Bevezetés | 1 |
A könyvről | 1 |
Hasznos tudnivalók a könyv olvasásához | 2 |
Amit átugorhatsz, ha... | 2 |
Elvárásaink | 3 |
A könyv felépítése | 3 |
Minden, amit a táplálkozásról tudni kell | 3 |
Mit nyersz az ételekből? | 4 |
Az egészséges táplálkozás | 4 |
Élelmiszeripar | 4 |
Élelmiszerek és gyógyszerek | 5 |
Top 10 | 5 |
A könyvben használt ikonok | 5 |
Hol is kezdjük? | 6 |
Minden, amit a táplálkozásról tudni kell | 7 |
Tulajdonképpen mi is az a táplálkozás? | 9 |
A táplálkozás maga az élet | 9 |
Tények a táplálkozásról - de honnan? | 16 |
Megbízható-e a vizsgálat? | 17 |
Emésztés: A nonstop élelmiszerüzem | 21 |
Bevezetés az emésztőrendszerbe | 21 |
Hogyan emészti meg a szervezet a táplálékot? | 23 |
A test üzemanyaga: Kalóriák | 31 |
Az élelmiszerek kalóriatartalmának kiszámítása | 32 |
Hány kalóriára van szükséged? | 35 |
Mennyi az ideális testsúlyod? | 39 |
Mennyi tápanyagra van szükséged? | 47 |
RDA: Útmutató a helyes táplálkozáshoz | 47 |
Az étrendi referenciafelvétel (DRI): Egy újabb táplálkozási útmutató | 50 |
Rohamos avulás | 52 |
Az étrend-kiegészítőkről | 55 |
Bemutatkoznak az étrend-kiegészítők | 55 |
De miért is használnak az emberek étrend-kiegészítőket? | 56 |
Biztonság feltételes módban | 60 |
A leghatékonyabb kiegészítő kiválasztása | 62 |
Néhány indok, hogy inkább az élelmiszerekből juss tápanyagokhoz | 65 |
Mit nyersz az ételekből? | 67 |
Csodálatos fehérjék | 69 |
Kívül és belül, mindenütt fehérjék | 69 |
Fehérjék akcióban: Mi a szerepük szervezetedben a fehérjéknek? | 70 |
A fehérjék újrahasznosítása: Mi történik a proteinekkel, amelyeket megeszel? | 71 |
A fehérjék típusai: Nem minden fehérje egyenértékű | 72 |
Esszenciális és nem esszenciális aminosavak | 72 |
Mennyi fehérjére van szükséged? | 77 |
Mindent a zsírokról és a koleszterinről? | 81 |
Zsíros tények | 81 |
Te és a koleszterin | 91 |
Szénhidrátok: Egy összetett történet | 99 |
Nézzük a szénhidrátokat! | 99 |
Élelmi rostok: Hasznosítható tápanyagok nélküli szénhidrátok | 107 |
Alkohol: Folyékony gabona, folyékony szőlő | 115 |
A sokarcú alkohol | 115 |
Az alkoholos italok előállítása | 116 |
Mennyi alkohol van abban az üvegben? | 118 |
Az alkohol útja a testben | 119 |
Az alkohol és az egészség | 121 |
Életvidám vitaminok | 127 |
Vitaminok, amelyekre a szervezetednek szüksége van | 127 |
Innen szerezz vitamint! | 138 |
Túl sok, túl kevés: Kerüld el, hogy bajba kerülj a vitaminokkal | 143 |
Kinek kell több, mint az RDA? | 147 |
Áldott ásványi anyagok | 151 |
Vegyük leltárba a szükséges ásványi anyagokat | 151 |
Ásványianyag-források | 161 |
Túl sok és túl kevés | 164 |
Akiknek több ásványi anyagra van szükségük | 168 |
Fincsi fitokemikáliák | 173 |
A fitokemikáliák köztünk vannak | 173 |
A fitokemikáliák típusai | 174 |
A fitokemikáliák jövője | 178 |
Vízművek | 179 |
Hányféle módon hasznosítja a szervezet a vizet? | 179 |
A vízmennyiség egyensúlyban tartása | 180 |
Beszerezni a szükséges vizet | 183 |
Mikor kell több víz és elektrolit? | 184 |
Az egészséges táplálkozás | 189 |
Miért eszel, amikor eszel? | 191 |
Étvágy és éhség | 191 |
Újratöltés: Az éhség- és a teltségérzet körforgása | 192 |
Zsigeri válaszok a környezetre | 196 |
Amikor az étvágyad megzavarodik: Az evési zavarok | 198 |
Miért a kedvenced a kedvenced? | 201 |
Ízlelés: Az agy és a nyelv közös projektje | 201 |
Felmérni a fenségest | 204 |
Kell a változatosság: Alkalmazkodás az egzotikus ételekhez | 208 |
Milyen legyen hát az egészséges étrend és életmód? | 211 |
Súlykontroll | 212 |
Változtass az étrendeden | 216 |
A kalóriák mellett ne feledkezz meg a higiéniáról sem | 221 |
Rendben, most lazulj el | 221 |
Az okos választás a táplálkozásban is fontos | 223 |
