1.063.004

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fehérjedús étrend szerepe a műtéti előkészítésben és utókezelésben

Szakdolgozat

,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Minden gyógyító tevékenység célja a betegség, vagy következményeinek orvoslása. Napjainkban is a betegségek jelentős százaléka csak műtéti beavatkozással gyógyítható. Az operatív terápia a szerv... Tovább

Előszó

Minden gyógyító tevékenység célja a betegség, vagy következményeinek orvoslása. Napjainkban is a betegségek jelentős százaléka csak műtéti beavatkozással gyógyítható. Az operatív terápia a szerv vagy szervrendszer funkcióit az anatómiai állapot megváltoztatásával javítja és rendszerint tartós vagy végleges javulásra vezet. A rohamosan fejlődő sebészét egyre inkább igényli az őt segítő társszakmák tevékenységének fejlődését /anastesiológia, immunológia, dietetika/. Dietoterápiával növelhető a beteg teherbírása, csökkenthető a műtéti kockázat és fokozható a műtét utáni szak sikeressége. A műtéti teherbírás alapfeltétele, hogy a beteg a legjobb általános állapotban kerüljön a műtétre, és ezt az állapotot fenntartsuk. A szervezetnek mindenkor az adott állapotától függően meghatározott igénye van az egyes tápanyagokból, ennek kielégítése a korszerű dietoterápia feladata. A pozitív diétás szemlélet szükségessé teszi az egyes tápanyagok qualitativ és quantitativ vizsgálatát és biztosítását az adott állapotnak megfelelően. Ehhez mindig egyénileg kell elbírálni a beteg aktuális tápláltsági állapotát, ami felmérhető a kórelőzményékből, a műtét előtti tápláltság fokából, a kórfolyamat pontos elemzéséből, a betegség sajátosságaiból, lefolyásából, időtartamából. Lerich nevezte először a műtétből eredő ártalmat "postoperativ betegségnek". Megállapította, hogy minden műtét az egész szervezet egyensúlyának zavarához vezet. A diéta célja az anyagcserezavar nagyságának csökkentése - minél előbbi megszüntetése, segítve ezzel a sebész gyógyító munkáját. Vissza

Tartalom

I. BEVEZETÉS 1
II. MŰTÉTI TRAUMA ÉS A MŰTÉT ELŐTTI ÉHEZÉS HATÁSA AZ ANYAGCSERÉRE 3
III. GYOMOR-, BÉL-, EPE-, PANKREASZ BETEGEK MŰTÉTI ELŐKÉSZÍTÉSE 7
IV. GYOMORMŰTÉTEK ÉS DIÉTÁS KEZELÉSÜK 9
4.1 Műtét étrendi előkészítése 11
4.2 Az emésztés és felszívódás változásai gyomorműtétek után 13
4.2.1 Diétás kezelés 15
4.3 A posztoperatív szak diétás kezelésének szempontjai 20
4.4 A Dumping-szindróma és étrendje 24
V. BÉLMŰTÖTT BETEGEK DIÉTÁS KEZELÉSE 27
5.1 Bélműtétek 27
5.2 A műtét étrendi előkészítése 29
5.3 Kiterjedt vékonybél rezekciók következtében kialakult malabszorpció diétás kezelése 33
5.4 Vastagbél és végbélműtétek után alkalmazott diétás kezelés 38
5.4.1 Vastagbélműtétek után alkalmazott diétás kezelés 38
5.4.2 Végbélműtétek utáni diéta 41
VI. EPEMŰTÖTT BETEGEK DIÉTÁS KEZELÉSE 44
6.1 Műtéti előkészítés 45
6.2 Epekő, epehólyageltávolítás után alkalmazott diétás kezelés 45
6.3 Epeutakon végzett műtét diétás kezelése 48
VII. PANKREASZMŰTÉT UTÁN ALKALMAZOTT DIÉTA 50
7.1 Pankreaszműtétek és gyakoriságuk 50
7.2 Pankreaszműtétek után alkalmazott diétás kezelés szempontjai 51
VIII. TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK A BETEG OTTHONI ELLÁTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN 54
IX. ÖSSZEFOGLALÁS 56
X. IRODALOMJEGYZÉK 58
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem