Előszó (dr. Rodler Imre) | 9 |
Ételmérgezések, ételfertőzések | 11 |
Növényi eredetű mérgezések, gombamérgezések | 21 |
A növényi mérgezések okozói és tünetei | 22 |
Ételmérgezések, ételfertőzések körüli eljárás | 21 |
Az ételmérgezések, ételfertőzések észlelése | 35 |
Elsősegélynyújtó eljárások ételmérgezés, ételfertőzés esetén | 36 |
Ételmérgezések, ételfertőzések bejelentési rendszere | 39 |
A közegészségügy-járványügy szervezete (KÖJÁL, KJSZ, KJK) és feladatai ételmérgezés előfordulásakor | 45 |
A közegészségügy-járványügy szervezete | 45 |
Különleges ételmérgezési, ételfertőzési, esetekben eljárásra jogosult közegészségügyi szervek | 70 |
Munkahelyek, intézmények vezetőinek, élelmiszerek előállítóinak, forgalmazóinak feldatai ételmérgezés, ételfertőzés esetén | 71 |
Az ételfertőzések, ételmérgezések megelőzése, az élelmezés-egésxzségügy területén együttműködő egészségügyi és társszervek, hatóságok feladatai | 73 |
A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium és szakigazgatási intézmények szervezete és élelmiszerhigéniai feladatai | 73 |
A Belkereskedelmi Minisztérium, a kereskedelmi felügyelőségek szervezete, feladata, jogköre | 77 |
A gyógyító ellátás és az élelmezés-egészségügy együttműködése, kapcsolata | 79 |
Az Állami Közegészségügyi Állomás-Járványügyi Főfelügyelőség és Felügyelőségek, a MÉM és szakigazgatási intézményei és a Kereskedelmi Felügyelőségek együttműködése | 80 |
A KÖJÁL, az Állategészségügyi Állomás és helyi szerveik együttműködése ételmérgezés, ételfertőzés előfordulásakor | 81 |
Az üzemi (tröszti, vállalati) belső ellenőrzés szerepe az étemérgezése, ételfertőzések megelőzésében | 82 |
Társadalmi és tömegszervezetek szerepe az ételmérgezések megelőzésében | 84 |
Az élelmezés-egészségügyi viszonyok értékelése az ételmérgezések szempontjából | 85 |
Az élelmiszeripari üzemek higiénés viszonyai | 85 |
Közétkeztetési és vendéglátóipari üzemek higiénés viszonyai | 93 |
Az élelmiszerszállítás, ételszállítás higiénés viszonyai | 98 |
Az élelmiszerkereskedelem higiénés viszonyai | 101 |
Takarítás, fertőtlenítés élelmezési létesítményekben | 104 |
Rovar- és rágcsálóirtás élelmezési egységekben | 105 |
A dolgozók egészségi állapota, alkalmassági vizsgálatok | 112 |
Élelmezési egységekben dolgozók oktatása | 116 |
Magánháztartásban előforduló ételmérgezések, ételfertőzések megelőzésének gyakorlati szempontjai | 118 |
A megbetegedések megelőzésének gyakorlati szempontjai | 120 |
Élelmiszermikrobiológia | 132 |
Élelmiszer és baktériumok | 132 |
Baktériumok által okozott élelmiszerártalmak | 134 |
Vírusok és rickettsiák élelmezés-egészségügyi vonatkozásai | 166 |
Entomológia. A rovarok és az élelmiszerek | 169 |
Rágcsálók | 169 |
Élelmiszerparazitológia | 170 |
A mérgek, egészségre káros anyagok élelmezéstoxikológiai megítélése | 175 |
A vegyi anyagok okozta ételmérgezésekről általában | 175 |
A vegyi anyagok méregkategóriában sorolása | 175 |
Toxikológiai vizsgálómódszerek | 178 |
Az élelmiszerekben előforduló idegen vegyi anyagok toxikológiai kémiai vizsgálati módszerei | 180 |
Az élelmiszerekbe jutó vegyi anyagok forrásai | 183 |
Környezeti szennyeződések és a természetes tartalom | 185 |
Mikotoxinok | 185 |
Az élelmiszerekben természetes tartalomként előforduló mérgező, egészségre ártalmas vegyületek | 186 |
Biotoxinok | 189 |
Technológiai eredetű vegyi szennyező anyagok | 190 |
Mit kell tenni ételfertőzés, ételmérgezés előfordulása esetén? | 193 |
Mit kell tenni az ételfertőzések, ételmérgezések megelőzésére? | 197 |
Irodalom | 201 |
Tárgymutató | 205 |