1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Étlapszerkesztés

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 294 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A MAGYAR NYELVŰ ÉTLAP SZERKESZTÉSE
Az étlap5
Az étlap története5
Az első magyarországi étlapok9
Az étlap külalakja16
A nyomdai úton előállított és a stencillel sokszorosított étlapok18
Az étlap belső tartalma, beosztása22
A kötelező ételválaszték25
Átlagéttermeink szakszerűtlen ételcsoportosítása27
A közép-európai és francia rendszerű étlapírási mód28
Az idények, színek, ízek és készítési módok szerepe az étlap szerkesztésében29
Az étlapárak és az ételek tartalma30
Az étlap szerkesztése30
A levesek 32
A hideg előételek33
Tojásételek34
Meleg előételek35
Halak, rákok, békák36
Készételek37
Frissensültek - Rostonsültek40
Főzelékek - Köretek42
A saláták43
Tészták44
Sajtok44
Gyümölcsök45
A kímélő és diétás ételek feltüntetése az étlapon46
A napi kötelező étrendek - Egyéb étrendek47
A magyar étlapok helyesírása48
Az egybeírás, a különírás57
A sor végi szavak elválasztása59
A rövidítések61
Egyéb helyesírási tudnivalók62
Egyéb étlapírási tudnivalók63
A MAGYAR-NÉMET NYELVŰ ÉTLAP SZERKESZTÉSE
Néhány irányelv a német nyelvű étlapok helyesírásához és nyelvtani felépítéséhez67
Mikor kell nagybetűvel és mikor kisbetűvel kezdeni a szavakat?68
A szavak elválasztása71
Rövidítések a német étlapon73
A főnevek78
Hímneműek78
Nőneműek78
Semlegesneműek79
A főnevek (ételnevek) többes száma79
A tárgyeset82
A birtokos eset82
A részeshatározó eset84
Elöljárók (viszonyszók) 85
Tárgyesetet vonzó viszonyszók85
Részes esetet vonzó elöljárók (viszonyszók)86
Tárgy- vagy részes esetet vonzó elöljárók87
A melléknevek és múlt idejű melléknévi igenevek88
Az "auf" és "nach" elöljárók a készítési módok írásánál90
A német étlap feliratai (szövegek)94
Szempontok a levesek helyesírásához99
Szakkifejezések - Levesek, levesbetétek101
Szempontok a mártások német nyelvű helyesírásához105
Szakkifejezések - Hideg és meleg mártások106
Szakkifejezések - Előételek109
Szakkifejezések - Húspótló ételek112
Szempontok a tojásételek helyesírásához113
Szakkifejezések - Tojásételek114
Szempontok a halakból, rákokból, békák készült ételek helyesírásához117
Szakkifejezések - Hideg és meleg halak, rákok, békák119
Készételek - Fertige Speisen, Napi ételek - Tagesplatten123
Marhahús részek123
Szakkifejezések - Marhahúsból készíthető ételek124
Szakkifejezések - Borjúhúsból készült ételek128
Szakkifejezések - Sertés- és malachúsokból készült ételek132
Szakkifejezések - Bárány- és ürühúsokból készült ételek136
Szakkifejezések - Vadhúsokból és vadszárnyasokból készült ételek140
Szakkifejezések - Főzelékfélék142
Szakkifejezések - Köretek143
Szakkifejezések - Saláták146
Szakkifejezések - Édességek, tészták147
Szakkifejezések - Befőttek, kompótok153
Szakkifejezések - Sajtok154
Szakkifejezések - Gyümölcsök154
A borlap - Weinkarte157
Reggeli étlap165
A cukrászda - az eszpresszó - Die Konditorei - das Espresso 169
A MAGYAR-FRANCIA NYELVŰ ÉTLAP SZERKESZTÉSE
A francia étlap175
A francia étlap helyesírása176
Az ékezetek176
A hangzókilökés178
A főnév179
A főnevek többes száma179
A melléknév181
A melléknév többes száma183
A melléknévi igenév183
A birtokos eset184
Az anyagnévelő184
A szavak elválasztása185
A francia étlapírás leggyakoribb hibáinak elemzése188
A francia étlap feliratai191
A francia étlap külső és belső feliratai, csoportnevek191
Étlapfeliratok196
Szempontok a levesek helyesírásához196
Csont- és húslevesek198
Erőlevesek199
Pürélevesek199
Krémlevesek199
Ragout-levesek200
Gyümölcslevesek200
Szakkifejezések - Levesek200
Szempontok a mártások helyesírásához203
Szakkifejezések - Mártások204
Meleg mártások - Sauces chaudes204
Hideg mártások - Sauces froides205
Szempontok a hideg előételek helyesírásához205
Szakkifejezések - Hideg előételek208
Szempontok a meleg előételek helyesírásához210
Szempontok a húspótló ételek helyesírásához213
Szakkifejezések - Meleg előételek214
Szakkifejezések - Húspótló ételek216
Szempontok a tojásételek helyesírásához217
Szakkifejezések - Tojásételek220
Szempontok a halételek helyesírásához222
Szakkifejezések - Halételek223
Szempontok a készételek - frissensültek helyesírásához225
Marhahúsok225
Szakkifejezések - Marhahús ételek227
Szempontok a borjúhús ételek helyesírásához229
Szakkifejezések - Borjúhús ételek233
Szempontok a sertés- és malachúsok helyesírásához235
Szakkifejezések - Sertéshúsból készült ételek237
Szakkifejezések - Bárány- és ürühúsokból készült ételek239
Szempontok a szárnyasokból készült ételek helyesírásához240
Szakkifejezések - Szárnyasokból készült ételek241
Szakkifejezések - Vadhúsokból készíthető ételek242
Szempontok a főzelékek helyesírásához243
Szakkifejezések - Főzelékek244
Szempontok a köretek helyesírásához244
Szakkifejezések - Köretek246
Szakkifejezések - Saláták248
Szempontok az édességek és tészták helyesírásához249
Szakkifejezések - Édességek, tészták251
Szakkifejezések - Befőttek254
Szempontok a gyümölcsök helyesírásához255
Szakkifejezések - Gyümölcsök255
Szempontok a sajtok helyesírásához256
Szakkifejezések - Sajtok256
Francia étlapok - Az "á la" elnevezések257
Ételkészítési módok259
A borlap- La carte des vins276
Példa egy magyar-francia nyelvű reggeli étlap összeállításához283
Példa egy cukrászda, eszpresszó étlapjának összeállításához286

Schnitta Sámuel

Schnitta Sámuel műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schnitta Sámuel könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem