885.911

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

EU Konform Mezőgazdaság és élelmiszerbiztonság I-II.

Gödöllő, 2003. június 5.

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

ELSŐ KÖTET
Plenárisülés előadásai
Biacs Péter: EU konform mezőgazdaság és élelmiszerbiztonság 9
Horn Péter: Az európai unió és a magyar állattenyésztés 16
Mézes Miklós, Jávor András, Kispál Tibor: Az „integrált mezőgazdasági modellek a 21. század hazai mezőgazdaságában" NKFP program célja és eddig elért fontosabb eredményei 22
Maria Kadlecikova: FAO's Role and Mission in Hungary after the Accession of Hungary to the EU 27
Horváth László: Összefoglaló a 4/039/2001 sz. NKFP pályázat eredményeiről 33
Bánszki Tamás, Horváth László: Az Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola tevékenysége 42
Vetési Margit, Kátai János: Az állattudományi diszciplínák oktatása az agrár képzésben 46
Növénytermesztési alaptudományok szekció
Bittsánszky András, Gyulai Gábor, Kiss József, Gullner Gábor, Szabó Zoltán, Radimszky László, Kőmives Tamás, Heszky László: In vitro fitoextrakció gsh-1 Transzgénikus nyárfaklónokkal 49
Dávid István József: A selyemmályva és az olasz szerbtövis allelopatikus hatása néhány környezeti tényező függvényében 55
Fári Miklós Gábor: „ Ahol Orsós abbahagyta, ott fogta meg a problémát White" Adatok a magyar növényi szövettenyésztés múltjához 62
Feketéné Szekeres Katalin: A magyar vetőmagtermesztés helyzete EU csatlakozásunk előtt 68
Futó Zoltán: A vetésidő hatása a kukorica (Zea mays L.) termésére 74
Füle Lóránt, Hódosné Kotvics Gizella, Ács Péterné, Buchema Nándor, Heszky László: Lisztminőség sütőipari érték vizsgálata a Perenne interspecifikus eredetű évelő rozsfajtákban 80
Galli Zsolt, Kiss Erzsébet, Géza Hrazdina, Heszky László: Az ACS (1-aminociklopropán-1-karboxilát szintáz) gén antiszensz gátlásának hatása transzgénikus alma tárolási paramétereire 85
Jancsó Mihály, Lantos Csaba, Kiss Erzsébet, Simonné Kiss Ibolya, Pauk János, Heszky László: Rizs (Oryza sativa L.) Androgenezis vizsgálata portok- és izolált mikrospóra tenyészetben 91
Pechmann I., Tamás J., Kardeván P., Vekerdy Z, Róth L., Burai P.: Hiperspektrális technológia alkalmazhatósága a mezőgazdasági talajvédelemben 98
Pepó Pál, Tóth Szilárd, Petőné Sipos Laura: Nemesítési anyagok szerepe a kukoricánál 105
Szabó Zoltán, Gyulai Gábor, Gyulai Ferenc, Kiss József: Mai sárgadinnye (Cucumis melo L.) fajták és egy középkori lelet molekuláris összehasonlítása 111
Szőke Antal, Kiss Erzsébet, Toldi Ottó, Szegény Denisza, Heszky László: A fruktóz 2,6-difoszfát növényélettani szerepének vizsgálata szegfűben 118
Veres Anikó, Balogh Andrea, Kiss Erzsébet, Kozma Pál, GaJli Zsolt, Szőke Antal, Heszky László: Kárpát-medencei őshonos szőlőfajták jellemzése mikroszatellit analízissel 124
Növénytermesztési szekció
Bocz Ernő: A hazai növénytermesztés fejlesztése 131
Győri Zoltán, Győriné Mile Irma: Minőségbiztosítás és élelmi szerbiztonság a növénytermesztésben 137
Hagymássy Zoltán: A szántóföldi kisparcellás kísérletek gépesítése 142
Lazányi János, Karucka Antal: A bentonit hatása a Nyírségi homoktalaj vízgazdálkodására 148
Pepó Péter: Fejlesztési feladatok és lehetőségek a hazai búzatermesztésben az EU csatlakozás előtt 155
Sárvári Mihály: A tőszám hatása a kukoricahibridek termésére és minőségére 163
