1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Évezredek asztalánál

Táplálkozásunk története

Szerző
Fordító
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Gondolat Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 363 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A kalandvágy, a találékonyság, az éhség és a kísérletezőkedv együttesen formálták táplálkozásunkat és az étrendek kialakulásának történetét, civilizációnknak ezt az érdekes és élvezetes fejezetét. Szerepe volt ebben a fejlődésben a természettel folytatott harcnak, az érdekes találmányoknak és felfedezéseknek, a háborúknak és a kisstílű intrikáknak éppúgy, mint az egyes népek viszontagságos sorsának és a furcsa véletleneknek.
Kiadványunk szövegben és képekben ismerteti meg olvasóinkkal az ősember kásáját, a spártaiak nem túlságosan kívánatos fekete "löttyét", majd Trimalchio lakomájának fogásait és a Napkirály fényűző udvarát és konyháját. Végül egy kis ízelítőt adunk a modern, nemzetközi konyha specialitásaiból is.
A tehetséges szerzőpár azonban nem az ínyencek könyvét írta meg. Szórakoztató és egyben új tanulságokra, összefüggésekre utaló olvasmány is ez a mű, és felhívja korunk emberének figyelmét arra, hogy táplálkozásának ésszerű megoldása az emberiség nagy és sürgős feladatai... Tovább

Fülszöveg

A kalandvágy, a találékonyság, az éhség és a kísérletezőkedv együttesen formálták táplálkozásunkat és az étrendek kialakulásának történetét, civilizációnknak ezt az érdekes és élvezetes fejezetét. Szerepe volt ebben a fejlődésben a természettel folytatott harcnak, az érdekes találmányoknak és felfedezéseknek, a háborúknak és a kisstílű intrikáknak éppúgy, mint az egyes népek viszontagságos sorsának és a furcsa véletleneknek.
Kiadványunk szövegben és képekben ismerteti meg olvasóinkkal az ősember kásáját, a spártaiak nem túlságosan kívánatos fekete "löttyét", majd Trimalchio lakomájának fogásait és a Napkirály fényűző udvarát és konyháját. Végül egy kis ízelítőt adunk a modern, nemzetközi konyha specialitásaiból is.
A tehetséges szerzőpár azonban nem az ínyencek könyvét írta meg. Szórakoztató és egyben új tanulságokra, összefüggésekre utaló olvasmány is ez a mű, és felhívja korunk emberének figyelmét arra, hogy táplálkozásának ésszerű megoldása az emberiség nagy és sürgős feladatai közé tartozik. Vissza

Tartalom

Kezdetben vala a gyűjtögetés5
A történelem előtti kor vázlatos rajza7
A tűz meghódítása8
Az osztrigától a levesig10
Az igazság felbukkan a tóból14
A kenyér meg a sör, majd a bor16
A mi világunk bölcsőjénél18
A bőséget árasztó folyó19
A sírok gabonája23
A földművelés szükséges rossz26
A kovásztalan kenyér és a manna28
Az élet kenyere29
Görögország, a pásztoroktól a hetérákig31
A szép hajú Démétér32
A görög mezőgazdaság33
Vendéglátás a földbirtokosnál38
Vásárlás az Agorán42
Spárta és a fekete lötty47
A díszvacsorák48
A vendégek és az elmaradhatatlan társak51
Ünnepség Nagy Sándor Görögországában54
Rómában minden kapható58
Kezdetben a mértékletesség...61
Róma - a világ gyomra64
Az a sok túl nehéz bor67
A hal imádata68
A tömegnek marad a jó öreg kása70
Mégis akad néhány ínyenc71
Fekve enni társadalmi rang jele73
A parvenü konyhája74
A nevetséges lakomák jelentősége78
Íme, egy római orgia80
A gallok82
Vadászok, halászok, derék erdőlakók...84
...és jó földművesek86
A szőlő meghódítja Galliát90
Egy jól sikerült gyarmatosítás91
A barbár betörések95
A földművelés szentségtörés96
A barbárok letelepedése97
A kereszt és az eke98
Egy birodalom romjain101
Különös nyom - egy sütemény103
Nagy Károly, a földesúr105
A normannok - százötven évi fosztogatás107
Az emberevő óriás és a Hüvelyk Matyi108
Fácán-fogadalom110
Egy hieratikus lakoma112
A felejthetetlen pompa114
Egy vidéki földesúrnál118
Lovagok az asztalnál120
És közben tönkremennek...124
Az ősi konyhaművészet125
A főszakács birodalma134
Egy lakoma magyarázata138
A párizsi házigazda140
Nemzetközi konyha143
Együgyű Jakab és testvérei146
A paraszt nehéz helyzete148
A könnyű, világos vörös bor korszaka151
Munka és napok153
A tartományi különlegességek eredete155
Hering őfelsége158
Több évszázados uralom159
A tőkehaltól a delfinig162
Európa édesvizei163
Párizs címere164
A nyüzsgő Párizs166
Úttörő polgárok168
Nagy kikötő, kis utcák170
Párizs piacra megy... 173
A mészárosok hatalma175
A halpiacon177
A pecsenyesütők aranykora179
A pékek felesküsznek181
Kevés víz, sok bor183
Három párizsi dáma185
A háború réme tovább kísért188
Az olasz csábítás190
Fajansz és villa195
A francia konyhaművészet197
A földművelés199
Az arany tönkreteszi Spanyolországot200
Észak202
Az angol gabona203
Boldog, aki földjét művelheti205
Amerika színre lép212
Lassú invázió214
Keletről vagy Nyugatról?217
Amerika vesz és elad219
A burgonya meghódítja Európát222
Kartoufli, Kartoffel, Batata, Potatoe223
Érthetetlen idegenkedés226
Parmentier - az önfejűség hőse227
A Napkirály232
A királyi húsétel235
"Igyunk a királyért!"238
Az "egyszerű étekzés" folytatása239
Egy minta veteményeskert241
A királyi gyümölcsöskert244
Az étkezések ideje246
Ünnepség Versailles-ban248
Az ambiguk és Marly251
Kard a mellben253
Az előszók háborúja256
Merész előléptetés258
Cukrok, mártások, esszenciák262
Európa konyhájának mérlege264
A nagy erőlevesek kora266
Főúri partik, gazdag polgári ebédek és a Bastille268
Majonéz és libamáj270
Történelmi fordulat270
A párizsi kávéházak272
Az "isteni vendéglők" 276
A tea pályafutása277
Mexikóból Versailles-ba278
Procope - a lángelme (avagy a kávé karrierje)279
A forradalom a kávéházban kezdődik284
Árnyak és fények Európa felett287
Földművesek és kézművesek287
Hering őfelsége még mindig uralkodik292
Haladás és maradás295
Peregnek a dobok297
A forradalmak fekete kenyere298
Egy túlságosan rövid közjáték299
A dzsungel törvénye300
Thermidor homár nélkül303
Az egyenlőtlenség diadala303
Végre eljött Caréme305
Napóleon asztalánál305
Hivalkodás és szakértelem307
Mindennek ellenére - fejlődik a mezőgazdaság309
A cukor nagy karrierje310
Derűre ború, borúra derű314
Egymillió halott Írországban318
Franciaország - a nagy ebédek hazája318
A kifőzéstől a csapszékik327
Találmányok és pusztítások330
Egy hatalmas iparág születése331
Halál utáni győzelem Chicagóban332
Új hullám az élelmezésben333
A konzerv Verdunje335
Éhség!337
Békés invázió337
Az élemiszerjegyek és a halottak338
Egy francia művészeti ág339
A jövő mégsem oly sötét341
Az élet ősanyaga342
A nélkülözhetetlen vitaminok343
Jód, foszfor, kalcium344
Az ember és a talaj345
Jövedelmező filantrópia246
Mezőgazdasági iparosodás349
A holnap és a tegnap veszélyei350
Új termőföldek és a kiaknázatlan tenger352
Élelmiszerkémia353
A szabad választás joga355
Bibliográfia356
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Évezredek asztalánál Évezredek asztalánál Évezredek asztalánál

A védőborító szakadt, foltos.

Állapot:
4.490 Ft
2.240 ,-Ft 50
34 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Évezredek asztalánál Évezredek asztalánál Évezredek asztalánál

A védőborító szakadt.

Állapot:
4.490 Ft
3.140 ,-Ft 30
47 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Évezredek asztalánál Évezredek asztalánál Évezredek asztalánál

A védőborító elszíneződött, szakadozott.

Állapot:
4.490 ,-Ft
67 pont kapható
Kosárba