1.066.806

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Falusi disznóvágás

Magyaros ízek sertéshúsból

Szerző
Pozsony
Kiadó: Kalligram Könyv- és Lapkiadó Kft.
Kiadás helye: Pozsony
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 202 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN: 80-7149-539-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerző Európa egyik legismertebb gasztronómusa volt, akinek receptkönyvei több mint egymillió példányban keltek el Magyarországon, de számos könyvét francia, angol és német nyelvre is lefordították. A Falusi disznóvágás című könyve elsősorban azokhoz szól, akik szeretik a magyar konyhát, a magyaros ízeket. Olyan egyedülálló, átfogó műről van szó, amelyből még a kezdő háziasszonyok is könnyen elsajátíthatják
- a füstölt húsok (makói, alföldi és kun sonka),
- a májas és véres hurkák,
- a kolbászok (gyulai, debreceni, szárazkolbász),
- a szalámik (erdélyi, csípős, köményes szalámi gyulai módra),
- a pástétomok (kenőmájas, disznófej-, máj- és nyelvpástétom),
- a disznósajtok készítését,
- a húsok mélyhűtéses tárolását,
továbbá
- 29 disznóhúsból készült leves,
- 77 disznóhúsból készült magyaros étel,
valamint az ezekhez szükséges
- köretek, mártások, saláták,
- sós tészták, édességek receptjeit.
Tolnai Kálmán kitűnő és hasznos kézikönyve egyetlen magyar háziasszony... Tovább

Fülszöveg

A szerző Európa egyik legismertebb gasztronómusa volt, akinek receptkönyvei több mint egymillió példányban keltek el Magyarországon, de számos könyvét francia, angol és német nyelvre is lefordították. A Falusi disznóvágás című könyve elsősorban azokhoz szól, akik szeretik a magyar konyhát, a magyaros ízeket. Olyan egyedülálló, átfogó műről van szó, amelyből még a kezdő háziasszonyok is könnyen elsajátíthatják
- a füstölt húsok (makói, alföldi és kun sonka),
- a májas és véres hurkák,
- a kolbászok (gyulai, debreceni, szárazkolbász),
- a szalámik (erdélyi, csípős, köményes szalámi gyulai módra),
- a pástétomok (kenőmájas, disznófej-, máj- és nyelvpástétom),
- a disznósajtok készítését,
- a húsok mélyhűtéses tárolását,
továbbá
- 29 disznóhúsból készült leves,
- 77 disznóhúsból készült magyaros étel,
valamint az ezekhez szükséges
- köretek, mártások, saláták,
- sós tészták, édességek receptjeit.
Tolnai Kálmán kitűnő és hasznos kézikönyve egyetlen magyar háziasszony könyvespolcáról sem hiányozhat. Vissza

