1.060.135

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakágazati technológia - Malomipar I.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 303 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakmunkásképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-160-X
Megjegyzés: 57 fekete-fehér ábrával illusztrált. Megjelent 500 példányban. Tankönyvi szám: Szm-517.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A GABONAIPAR ÁGAZATAI, TEVÉKENYSÉGE
ELSŐ RÉSZ
MALMI ANYAGISMERET. A GABONA RAKTÁROZÁSA
ELSŐ FEJEZET
A MALMOK NYERSANYAGAI
A) A kenyérgabonák 7
1. A búza 10
a) A búza fajai 10
b) Hazai búzafajták 11
c) A búzaszem szerkezete 11
2. A rozs 13
a) A rozs fajai 13
b) Hazai rozsfajták 13
c) A rozsszem szerkezete 13
B) A kenyérgabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok 15
1. Az őrlési érték fogalma 16
2. A gabona vegyi összetétele 18
a) A szénhidrátok 18
b) A fehérjék (proteinek)
c) A víz tartalom 19
d) A zsírok és olajok 21
e) Ásványi anyagok 22
f) Vitaminok 22
g) Enzimek 22
3. A gabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok 23
4. A gabona halmaztulajdonságai 23
a) gabonahalmaz keverékessége, tisztasága 23
b) A gabonahalmaz kiegyenlítettsége 24
c) A hektolitersúly 25
d) Az ezer szemsúly 26
e) Az egészségi állapot 26
f) A gabona nedvességtartalma 27
g) Az acélosság 27
h) A gabona keménysége 28
i) A gabona fajsúlya 28
5. A gabona egyedi tulajdonságai 28
a) A gabonaszem alakja és nagysága 28
b) A gabonaszem fejlettsége 29
c) A héj vastagsága 29
d) A gabonaszem színe 29
6. A béltartalmi (felhasználási) értéket meghatározó tulajdonságok 29
a) A fehérjetartalom 30
b) A cukortartalom 30
c) A keményítő- és fehérjebontó enzimek mennyisége és hatóképessége 30
C) A gabona kártevői 32
1. A gabona növénybetegségei 34
a) Az üszögbetegségek 34
b) A rozsdagombák 36
c) Az anyarozs 35
d) A penészgombák 35
2. A gabona gyomnövényei 35
a) Mérgező vagy méreggyanús, a lisztnek ízt, illetve szagot adó káros gyommagvak 35
b) A nem mérgező gyommagvak 36
3. A gabona állati kártevői 36
a) A rágcsálók 36
b) A madarak 36
c) A rovarkártevők 37
4. Védekezés a gabona kártevői élén 37
a) Védekezés a gabona növényi betegségei és gyommagvai ellen 37
b) Védekezés az állati kártevők ellen 38
MÁSODIK FEJEZET
A MALMI KÉSZTERMÉKEK
A) A fő- és a melléktermékek 44
1. A malmi főtermékek 46
a) A lisztek 46
b) Az asztali dara 47
2. A malmi melléktermékek 48
a) A koptató melléktermékei 48
b) Az őrlőüzem melléktermékei 48
B) A malmi késztermékek minőségét befolyásoló tulajdonságok 50
1. A liszt külső tulajdonságai 52
a) A liszt egészségi állapota 52
b) A liszt szaga 52
c) A liszt íze 53
d) A liszt színe 53
e) A liszt szemcsézettsége 54
f) A liszt nedvességtartalma 54
2. A liszt belső tulajdonságai 55
a) A sikértartalom mennyisége és minősége 55
b) A lisztek hamutartalma 56
c) A liszt savfoka 56
d) A liszt enzim- aktivitása 56
3. A feldolgozó iparok igényei a liszt minőségével szemben 56
a) A sütőipar követelményei 57
b) A tésztaipar követelményei 57
o) A kekszipar követelményei 57
G) A késztermékek raktározása 59
1. A malmi készáruráktárakkal szemben támasztott követelmények 62
2. A lisztraktározás jelentősége 62
3. Késztermék-raktározási módszerek 63
a) Az őrlemények tárolása zsákokban
b) A malmi késztermékek ömlesztett tárolása 64
4. Jellegzetes lisztraktári kártevők 65
a) A nagy lisztbogár 65
b) A kis lisztbogár 65
c) A nagy kenyérbogár 65
d) A kis kenyérbogár 65
e) A lisztmoly 66
HARMADIK FEJEZET
A GABONA RAKTÁROZÁSA
A) A gabona átvétele, raktározási módok 69
