Bevezetés | 1 |
Etikett és jó modor | 4 |
Viselkedés és a társas érintkezés | 4 |
Köszönés, bemutatkozás, kézcsók | 5 |
Viselkedés a nyilvánosság előtt | 9 |
A telefon használata | 11 |
A névjegy használata | 13 |
A dohányzásról | 17 |
A tüsszentésről, ásításról, köhögésről | 17 |
Beszélgetés közben | 18 |
Pontosság | 18 |
A megjelenés és az öltözködés | 19 |
A jólápoltság és az öltözködés általános szempontjai | 19 |
Öltözködésről nőknek | 21 |
Hivatali ruha | 21 |
Kosztüm és kiskosztüm | 21 |
Félünnepélyes és ünnepélyes ruhák | 21 |
Koktélruha | 22 |
Nagyestélyi ruha | 22 |
Kesztyű | 22 |
Ékszerek viselése | 22 |
Öltözködésről férfianak | 22 |
Hivatali ruha | 23 |
Az ünnepélyes sötét ruha | 23 |
Utcai ruha | 24 |
Sportruházat | 24 |
Munkaruha | 24 |
Cipő | 24 |
Ing | 25 |
Alkalmi ruhák | 25 |
Ajándék, borravaló, virág | 27 |
Az ajándék szerepe, jellege, elfogadása és küldése | 27 |
Borravaló | 30 |
Virág | 30 |
Társadalmi jellegű alkalmak, vendéglátás, kirándulás, üzemlátogatás, stb. | 32 |
Álló alkalmak | 32 |
Ültetéses alkalmak | 35 |
Vendéglátás | 36 |
A borok | 37 |
Italok hűtése | 38 |
Mit mivel és hogyan együnk | 40 |
Díszebéd, díszvacsora rendezése | 46 |
A buffet-diner | 47 |
Pohárköszöntők | 48 |
Egyéb társadalmi jellegű alkalmak | 50 |
Látogatás kulturális és tudományos intézetekben | 50 |
Üzemlátogatás szervezése | 50 |
Látogatás termelőszövetkezetben, állami gazdaságban | 51 |
Borkóstoló | 52 |
Hajókirándulás | 53 |
Vadászat | 54 |
Horgászat | 57 |
Meghívás, meghívók | 57 |
A rangsorolásról | 59 |
Az ültetési rend | 61 |
Vegyes ültetés francia rendszer szerint | 64 |
Vegyes ültetés angol rendszer szerint | 65 |
Ültetés csak férfi résztvevőkkel | 65 |
Vegyes ültetés U-alakú asztalnál | 66 |
Ültetés kerek asztalnál | 67 |
Ültetési rend gépkocsiban | 69 |
Kapcsolattartás a külföldi ügyfelekkel | 70 |
Tennivalók a külföldi megérkezése előtt és érkezésekor | 70 |
A tárgyalás | 72 |
A tárgyalás technkai feltételei | 72 |
Magatartás külföldivel szemben | 73 |
Tennivaló a külföldi elutazásakor | 78 |
Konferenciák | 78 |
Nemzetközi konferenciák | 79 |
Tennivalók, ha nem mi vagyuk a fogadó, ill. a rendező ország | 79 |
Tennivaló, ha mi vagyunk a fogadó, ill. rendező ország | 81 |
A konferencia előkészítése | 82 |
A konferencia lefolyása | 84 |
Sajtókonferencia | 85 |
Protokol külföldön | 85 |
A viselkedés és magatartás néhány különleges szempontja külföldön | 88 |
Praktikus szempontok az utazáshoz | 88 |
Előkészületek | 88 |
Általános szakmai felkészülés | 89 |
Amit az adott országról tudni kell | 90 |
Uticsomag előírások | 91 |
Egészségügyi előírások | 92 |
Tennivalók érkezéskor és külföldi tartózkodás idején | 94 |
Tartós kiküldetés, kirendeltségi tevékenységgel kapcsolatos protokol | 95 |
Az etikett és a protokol sajátosságai a különböző országokban | 97 |
A Szovjetunió és az európai szocialista országok | 97 |
Az ázsiai szocialista országok | 104 |
Az NSZK, Ausztria és Svájc | 106 |
Franciaország | 107 |
Benelux államok | 112 |
Olaszország | 113 |
Spanyolország | 114 |
Skandináv országok | 115 |
Anglia, Ausztrália, Az USA és Kanada | 120 |
Latin-Amerika | 126 |
India | 131 |
Japán | 136 |
Észak-Afrika és a Közel-Kelet | 139 |
Fekete-Afrika | 142 |
Irodalomjegyzék | 144 |
Mellékletek | |
Címek és rangok idegennyelvű fordítása | 146 |
Meghívó-minták | 150 |
Menüjavaslatok díszértekezésen | 155 |
Legismertebb nyelvek használatának területei | 158 |
Az egyes országok nemzeti ünnepei | 161 |
Javaslatok budapesti városnézés és vidéki kirándulások megszervezéséhez | 171 |
A muszlim kalendárium és az iszlám vallás ünnepei | 173 |