Játék a kockákkal: A táplálékpiramis alapjai | 223 |
Számolni, számolni, de milyen alapon? | 228 |
Észnél lenni az étteremben | 231 |
Az étlap értelmezése | 231 |
Az okos választás művészete | 232 |
A gyorséttermek és az egészséges táplálkozás | 235 |
Élelmiszeripar | 239 |
Mi az élelmiszer-feldolgozás? | 241 |
Tartósítás: A feldolgozás öt módszere | 241 |
Legyen a jobbnál is jobb az étel | 245 |
Pótlékok: Helyettesítő élelmiszerek | 247 |
Végkifejlet: A csirke esete az élelmiszeriparral | 251 |
Főzés és táplálkozás | 253 |
Mi a főzés? | 253 |
Változtasd meg ételed: A főzés hatása az élelmiszerekre | 258 |
A megfelelő felszerelés: Hogyan hatnak az edények az ételre? | 264 |
Védjük meg a főtt ételben lévő tápanyagokat | 268 |
Mi történik, amikor az élelmiszereket lefagyasztják, konzerválják, szárítják vagy ionizáló sugárzással tartósítják? | 271 |
Hűvösre tett ételek: Hűtés és fagyasztás | 272 |
Konzervek: Szennyező anyagok kizárva | 275 |
Nincs élet víz nélkül: Szárított, asztalt élelmiszerek | 277 |
Tartósítás sugárzással: Egy divatos téma | 278 |
Egy jót enni a kémiával | 281 |
Az adalék anyagok természete (és tudománya) | 281 |
Az adalék anyagok biztonságossága | 287 |
Az adalék anyagokon túl: Élelmiszerek, amelyeket nem a természet alkotott meg | 290 |
Élelmiszerek és gyógyszerek | 293 |
Amikor viszket az étel | 295 |
Tudjunk meg többet az élelmiszer-allergiáról | 295 |
Ételek, amelyek gyakori allergének | 298 |
Teszt teszt hátán: Az élelmiszer-allergiák azonosítása | 299 |
Megbirkózni az élelmiszer-allergiával | 300 |
Egyéb reakciók az ételre | 300 |
Étel és lélek | 303 |
A kémiai anyagok hatása a hangulatra | 303 |
Hogyan hat az étel a hangolatra? | 305 |
Edd, amitől jó a kedved! | 310 |
Élelmiszerek és gyógyszerek | 313 |
Hogyan zajlanak az élelmiszer-gyógyszer kölcsönhatások? | 313 |
Ételboksz: Gyógyszer kontra tápanyag kontra gyógyszer | 314 |
Hogyan kerülhetők el az ellentétes hatások? | 318 |
Élelmiszerek, amelyek növelik a gyógyszerek hatékonyságát | 318 |
Az ételed a gyógyszered | 321 |
Az étel mint gyógyszer meghatározása | 321 |
Bizonyítottan eredményes gyógyhatású étrendek | 322 |
Együnk, hogy megelőzzük a betegségeket | 324 |
Ép testben ép lélek (és agy) | 329 |
Gyógyszerek a vacsorába keverve | 330 |
Az utolsó szó az élelmiszer kontra gyógyszer kérdésben | 332 |
Top 10 | 333 |
Tíz weboldal a táplálkozástudományhoz | 335 |
Magyar Élelmiszerkönyv a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján | 335 |
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet | 336 |
Országos Egészségfejlesztési Intézet | 336 |
Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet | 336 |
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége | 337 |
Táplálkozással az egészségért | 337 |
Házi Patika | 337 |
Élelmezés - Élelmezésvezetők Országos Szövetségének szakmai és információs folyóirata | 338 |
Sulinet Digitális Tudásbázis | 338 |
[origo] Egészség | 338 |
Tíz szupersztár táplálék | 339 |
Alkohol | 339 |
Babfélék | 340 |
Anyatej | 341 |
Csokoládé | 341 |
Kávé | 342 |
Hal | 343 |
Olajos magvak | 344 |
Fehér tea | 345 |
Teljes kiőrlésű gabona | 346 |
Joghurt | 346 |
Tíz egyszerű módszer a kalóriabevitel csökkentésére | 349 |
Válts alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékekre | 349 |
Pótold a cukrot cukorpótlóval | 350 |
Rántott helyett grill | 350 |
Válaszd az alacsony zsírtartalmú desszerteket | 350 |
Szedd le a csirke bőrét | 351 |
Ne locsold olajjal a salátát | 351 |
Egy szelet kenyér is elég a szendvicshez | 351 |
Hagyd ki a magas zsírtartalmú összetevőt | 352 |
Párold meg a zöldségeket ahelyett, hogy belefojtod őket a vajba | 352 |
Mosd át a darált húst | 353 |
Tárgymutató | 355 |