Dr. Juhász Antal: Ajánlás | 7 |
Szigeti György: Bevezető | 11 |
Apátfalva rövid története | 12 |
Szántás - vetés | 13 |
Határhasználat. A nyomásos, fordulós gazdálkodás | 15 |
A trágyázás | 21 |
Az eke és a szántás | 25 |
Egyéb földművelő eszközök: borona, henger | 34 |
A gabonafélék vetése. Boronálás, hengerelés | 36 |
Hiedelmek | 39 |
A vetéstől az aratásig, a vetés gondozása, védése | 39 |
Ábrák 1-14. | 43 |
Aratás | 57 |
Előkészületek az aratásra | 59 |
A kalászosok fajtái. A búza részeinek nevei | 59 |
Következtetések és jóslások az időjárásra és a termelés minőségére | 66 |
Az aratás megkezdésének időpontja | 67 |
Felkészülés az aratásra | 68 |
Az aratás szerszámai és munkamenete | 69 |
A sarló és a sarlóval való aratás | 69 |
A kasza | 70 |
A kaszával való aratás menete | 75 |
A levágott gabona összeszedése | 77 |
A levágott búza összeszedése vontatókba, petrencékbe | 77 |
Az összegyűjtö9tt gabona kisebb egységei | 79 |
Munkaszervezet, munkakoörülmények, szokások | 84 |
Munkaszervezet kaszás aratásnál | 84 |
A munkanap beosztása az aratásban. Étkezések, pihenők | 90 |
Az aratás szokásai, hiedelmei | 92 |
Apátfalváról gyűjtött aratásra utaló népdalok | 92 |
Ábrák 15-18. | 93 |
Az arató népdalok (kotta-szöveg) | 97 |
Hordás, nyomtatás, cséplés | 99 |
A gabona hordása | 101 |
A gabona hordásának munkatípusai és eszközei | 101 |
Előkészület a hordáshoz | 106 |
Rakodás | 108 |
Munkaszervezet és munkamegosztás a hordásnál | 111 |
A behordott gabona tárolása | 112 |
A szemnyerés eljárásai | 121 |
Nyomtatás | 122 |
A cséplőgépek szerepe a szemnyerésben | 124 |
A gabonaszemek tisztítása | 134 |
A gabonaszem tisztításának módjai | 134 |
A megtisztított szem felmérése és raktározása | 138 |
A szórt vagy rostált gabona felszedése és bemérése | 138 |
A gabona tároló helye | 139 |
A szalma és törek összerakása | 141 |
Ábrák 19-26. | 143 |
Csűrök és Polyvás színek Apátfalván | 151 |
Kapásnövények hagyományos termesztése | 155 |
Kukorica termesztése | 157 |
A burgonya termesztése | 171 |
A cukorrépa termesztése | 173 |
A takarmányrépa termesztése | 174 |
Veteményezés | 176 |
A dinnye termesztése | 177 |
A hagyma termesztése | 178 |
A vöröshajma (vöröshagyma) termesztése | 179 |
A fokhajma (foghagyma) termesztése | 180 |
Ábrák 27-33. | 181 |
A Köles, a repce és a kender termesztése, szénamunkák | 183 |
Kertek Apátfalván | |
A köles termesztése | 185 |
A repce termesztése | 187 |
A kender termesztése | 188 |
Szénamunkák | 193 |
Kertek az apátfalvi határban | 199 |
Kertészeti építmények, csőszkunyhók Apátfalván | 209 |
Ábrák 34-35. | 214 |
Állattartás Apátfalván I-III. | 217 |
Állattartás I. Legeltető állattenyésztés. Ló, szarvasmarha, disznó | 219 |
A legeltető és pásztorkóodó életmód emlékei | 219 |
Lótartás | 227 |
Szarvasmarhatartás | 238 |
Disznótartás | 244 |
Állattartás II. Baromfiak | 250 |
A falusi ház és tanya körüli baromfitartás kialakulása és jelentősége Apátfalván | 250 |
Tyúk | 258 |
Liba | 270 |
Kacsa | 274 |
Pulyka | 275 |
Gyöngyös | 277 |
Páva | 278 |
Piacozás az aprójószággal | 278 |
Állattartás III. Egyéb apró állatok a ház körül | 281 |
Galambtartás | 281 |
Birkatartás | 291 |
Kecsketartás | 295 |
Kutya | 297 |
Macska | 303 |
Nyúltartás | 305 |
Méhek | 307 |
Selyemhernyó | 310 |
Népi táplálkozás Apátfalván I-VI. | 313 |
Táplálkozás I. A gyűjtögető élelemszerzés apátfalvi emlékei | 315 |
Ételek | 316 |
A paraszti konyha húsellátása és a disznóvágás | 328 |
Táplálkozás II. A termelő gazdálkodás kérdéseinek vizsgálata Apátfalván | 344 |
Csecsemők, gyerekek, a családtól távollevők, cselédek, betegek táplálkozása, gyakoribb vendéglátási szokások a múltban és napjainkban | 352 |
Táplálkozás III. Az apátfalvi kenyérsütés | 359 |
Táplálkozás IV. A hús jelentsége és szerepe az apátfalviak táplálkozásában | 372 |
Táplálkozás V. Tészták és sütemények az apátfalviak életében | 382 |
Az étolaj hagyományos sutulása Apátfalván | 388 |
Táplálkozás VI. Nyersen fogyasztott, valamint alkalmilag készített gyors és könnyű ételek. Saláták | 389 |
Tej és tejfeldolgozás | 393 |
Gyümölcs és cukorfogyasztás | 396 |
Gyümölcsök és zöldségfélék tartósítása | 398 |
Fűszerek és ízesítők | 399 |
Italok | 401 |
Dohányzás | 403 |
Az ételek tárolása | 403 |
A háziszappan főzése Apátfalván | 405 |
Tanyai telekrendezés | 413 |
Ábrák 36-37. | 419 |
Adatközlők | 421 |
Felhasznált irodalom | 423 |