1.062.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gép- és műszerismeret II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 183 oldal
Sorozatcím: Az élelmiszeripari szakmunkásképzés tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-232-520-6
Megjegyzés: Negyedik, javított kiadás. Tankönyvi szám: Szm-563. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E tankönyv szerves folytatása a Gép- és műszerismeret I. kötetnek. Felépítése, rendszerezése, kiemelései követik az ott érvényesített gondolatmenetet.
Az egyes fejezetek olvasmányt, rövid... Tovább

Előszó

E tankönyv szerves folytatása a Gép- és műszerismeret I. kötetnek. Felépítése, rendszerezése, kiemelései követik az ott érvényesített gondolatmenetet.
Az egyes fejezetek olvasmányt, rövid elméleti ismertetést és magyarázatot, az elmélet gyakorlati, elsősorban élelmiszeripari alkalmazását, végül kérdéseket és feladatokat tartalmaznak.
A tárgyalt tananyag az élelmiszeriparban általánosan alkalmazott gépeket és berendezéseket, továbbá a szakmunkások számára ma már elengedhetetlen mérés- és műszerismereti kérdéseket kívánja megismertetni.
Az eredményes tanulás érdekében szükséges a mindenkori tananyagrészek gondos átolvasása, a kiemelt, esetleg megjelölt anyagrészek pontos megtanulása és a kérdések, feladatok önálló kidolgozása.
A tankönyv megkísérli összekapcsolni a tananyagot az élelmiszeripar sajátosságaival, a gyakorlatban és a termelésben előforduló feladatokkal. Az értelmes tanulás és a maradandó tudás érdekében célszerű mindvégig ezt az utat követni. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Szállítóeszközök az élelmiszeriparban
Szállítás és anyagmozgatás (Olvasmány) 7
Szilárd és ömlesztett anyagok szállítása 8
Szállítószalag 8
Láncos szállítómű 9
Serleges félvonó 11
Szállítócsiga 12
Lengő szállítóberendezések 13
Lengőasztal (lengővályú) 13
Rázóvályú (rázócsatorna) 14
Gravitációs szállítószerkezetek 15
Futócsövek 15
Csúszdák 15
Görgőpálya 17
Szállítás áramló közegben 18
Pneumatikus szállítás 18
Fludizációs szállítás 20
A ciklon 23
Rakodó- és emelőgépek 25
Felvonók 28
A szállítóberendezések teljesítménye, szállítóképessége 29
Az élelmiszeripari üzemek vízellátása 33
Folyadékszállító gépek 33
Dugattyús szivattyúk 33
A dugattyús szivattyúk szerkezeti elemei 36
A forgattyús hajtóművek mozgását alakító mechanizmusok 39
Körforgó szivattyúk 40
Egyéb szivattyúk 44
Mozgórész nélküli szivattyúk 47
Hidrofor 50
Szivattyúk üzeme 51
Dugattyús szivattyúk üzeme 51
Körforgó szivattyúk üzeme 52
Légszállító gépek 54
Légszivattyúk 54
Szellőzők 56
Légsűrítők 57
Kalorikus gépek
Kazánok és fűtési rendszerűk 63
Tüzelőanyagok 63
Tüzelőberendezések 64
Rostélytüzelésű szerkezetek 64
Rostély nélküli szerkezetek 66
Kazánszerkezetek 69
Kazánszerelvények 72
Belsőégésű motorok 76
Hűtőgépek és hűtőberendezések 80
Hűtőközegek 81
Hűtőelemek 82
Kompresszoros hűtőgépek 83
Abszorpciós hűtőgépek 85
Közvetlen és közvetett hűtés 86
Hőcserélők 87
Kondenzátorok (gőzsűrítők) 89
A környezetvédelem és eszközei az élelmiszeriparban
Víz- és légszennyező források az élelmiszeriparban (Olvasmány) 95
A levegőszennyeződés és csökkentése 96
A vízszennyeződés és csökkentése 97
Mechanikai szennyvíztisztítás 98
Biológiai szennyvíztisztítás 100
Ipari mérések és mérőeszközök
Méréstechnikai alapismeretek 105
A mennyiség és a mérés fogalma 105
Az SI-mértékegység-rendszer 106
Mérési módszerek 107
Műszertípusok 108
A mérőműszerek általános felépítése és elemei 109
A mérőműszerek jellemzői 110
Villamos mérőműszerek 110
Állandó mágnesű műszerek 110
Lágyvasas műszerek 113
Elektrodinamikus műszerek 115
Indukciós műszerek 118
Hőmérsékletmérő műszerek 121
Üveghőmérők 121
Manometriás (nyomásos) hőmérők 123
Szilárd test hőtágulásán alapuló hőmérők 124
Villamos hőmérők 125
A hőmérők ellenőrzése, felszerelése és kezelése 127
Nyomásmérő műszerek 129
Folyadéktöltésű nyomásmérők 130
Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérők 132
A nyomásmérő műszerek ellenőrzése és karbantartása 134
Sűrűségmérő műszerek 136
Folyadékok sűrűségének mérése 137
A sűrűségmérő műszerek ellenőrzése és kezelése 141
Szintmérő műszerek 142
Szilárd anyagok szintmérői 142
Folyadékszintmérők 144
A szintmérő műszerek ellenőrzése, felszerelése és kezelése 147
Mennyiségmérő műszerek 148
Szilárd anyagok mennyiségmérői 149
Folyadékmennyiség-mérők 151
Az áramlási sebesség mérése
Mérés nyomáskülönbséggel 154
Mérés rotaméterrel 155
Mennyiségmérő műszerek ellenőrzése, felszerelése és kezelése 156
Nedvességmérő műszerek 158
Szilárd anyagok nedvességtartalmának mérése 158
Gázok nedvességtartalmának mérése 159
A nedvességmérő műszerek ellenőrzése, felszerelése és kezelése (Olvasmány) 162
Irányítástechnika
Az ember adottságaihoz alakított gépek 167
Az irányítás 167
A vezérlés 170
Szabályozás 172
Alapfogalmak 172
Szabályozási feladatok az élelmiszeriparban 175
Hőmérséklet-szabályozás 175
Nedvességszabályozás 175
Folyadékszint-szabályozás 176
Szilárdanyag-adagolás szabályozása 177
Nyomásszabályozás 177
Lángőr-automatika 178

Fecske László

Fecske László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fecske László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem