1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Étlaptörténet

Menü és étlap

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: NOVORG-KERSZI Munkaszervező Leányvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 126 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-616-107-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az étlap az üzlet tükörképe, amely mindig korának társadalmi -étkezési szokásait tükrözi vissza. Ebből a törvényszerűségből kiindulva - dicséretes módon és eddig még nem tapasztalható alapossággal... Tovább

Előszó

Az étlap az üzlet tükörképe, amely mindig korának társadalmi -étkezési szokásait tükrözi vissza. Ebből a törvényszerűségből kiindulva - dicséretes módon és eddig még nem tapasztalható alapossággal - sikerült a szerzőnek és a kiadónak egy olyan szakmailag és tudományosan is rendezett, több kötetes gasztronómiai kiadvány összeállítása, amely egyformán számíthat a szakma dolgozóinak, a főiskola hallgatóinak, a szakiskolák diákjainak, valamint az étkezési kultúrát szívügyüknek tekintő széles rétegek érdeklődésére.
A kiadvány első kötetében - miután körüljártuk terített asztalunkat - megismerkedhetünk a mindenkori gasztronómiába beágyazva, az étlap és étrend fejlődéstörténetével. Az egyiptomiak fogyasztási sorrendben leírt képírásos étrendje, Ménes egyiptomi királyról (i. e. 3000) elnevezett "Menü" kifejezés tartalma, amit Cleopátra "étrendlapocskákra", a rómaiak nemes fémlapocskákra, Justitianus pergamentre íratott, sokat fejlődött a történelem során. A középkor hosszú étekfogásait még Bartelomeo Scappi, a pápa titkos szakácsa sem rövidített a böjtös időkre összeállított étrendje tanúsága szerint. Az étrendek csak a XX. század elején kezdenek rövidülni, korszerűsödni. Vissza

Tartalom

Előszó7
Bevezető. Járjuk körül asztalunkat9
Az étlep múlja, a múlt étrendje, étlapja17
Őstársadalom17
Ókor - Egyiptom, Mezopotámia18
Hellasz, a görög városállamok19
Római Birodalom20
Kína, Közép-Ázsia24
Középkor25
Újkor36
Gasztronómiánk fejlődéséről, étrendi szokásainkról39
Hondoglalás, tűzhely-rakás41
Konyhaművészetünk királyi nagymesterei44
A kor ínyesmestereinek "udvartartása"49
Teríték az asztalon51
Konyhánk reneszánsza51
Lakoma-művészet, gasztronómia-költészet56
Irányelvek és ajánlások az étrend és étlap készítéséhez65
Az étlap összeállítása67
Az étlap szerkesztése71
Az étlap-választék terjedelme74
Az ételek megnevezése74
Étrendek, menüsörök összeállítása75
Étrend - és menüminták77
Válogatás történelmi menükből80
Ebéd- és vacsoramenük az év hónapjaira, az 1900-as évek elejéről (magyar-francia-német nyelven)87
Kalóriaszegény-böjti menük (magyar-francia-német nyelven)104
Vegetáriánus menük (magyar-francia-német nyelven)106
Kóser menü (magyar-francia-német nyelven)108
Karácsonyi ünnepi étrendek és irányétlap110
Szilveszteri étrendek és irányétlap111
Szakmai szószedet elmúlt korok- és a Kárpát-medence népeinek konyhaművészetéhez kapcsolódó szakkifejezésekből115
Bibliográfia125
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Étlaptörténet Étlaptörténet Étlaptörténet

A borító sérült, kopott, rajta tulajdonosi bejegyzés látható. A lapélek foltosak.

Állapot:
2.980 ,-Ft
24 pont kapható
Kosárba