1.061.260

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Farsangi falatok

Szerkesztő
Szeged
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és Termelő Kft
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Magyar konyha ízei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 14 cm x 10 cm
ISBN: 963-8459-04-2
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A lakomázás, a dínom-dánom ideje a magyar ember számára a farsang. A sok eszem-iszom, lakodalom a sütés-főzés tudományának rendkívül gazdag hagyományait teremtette meg az elmúlt évszázadokban - máig "divatos" farsangi ételekkel. Ha azt halljuk: farsang, azonnal a fánkra gondolunk. Meg füstölt húsokkal készített jobbnál-jobb ételekre: csipetkés, kolbászos, tejfölös bablevesre; csülökkel főtt lencsefőzelékre; sárgaborsóra oldalassal; káposztákra... S persze tyúkpecsenyére, libamellre, fácánsültre. Finom tésztákra, dióval töltött aszaltszilva csemegére. No meg jóféle itókákra, ürmösborra, mézes csipkére.
Hogy miért? Nemigen tudjuk rá a választ. Annyit legfeljebb, hogy ezek a régi magyar farsangi étkek, ezt illik enni. Főzzük, sütjük, fogyasztjuk hát. Hogy jól csináljuk-e? - Nos, aki belelapoz ebbe a könyvecskébe megtudhatja. A "farsangfarkán", a leginkább falatozós-iszogatós farsangvégi napokon hagyományos ételek, italok legjellemzőbb írásait gyűjtöttük ebbe a következő oldalakra, s... Tovább

Fülszöveg

A lakomázás, a dínom-dánom ideje a magyar ember számára a farsang. A sok eszem-iszom, lakodalom a sütés-főzés tudományának rendkívül gazdag hagyományait teremtette meg az elmúlt évszázadokban - máig "divatos" farsangi ételekkel. Ha azt halljuk: farsang, azonnal a fánkra gondolunk. Meg füstölt húsokkal készített jobbnál-jobb ételekre: csipetkés, kolbászos, tejfölös bablevesre; csülökkel főtt lencsefőzelékre; sárgaborsóra oldalassal; káposztákra... S persze tyúkpecsenyére, libamellre, fácánsültre. Finom tésztákra, dióval töltött aszaltszilva csemegére. No meg jóféle itókákra, ürmösborra, mézes csipkére.
Hogy miért? Nemigen tudjuk rá a választ. Annyit legfeljebb, hogy ezek a régi magyar farsangi étkek, ezt illik enni. Főzzük, sütjük, fogyasztjuk hát. Hogy jól csináljuk-e? - Nos, aki belelapoz ebbe a könyvecskébe megtudhatja. A "farsangfarkán", a leginkább falatozós-iszogatós farsangvégi napokon hagyományos ételek, italok legjellemzőbb írásait gyűjtöttük ebbe a következő oldalakra, s kínálunk belőlük az olvasónak valóságos lakomát. Sajtfánkkal, vadhúslevessel, babpörkölttel, székelykáposztával, serpenyős libacombbal, natúr kacsasülttel, gesztenyés fácánnal, babéros nyúllal, céklamártással, pampuskával, herőcével, cicegével...
S egy plusz "recept"-tel, mely azt írja le, miért éppen ezek a hagyományos farsangi ételeink, hogy miért is volt a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő idő a télkergető, tavaszhívogató, párválasztó népi mulatozás ideje, és miben is állt valójában a lakomázás, a vigadozás. A fánknak mi köze van a bő terméshez, a disznóhízáshoz, a háztetőhöz és a mágiához; miért kell tormával bekenni ilyenkor a ház négy sarkát; miért ajánlatos húshagyókedden kolbászt enni...
Mindettől különleges ez a "farsangi falat"-ként kínált kis könyv. Vissza

Tartalom

Invitáló7
Előételek9
Sajtfánk9
Nyúlpástétom9
Kelvirágfánk - hússal9
Levesek11
Bab - füstölt tyúkkal11
Sárgaborsó - oldalassal11
Csipetkés12
Kolbászleves12
Tyúkhúsleves - mással12
Vadhúsleves13
Főzelékfélék15
Babpörkölt15
Savanyúkáposzta főzelék15
Lencsefőzelék16
Székelykáposzta16
Sárgaborsó17
Húsételek19
Kenyérben sült sonka19
Tyúkpecsenye - levesből19
Serpenyős libacomb19
Rizses libaaprólék20
Savanyú libamell20
Orjával sült21
Kolozsvári káposzta22
Kocsonya magyarosan22
Natúr kacsasült22
Fácánsült23
Fogolybecsinált23
Gesztenyés fácán24
Nyúlpaprikás24
Babéros nyúl24
Mártások, saláták27
Almás tormamártás27
Céklamártás27
Tárkonyos lencse27
Boros hagymasaláta28
Leveszöldség saláta28
Tészták, csemegék29
Tarkedli29
Pampuska29
Fonatos fánk30
Farsangi fánk30
Forgácsfánk31
Herőce31
Kitoló32
Cicege32
Görhe33
Káposztás pogácsa33
Babtorta33
Diós aszalt szilva34
Túróhab34
Italok35
Ürmös35
Narancsbor35
Mancipanci36
Mézes csipke36
Csipkés almalé36
Gyümölcsös tej37
"Farsangfarka"38
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem