1.060.282

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Malomipari anyagismeret és az őrlés műveletei

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 303 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-327-X
Megjegyzés: Fekete-fehér, színes ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ajánljuk e kötetet az élelmiszeriparban dolgozó szakmunkásoknak, betanított unkásoknak abból a célból, hogy szakmai ismereteiket bővítsék, műveltségüket növeljék. Legyenek könyveink tudásuk gyarapításának forrásai, munkájuknak hasznos segítői. Szeretnénk, ha a kötetekből ügyes kis kézikönyvtárat gyűjtenének össze, amely szakmai munkájukban megbízható iránytű lenne.

Tartalom

Malmi anyagismeret. A gabona raktározása
A malmok nyersanyagai
A kenyérgabonák7
A búza10
A búza fajai10
Hazai búzafajták11
A búzaszem szerkezete11
A rozs13
A rozs fajai13
Hazai rozsfajták13
A rozsszem szerkezete13
A kenyérgabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok15
Az őrlési érték fogalma16
A gabona vegyi összetétele18
A szénhidrátok18
A fehérjék (proteinek)18
A víztartalom19
A zsírok és olajok21
Ásványi anyagok22
Vitaminok22
Enzimek22
A gabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok23
A gabona halmaztulajdonságai23
Gabonahalmaz keverékessége, tisztasága23
A gabonahalmaz kiegyenlítetsége24
A hetrolitersúly25
Az ezerszemsúly25
Az egészségi állapot25
A gabona nedvességtartalma27
Az acélosság27
A gabona keménysége28
A gabonafajsúlya28
A gabona egyedi tulajdonságai28
A gabonaszem alakja és nagysága28
A gabonaszem fejlettsége29
A héj vastagsága29
A gabonaszem színe29
A beltartalmi (felhasználási) értéket meghatározó tulajdonságok29
A fehérjetartalom30
A cukortartalom30
A keményítő- és fehérjebontó enzimek mennyisége és hatóképessége30
A gabona kártevői32
A gabona növénybetegségei34
Az üszögbetegségek34
A rozsgombák35
Az anyarozs35
A penészgombák35
A gabona gyömnövényei35
Mérgező vagy méreggyanús, a lisztnek ízt, illetve szagot adó káros gyommagvak35
A nem mérgező gyommagvak36
A gabona állati kártevői36
A rágcsálók36
A madarak36
A rovarkártevők37
Védekezés a gabona kártevői ellen37
Védekezés a gabona növényi betegségei és gyommagvai ellen37
Védekezés az állati kártevők ellen38
A malmi késztermékek
A fő- és a melléktermékek44
A malmi főtermékek44
A lisztek46
Az asztalidara46
A malmi melléktermékek47
A koptató melléktermékek48
Az őrlőüzem melléktermékei48
A malmi késztermékek minőségét befolyásoló tulajdonságok48
A liszt külső tualjdonságai50
A liszt egészségi állapota52
A liszt szaga52
A liszt íze52
A liszt színe53
A liszt szemcsézettsége53
A liszt nedvességtartalma54
A liszt belső tulajdonságai54
A sikértartalom mennyisége és minősége55
A lisztek hamutartalma55
A liszt savfoka56
A liszt enzim- aktivitása56
A feldolgozó iparok igényei a liszt minőségével szelmben56
A sütőipar követelményei56
A tésztaiper követelményei57
A kekszipar követelményei57
A késztermékek raktározása57
A malmi készáruraktárokkal szemben támasztott követelmények59
A lisztraktárokkal szemben támasztott követelmények62
A lisztraktározás jelentősége62
Késztermék-raktározási módszerek63
Az őrlemények tárolása zsákokban63
A malmi késztermékek ömlesztett tárolása64
Jellegzetes lisztraktári kártevők65
A nagy lisztbogár65
A kis lisztbogár65
A nagy kenyérbogár65
A kis kenyérbogár65
A lisztmoly66
A gabona raktározása
A gabona átvétele, raktározási módok69
A gabona átvétele72
Az ömlesztett gabona átvétele72
A zsákokban érkező gabona átvétele, kirakása74
A raktározási módok74
A padozatos rendszerű gabonatárolás74
Silórendszerű gabonatárolás78
Műveletek a tárolás előtt és raktározás közben80
Műveletek a gabona tárolása előtt82
A gabona raktári előtisztítása82
A gabona hőközléses szárítása85
A kukorica morzsolása és szárítása88
A gabona betárolása a tárolóterekbe88
RAktározás közbeni műveletek90
A gabona átforgatása (eleválás)90
Az utántisztítás művelete91
A gabona szellőztetése nyugalmi állapotában. A hőközlés nélküli szárítás művelete92
A gabona minőségének ellenőrzése tárolás közben95
A technológiai műveletek egyidejűsége96
A gabona raktározása közben lejátszódó életfolyamatok100
Az új gabona utóérése (fermentáció)102
A gabona légzése103
A gabona nedvességtartalmának hatása légzés intenzitására103
A hőmérséklet hatása a gabona légzésének intenzitására104
Az őrlésre előkészítés
Az őrlésre előkészítés műveletei
A gabona malmi keverése113
A gabona malmi átvétele118
A gabona malmi keverése118
A gabona halmaztisztítása121
A szelelőrostolás művelete124
A rostálás művelete124
Osztályozás az áramlási tulajdonságok különbsége alapján, a szelelés művelete128
A mágneses vaskiválsztás132
Vaskiválasztás permanens mágnesekkel132
Vaskiválasztás elektromágnessel133
A triőrözés művelete133
Az utántisztítási műveletek137
Az utántriőrözés művelete137
A tanár melléktermékeinek utántisztítása138
Különleges halmaztisztítási műveletek139
Az üszögszétveretés139
A kicsóhagyma- kiválasztás139
Az anyarozs- kiválasztás140
A felülettisztítás műveletei141
A nedves felülettisztítás, a mosás művelete144
Száraz felülettisztítás147
A hámozás művelete147
A kefélés művelete149
Kondicionálási műveletek151
A hőközlés nélküli kondicionálás154
A nedvesítés154
A pihentetés155
A pihentetési eljárás156
A hőkezeléses kondicionálás159
A héjszívósító kondicionálás161
Az őrlésre előkészítő eljárások felépítése, a folyamatábrák
A rozs előkészítése őrlésre, az előkészítés folyamatábrája165
A rozs keverése170
A halmaztisztítás műveletei170
Az utántisztítás és az utántriőrözés műveletei171
A rozs kondicionálása171
A koncidionálás első lépcsője171
A kondicionálás második lépcsője171
A kondicionálás harmadik lépcsője171
A felülettisztítás műveletei72
A száraz felülettisztítás első szakasza172
A száraz felülettisztítás második szakasza172
A száraz felülettisztítás harmadik szakasza172
A búza előkészítése őrlésre, az előkészítés folyamatábrái173
A mechanikus búzamalmi koptató folyamatábrája176
A halmaztisztítás műveletei176
Az utántriőrözés művelete177
A száraz és a nedves felülettisztítás műveletei177
A bűza kondicionálása177
A kiegészítő (mellék-) műveletek178
A pneumatikus búzamalmi koptató folyamatábrája178
A búza keverése178
A halmaztisztítás műveletei180
A koptatói melléktermékek utántisztítása180
A felülettisztítás műveletei181
A kondicionálás műveletei181
A koptató tisztító munkájának ellenőrzése182
A koptató tisztító munkájának viszgálata a nyersáru, a főtermék, a koptatói termékek, valamint a hulladék mennyisége és összetétele alapján182
A koptató tisztító munkájának viszgálata a szeparálási hatásfokkal182
Az őrlés műveleteinek elmélete
A kenyérgabona aprítása
Az őrléssel kapcsolatos általános alapfogalmak191
A hengerek aprító munkáját befolyásoló tényezők197
Az aprító munkát befolyásoló hengertényezők200
A hengerátmérő hatása a hengerek aprító munkájára200
A sebességviszonyok hatása a hengerek aprító munkájára203
Az őrlőrés hatása a hengerek aprító munkájára209
Az aprító munkát befolyásoló rovátkatényezők212
A rovátkaszög (rovátkaalak) hatása a hengerek aprító munkájára213
A rovátkasűrűség hatása a hengerek aprító munkájára216
A rovátkaelhalás hatása a hengerek aprító munkájára221
A rovátkapárosítás hatása a hengerek aprító munkájára223
A sima hengerek aprító munkáját befolyásoló tényezők225
A hengerek aprító munkáját befolyásoló üzemelési tényezők226
A hengerre vezetett őrlemény szemcsézettségének hatása a hengerek aprító munkájára226
A tápszerkezet elhelyezésének, a táplálás módjának hatása a hengerek aprító munkájára226
A hűtés hatása a hengerek aprító munkájára228
A hengerfelület tisztításának hatása a hengerek aprító munkájára228
A technikai állapot hatása a hengerek aprító munkájára229
Az őrlési termékek szitálása
Az őrlési terméekk szitálásával kapcsolatos alapfogalmak233
A szitálás elmélete239
A szitálás jósága242
A szitálás élessége242
Az átmenet tisztasága243
A szitálás hatásfoka243
A szitálás intenzitása245
A szitálás intenzitását befolyásoló tényezők246
A bevonat anyagának, lyukméretének hatása a szitálás intenzitására246
A relatív sebességkülönbség hatása a szitálás intenzitására247
Az átmenetek és átesések elvezetésének hatása a szitálás intenzitására250
A bevonattisztítás hatása a szitálás intenzitására251
Szitaelrendezések253
Az átesések kivezetése durvuló szitasorozattal256
Az átmenetek kivezetése finomodó szitasorozattal257
Vegyes (kombinált) anyagkivezetés a szitából257
A dara- és a dercetisztítás művelete
A dara- és a dercetisztítás alapfogalmai261
A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befolyásoló tényezők269
A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befoylásoló technikai tényezők272
A táplálás hatása a dara- és dercetisztítás hatásfokára272
A bevonat hatása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára273
A légáram befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára274
A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befolyásoló technológiai tényezők275
Az élet leszitálás befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára275
A darák nagyság és minőség szerinti elkülönítésének befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára276
Az utántisztítás műveletei279
A főtermék (átesés) utántisztítása282
Az átmenet utántisztítása282
Az átcsapat utántizstítása282
A darafeloldás dercéinek utántisztítása283
A lisztkeverés művelete
A lisztfajták összeállításának szempontjai290
A liszttípusok összeállításának szempontjai rozs őrlésekor290
A liszttípusok összeállításának szempontjai búza őrlésekor291
A keverés (homogenizálás) műveletei291
A lisztek előkeverése291
A "háromkamrás" lisztkeverés291
A léglazításos (fluidizációs) őrleménykeverés292
A "kétkamrás" lisztkeverés292
Az őrleménykeverés kiegészítő műveletei293

Farkas József

Farkas József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Farkas József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem