kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 294 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kis példányszámban, házi nyomdában sokszorosított példány. |
A MAGYAR NYELVŰ ÉTLAP SZERKESZTÉSE | |
Az étlap | 5 |
Az étlap története | 5 |
Az első magyarországi étlapok | 9 |
Az étlap külalakja | 16 |
A nyomdai úton előállított és a stencillel sokszorosított étlapok | 18 |
Az étlap belső tartalma, beosztása | 22 |
A kötelező ételválaszték | 25 |
Átlagéttermeink szakszerűtlen ételcsoportosítása | 27 |
A közép-európai és francia rendszerű étlapírási mód | 28 |
Az idények, színek, ízek és készítési módok szerepe az étlap szerkesztésében | 29 |
Az étlapárak és az ételek tartalma | 30 |
Az étlap szerkesztése | 30 |
A levesek | 32 |
A hideg előételek | 33 |
Tojásételek | 34 |
Meleg előételek | 35 |
Halak, rákok, békák | 36 |
Készételek | 37 |
Frissensültek - Rostonsültek | 40 |
Főzelékek - Köretek | 42 |
A saláták | 43 |
Tészták | 44 |
Sajtok | 44 |
Gyümölcsök | 45 |
A kímélő és diétás ételek feltüntetése az étlapon | 46 |
A napi kötelező étrendek - Egyéb étrendek | 47 |
A magyar étlapok helyesírása | 48 |
Az egybeírás, a különírás | 57 |
A sor végi szavak elválasztása | 59 |
A rövidítések | 61 |
Egyéb helyesírási tudnivalók | 62 |
Egyéb étlapírási tudnivalók | 63 |
A MAGYAR-NÉMET NYELVŰ ÉTLAP SZERKESZTÉSE | |
Néhány irányelv a német nyelvű étlapok helyesírásához és nyelvtani felépítéséhez | 67 |
Mikor kell nagybetűvel és mikor kisbetűvel kezdeni a szavakat? | 68 |
A szavak elválasztása | 71 |
Rövidítések a német étlapon | 73 |
A főnevek | 78 |
Hímneműek | 78 |
Nőneműek | 78 |
Semlegesneműek | 79 |
A főnevek (ételnevek) többes száma | 79 |
A tárgyeset | 82 |
A birtokos eset | 82 |
A részeshatározó eset | 84 |
Elöljárók (viszonyszók) | 85 |
Tárgyesetet vonzó viszonyszók | 85 |
Részes esetet vonzó elöljárók (viszonyszók) | 86 |
Tárgy- vagy részes esetet vonzó elöljárók | 87 |
A melléknevek és múlt idejű melléknévi igenevek | 88 |
Az "auf" és "nach" elöljárók a készítési módok írásánál | 90 |
A német étlap feliratai (szövegek) | 94 |
Szempontok a levesek helyesírásához | 99 |
Szakkifejezések - Levesek, levesbetétek | 101 |
Szempontok a mártások német nyelvű helyesírásához | 105 |
Szakkifejezések - Hideg és meleg mártások | 106 |
Szakkifejezések - Előételek | 109 |
Szakkifejezések - Húspótló ételek | 112 |
Szempontok a tojásételek helyesírásához | 113 |
Szakkifejezések - Tojásételek | 114 |
Szempontok a halakból, rákokból, békák készült ételek helyesírásához | 117 |
Szakkifejezések - Hideg és meleg halak, rákok, békák | 119 |
Készételek - Fertige Speisen, Napi ételek - Tagesplatten | 123 |
Marhahús részek | 123 |
Szakkifejezések - Marhahúsból készíthető ételek | 124 |
Szakkifejezések - Borjúhúsból készült ételek | 128 |
Szakkifejezések - Sertés- és malachúsokból készült ételek | 132 |
Szakkifejezések - Bárány- és ürühúsokból készült ételek | 136 |
Szakkifejezések - Vadhúsokból és vadszárnyasokból készült ételek | 140 |
Szakkifejezések - Főzelékfélék | 142 |
Szakkifejezések - Köretek | 143 |