1. A gabona átvétele 72
a) Az ömlesztett gabona átvétele 72
b) A zsákokban érkező gabona átvétele, kirakása 74
2. A raktározási módok 74
a) A padozatra rendszerű gabonatárolás 74
b) Silórendszerű gabonatárolás 78
B) Műveletek a tárolás előtt és raktározás közben 80
1. Műveletek a gabona tárolása előtt 82
a) A gabona raktári előtisztítása 82
b) A gabona hőközléses szárítása 85
c) A kukorica morzsolása és szárítása 88
d) A gabona betárolása a tárolóterekbe 88
2. Raktározás közbeni műveletek 90
a) A gabona átforgatása (eleválás) 90
b) Az utántisztítás művelete 91
c) A gabona szellőztetése nyugalmi állapotában. A hőközlés nélküli szárítás
művelete 92
d) A gabona minőségének ellenőrzése tárolás közben 95
3. A technológiai műveletek egyidejűsége 96
C) A gabona raktározása közben lejátszódó életfolyamatok 100
1. Az új gabona utóérése (fermentáció) 102
2. A gabona légzése 103
a) A gabona nedvességtartalmának hatása légzés intenzitására 103
b) A hőmérséklet hatása a gabona légzésének intenzitására 104
második rész
az őrlésre előkészítés
ELSŐ FEJEZET
az Őrlésre előkészítés műveletei
A) A gabona malmi keverése 113
1. A gabona malmi átvétele 118
2. A gabona malmi keverése 118
B) A gabona halmaztisztítása 121
1. A szelelő rostálás művelete 124
a) A rostálás művelet 124
b) Osztályozás az áramlási tulajdonságok különbsége alapján, a szelelés
művelete 128
2. A mágneses vaskiválasztás
a) Vaskiválasztás permanens mágnesekkel
b) Vaskiválasztás elektromágnessel
3. A triőrözés művelete
4. Az után tisztítási műveletek
a) Az után triőrözés művelete
b) A tarár melléktermékeinek után tisztítása
5. Különleges halmaz tisztítási műveletek 139
a) Az üszögszétveretés 139
b) A kígyóhagyma-kiválasztás
c) Az anyarozs- kiválasztás
C) A felülettisztítás műveletei 141
1. A nedves felülettisztítás, a mosás művelete 144
2. Száraz felülettisztítás 147
a) A hámozás művelete 147
b) A kefélés művelete 149
D) Kondícionálási műveletek 161
1. A hőközlés nélküli kondicionálás 154
a) A nedvesítés 154
b) A pihentetés 155
c) A pihentetési eljárások 156
2. A hőközléses kondicionálás 159
3. A héjszívósító kondicionálás 161
MÁSODIK FEJEZET
AZ ŐRLÉSRE ELŐKÉSZÍTŐ ELJÁRÁSOK FELÉPÍTÉSE, A FOLYAMATÁBRÁK
A) A rozs előkészítése őrlésre, az előkészítés folyamatábrája 165
1. A rozs keverése 170
2. A halmaztisztítás műveletei 170
3. Az utántisztítás és az utántriőrözés műveletei 171
4. A rozs kondicionálása 171
a) A kondicionálás első lépcsője 171
b) A kondicionálás második lépcsője 171
c) A kondicionálás harmadik lépcsője 171
5. A felülettisztítás műveletei 172
a) A száraz felülettisztítás első szakasza 172
b) A száraz felülettisztítás második szakasza 172
c) A száraz felülettisztítás harmadik szakasza 172
B) A búza előkészítése őrlésre, az előkészítés folyamatábrái 173
1. A mechanikus búzamalmi koptató folyamatábrája 176
a) A halmaztisztítás műveletei 176
b) Az utántriőrözés művelete 177
c) A száraz és a nedves felülettisztítás műveletei 177
d) A búza kondicionálása 177
e) A kiegészítő (mellék-) műveletek 178
2. A pneumatikus búzamalmi koptató folyamatábrája 178
a) A búza keverése 178
b) A halmaztisztítás műveletei 180
c) A koptatói melléktermékek utántisztítása 180
d) A felülettisztítás műveletei 181
e) A kondicionálás műveletei 181
3. A koptató tisztító munkájának ellenőrzése 182
a) A koptató tisztító munkájának vizsgálata a nyers árú, a főtermék, a koptatói termékek, valamint a hulladék mennyisége és összetétele alapján 182
b) A koptató tisztító munkájának vizsgálata a szeparálási hatásfokkal 182
harmadik rész
az Őrlés műveleteinek elmélete