Sulyok Dénes, Szilágyi Róbert, Rátonyi Tamás: Takarmánynövények termesztésének modellezése vetésszerkezet optimalizálással 169
Szentpétery Zsolt, Jolánkai Márton, Kassai Katalin, Hegedűs Zoltán: Gyomirtószerek hatása a búza termésére 175
Márton József: A talaj természetes termékenységének növelése 181
Kertészeti szekció
Fári Miklós Gábor, Kertész Tamás, László Miklós, Varga Zsuzsanna: 3R System: új magyar
növényklónozó bioreaktor 191
Hraskó Istvánné: A sárgarépa terméshozamának növelése bakhátas művelési mód alkalmazásával 196
Jankovics Tünde: Az almalisztharmat és az Ampelomyces spp. Hiperparaziták kölcsönhatásának vizsgálata 203
Kovács András, Tóthné Taskovics Zsuzsanna: A növényhőmérséklet hatása a paprika bogyónövekedésére 210
Lévai Péter, Lovas Ildikó: A hidrokultúrás vágott virág termesztés technológiájának fejlesztési lehetőségei 216
Locher Judit, Ombódi Attila, Kassai Tamás, Tornyai Tibor. Dimény Judit: Különböző színű
talajtakaró fóliák hatása a paprika növekedésére, koraiságára. valamint a talaj hőmérsékletére 222
Pék Zoltán, Helyes Lajos, Varga György, Kassai Tamás, Tornyai Tibor. Dimény Judit: A paradicsom virágzási sebességének modellezése a hőmérséklet függvényében 229
Varga Gy., Dimény J., Helyes L., Kassai J., Pék Z., Tornyai T.: Intenzív zöldségtermesztési
technológiák fejlesztésének alapjai 235
Gyepgazdálkodási szekció
Alexy Márta, Gimdel János, Nagy Géza: Termelési eredmények kocák szabadtartásakor 245
Bajnok Márta: Takarmányértékelési módszerek összehasonlítása húsmarhalegelők téli hasznosítása esetén 253
Barcsák Zoltán, Szemán László, Tasi Julianna: Füízletességi (preferencia) vizsgálat Limousine és Hereford húsmarhákkal 260
Bellus Zoltán: A szálas- és tömegtakarmány - tartósítás műszaki fejlesztésének eredményei 267
Csízi István, Nagy Géza, Monori István: Az évjárat hatása a juheltartó képességre természetes gyeptársulásokban 273
Fiileky György, Tasi Julianna: Talajvizsgálatokon alapuló minőségbiztosítás a gyepgazdálkodásban 280
Helena Gregorová, Eva burkává: Production and quality of perennial mixtures for hunting game in the year of sowing 286
Ján Jancovic, L'ubos Vozár, Simona Petriková: Changes in permanent grassland after cessation and repeated fertilizing of stands 292
Károly Penksza: Hystological, morphological and molecular biological problems of the grass genera 298
Keresztessy Ferenc, Kovács Mónika: Fajgazdag vadvirágos pázsitok parlagfü-mentes telepítési lehetősége 303
Kispál Tibor, Bodnár Ákos: A HACCP és a GAP szerepe a legelőtakarmány előállításának
gyakorlatában 309
Magyar I. Enikő: Gyógynövényes gyep telepíthetőségi vizsgálata 316
Nagy Géza, Alexy Márta, Szendi Róbert: A sertések legeltetésének fontosabb gyepgazdálkodási kihívásai 322
Nagy Jenő: Gyepalkotó füfajok reakciója kémiai javítóanyagokra és tápanyagokra 331
Ónodi Mónika, Szemán László: Gyógynövények természetes juhlegelőkön i a Symphytum officináié L. farmakológiai hatása juhoknál 338
Orbán Miklós, Füleky György: A gyepminőségjavítása műtrágyázással Háromszéken 347
Rudolf Holúbek, Ivan Holúbek, Andrea Holúbeková: Economy of grassland cultivation 354
Szemán László: Gyeptelepítés gyenge minőségű szántóra 358
Tasi Julianna, Szemán László, Kovács Mónika: Téli legelőtakarmány biztosítása nádas csenkesz felhasználásával 363
Tóth Csilla, Nyakas Antónia, Nagy Géza: Legeltetett szikes gyepek növényösszetételének
állománydinamikája 369
Wilhelm Opitz von Boberfeld: Biology and Control of Large-leaved Rumex (Sörrel-) Species 375
Csízi Isfrán, Nagy Géza, Monori Is hón: Hasznosítási módok hatása cickafarkos- füves szikes puszta növényállományának összetételére 384
Agrárgazdaságtudományi szekció
Békefi Emese: A hazai rizságazat ökonómiai elemzése 393
Fehér Alajos, Pető Károly: A regionális- és ágazati versenyképességet befolyásoló mezőgazdasági adottságok és tényezők észak-alföldi sapard kistérségekben 399
Felkai Beáta Olga: Hullámtér energetikai célú hasznosításának lehetőségei 406
Kovács Attila: Tervezés és költséggazdálkodás kapcsolata tejtermelő tehenészetekben 414
Laki Gábor: A fenntartható mezőgazdálkodás hatékonyságának mérési problémái 421
Lehota József: A nemzetközi mustármag árak alakulásának jellemzői 427
Ördög Róbert, Lajos Attila, Daróczi Miklós: Mobil adatrögzítési alrendszer kiváltási lehetősége integrált vállalatirányítási rendszerrel egy élelmiszer-előállító vállalat példáján keresztül 434
Székely Csaba, Győrök Balázs: A versenyképes tejtermelés menedzsment eszközei 440
Vágány Judit, Dímcty Anna: Az élelmiszer-biztonsági rendszer gazdasági hatékonyságának vizsgálata a Józsefmajori Kísérleti és Tangazdaság tehenészetében 446
Vahid Yousefi: Az állati eredetű fehérjék termelése, fogyasztása és az ellátottsági szint fejlesztésének lehetőségei a fejlődő országokban 451
Vántus András: Munkaszervezés Hajdú-Bihar megye néhány tehenészeti telepén 456
Grasselli Gábor, Sipos Géza: Erdészeti melléktermékek felhasználása energiatermelésre 462
Jávor András, Nábrádi András, Kukovics Sándor: A csatlakozási felkészülés tapasztalatai a
kiskérődző ágazatokban 468

MÁSODIK KÖTET
ÁLLATTENYÉSZTÉSI ALAPTUDOMÁNYOK
Holló Gabriella. Pohn Gabriella. Vargáné Visi Éva. Zándoki Rita. Repa Imre: A fajta és a
takarmányozás hatása a marhahús zsírsavösszetételére 9
Horogh Gergely Péter: Az ösztrogén receptor gén hatása az alomnagyságra magyar nagyfehér hússertés állományokban 14
Kiss Zsuzsanna. Gregosits Balázs. Bárdos László: A likopin a táplálékláncban 20
Korom Edit. Varga Tibor. Kovács Balázs. Komlósi István. Mihók Sándor. Szabó Gyula, Varga László: Tyúk mikroszatellitek alkalmazása pulyka populáció genetikai jellemzésére 26
Kovácsné L. Mariann: A mikrohullámmal kezelt tej ph-érték változása 32
Horvainé Szabó Mária. Sümeghy László. Besenyi Mónika: Az IGF-I (Insulin like Growth Factor-I) összefüggése az életkorral és a testtömeggel 38
Köles Péter. Tóth Kornélia: A szeparálás hatása a sertés hígtrágya fizikai, kémiai összetételére 46
Lefler Kinga Katalin. Komáromi Judit. Baska Ferenc. Horváth László. Szabó Tamás: Gazdasági szempontból jelentős folyóvízi halfajok ivari ciklusának vizsgálata 51
Mösle Roland,Oppel Klára,Kispál Tibor,Kovács Péter: Hazai awassi juhállomány szénhidrát metabolizmusának vizsgálata 57
Oppel Klára. Prisztóka Renáta. Bender Balázs. Mösle Roland. Bárdos László: Különböző zsírokkal történő kiegészítés hatása a tojássárgája összetevőire japán fürjben 62
Ábrahám Csaba. Seenger Julianna. Szűcs Endre: A gazdasági állatok stresszállapotának mérési lehetőségei 66
Seenger Julianna. Ábrahám Csaba. Szűcs Endre: A hús porhanyósságával kapcsolatos mérések problematikája 71
Szabari M.. Xánássy L.. Baranyai B.. Bali Papp A.. Zomborszky Z. Jávor A.. Gócza E.. Bodó Sz.: Összefüggések bikasperma in vitro funkcionális minősítési teszt eredményei és in vitro
fertilitása között 77
Szűcs Endre. Lébel Hedvig. Janbaz Janan. Huszenicza Gyula. Mézes Miklós. Tran Anh Tuan. Ábrahám Csaba. Gáspárdy András. Györkös István. Seenger Julianna. Jamal Abdul Xasser: A borjúkorban ACTII terhelési tesztre adott válaszreakció és a tejtermelés közötti
összefüggés 82
Szabó Csaba. Bárdos László: A retinoid ellátottság és az immunválasz közötti összefüggés vizsgálata japán fürjben 86
Szórádi Tibor. Mucsi Imre: A juh csülökszaru ásványianyag összetétele és minősége közötti
kapcsolatok 91
Tőzsér János. Bakus Gabriella. Minorics Richárd. Holló Gabriella. Holló István. Seregi János: Az ultrahangtechnika alkalmazási lehetőségei a szarvasmarha húsminösítésében 97
Palotás Gábor. Polonkai László. Hajas Péter Pál: A hajdú-bihari vadállomány mint évente megújuló biológiai erőforrás 104
Kasperné Szél Zsuzsanna. Szalainé Mátray Enikő. Korány Kornél: Az akác- és a selyemkóróméz összehasonlítása aroma összetételük alapján 111
Állattenyésztési szekció
Báder E. Muzsek A.. Szili J. J Gergácz Z. Báder P. Györkös I. Kovács A. Kertészné Györffy E.: Laktációk számának hatása az előkészítés előtti kondíciók alakulására üszőknél és teheneknél 119
Bölcskey Károly: Magyar fajtákra alapozott vágómarha termelés Magyarországon az EU csatlakozás után 123
Holló István, Seregi János. Holló Gabriella. Andrássy Zoltán. Repa Imre: Magyar szürke és
holsteinfríz növendék-bikák hízlalási teljesítménye és vágóértéke 130
Lengyel Zoltán. Domokos Zoltán. Szabó Ferenc, Erdei Ildikó. Márton Dávid. Wagenhoffer Zsombor. Polgár J. Péter: A hereford és a charolais fajták egyes tulajdonságainak populációgenetikai paraméterei 136
Zándoki Rita, Csapó János. Csapóné Kiss Zsuzsanna. Tábori Imre. Gundel Jánosné. Tőzsér János: Különböző korú charolais tehenek kolosztrum- és tej összetételének összehasonlítása egy hazai tenyészetben 142
Tőzsér János, Domokos Zoltán. Zándoki Rita, Kovács Alfréd, Sváb László: Az első termékenyülés időpontjának hatása Charolais tehenek teljesítményeire (szaporodásbiológia, borjúnevelő képesség) 148
Wittmann Mihály: A sertéstenyésztés nemzetközi versenyképességének feltételei 154
Rajnai Csaba. Benedek Zsuzsanna: Sertések takarmányfogyasztásának dinamikája és annak hatása a vágóérték alakulására 161
Zajácz Edit. Szalai Tamás. Szalainé Mátray Enikő: A napraforgó-termesztés méhészeti jelentősége 165
Póti Péter. Nagy László: A programozott bárányelőállítás lehetősége Magyarországon, árutermelő magyar merinó állományokban 172
Kuchtík, Jan, Horák. Frantisek: Evaluation of some parameters of growth ability and carcass value of rams-lambs of six genotypes. 178
Kukovics Sándor. Molnár András. Jávor András. Gáspárdi András. Dani Zoltán. A hazai cigája juhállományok változatai és termelési különbségei 184
Pajor Ferenc, Bedö Sándor: A magyar merino állományok gyapjútermelési tulajdonságainak alakulása régiónként 200
Michel de Rancourt: The future of european meat sheep sector 206
Pajor Ferenc Póti Péter: Különböző genotipusú bárányok vágási teljesítményének összehasonlítása 213
Kukovics Sándor. Molnár András. Ábrahám Mária. Dani Zoltán. Kusza Szilvia. Fülöp Gyula: A magyarországi kecskefajták CAE érintettsége 219
Vahid Yousef. Vahidné Kóbori Judit: A magyar juhtenyésztés helyzete és fejlesztési problémái 229
Sófalvy Ferenc. Vidács Lajos: A magyar kendermagos tyúk helye a húsárutermelésben 233
Mihók Sándor. Kovácsné Gaál Katalin. Sófalvy Ferenc. Bárány László: Alternatív tartásra
alkalmasnak vélt baromfi genotípusok termelési és szaporodási teljesítménye 239
Janbaz Janan. Kozák János. Rudas Péter. Tóthné Maros Katalin. Tóth Péter: Állatvédelmi
szempontok és a lúdtoll-termelés 250
Vetró Mónika: Eltérő genotípusú shaver redbro szülök teljesítményének összehasonlítása 256
Keresztessy Katalin. Bardóczyné Székely Emőke. Czinkota Imre. Loksa Gábor.: A tótszerdahelyi Mura holtág halfaunisztikai és élőhelyi vizsgálata 261
Udvari Zsolt. Pekii József. Keresztessy Katalin. Balogh Péter: Integrált ártéri hal gazdálkodás a hullámtéren Nagykörű térségében 266
Csorbái Balázs. H. Tamás Gizella. Horváth László: Transzgénikus kukoricahibridek etetésének hatása nemesponty állományokra 272
Bódis Márk. Kucska Balázs. Merth János. Bercsényi Miklós: Ragadozó halak intenzív , tápos nevelési technológiája I. (laboratóriumi és tavi ketreces eredmények) 278
Hoch, T.. Pradel. Ph.. Begon. C.. Jailler. R.. Jurie. Cl. Picard. B.. Listrat. A.. Cluzel. S.. Agabriel. J.: Influence of compensatory growth on the body composition and muscle characteristics of Salers heifers 282
Szekció: Állattenyésztés etológia
Benedek Zs.. Kovács J.. Polgár J. P.. Rajnai Cs. Lengyel Z.: Részleges malacválasztás (split weaning) lehetőségének és hatásainak vizsgálata 293
Szabó P.: Az alternatív mangalicatartás lehetőségei Magyarországon 299
Pászthv Gy. Esettanulmány: Egyes környezeti tényezők hatása a vemhesülési eredmény alakulására 309
Tőzsér J.. Szentléleki A.. Zándoki R., Maros K., Domokos Z.. Sváb L.. Kovács T.: Charolais és magyar szürke tinók temperamentumának értékelése 320
Kaufmann. O., Koehler. St.: Sensor based monitoring of behaviour of beef cattle 328
Zimmermann. I. Juhás. P.. Debreceni. O.: Behaviour in dairy cows under semi-wild conditions 336
Barcsák Z.. Szemán L.. Tasi J. : 21 féle gyepnövény izletességi (preferencia) vizsgálata juhokkal 345
Bodnár A.. Kispál T.: Intenzíven tartott awassi bárányok viselkedésmintáinak vizsgálata 353
Csatádi K.. Bilkó A.. Altbacker V.: A korai kezelés több nyúlfajtában is csökkenti az emberrel szembeni félelmi reakciót 362
Matics Zs.. Szendrő Zs.. Hoy S., Radnai V., Bíróné Németh E., Orova Z: Az anyanyúl viselkedésének megfigyelése a szoptatás időszakában 368
Mucsi I., Benk Á: A futómadár (strucc) viselkedése a hazai tartástechnológiában 374
Borka Gy.: Környezetkímélő állattenyésztés: az ammónia-, dinitrogén-oxid- és metánemissziók csökkentésének lehetőségei Magyarországon és az Európai Unióban 381
Győri B., Gácsi M, Miklósi A.: Szociális vonzódás vizsgálata kölyökkutyákon és farkasokon 390
Kerepesi A., Topái J., Miklósi A.: Időbeli viselkedési mintázatok elemzése kutya-ember kooperációja során 397
Vas J., Gácsi M., Topái J., Csányi V.: Kutyák eltérő kommunikációs jelekkel közelítő emberrel szemben mutatott reakcióinak vizsgálata 404
Vida V, Pongrácz P.: A rangsorban elfoglalt pozíció hatása a kutyák szociális tanulási képességeire 411
Lakatos G., Pongrácz P., Miklósi A.: Emberi gesztikuláris kommunikációs jelek értelmezésének összehasonlító elemzése kutyán és macskán 416
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem