Bevezető | 3 |
A kulturált felszolgálás alapja jól szervezett konyhai munka | 5 |
A konyhai munkakörök | 5 |
Amit a felszolgálónak az élelmiszerekről tudnia kell | 8 |
Az élelmiszerek romlása | 9 |
Konyhatechnikai ismeretek | 11 |
A nyersanyagok előkészítése | 11 |
Az ételek elkészítése | 14 |
Az ételkészítéshez szükséges egyéb műveletek | 15 |
A tálalás | 20 |
Levesek | 26 |
Híglevesek | 26 |
Magyaros híglevesek | 27 |
Híglevesek betétjei | 28 |
Erőlevesek | 30 |
Sűrített levesek | 33 |
Egyszerű sűrített levesek | 33 |
Áttört vagy püré levesek | 34 |
Krémlevesek | 35 |
Nyáklevesek | 36 |
Gyümölcslevesek | 37 |
Különleges vagy összetett levesek | 38 |
Levesek felszolgálása | 39 |
Csészéből fogyasztott levesek felszolgálása | 40 |
Levestányérból fogyasztott levesek felszolgálása | 40 |
Főzelékek, köretek és saláták | 41 |
A főzelékek | 41 |
Sűrített főzelékek | 41 |
Egyéb főzelékek | 46 |
Párolt főzelékek | 46 |
Angolos főzelékek | 48 |
A köretek | 49 |
Burgonyából készült köretek | 50 |
Gabonafélékből készült köretek | 52 |
Tésztafélékből készült köretek | 54 |
Vegyes köretek | 54 |
A saláták | 55 |
Nyersen készült saláták | 56 |
Főzve készült saláták | 57 |
Tartósított saláták | 59 |
Mártások | 60 |
Hideg mártások | 61 |
Majonézes mártások | 61 |
Egyéb hideg mártások | 63 |
Zománc mártások | 64 |
Meleg mártások | 65 |
Alapmártások | 65 |
Barna vagy spanyol mártás | 65 |
A barna mártásból készíthető mártások | 65 |
A tej mártásból készíthető mártások | 67 |
Fehér vagy veluté mártásból készíthető mártások | 68 |
A hollandi mártásból készíthető mártások | 69 |
Egyszerű meleg mártások | 70 |
Gyümölcs mártások | 71 |
Meleg és hideg előételek | 73 |
A meleg előételek | 73 |
Zöldség- és főzelékfélék | 73 |
Tojásételek | 79 |
Lágy tojások | 80 |
Töltött tojások | 81 |
Bevert tojások | 81 |
Habart tojások | 82 |
Edénykében párolt tojások | 83 |
Tálon sült tojások | 83 |
Tojáslepények | 84 |
Tésztafélék | 85 |
Rizzolék | 86 |
Tekercsek | 87 |
Egyéb tésztafélékből készült előételek | 88 |
Rizottók | 90 |
Húsokból és belsőségekből készített meleg előételek | 90 |
Sajtfélékből készített meleg előételek | 90 |
A hideg előételek | 95 |
Összetett saláta- és főzelékfélék | 96 |
Gyümölcsfélék | 98 |
Tojásételek | 99 |
Pástétomok | 101 |
Galantinok - Kocsonyák | 103 |
Húsfélék és felvágottak | 104 |
Vegyes ízelítők | 106 |
Szendvicsek | 106 |
Dísztálak | 107 |
Meleg és hideg halételek | 108 |
Meleg halételek | 108 |
Édesvízi fehér húsú halételek | 109 |
Édesvízi barna húsú halételek | 112 |
Tengeri fehérhúsú halételek | 114 |
Tengeri barna húsú halételek | 114 |
Édesvízi rákok | 115 |
Tengeri rákok | 116 |
Béka és teknősbéka | 116 |
Hideg halételek | 116 |
Húsételek | 121 |
Marhahúsból készített ételek | 121 |
A bélszínből és hátszínből egészben sütve és nyersen felszeletelve készült frissensült ételek | 122 |
A lapos hátszínből frissen süthető szeletek | 122 |
Magas hátszínből készült ételek | 122 |
A bélszínből és hátszínből egészben sütve és nyersen felszeletelve készült frissen sült ételek | 124 |
Párolással készült marhahús ételek | 130 |
Apróhúsokból készült ételek | 134 |
Belsőségekből készült ételek | 136 |
Borjúhúsból készített ételek | 137 |
Egybesütéssel készült pecsenyékhez alkalmas húsrészek | 138 |
A frissen sültek készítéséhez alkalmas húsrészek | 138 |
A párolással készült ételekhez alkalmas húsrészek | 139 |
Egybesütéssel (pecsenyének) készíthető borjúhús ételek | 140 |
Frissen sült borjúhús ételek | 141 |
Párolással készült borjúhús ételek | 146 |
Főzéssel készült borjúhús ételek | 147 |
Belsőségekből készült ételek | 148 |
Sertéshúsból készített ételek | 150 |
Sertéssültek | 152 |
Frissen sült sertéshúsok | 153 |
Párolással készült sertéshúsok | 156 |
Főzéssel készült sertéshúsok | 159 |
Bárány- és ürühúsból készített ételek | 161 |
Bárányhús ételek | 161 |
Ürühús ételek | 164 |
Háziszárnyasokból készített ételek | 166 |
Fehérhúsú szárnyas ételek | 167 |
Sötéthúsú szárnyas ételek | 171 |
Vadhúsokból és vadszárnyasokból készített ételek | 175 |
Vadnyúlból készített ételek | 176 |
Őzből készített ételek | 177 |
Szarvashús ételek | 178 |
Vadsertés ételek | 178 |
Vadszárnyas ételek | 179 |
Tészták és egyéb utóételek | 182 |
Gyúrt tészták | 183 |
Főtt tészták | 183 |
Főtt-sült tészták | 184 |
Burgonyás tészták | 184 |
Kevert tészták | 185 |
Palacsinták | 185 |
Galuskafélék | 186 |
Morzsafélék | 186 |
Bortészták | 187 |
Kelt tészták | 187 |
Omlós tészták | 188 |
Rétesek | 189 |
Vajastészták | 190 |
Égetett tészták | 191 |
Felfújtak - duzmák | 191 |
Frissen készített tészták | 192 |
Hideg krémek | 193 |
Gyümölcskészítmények | 194 |
A tésztafélékhez való mártások,habok és öntetek | 194 |
Cukrászkészítmények | 195 |
Fagylaltok és parfék | 197 |
Gyümölcsök és sajtok | 198 |
Az étlap és az étrend | 200 |