Falusi disznóvágás | 5 |
Mit együnk a disznóölés napján? | |
Böllér reggeli | 9 |
Böllér máj | 9 |
Főtt disznófej | 9 |
Disznótoros vacsora | 10 |
A disznó felbontásának módjai | 11 |
A disznó részei | 16 |
A feldarabolt disznó további bontása mélyhűtőben történő tároláshoz | 16 |
Mit miből készítsünk | |
Bográcsgulyás | 17 |
Disznópörkölt | 17 |
Bácskai rizses hús | 17 |
Székelygulyás | 17 |
Disznóhúsból tokányok | 18 |
Vagdalt húsok, fasírozottak | 18 |
Töltött paprika | 18 |
Erdélyi rakott káposzta | 18 |
Töltött káposzta | 18 |
Töltött karalábé, tök | 18 |
Disznótoros káposzta | 18 |
Disznóhúsok konyhai felhasználásra történő előkészítése | 19 |
A disznóhús tartósítása | 21 |
Disznóvágásnál használatos fűszerfélék | |
Paprika | 23 |
Bors | 25 |
Só | 26 |
Köménymagőrlemény | 26 |
Babérlevél | 26 |
Majoránna | 26 |
Koriandermag | 27 |
Gyömbér | 27 |
Sáfrány | 27 |
Kakukkfű | 27 |
Borsikafű-őrlemény | 27 |
Vöröshagyma | 27 |
Fokhagyma | 28 |
Füstölt húsok készítése | 29 |
Kakukkfüves sonka | 29 |
Alföldi parasztsonka | 30 |
Makói sonka | 30 |
Kisalföldi gyors sonka | 31 |
Kun parasztsonka | 31 |
Füstölt császárhús | 32 |
Ibériai szárított sonka | 32 |
Egyéb füstölthúskészítmények | 33 |
Tarja, karaj | 33 |
Oldalas | 33 |
Dagadó | 33 |
Disznófej, csülök, köröm, bőr | 33 |
Szalonnák | 34 |
Sózott szalonna | 34 |
Alföldi fehér teaszalonna | 34 |
Füstölt kenyérszalonna | 35 |
Füstölt csemegeszalonna | 35 |
Füstölt tokaszalonna | 35 |
Hurkafélék készítése | 36 |
Májas hurka | 36 |
Debreceni rizses-május hurka | 37 |
Zsemlés májas hurka | 37 |
Rizses-májas hurka | 38 |
Köleskásás hurka | 38 |
Hideg májas hurka | 39 |
Füstölt májas hurka | 39 |
Bácskai füstölt hurka | 40 |
Bonyhádi húsos hurka | 40 |
Véres hurka | 42 |
Alföldi véres hurka | 42 |
Majoránnás véres hurka | 43 |
Rizses véres hurka | 43 |
Tejes véres hurka | 44 |
Zsemlés véres hurka I. | 44 |
Zsemlés véres hurka II. | 45 |
Véres hurka vegyes belsőséggel | 45 |
Füstölt véres hurka | 46 |
A kész hurka tárolása | 46 |
Pástétomok készítése | 47 |
Kenőmájas készítése | 47 |
Disznófejpástétom | 47 |
Májpástétom | 48 |
Nyelvpástétom | 48 |
Pástétomfűszer-keverék | 48 |
Pástétomfűszerek előkészítése és adagolása | 49 |
Disznósajtok készítése | 50 |
Disznósajt I. | 50 |
Disznósajt II. | 51 |
Disznósajt III. | 52 |
Disznósajt IV. | 52 |
Disznósajt V. | 53 |
Kolbászkészítés | 54 |
Friss sütni való kolbász | 55 |
Frissen fogyasztandó sütni vagy főzni való kolbász | 55 |
Kolbász kizárólag borssal történő fűszerezése | 56 |
Citromos főzőkolbász | 56 |
Debreceni kolbász | 57 |
Szárazkolbász | 57 |
Gyulai kolbász | 57 |
Szalámikészítés | 59 |
Csípős szalámi | 60 |
Erdélyi szalámi | 60 |
Köményes szalámi csabai módra | 61 |
Disznóhússal készült levesek | |
Bableves disznócsülökkel | 62 |
Bácskai gombócleves | 62 |
Burgonyaleves disznóhússal | 63 |
Csalánleves füstölt oldalassal | 63 |
Erdélyi csorbaleves | 64 |
Erdélyi paszulyleves | 64 |
Gombás disznóraguleves | 65 |
Gyergyói füstölt húsleves | 65 |
Káposztaleves háromszékiesen | 66 |
Káposztaleves savanyú káposztából | 66 |
Kelkáposztaleves füstölt disznóhússal | 67 |
Orosz falusi leves köcsögben | 67 |
Örmény gombócleves | 68 |
Román tavaszi leves | 68 |
Disznóorjaleves | 69 |
Sárgaborsóleves füstölt disznóhússal | 69 |
Szász fokhagymás leves | 70 |
Szász tormaleves | 70 |
Szilvaleves füstölt oldalassal | 71 |