Szakkifejezések - Saláták | 146 |
Szakkifejezések - Édességek, tészták | 147 |
Szakkifejezések - Befőttek, kompótok | 153 |
Szakkifejezések - Sajtok | 154 |
Szakkifejezések - Gyümölcsök | 154 |
A borlap - Weinkarte | 157 |
Reggeli étlap | 165 |
A cukrászda - az eszpresszó - Die Konditorei - das Espresso | 169 |
A MAGYAR-FRANCIA NYELVŰ ÉTLAP SZERKESZTÉSE | |
A francia étlap | 175 |
A francia étlap helyesírása | 176 |
Az ékezetek | 176 |
A hangzókilökés | 178 |
A főnév | 179 |
A főnevek többes száma | 179 |
A melléknév | 181 |
A melléknév többes száma | 183 |
A melléknévi igenév | 183 |
A birtokos eset | 184 |
Az anyagnévelő | 184 |
A szavak elválasztása | 185 |
A francia étlapírás leggyakoribb hibáinak elemzése | 188 |
A francia étlap feliratai | 191 |
A francia étlap külső és belső feliratai, csoportnevek | 191 |
Étlapfeliratok | 196 |
Szempontok a levesek helyesírásához | 196 |
Csont- és húslevesek | 198 |
Erőlevesek | 199 |
Pürélevesek | 199 |
Krémlevesek | 199 |
Ragout-levesek | 200 |
Gyümölcslevesek | 200 |
Szakkifejezések - Levesek | 200 |
Szempontok a mártások helyesírásához | 203 |
Szakkifejezések - Mártások | 204 |
Meleg mártások - Sauces chaudes | 204 |
Hideg mártások - Sauces froides | 205 |
Szempontok a hideg előételek helyesírásához | 205 |
Szakkifejezések - Hideg előételek | 208 |
Szempontok a meleg előételek helyesírásához | 210 |
Szempontok a húspótló ételek helyesírásához | 213 |
Szakkifejezések - Meleg előételek | 214 |
Szakkifejezések - Húspótló ételek | 216 |
Szempontok a tojásételek helyesírásához | 217 |
Szakkifejezések - Tojásételek | 220 |
Szempontok a halételek helyesírásához | 222 |
Szakkifejezések - Halételek | 223 |
Szempontok a készételek - frissensültek helyesírásához | 225 |
Marhahúsok | 225 |
Szakkifejezések - Marhahús ételek | 227 |
Szempontok a borjúhús ételek helyesírásához | 229 |
Szakkifejezések - Borjúhús ételek | 233 |
Szempontok a sertés- és malachúsok helyesírásához | 235 |
Szakkifejezések - Sertéshúsból készült ételek | 237 |
Szakkifejezések - Bárány- és ürühúsokból készült ételek | 239 |
Szempontok a szárnyasokból készült ételek helyesírásához | 240 |
Szakkifejezések - Szárnyasokból készült ételek | 241 |
Szakkifejezések - Vadhúsokból készíthető ételek | 242 |
Szempontok a főzelékek helyesírásához | 243 |
Szakkifejezések - Főzelékek | 244 |
Szempontok a köretek helyesírásához | 244 |
Szakkifejezések - Köretek | 246 |
Szakkifejezések - Saláták | 248 |
Szempontok az édességek és tészták helyesírásához | 249 |
Szakkifejezések - Édességek, tészták | 251 |
Szakkifejezések - Befőttek | 254 |
Szempontok a gyümölcsök helyesírásához | 255 |
Szakkifejezések - Gyümölcsök | 255 |
Szempontok a sajtok helyesírásához | 256 |
Szakkifejezések - Sajtok | 256 |
Francia étlapok - Az "á la" elnevezések | 257 |
Ételkészítési módok | 259 |
A borlap- La carte des vins | 276 |
Példa egy magyar-francia nyelvű reggeli étlap összeállításához | 283 |
Példa egy cukrászda, eszpresszó étlapjának összeállításához | 286 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.