Előszó
Az eszkimók fókazsírral isszák teájukat, a Földközi-tenger vidékén a tintahal csemegének számít, a svédek édesen kedvelik a sonkát, Angliában a birkafaggyú illata lengi be a konyhát. A hazánkba látogató idegen úgy képzeli, hogy mi magyarok reggelire, ebédre és vacsorára "gulást" eszünk - amin a pörköltet értik -, de ha valami más is kerül az asztalunkra, az is méregerős, paprikás mártással van leöntve.
A magyar ízlés valóban a tartalmas ételeket, ízes fogásokat pártolja. Ez a feltételezett egyhangúság mégis távol áll tőlünk: ma már egyre többen étkeznek hazánkban tudatosan, változatosan egészséges táplálkozásra törekszünk étrendünk összeállításakor is. Természetesen a hagymát, a paprikát és más fűszereket se száműzzük étrendünkből, de a többi ízzel összhangban, az egészséges táplálkozás megkívánta mértékben használjuk fel őket.
Mikor évekkel ezelőtt elkezdtem a Nők Lapjában étrendek és receptek közlését, az volt a célom, hogy minél több új ízzel, új étellel ismertessem meg az olvasókat, illetve a régi, ismert fogások új, modernebb elkészítésmódját - ami talán egyszerűbb vagy jobb a réginél - írjam le. Nem röstelltem átvenni célom érdekében közeli és távoli népek konyhájának fogásait, remélve, hogy itthon megkedvelik őket, és lassan-lassan magyarrá válnak ezek is.
Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik a körültekintő kutató munkában segítettek: nagymamáink kézzel írott receptes könyvét, hazai és külföldi gasztronómiai élményeiket, féltett receptjeiket adták át nekem, hogy minél több család élvezhesse a finom falatokat.
Receptjeim általában négy személyre szólnak. Olyan háziasszonyok számára állítottam össze őket, akik tudnak már főzni, de ezen belül is találunk egyszerűbbeket, bonyolultabbakat, és olyat is, amit a konyhában először tevékenykedő fiatalasszony vagy magára maradt szalmaözvegy, vagy az agglegény is el tud készíteni. Ezért a recepteket jelzéssel láttam el, hogy első pillanatra kitűnjön, milyen felkészültséggel érdemes hozzáfogni elkészítésükhöz. A legegyszerűbbeket egy kis jellel láttam el, az átlagos háziasszony a kettővel jelzettet is könnyűszerrel el tudja készíteni, a különleges bonyolult igénylő ételek mellé viszont három kis jelzést tettem.
Vissza