Szoljánkaleves virslivel (orosz étel) | 71 |
Vagdalbelsőrész-leves | 72 |
Malacleves tejfölösen | 72 |
Bakonyi pandúrleves | 73 |
Erőleves (Consommé Potages clairs) (francia étel) | 73 |
Kaporleves erdélyiesen | 74 |
Disznógulyás alföldiesen | 74 |
Disznógulyás palócosan | 75 |
Disznógulyás szegediesen | 76 |
Disznógulyás szerb módra | 76 |
Levesbetétek | |
Daragombóc (zsírral) | 78 |
Sonkás galuska | 78 |
Szombatos tepertős galuska | 78 |
Grízgaluska | 79 |
Gyúrt levestészta | 79 |
Húsgaluska | 79 |
Kapros-túrós gombóc | 80 |
Lúdgégenyaktészta | 80 |
Reszelt tésztadara | 80 |
Tejfölös galuska | 81 |
Tejes galuska | 81 |
Tojáshabgaluska | 81 |
Májgombóc | 82 |
Disznóvelős gombóc | 82 |
Vajasgaluska | 82 |
Velősgaluska | 83 |
Disznóhúsból készült ételek | |
Bami Goreng (kínai étel) | 84 |
Bigos (lengyel egytálétel) | 84 |
Brassói disznótarja | 85 |
Cipóban sült húsvéti csülök | 86 |
Cassoulet (francia étel) | 86 |
Chili con carne (mexikói étel) | 87 |
Currys disznóragu kínai módra | 88 |
Csülök káposztásan | 88 |
Debreceni disznókaraj | 89 |
Disznótoros káposzta | 89 |
Disznócsülök Juhász Imre-módra | 90 |
Erdélyi tokány | 91 |
Fokhagymás disznókaraj | 91 |
Főtt füstölt csülök | 92 |
Gombás rakott hús | 92 |
Gombás disznónyelv | 92 |
Gombás szalonnás disznóborda | 93 |
Gombás szűzpecsenye vörösborral | 93 |
Gombás tokány | 94 |
Gombás töltött karaj | 94 |
Gombás vesevelő | 95 |
Hargitai töltött kelkáposzta | 95 |
Indonéz húsos metélt | 96 |
Kapros disznóborda csirkemájjal | 97 |
Káposzta svábosan | 97 |
Kolozsvári káposzta | 98 |
Kolozsvári töltött káposzta | 98 |
Kolozsvári disznókaraj | 99 |
Kaukázusi saslik | 99 |
Lucskos káposzta | 100 |
Mezőségi paradicsomos káposzta | 100 |
Nápolyi sonka | 101 |
Disznópaprikás Juhász Imre-módra | 101 |
Nizzai disznószelet | 102 |
Nem-rán (vietnami étel) | 102 |
Palóc tárkonyos disznófej | 103 |
Rakott húsos burgonya | 103 |
Rizses hús | 104 |
Román csevapcsicsa | 104 |
Disznóborda sampinyongombával | 104 |
Disznókaraj elzászi módra | 105 |
Disznóragu édes-savanyúan (kínai étel) | 106 |
Sörben párolt disznóborda (cseh étel) | 106 |
Disznókaraj bácskaiasan | 107 |
Disznókaraj serpenyősen | 107 |
Disznókaraj libamájjal | 108 |
Disznókaraj pármai módra | 108 |
Disznókaraj alumíniumfóliában | 109 |
Disznókaraj hortobágyiasan | 109 |
Disznócomb burgundi módra | 110 |
Disznócomb szegediesen | 111 |
Disznócomb debreceniesen | 112 |
Disznócomb temesváriasan | 112 |
Disznólapocka borral | 113 |
Disznóflekken | 113 |
Disznó piroti pljeskavica | 114 |
Disznóhús bőrösen | 114 |
Disznónyelv tojásosan | 115 |
Szerb kifti | 115 |
Szerb rizses hús | 115 |
Szerb gyuvecs | 116 |
Sztranzsa kebab (bolgár étel) | 116 |
Töltött disznódagadó I. | 117 |
Töltött disznódagadó II. | 117 |
Töltött martilapu | 118 |
Tűzdelt disznómáj | 119 |
Vajdasági pljeskavica | 119 |
Vranjei pljeskavica (szerb étel) | 119 |
Vadászpecsenye szerb módra | 120 |
Velős májszeletek | 120 |
Velővel töltött karalábé | 121 |
Disznócomb egri módra | 122 |
Disznókaraj vidéki módra | 122 |
Disznókaraj elzászi módra | 123 |
Disznómáj rántva | 123 |
Disznómáj debreceniesen | 124 |
Disznómáj pirítva | 124 |
Köretek, főzelékek | |
Burgonyagombóc | 126 |
Burgonyapüré | 126 |
Francia körítés | 127 |
Galuska | 127 |
Hasábburgonya | 128 |
Kelkáposzta-főzelék | 128 |
Lencsefőzelék | 129 |
Lecsó | 129 |
Paradicsomos káposzta | 130 |
Párolt káposzta | 130 |
Párolt rizs | 131 |
Pirított tarhonya | 131 |
Sárgaborsópüré | 132 |
Szalmaburgonya | 132 |
Disznósonkagombóc | 132 |
Disznótüdőgombóc | 133 |
Disznótüdőtáska | 133 |
Májgombóc | 134 |
Zöldbab vajjal | 134 |
Zöldborsó vajjal | 134 |
Zsemlegombóc | 135 |
Mártások | |
Gombás barnamártás | 136 |
Barnamártás (alapmártás) | 136 |
Burgundi mártás | 137 |
Céklamártás | 137 |
Gombás fehérmártás | 137 |
Fodormentamártás | 138 |
Fokhagymamártás | 138 |
Gombakrém | 138 |
Gombakrémmártás | 139 |
Gombamártás I. | 139 |
Gombamártás II. | 140 |
Gombamártás III. | 140 |
Gombamártás IV. | 140 |
Hagymamártás | 141 |
Kapormártás | 141 |
Majonéz (alapmártás) | 142 |
Madeiramártás | 142 |
Mézmártás | 143 |
Olasz mártás | 143 |
Paradicsommártás | 143 |
Remoulade-mártás | 144 |
Ribiszkemártás | 144 |
Róbert-mártás | 145 |
Sommártás | 145 |
Sóskamártás | 145 |
Tartármártás | 146 |
Tormamártás-tejföllel | 146 |
Zsályamártás | 147 |
Zsemlemártás | 147 |
Saláták | |
Burgonyasaláta | 148 |
Ecetes torma | 148 |
Erdélyi babsaláta | 149 |
Erdélyi sült paprika | 149 |
Céklasaláta I. | 149 |
Céklasaláta II. | 150 |
Fejes saláta | 150 |
Franciasaláta | 150 |
Gombasaláta I. | 151 |
Gombasaláta II. | 151 |
Gombasaláta majonézzel | 152 |
Gombasaláta vargányából | 152 |
Hagymasaláta | 153 |
Káposztasaláta | 153 |
Paprikasaláta | 153 |
Paradicsomsaláta | 154 |
Sárgadinnye-saláta | 154 |
Szerb újhagymasaláta | 154 |
Uborkasaláta | 155 |
Sós tészták | |
Aludttejes pogácsa | 156 |
Bázeli sajtos lepény (svájci étel) | 156 |
Borsos lángos | 157 |
Burgonyalángos | 157 |
Burgonyás palacsinta sajtosan | 157 |
Burgonyafánk | 158 |
Csuszatészta | 158 |
Hortobágyi húsos palacsinta | 159 |
Hússal töltött palacsinta | 159 |
Juhtúrós pogácsa | 159 |
Káposztás töpörtyűpogácsa (vajdasági étel) | 160 |
Káposztás rétes | 160 |
Káposztás csusza | 161 |
Lángos kolozsváriasan | 161 |
Krumplinudli | 162 |
Palacsintatészta | 162 |
Pirog hússal töltve (orosz étel) | 163 |
Sonkás palacsinta | 163 |
Tejfölös pogácsa | 163 |
Töpörtyűs pogácsa I. | 164 |
Töpörtyűs pogácsa II. | 164 |
Zsíros pogácsa | 165 |
Disznóhájas tészta | 165 |
Édes tészták, édességek | |
Almás palacsinta | 167 |
Almás lepény | 167 |
Almás rétes | 168 |
Almatorta | 168 |
Asszonyszeszély | 169 |
Alma pongyolában | 169 |
Ánizsos sütemény | 170 |
Barackkrém | 170 |
Banántorta | 171 |
Boros diótorta | 171 |
Boros kocka | 172 |
Cseresznyés rétes | 173 |
Csipkebogyó édesség mandulával | 173 |
Diós palacsinta habbal | 173 |
Diós rétes | 174 |
Diós lepény | 174 |
Dióskocka | 175 |
Diótorta vaníliakrémmel töltve | 175 |
Diókrém | 176 |
Darafelfújt málnaszörppel | 177 |
Élesztős rakott palacsinta | 177 |
Farsangi fánk | 178 |
Forgácsfánk | 178 |
Forrázott kifli | 179 |
Gyömbéres vajas teasütemény | 179 |
Gyömbéres teasütemény | 180 |
Gyömbéres almakrém | 180 |
Kijevi alma | 181 |
Lángoló gyümölcsös palacsinta | 182 |
Lőcsei palacsinta (túrós tésztából) | 182 |
Mákos rétes | 182 |
Palacsintatészta | 183 |
Orosz almás lepény | 183 |
Orosz túrókrém | 184 |
Rántott szilva I. (orosz étel) | 184 |
Rántott szilva II. (orosz étel) | 185 |
Rétestészta készítése | 185 |
Sárgabarack boros pongyolában | 186 |
Salzburgi galuska | 186 |
Szőlős rétes | 186 |
Szőlős lepény | 187 |
Szőlősszelet | 187 |
Tátrai juhtúrós palacsinta | 188 |
Tejszínes túrótorta | 188 |
Túrós szirinyiki (orosz étel) | 189 |
Túrós palacsinta | 189 |
Túrógombóc | 190 |