1.060.308

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fehérjevizsgálati módszerek

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 296 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-10-0725-1
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 31123. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A fehérjeanalitikai alapmódszerek alkalmazási területe (Dr. Kerese István)11
A fehérjeanalitikai munkák általános ismertetése12
Előkészítő munkák12
Elválasztástechnikai munkák14
Meghatározási munkák15
Metodikai példák17
Irodalom22
Általános laborítóriumi módszerek (Dr. Gáspár László)24
Általános laboratóriumi munkák a vizsgálati anyagok előkészítésére24
Mintavétel24
A minták homogenizálása27
Száraz, szilárd anyagok aprításának eszközei27
Nedves, szilárd anyagok aprításának eszközei28
A vizsgálati anyag koncentrálása és szárítása29
Koncentrálás és szárítás vákuumbepárlással29
Szárítás liofilizálással33
Fehérjeoldatok készítése36
Szöveti fehérjék kioldása36
Szöveti fehérjék kisajtolása38
Fehérjeoldatok szűrése, koncentrálása szűréssel38
Szűrés és szűrők38
Ultraszűrés40
Kis molekulasúlyú anyagok szűrése dialízissel, elektrodaialízissel40
Centrifugálás és centrifugák44
A fehérjeanalitikai laborítórium egyéb fontos eszközei46
Meghatározások a vizsgálati anyagok általános jellemzésére48
Szárazanyag-tartalom meghatározása48
Hamutartalom meghatározása51
Zsírtartalom meghatározása51
Nitrogéntartalom meghatározása Kjeldahl-módszerrel52
A Kjeldahl-féle roncsolás52
A roncsolásban képződött ammónia meghatározása titrálással57
A roncsolásban képződött ammónia meghatározása fotometriásan60
Nitrogéntartalom meghatározása égetéssel64
A vizsgálati anyag nemfehérje-nitrogén (NPN) tartalmának meghatározása65
Fehérjemeghatározási módszerek65
Spektrofotometriás eljárások ultraibolya tartományban66
Spektrofotometriás és kolorimetriás eljárások a látható fény tartományában67
Fehérjemeghatározások festékkötődéssel70
Turbidimetiás eljárások71
Fluorometriás eljárások72
Refraktometriás eljárások73
Polarimetriás eljárások73
Általános jellegű irodalom74
Irodalom74
Elektroforézis (Dr. Takács Ödön)77
Az elektroforézis alapjai, az elektroforézis metodikai formái77
A poliakrilamid-gél elektroforézis (PAGE)79
A PAGE alapjai79
A PAGE vegyi anyagai82
Az akrilamid és biszakrilamid82
Katalizátorok82
Detergensek82
Pufferoldatok83
A PAGE analitikai alkalmazása84
Analitikai készülékek84
A gél készítése85
Gélpálcák készítése91
Géllapok készítése93
A fehérjeminta készítése és gélre vitele94
A gél-elektroforézis folyamata95
A gél kivétele elektroforézis után96
A gél fixálása, festése és mosása96
A leggyakrabban használt festési módszerek98
Specifikus festések99
A proteinogram kiértékelése100
Direkt-értékelés UV-fényben100
Fluorometriás kiértékelés101
Festett proteinogramok kiértékelése101
A gél frakcionálása101
A gélek megőrzése, tárolása102
Az egydimenziós elektroforetogramok interpretálása102
Speciális PAGE-alkalmazások103
Gradiens PAGE103
A detergens Page alkalmazása molekulasúly-meghatározáshoz103
Radioizotopokkal jelzett, fehérjéket tartalmazó gél nukleáris feldolgozása106
Enzimek specifikus kimutatása106
Immunológiai alkalmazások107
Kétdimenziós elválasztások107
Mikro-disc-elektroforézis108
Preparatív módszerek fehérjefrakciók kinyerésére109
A PAGE alkalmazása és eredményei109
A PAGE alkalmazása a biokémiai kutatásban109
A PAGE alkalmazása az élelmiszer- és takarmányfehérje-kutatásban110
A PAGE klinikai-kémiai alkalmazása113
Az izoelektromos fokuszálás114
Elektrofókuszálás oszlopmódszerrel115
Szacharóz gradiens115
Izoelektromos fokuszálás poliakrilamid-gélben115