ELSŐ FEJEZET
A KENYÉRGABONA APRÍTÁSA
A) Az őrléssel kapcsolatos általános alapfogalmak 191
B) A hengerek aprító munkáját befolyásoló tényezők 197
1. Az aprító munkát befolyásoló hengertényezők 200
a) A hengerátmérő hatása a hengerek aprító munkájára 200
b) A sebességviszonyok hatása a hengerek aprító munkájára 203
c) Az őrlőrés hatása a hengerek aprító munkájára 209
2. Az apró munkát befolyásoló rovátkatényezők 212
a) A rovátkaszög (rovátkaalak) hatása a hengerek aprító munkájára 213
b) A rovátkasűrűség hatása a hengerek aprító munkájára 216
c) A rovátkaelhajlás hatása a hengerek aprító munkájára 221
d) A rovátkapárosítás hatása a hengerek aprító munkájára 223
3. A sima hengerek aprító munkáját befolyásoló tényezők 225
4. A hengerek aprító munkáját befolyásoló üzemelési tényezők 226
a) A hengerre vezetett Őrlemény szemcsézettségének hatása a hengerek aprító
munkájára 226
b) A tápszerkezet elhelyezésének, a táplálás módjának hatása a hengerek aprító munkájára 226
c) A hűtés hatása a hengerek aprító munkájára 228
d) A hengerfelület tisztításának hatása a hengerek aprító munkájára 228
e) A technikai állapot hatása a hengerek aprító munkájára 229
MÁSODIK FEJEZET
AZ ŐRLÉSI TERMÉKEK SZITÁLÁSA
A) Az őrlési termékek szitálásával kapcsolatos alapfogalmak 233
B) A szitálás elmélete 239
1. A szitálás jósága 242
a) A szitálás élessége 242
b) Az átmenet tisztasága 243
c) A szitálás hatásfoka 243
d) A szitálás intenzitása 245
2. A szitálás intenzitását befolyásoló tényezők 246
a) A bevonat anyagának, lyukméretének hatása a szitálás intenzitására 246
b) A relatív sebességkülönbség hatása a szitálás intenzitására 247
c) Az átmenetek és átesések elvezetésének hatása a szitálás intenzitására 250
d) A bevonattisztítás hatása a szitálás intenzitására 251
C) Szitaelrendezések 253
1. Az átesések kivezetése durvuló szitasorozattal 256
2. Az átmenetek kivezetése finomodó szitasorozattal 257
3. Vegyes (kombinált) anyagkivezetés a szitáiból 257
HARMADIK FEJEZET
A DARA- ÉS A DERCETISZTÍTÁS MŰVELETE
A) A dara- és a dercetisztítás alapfogalmai 261
B) A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befolyásoló tényezők 269
.1. A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befolyásoló technikai tényezők 272
a) A táplálás hatása a dara- és dercetisztítás hatásfokára 272
b) A bevonat hatása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára 273
c) A légáram befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára 274
2. A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befolyásoló technológiai tényezők 275
a) Az éles leszitálás befolyása a dara- és a derce tisztítás hatásfokára 275
b) A darák nagyság és minőség szerinti elkülönítésének befolyása a dara- és a
dercetisztítás hatásfokára 276
C) Az utántisztítás műveletei 279
1. A főtermék (átesés) utántisztitása 282
2. Az átmenet utántisztitása 282
3. Az átcsapat utántisztitása 282
4. A darafeloldás dercéinek utántisztitása 283
NEGYEDIK FEJEZET
A LISZTKEVERÉS MŰVELETE
1. A lisztfajták összeállításának szempontjai 290
a) A liszttípusok összeállításának szempontjai rozs őrlésekor 290
b) A liszttípusok összeállításának szempontjai búza őrlésekor 291
2. A keverés (homogenizálás) művelete 291
a) A lisztek előkeverése 291
b) A „háromkamrás" lisztkeverés 291
c) A léglazításos (fluidizációs) őrleménykeverés 292
d) A „kétkamrás" lisztkeverés 292
e) Az őrlemény keverés kiegészítő műveletei 293

Farkas József

Farkas József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Farkas József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem