kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház Zrt. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 223 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-9736-29-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva. |
Bevezetés | 9 |
A faanatómia történeti fejlődése | 11 |
A növényi sejtek és szövetek általános jellemzői | 13 |
A növényi sejt felépítése | 13 |
Szövettípusok és a fák növekedése | 16 |
Magassági növekedés | 16 |
Vastagsági növekedés | 18 |
A fás növények jellemző sejttípusai | 21 |
A fás növények sejtfalának jellemzői | 25 |
A sejtfal főbb részei, kialakulása | 25 |
A sejtfal fibrilláris felépítése - cellulózváza | 27 |
A sejtfal gödörképzettsége és vastagodása | 33 |
A fatst kémiai összetétele | 36 |
Elemi összetétel | 36 |
A fatest legfontosabb vegyületei | 37 |
Poliszacharidok | 38 |
Lignin | 39 |
Járulékos anyagok | 40 |
Ásványi anyagok | 43 |
A fatest mikroszkópos szerkezete | 45 |
A fenyők általános jellemzői | 45 |
A fenyők tracheidái | 46 |
Faparenchimák, gyantaáratok, bélsugarak | 50 |
A lombos fák szerkezete | 53 |
Edények | 54 |
Tracheidák (áledények) | 58 |
Farostok (libriform rostok) | 58 |
Faparenchimák, bélsugarak | 62 |
Fatest makroszkópos szerkezete | 66 |
Általános jellemzők | 66 |
Évgyűrűszerkezet | 68 |
A bél és a juvenilisfa | 70 |
A geszt | 74 |
A szijács | 76 |
Ág, tuskó, gyökér | 77 |
A kéreg | 78 |
A háncs | 79 |
A héjkéreg vagy külső kéreg | 82 |
Reakciófa kialakulása és tulajdonságai | 85 |
Nyomottfa | 87 |
Húzottfa | 94 |
Fahibák, fakárosítások | 98 |
Külső morfológiai elváltozások | 101 |
Göcsösség | 101 |
A törzs alaki hibái | 106 |
Belső morfológiai elváltozások (szöveti elváltozások) | 111 |
Csavartrostúság | 111 |
Hullámosrostúság, fodrosság, csomorosság | 112 |
Az évgyűrűszerkezet hibái | 113 |
Egyéb rendellenes szöveti képződmények | 114 |
Növényi és gomba eredetű károsítások | 117 |
Álgeszt | 117 |
Penészesedés, kékülés, fülledés | 120 |
Korhadás | 123 |
Egyéb növényi eredetű károsodások | 126 |
Állati eredetű károsodások | 127 |
Rovarrágás | 127 |
Egyéb állati károsítások | 129 |
Egyéb fahibák | 130 |
Deformációk | 130 |
Technológiai feldolgozás során keletkező hibák | 130 |
Mechanikai sérülések | 131 |
Sebzési reakciók | 134 |
A kéreg sebzési reakciói | 135 |
A fatest sebzési reakciója | 136 |
A fa védőzónái | 137 |
A parenchimasejtek reagálása a sebzésre | 139 |
A kalluszképződés | 142 |
A fák növekedését és a faanyag minőségét befolyásoló tényezők | 145 |
A faanyag minősége | 145 |
A sebzések, sérülések hatása a faanyagminőségre | 146 |
A fatermesztés és a faminőség kapcsolatrendszere | 148 |
Fontosabb fenyőfélék anatómiai sajátosságai | 153 |
Fontosabb lombos fák anatómiai sajátosságai | 165 |
Határozókulcsok | 204 |
Makroszkopikus meghatározás | 204 |
Mikroszkopikus meghatározás | 208 |
Irodalom | 212 |
Tárgymutató | 218 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.