Elelktrofokuszálás géllapon és vékonyrétegen116
Izotachoforézis117
Irodalom119
Oszlopkromatográfiás módszerek (Dr. Kerese István)123
Fehérjék és peptidek oszlopkromatográfiája124
Adszorpciós oszlopkromatográfia és alkalmazási területe124
Megoszlásos oszlopkromatográfia és alkalmazási területe126
Az ioncserés oszlopkromatográfia és alkalmazási területe127
Kromatografálások ioncserélő műgyantákkal128
Kromatografálások cellulóz alapú ioncserélőkkel133
Kromatografálások ioncserélő gélekkel139
Egyéb kromatográfiás módszerek140
Aminosavak oszlopkromatográfiája143
A vizsgálati anyag előkészítése kromatografáláshoz144
A minta hidrolizálása144
Savas hidrolízis145
Lúgos hidrolízis150
A deproteinizálás152
Aminosavak oszlopkromatografálása154
A kromatografálás technikai feltételei155
A gyantaoszlop155
A pufferoldatok készítése157
A ninhidrinoldat készítése158
Az analizátor160
A kromatografálás161
A kromatogramok értékelése172
Speciális kromatográfiás metodikák172
Az aminosavak ioncserés oszlopkromatográfiájának fejlődési irányai175
Irodalom177
Gélkromatográfia (Dr. Kalász Huba)183
A gélkromatográfia alapjai183
Gélek, géltípusok és jellemzőik184
A kromatográfiás műveletekhez használt gélek ismertetése185
Gélkromatográfiás készülékek és használatuk194
Gélkromatográfiás számítások199
Elméleti tányérszám és szeparálódás203
Gélkromatográfiás kísérletek előkészítése és metodikája205
A gél előkészítése205
A gélkromatográfiás oszlop töltése205
A gél szennyeződésének elkerülése, a szennyezett gél tisztítása206
Az oszlop és a minta méretei206
Reciklizációs gélkromatográfia208
A minta térfogatának hatása a szeparálásra213
A gélkromatográfia alkalmazásának fő területei215
Gélkromatográfiás molekulasúly-mérés215
Kötődési - komplexképződési folyamatok vizsgálata220
Preparatív csoportszeparálások222
Preparatív frakcionálások223
Peptidek gélkromatográfiás tisztítása233
Aminosavak gélkromatográfiája233
Egyéb gélkromatográfiás eljárások238
Gélkromatográfia szerves oldószerben238
Zónakicsapásos eljárás239
Centrifugálásos eljárások239
Ioncserés gélkromatográfia240
Affinitási gélkromatográfia240
Irodalom243
Fehérjék, peptidek és aminosavak rétegkromatográfiája (Tyihák Ernő)244
A rétegkromatográfia technikája244
Fehérjék rétegkromatográfiája248
Fehérjék elválasztása gélrétegen248
Fehérjék elválasztásának lehetőségei szerves és szervetlen alapanyagú rétegen253
A peptidek és peptidszármazékok rétegkromatográfiája255
Peptidek elválasztása szervetlen és szerves alapanyagú rétegen255
A peptidek elektrokromatográfiája259
Peptidek és peptidszármazékok kimutatási reakciói260
Aminosavak és rokonvegyületek rétegkromatográfiája263
Elválasztás szervetlen alapanyagú rétegen263
Aminosavak elválasztása cellulózrétegen268
Aminosavak elválasztása ioncserélő rétegen269
Aminosavak elválasztása zsugorított (színterelt) szilikagélrétegen273
Aminosavak elektrokromatográfiája274
Aminosavak kimutatása rétegkromatogramokon275
Szilikagél alapú rétegek275
Cellulóz alapú rétegek276
Ioncserélő gyantát tartalmazó rétegek276
Aminosavak színreakciói ninhidrinnel276
Az aminosavak félkvantitatív és mennyiségi meghatározása277
A rétegkromatográfia felhasználása peptidek és fehérjék szekvencia-analíziséhez280
2,4-dinitro-fenil (DNF)-aminosavak vizsgálata280
A danzil (Dns)-, pizil- és banzil-aminosavak rétegkromatográfiás vizsgálata285
A fenil-tiohidantoin (PTH)-aminosavak rétegkromatográfiája289
Irodalom292
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fehérjevizsgálati módszerek Fehérjevizsgálati módszerek Fehérjevizsgálati módszerek Fehérjevizsgálati módszerek

A védőborító enyhén szakadt, kopott.

Állapot:
1.940 Ft
970 ,-Ft 50
5 pont kapható
Kosárba