Tartalom

Falusi disznóvágás5
Mit együnk a disznóölés napján?
Böllér reggeli9
Böllér máj9
Főtt disznófej9
Disznótoros vacsora10
A disznó felbontásának módjai11
A disznó részei16
A feldarabolt disznó további bontása mélyhűtőben történő tároláshoz16
Mit miből készítsünk
Bográcsgulyás17
Disznópörkölt17
Bácskai rizses hús17
Székelygulyás17
Disznóhúsból tokányok18
Vagdalt húsok, fasírozottak18
Töltött paprika18
Erdélyi rakott káposzta18
Töltött káposzta18
Töltött karalábé, tök18
Disznótoros káposzta18
Disznóhúsok konyhai felhasználásra történő előkészítése19
A disznóhús tartósítása21
Disznóvágásnál használatos fűszerfélék
Paprika23
Bors25
26
Köménymagőrlemény26
Babérlevél26
Majoránna26
Koriandermag27
Gyömbér27
Sáfrány27
Kakukkfű27
Borsikafű-őrlemény27
Vöröshagyma27
Fokhagyma28
Füstölt húsok készítése29
Kakukkfüves sonka29
Alföldi parasztsonka30
Makói sonka30
Kisalföldi gyors sonka31
Kun parasztsonka31
Füstölt császárhús32
Ibériai szárított sonka32
Egyéb füstölthúskészítmények33
Tarja, karaj33
Oldalas33
Dagadó33
Disznófej, csülök, köröm, bőr33
Szalonnák34
Sózott szalonna34
Alföldi fehér teaszalonna34
Füstölt kenyérszalonna35
Füstölt csemegeszalonna35
Füstölt tokaszalonna35
Hurkafélék készítése36
Májas hurka36
Debreceni rizses-május hurka37
Zsemlés májas hurka37
Rizses-májas hurka38
Köleskásás hurka38
Hideg májas hurka39
Füstölt májas hurka39
Bácskai füstölt hurka40
Bonyhádi húsos hurka40
Véres hurka42
Alföldi véres hurka42
Majoránnás véres hurka43
Rizses véres hurka43
Tejes véres hurka44
Zsemlés véres hurka I.44
Zsemlés véres hurka II.45
Véres hurka vegyes belsőséggel45
Füstölt véres hurka46
A kész hurka tárolása46
Pástétomok készítése47
Kenőmájas készítése47
Disznófejpástétom47
Májpástétom48
Nyelvpástétom48
Pástétomfűszer-keverék48
Pástétomfűszerek előkészítése és adagolása49
Disznósajtok készítése50
Disznósajt I.50
Disznósajt II.51
Disznósajt III.52
Disznósajt IV.52
Disznósajt V.53
Kolbászkészítés54
Friss sütni való kolbász55
Frissen fogyasztandó sütni vagy főzni való kolbász55
Kolbász kizárólag borssal történő fűszerezése56
Citromos főzőkolbász56
Debreceni kolbász57
Szárazkolbász57
Gyulai kolbász57
Szalámikészítés59
Csípős szalámi60
Erdélyi szalámi60
Köményes szalámi csabai módra61
Disznóhússal készült levesek
Bableves disznócsülökkel62
Bácskai gombócleves62
Burgonyaleves disznóhússal63
Csalánleves füstölt oldalassal63
Erdélyi csorbaleves64
Erdélyi paszulyleves64
Gombás disznóraguleves65
Gyergyói füstölt húsleves65
Káposztaleves háromszékiesen66
Káposztaleves savanyú káposztából66
Kelkáposztaleves füstölt disznóhússal67
Orosz falusi leves köcsögben67
Örmény gombócleves68
Román tavaszi leves68
Disznóorjaleves69
Sárgaborsóleves füstölt disznóhússal69
Szász fokhagymás leves70
Szász tormaleves70
Szilvaleves füstölt oldalassal71
Szoljánkaleves virslivel (orosz étel)71
Vagdalbelsőrész-leves72
Malacleves tejfölösen72
Bakonyi pandúrleves73
Erőleves (Consommé Potages clairs) (francia étel)73
Kaporleves erdélyiesen74
Disznógulyás alföldiesen74
Disznógulyás palócosan75
Disznógulyás szegediesen76
Disznógulyás szerb módra76
Levesbetétek
Daragombóc (zsírral)78
Sonkás galuska78
Szombatos tepertős galuska78
Grízgaluska79
Gyúrt levestészta79
Húsgaluska79
Kapros-túrós gombóc80
Lúdgégenyaktészta80
Reszelt tésztadara80
Tejfölös galuska81
Tejes galuska81
Tojáshabgaluska81
Májgombóc82
Disznóvelős gombóc82
Vajasgaluska82
Velősgaluska83
Disznóhúsból készült ételek
Bami Goreng (kínai étel)84
Bigos (lengyel egytálétel)84
Brassói disznótarja85
Cipóban sült húsvéti csülök86
Cassoulet (francia étel)86
Chili con carne (mexikói étel)87
Currys disznóragu kínai módra88
Csülök káposztásan88
Debreceni disznókaraj89
Disznótoros káposzta89
Disznócsülök Juhász Imre-módra90
Erdélyi tokány91
Fokhagymás disznókaraj91
Főtt füstölt csülök92
Gombás rakott hús92
Gombás disznónyelv92
Gombás szalonnás disznóborda93
Gombás szűzpecsenye vörösborral93
Gombás tokány94
Gombás töltött karaj94
Gombás vesevelő95
Hargitai töltött kelkáposzta95
Indonéz húsos metélt96
Kapros disznóborda csirkemájjal97
Káposzta svábosan97
Kolozsvári káposzta98
Kolozsvári töltött káposzta98
Kolozsvári disznókaraj99
Kaukázusi saslik99
Lucskos káposzta100
Mezőségi paradicsomos káposzta100
Nápolyi sonka101
Disznópaprikás Juhász Imre-módra101
