meg jó hírnevét. Vissza

Tartalom

Dékáni köszöntő 7
Az élelmiszertechnológiai oktatás kezdetei 9
Interjúk a még aktívan dolgozó, volt dékánokkal 25
Az élelmiszertudományi képzés fejlődése és eredményei 49
Az Élelmiszertudományi Kar jelenlegi képzései 58
A tehetséggondozás múltja, jelene és jövője
az Élelmiszertudományi Karon 71
Az Élelmiszertudományi Kar kutatási tevékenysége
és nemzetközi kapcsolatai 84
Az Élelmiszertudományi Kar tanszékei és egyéb szervezeti egységei 93
Az Élelmiszertudományi Kar küldetése és jövőképe 171
Végzett hallgatók névsora 1972-2012 173
Doktori fokozatot (PhD) szerzettek névsora 1995-2012-ig 215
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem