1.067.325

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Európai ismeretek

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 104 oldal
Sorozatcím: Minőségügyi ismeretek az élelmiszer-gazdaságban
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-9121-03-7
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Európai Unió lényege, az európai egység nem új a történelemben. A Római Birodalom évszázadaiban politikailag, a XIV-VIII. század céhes időiben többé-kevésbé gazdaságilag, a középkori... Tovább

Előszó

Az Európai Unió lényege, az európai egység nem új a történelemben. A Római Birodalom évszázadaiban politikailag, a XIV-VIII. század céhes időiben többé-kevésbé gazdaságilag, a középkori kereszténység, a latin nyelvhasználat idején kulturálisan volt egységes ez a térség. AXVIII. század végén és a XIX. század során kialakult elkülönülő nemzetállamok sokszor éles érdekellentétben álló részekre darabolták a kontinenst.
Ez a szétdarabolódás, érdekütközés az I. és II. világháború mérhetetlen szenvedését és pusztítását szabadította Európára. Éppen a II. világháború pusztításai és az esetleges újabb háborúval fenyegető hidegháború kezdete döbbentették rá a felelősen gondolkodó európai politikusokat a kontinens egységének fontosságára. Winston Churchill angol miniszterelnök fogalmazta meg ezt először nyilvánosan, mikor 1946-ban Zürichben elmondott beszédében az Európai Egyesült Államok létrehozására hívta fel az országokat. Az első, gyakorlati lépések a legfontosabb helyen, az európai államok elkülönülésének „tűzfészkében" a francia-német viszonyban történtek. Vissza

Tartalom

Az Európai integráció folyamata 7
A Közös Piac (Egységes Belső Piac) gazdasági előnyei az élelmiszeriparban 12
A tanulmány céljai 12
A tanulmány megtervezése 13
Definíciók és alaptételek 14
Termékcsoportok és a vizsgálatra kiválasztott példaakadályok 15
A vizsgálat eredményei 18
Az Európai Unió intézményrendszere 27
Az Európai Parlament (European Parliament) 28
A demokrácia hangja 28
Törvénykezési szerep 29
Költségvetési szerep 30
Politikai szerep 30
Felügyeleti szerep 31
A döntéshozó Miniszteri Tanács (Council of Ministers) 32
A kezdeményező és végrehajtó Európai Bizottság (The European Commission) 33
Az Európai Bizottság feladatai 34
A Bíróság (Court of Justic) 36
A közösségi jog szolgálója - az Elsőfokú Bíróság (Court of First Instance) 36
A Számvevőszék (The Court of Auditors) 37
A Gazdasági és Szociális Bizottság (The Economic and Social Committe) és az Európai
Szén és Acél Közösség Konzultatív Bizottsága (ECSC Consultative Committee) 37
A Régiók Tanácsa (The Committee of the Regions) 38
A Közösségi Költségvetés (The Community Budget) 38
Az Európai Beruházási Bank (The European Investment Bank) 39
Következtetések 40
Hogyan születnek az EU élelmiszer-előírásai? 42
Az élelmiszer-törvénykezésben érintett főigazgatóságok belső felépítése 42
Ipari Ügyek Főigazgatósága (DG III. Industrial Affairs) 42
Fogyasztövédelmi Főigazgatóság (DG M Protection) 43
Mezőgazdasági Ügyek Főigazgatósága (DG VI. Agnculture 43
A főigazgatóságok szabályozási munkáját támogató bizottságok 44
Élelmiszer-tudományi Bizottság (Scientific Commitee for Food - SCF) 44
Élelmiszer Állandó Bizottság (Standing Committee for Foodstuffs) 45
Élelmiszer-tanácsadó Bizottság (Advisory Committee on Foodstuffs) 46
Alkalmi munkabizottságok 46
A törvényalkotás mechanizmusa az élelmiszer-szabályozás területén 46
A javaslat elkészítése 47
A javaslat jóváhagyása 48
Tanácsi döntés a javaslatról 50
Szabályozási formák 50
Rendelet (regulation, Verordnung) 50
Irányelv (directive, Richtline) 51
Döntés (decision, Entscheidung) 51
Ajánlás (recommendation, Enschliessung) 53
A szabályok közzététele, elérhetősége 53
A Hivatalos Közlöny (Official Journal) 53
Az adatbázisok 54
Az EU mezőgazdasági politikája 55
A Közös Mezőgazdasági Politika 30 éve 55
A múlt tanulsága: szükséges a Közös Mezőgazdasági Politika reformja 57
A reform lényege 59
A reform hatása 62
A Közös Mezőgazdasági Politika szerepe a jövőben 66
A hatósági élelmiszerminőség-ellenőrzés az EU-ban 68
Az élelmiszer-ellenőrzés jelenlegi helyzete az EK-ban 68
Az EU hatósági élelmiszer-ellenőrzésének értékelése
a különböző érdekcsoportok szemszögéből 78
A fogyasztó véleménye 78
A mezőgazdaság véleménye 83
Az ipar véleménye 85
A kereskedelem véleménye 91
A munkavállalók véleménye 95
Felhasznált irodalom 103
Névmutató 104
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Európai ismeretek
Állapot:
2.340 Ft
1.170 ,-Ft 50
9 pont kapható
Kosárba