Nizzai disznószelet102
Nem-rán (vietnami étel)102
Palóc tárkonyos disznófej103
Rakott húsos burgonya103
Rizses hús104
Román csevapcsicsa104
Disznóborda sampinyongombával104
Disznókaraj elzászi módra105
Disznóragu édes-savanyúan (kínai étel)106
Sörben párolt disznóborda (cseh étel)106
Disznókaraj bácskaiasan107
Disznókaraj serpenyősen107
Disznókaraj libamájjal108
Disznókaraj pármai módra108
Disznókaraj alumíniumfóliában109
Disznókaraj hortobágyiasan109
Disznócomb burgundi módra110
Disznócomb szegediesen111
Disznócomb debreceniesen112
Disznócomb temesváriasan112
Disznólapocka borral113
Disznóflekken113
Disznó piroti pljeskavica114
Disznóhús bőrösen114
Disznónyelv tojásosan115
Szerb kifti115
Szerb rizses hús115
Szerb gyuvecs116
Sztranzsa kebab (bolgár étel)116
Töltött disznódagadó I.117
Töltött disznódagadó II.117
Töltött martilapu118
Tűzdelt disznómáj119
Vajdasági pljeskavica119
Vranjei pljeskavica (szerb étel)119
Vadászpecsenye szerb módra120
Velős májszeletek120
Velővel töltött karalábé121
Disznócomb egri módra122
Disznókaraj vidéki módra122
Disznókaraj elzászi módra123
Disznómáj rántva123
Disznómáj debreceniesen124
Disznómáj pirítva124
Köretek, főzelékek
Burgonyagombóc126
Burgonyapüré126
Francia körítés127
Galuska127
Hasábburgonya128
Kelkáposzta-főzelék128
Lencsefőzelék129
Lecsó129
Paradicsomos káposzta130
Párolt káposzta130
Párolt rizs131
Pirított tarhonya131
Sárgaborsópüré132
Szalmaburgonya132
Disznósonkagombóc132
Disznótüdőgombóc133
Disznótüdőtáska133
Májgombóc134
Zöldbab vajjal134
Zöldborsó vajjal134
Zsemlegombóc135
Mártások
Gombás barnamártás136
Barnamártás (alapmártás)136
Burgundi mártás137
Céklamártás137
Gombás fehérmártás137
Fodormentamártás138
Fokhagymamártás138
Gombakrém138
Gombakrémmártás139
Gombamártás I.139
Gombamártás II.140
Gombamártás III.140
Gombamártás IV.140
Hagymamártás141
Kapormártás141
Majonéz (alapmártás)142
Madeiramártás142
Mézmártás143
Olasz mártás143
Paradicsommártás143
Remoulade-mártás144
Ribiszkemártás144
Róbert-mártás145
Sommártás145
Sóskamártás145
Tartármártás146
Tormamártás-tejföllel146
Zsályamártás147
Zsemlemártás147
Saláták
Burgonyasaláta148
Ecetes torma148
Erdélyi babsaláta149
Erdélyi sült paprika149
Céklasaláta I.149
Céklasaláta II.150
Fejes saláta150
Franciasaláta150
Gombasaláta I.151
Gombasaláta II.151
Gombasaláta majonézzel152
Gombasaláta vargányából152
Hagymasaláta153
Káposztasaláta153
Paprikasaláta153
Paradicsomsaláta154
Sárgadinnye-saláta154
Szerb újhagymasaláta154
Uborkasaláta155
Sós tészták
Aludttejes pogácsa156
Bázeli sajtos lepény (svájci étel)156
Borsos lángos157
Burgonyalángos157
Burgonyás palacsinta sajtosan157
Burgonyafánk158
Csuszatészta158
Hortobágyi húsos palacsinta159
Hússal töltött palacsinta159
Juhtúrós pogácsa159
Káposztás töpörtyűpogácsa (vajdasági étel)160
Káposztás rétes160
Káposztás csusza161
Lángos kolozsváriasan161
Krumplinudli162
Palacsintatészta162
Pirog hússal töltve (orosz étel)163
Sonkás palacsinta163
Tejfölös pogácsa163
Töpörtyűs pogácsa I.164
Töpörtyűs pogácsa II.164
Zsíros pogácsa165
Disznóhájas tészta165
Édes tészták, édességek
Almás palacsinta167
Almás lepény167
Almás rétes168
Almatorta168
Asszonyszeszély169
Alma pongyolában169
Ánizsos sütemény170
Barackkrém170
Banántorta171
Boros diótorta171
Boros kocka172
Cseresznyés rétes173
Csipkebogyó édesség mandulával173
Diós palacsinta habbal173
Diós rétes174
Diós lepény174
Dióskocka175
Diótorta vaníliakrémmel töltve175
Diókrém176
Darafelfújt málnaszörppel177
Élesztős rakott palacsinta177
Farsangi fánk178
Forgácsfánk178
Forrázott kifli179
Gyömbéres vajas teasütemény179
Gyömbéres teasütemény180
Gyömbéres almakrém180
Kijevi alma181
Lángoló gyümölcsös palacsinta182
Lőcsei palacsinta (túrós tésztából)182
Mákos rétes182
Palacsintatészta183
Orosz almás lepény183
Orosz túrókrém184
Rántott szilva I. (orosz étel)184
Rántott szilva II. (orosz étel)185
Rétestészta készítése185
Sárgabarack boros pongyolában186
Salzburgi galuska186
Szőlős rétes186
Szőlős lepény187
Szőlősszelet187
Tátrai juhtúrós palacsinta188
Tejszínes túrótorta188
Túrós szirinyiki (orosz étel)189
Túrós palacsinta189
Túrógombóc190

Tolnai Kálmán

Tolnai Kálmán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tolnai Kálmán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem