kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Planétás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 187 oldal |
Sorozatcím: | Jelenlévő múlt |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 29 cm x 20 cm |
ISBN: | 963-9014-13-3 |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
Fazekas kisszótár | 7 |
A fazekasság gyakorlata | |
A fazekasság nyersanyagai | 17 |
Az agyag | 17 |
Az agyag formálhatósága és térfogatának változásai | 17 |
Az agyag viselkedése a tűzben | 18 |
Az égetett agyag színváltozása | 18 |
Az agyag alkotórészei és ezek befolyása az agyag tűzállóságára | 18 |
Az agyaghoz kevert anyagok és ezek hatása az agyag minőségére | 19 |
A soványító anyagok | 20 |
A cserépképződés folyamata | 20 |
Az agyag beszerzése | 20 |
Az agyag beszerzése és tárolása napjainkban | 22 |
A kerámiatermékek csoportosítása az agyag tulajdonságai alapján | 22 |
Engobok, földfestékek és öntőmasszák | 22 |
A mázak | 23 |
A máz alkotórészeinek befolyása a máz olvaszthatóságára | 24 |
A máz és cserép közötti viszony | 24 |
Mázreceptek és mázképletek | 24 |
Mázhibák | 25 |
A fazekasműhely felszerelése, a fazekas szerszámai | 26 |
A fazekasműhely berendezési tárgyai | 26 |
Egy mai fazekasműhely berendezése | 30 |
A fazekas kéziszerszámai | 31 |
Az agyag-előkészítés szerszámai | 31 |
A korongolás szerszámai | 31 |
A díszítés szerszámai | 32 |
A segédeszközök | 33 |
Egy mai fazekasműhely felszerelése | 34 |
Az agyag útja az előkészítéstől a kész edényig | 36 |
Az agyag megmunkálásának lehetőségei | 36 |
Marokedény | 36 |
Hurka- (spirál) technika | 38 |
Lapokból történő összeállítás | 41 |
A préselés | 42 |
Az öntés | 43 |
A korongolás | 43 |
A korong működtetése, forgatása | 43 |
A balos korong meghajtása | 43 |
Az orsós korong meghajtása bal lábbal | 44 |
Az orsós korong meghajtása jobb lábbal | 44 |
Az agyaggyúrás és rögölés | 45 |
A korongolás tényleges folyamata | 45 |
A terítőmunka (tálasedény) alakításának sorrendje | 48 |
A felhúzómunkák (fennálló edények) kialakításának sorrendje | 50 |
Edénykiegészítők (fülek, lákbak, stb.) | 51 |
A fülek illesztése, ragasztása | 53 |
Retusálás | 53 |
Esztergálás vagy fenékszögcsípés | 54 |
Az engobozás | 55 |
A mázazás | 56 |
Az egyes edényformák, funkciójuk és készítésmódjuk | 58 |
Tálasedények | 58 |
Főzőedények és köcsögök | 61 |
Tárolóedények, ételhordók | 64 |
Szütőedények | 67 |
Más konyhaedények | 72 |
Vizeskorsók | 76 |
Butykos, kulacs, butella | 81 |
Borosedények | 86 |
Díszedények | 91 |
Világítóeszközök, játékok, fazekasszerszámok és kályhák | 94 |
Díszítőtechnikák | 101 |
A felület átalakítása | 101 |
Csiszolás (sikálás, kavicsolás) | 101 |
Domborműves, rátétes (rakott) díszítmény | 101 |
Mélyített díszítés | 102 |
Áttört díszítés | 104 |
Sgraffiato vagy "alákarcolás" | 104 |
Színhatás, festés | 105 |
Csíkozás | 105 |
Folthatásra törekvő díszítés, tarkázás | 106 |
Ornamentális festés: virágozás | 108 |
Az égetés | 109 |
A Kárpát-medence fazekasságának története | |
Bevezetés | 113 |
A kárpát-medence fazekassága a magyar honfoglaláls előtt | 115 |
A magyar fazekasság a 10-15. században | 120 |
A magyar fazekasság a 16-17. században | 123 |
A magyar fazekasság a 18. században | 126 |
Legfontosabb fazekasközpontjaink a 19. században | 129 |
A Nyugat-Dunántúl fazekassága | 129 |
Észak- és Közép-Dunántúl fazekassága | 133 |
A Dél-Dunántúl fazekassága | 138 |
A Felvidék fazekassága | 143 |
A Dél-Alföld fazekassága | 150 |
A Közép-Tisza-vidék fazekassága | 154 |
A Felső-Tisza-vidék fazekassága | 160 |
A Partium és Erdély fazekassága | 164 |
A Székelyföld és a Barcaság fazekassága | 170 |
Moldva és Bukovina fazekassága | 175 |
Összefoglalás | 178 |
Irodalomjegyzék | 179 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.