1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fehérjehordozó takarmánynövények (szója, lóbab, borsó) termesztése és vetőmag-előállítása az Európai Unióban

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A megfelelő fehérjeellátás az emberiségnek a kielégítő és kiegyensúlyozott táplálkozással szorosan összefüggő, egyik örök gondja. Jelentősége nem csupán abban rejlik, hogy létfenntartás... Tovább

Előszó

A megfelelő fehérjeellátás az emberiségnek a kielégítő és kiegyensúlyozott táplálkozással szorosan összefüggő, egyik örök gondja. Jelentősége nem csupán abban rejlik, hogy létfenntartás fehérjefogyasztás nélkül nem lehetséges, hanem abban is, hogy a kalorikusan vagy a mennyiségileg elegendő táplálék önmagában nem garantálja a napi fehérjeigény fedezését. A túlnyomórészt növényi táplálékkal élő természeti népek régóta tudják, hogy étrendjüket legalább időnként állati termékekkel kell kiegészíteniök, noha nincsenek a növényi és az állati fehérjékre, azok egymást kiegészítő aminosavösszetételére vonatkozó ismereteik.
Az éhezés ellen az utóbbi évtizedekben kibontakozott világméretű és regionális kampányok különböző gazdaságpolitikai és más okok miatt eddig nem jártak sikerrel. Ettől függetlenül a fehérjetermelés általános növelése nem szűnő tudományos és agráripari törekvések előterében áll. Ezen belül a társadalmi fejlődés, a termelés és a fogyasztás változásával a növényi és az állati fehérjék étrendi szerepében már az ipari forradalom kezdete óta megfigyelhetők hangsúlyeltolódások. 1970-ben egy fő világátlagban naponta 68 g fehérjét fogyasztott, aminek 68%-a volt növényi és 32%-a állati eredetű (KRALOVÁNSZKY 1975). Ebből kiindulva az állati fehérjék termelésének és fogyasztásának fellendítését célzó jelentős programok indultak (Magyarországon is). Napjainkban az egészségesebb táplálkozás jegyében ellenkező irányzat bontakozik ki: a növényi fehérjéket széleskörű propaganda népszerűsíti és ennek nyomán növekszik a nagy szemű (és más), szántóföldi termesztésre alkalmas hüvelyes növények (szója, lóbab, borsó stb.) vetésterülete. Szokás ezeket a növényeket abrak takarmányoknak is nevezni, jóllehet humán célú hasznosításuk is fontos. Magyarország elkövetkező csatlakozása az Európai Unióhoz szükségessé teszi, hogy összefoglaljuk azokat az újabb ismereteket és irányzatokat, amelyek e jelentős fehérjeszolgáltató növények hazai termesztésének fejlesztéséhez az elmondottak szellemében hozzájárulhatnak. Óhatatlan, hogy eközben már ismert tényeket, adatokat ne ismételjünk. Ezek azonban megerősítik a korábbi megállapításokat. Vissza

Tartalom

1. BEVEZETÉS 5
2. A FEHÉRJESZOLGÁLTATÓ TAKARMÁNYNÖVÉNYEK JELENTŐSÉGE 5
3. BELTARTALMI JELLEMZŐK 6
3.1. Fehérjetartalom, fehérjeminőség (aminosavösszetétel) 7
3.2. Emészthetőség, tápérték 8
3.3. Antinutritív anyagok 9
4. TERMESZTÉSI IGÉNYEK, TERMESZTÉSTECHNIKA 11
4.1. Talaj, talajművelés, vetés 11
4.2. Műtrágyázás, baktériumos oltás, öntözés 13
4.3. Vetésforgó, növényvédelem 16
4.4. Hőmérsékleti, nappalhossz- és vízviszonyok 20
4.5. Betakarítás, szárítás, raktározás 22
5. VETŐMAGTERMESZTÉS 24
5.1. Vetőmagelőállítás, -feldolgozás, -tárolás. Vetőmagminőség 24
5.2. Fajtaválaszték, biodiverzitás 28
6. TRANSZGÉNIKUS FAJTÁK 36
7. NAGYMAGVÚ FEHÉRJE-HÜVELYESEK AZ EU-BAN 39
8. NAGYMAGVÚ FEHÉRJE-HÜVELYESEK MAGYARORSZÁGON 46
9. ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK 48
10. IRODALOM 51
11. FÜGGELÉK 64

dr. Sági Ferenc

dr. Sági Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: dr. Sági Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem