kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | NOVORG-KERSZI Munkaszervező Leányvállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 126 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-616-107-0 |
Előszó | 7 |
Bevezető. Járjuk körül asztalunkat | 9 |
Az étlep múlja, a múlt étrendje, étlapja | 17 |
Őstársadalom | 17 |
Ókor - Egyiptom, Mezopotámia | 18 |
Hellasz, a görög városállamok | 19 |
Római Birodalom | 20 |
Kína, Közép-Ázsia | 24 |
Középkor | 25 |
Újkor | 36 |
Gasztronómiánk fejlődéséről, étrendi szokásainkról | 39 |
Hondoglalás, tűzhely-rakás | 41 |
Konyhaművészetünk királyi nagymesterei | 44 |
A kor ínyesmestereinek "udvartartása" | 49 |
Teríték az asztalon | 51 |
Konyhánk reneszánsza | 51 |
Lakoma-művészet, gasztronómia-költészet | 56 |
Irányelvek és ajánlások az étrend és étlap készítéséhez | 65 |
Az étlap összeállítása | 67 |
Az étlap szerkesztése | 71 |
Az étlap-választék terjedelme | 74 |
Az ételek megnevezése | 74 |
Étrendek, menüsörök összeállítása | 75 |
Étrend - és menüminták | 77 |
Válogatás történelmi menükből | 80 |
Ebéd- és vacsoramenük az év hónapjaira, az 1900-as évek elejéről (magyar-francia-német nyelven) | 87 |
Kalóriaszegény-böjti menük (magyar-francia-német nyelven) | 104 |
Vegetáriánus menük (magyar-francia-német nyelven) | 106 |
Kóser menü (magyar-francia-német nyelven) | 108 |
Karácsonyi ünnepi étrendek és irányétlap | 110 |
Szilveszteri étrendek és irányétlap | 111 |
Szakmai szószedet elmúlt korok- és a Kárpát-medence népeinek konyhaművészetéhez kapcsolódó szakkifejezésekből | 115 |
Bibliográfia | 125 |