Kezdetben vala a gyűjtögetés | 5 |
A történelem előtti kor vázlatos rajza | 7 |
A tűz meghódítása | 8 |
Az osztrigától a levesig | 10 |
Az igazság felbukkan a tóból | 14 |
A kenyér meg a sör, majd a bor | 16 |
A mi világunk bölcsőjénél | 18 |
A bőséget árasztó folyó | 19 |
A sírok gabonája | 23 |
A földművelés szükséges rossz | 26 |
A kovásztalan kenyér és a manna | 28 |
Az élet kenyere | 29 |
Görögország, a pásztoroktól a hetérákig | 31 |
A szép hajú Démétér | 32 |
A görög mezőgazdaság | 33 |
Vendéglátás a földbirtokosnál | 38 |
Vásárlás az Agorán | 42 |
Spárta és a fekete lötty | 47 |
A díszvacsorák | 48 |
A vendégek és az elmaradhatatlan társak | 51 |
Ünnepség Nagy Sándor Görögországában | 54 |
Rómában minden kapható | 58 |
Kezdetben a mértékletesség... | 61 |
Róma - a világ gyomra | 64 |
Az a sok túl nehéz bor | 67 |
A hal imádata | 68 |
A tömegnek marad a jó öreg kása | 70 |
Mégis akad néhány ínyenc | 71 |
Fekve enni társadalmi rang jele | 73 |
A parvenü konyhája | 74 |
A nevetséges lakomák jelentősége | 78 |
Íme, egy római orgia | 80 |
A gallok | 82 |
Vadászok, halászok, derék erdőlakók... | 84 |
...és jó földművesek | 86 |
A szőlő meghódítja Galliát | 90 |
Egy jól sikerült gyarmatosítás | 91 |
A barbár betörések | 95 |
A földművelés szentségtörés | 96 |
A barbárok letelepedése | 97 |
A kereszt és az eke | 98 |
Egy birodalom romjain | 101 |
Különös nyom - egy sütemény | 103 |
Nagy Károly, a földesúr | 105 |
A normannok - százötven évi fosztogatás | 107 |
Az emberevő óriás és a Hüvelyk Matyi | 108 |
Fácán-fogadalom | 110 |
Egy hieratikus lakoma | 112 |
A felejthetetlen pompa | 114 |
Egy vidéki földesúrnál | 118 |
Lovagok az asztalnál | 120 |
És közben tönkremennek... | 124 |
Az ősi konyhaművészet | 125 |
A főszakács birodalma | 134 |
Egy lakoma magyarázata | 138 |
A párizsi házigazda | 140 |
Nemzetközi konyha | 143 |
Együgyű Jakab és testvérei | 146 |
A paraszt nehéz helyzete | 148 |
A könnyű, világos vörös bor korszaka | 151 |
Munka és napok | 153 |
A tartományi különlegességek eredete | 155 |
Hering őfelsége | 158 |
Több évszázados uralom | 159 |
A tőkehaltól a delfinig | 162 |
Európa édesvizei | 163 |
Párizs címere | 164 |
A nyüzsgő Párizs | 166 |
Úttörő polgárok | 168 |
Nagy kikötő, kis utcák | 170 |
Párizs piacra megy... | 173 |
A mészárosok hatalma | 175 |
A halpiacon | 177 |
A pecsenyesütők aranykora | 179 |
A pékek felesküsznek | 181 |
Kevés víz, sok bor | 183 |
Három párizsi dáma | 185 |
A háború réme tovább kísért | 188 |
Az olasz csábítás | 190 |
Fajansz és villa | 195 |
A francia konyhaművészet | 197 |
A földművelés | 199 |
Az arany tönkreteszi Spanyolországot | 200 |
Észak | 202 |
Az angol gabona | 203 |
Boldog, aki földjét művelheti | 205 |
Amerika színre lép | 212 |
Lassú invázió | 214 |
Keletről vagy Nyugatról? | 217 |
Amerika vesz és elad | 219 |
A burgonya meghódítja Európát | 222 |
Kartoufli, Kartoffel, Batata, Potatoe | 223 |
Érthetetlen idegenkedés | 226 |
Parmentier - az önfejűség hőse | 227 |
A Napkirály | 232 |
A királyi húsétel | 235 |
"Igyunk a királyért!" | 238 |
Az "egyszerű étekzés" folytatása | 239 |
Egy minta veteményeskert | 241 |
A királyi gyümölcsöskert | 244 |
Az étkezések ideje | 246 |
Ünnepség Versailles-ban | 248 |
Az ambiguk és Marly | 251 |
Kard a mellben | 253 |
Az előszók háborúja | 256 |
Merész előléptetés | 258 |
Cukrok, mártások, esszenciák | 262 |
Európa konyhájának mérlege | 264 |
A nagy erőlevesek kora | 266 |
Főúri partik, gazdag polgári ebédek és a Bastille | 268 |
Majonéz és libamáj | 270 |
Történelmi fordulat | 270 |
A párizsi kávéházak | 272 |
Az "isteni vendéglők" | 276 |
A tea pályafutása | 277 |
Mexikóból Versailles-ba | 278 |
Procope - a lángelme (avagy a kávé karrierje) | 279 |
A forradalom a kávéházban kezdődik | 284 |
Árnyak és fények Európa felett | 287 |
Földművesek és kézművesek | 287 |
Hering őfelsége még mindig uralkodik | 292 |
Haladás és maradás | 295 |
Peregnek a dobok | 297 |
A forradalmak fekete kenyere | 298 |
Egy túlságosan rövid közjáték | 299 |
A dzsungel törvénye | 300 |
Thermidor homár nélkül | 303 |
Az egyenlőtlenség diadala | 303 |
Végre eljött Caréme | 305 |
Napóleon asztalánál | 305 |
Hivalkodás és szakértelem | 307 |
Mindennek ellenére - fejlődik a mezőgazdaság | 309 |
A cukor nagy karrierje | 310 |
Derűre ború, borúra derű | 314 |
Egymillió halott Írországban | 318 |
Franciaország - a nagy ebédek hazája | 318 |
A kifőzéstől a csapszékik | 327 |
Találmányok és pusztítások | 330 |
Egy hatalmas iparág születése | 331 |
Halál utáni győzelem Chicagóban | 332 |
Új hullám az élelmezésben | 333 |
A konzerv Verdunje | 335 |
Éhség! | 337 |
Békés invázió | 337 |
Az élemiszerjegyek és a halottak | 338 |
Egy francia művészeti ág | 339 |
A jövő mégsem oly sötét | 341 |
Az élet ősanyaga | 342 |
A nélkülözhetetlen vitaminok | 343 |
Jód, foszfor, kalcium | 344 |
Az ember és a talaj | 345 |
Jövedelmező filantrópia | 246 |
Mezőgazdasági iparosodás | 349 |
A holnap és a tegnap veszélyei | 350 |
Új termőföldek és a kiaknázatlan tenger | 352 |
Élelmiszerkémia | 353 |
A szabad választás joga | 355 |
Bibliográfia | 356 |