1.061.259

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ételismeret 1.

Távoktatási tankönyv/Ételismereti alapok, étkezést bevezető fogások

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 88 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szerző azzal a céllal készítette el ezt az ételismereti jegyzetet, hogy a hallgatóknak megfelelő segítséget nyújtson az ételkészítés elméleti és gyakorlati kérdéseiben, megalapozza az... Tovább

Előszó

A szerző azzal a céllal készítette el ezt az ételismereti jegyzetet, hogy a hallgatóknak megfelelő segítséget nyújtson az ételkészítés elméleti és gyakorlati kérdéseiben, megalapozza az ételismereti tudást és kellő betekintést adjon a terület sokszínűségéről.
Az anyag ugyanakkor meglehetősen újszerű vállalkozás, hiszen egyszerre kíván megfelelni a nappali tagozatos és a távoktatási ételkészítési oktatás igényeinek.
A tantervek különbözősége miatt a távoktatásban egyedi tanítási és számonkérési módszerre van szükség, ezért a tankönyv áttanulmányozása mellett, konzultációkra is sor kerül, melyek nagymértékben segíthetik hallgatóink sikeres felkészülését.
A szerző a fogyasztási sorrendbe - hideg előételek, levesek stb. - szerkesztett anyagot kisebb egységekre - "Bevezető fogások. Főételek" stb. - bontotta tovább. Az egyes fejezetek végén "Ellenőrző kérdések" találhatók.
A technológiai leírások könnyebb érthetősége érdekében a könyv elején betekinthetünk az ételkészítéshez kapcsolódó fontosabb műveletek értelmezésébe, összefüggéseiben láthatjuk, hogy az előkészítés megelőzi az ételek elkészítését, illetve sok esetben más ún. kiegészítő tevékenység is beépül a befejező műveletekkel záruló folyamatba.
Az ételfőcsoportokat (pl. Hideg előételek. Levesek, Meleg előételek stb.) leíró rész nem egyszerűen recepteket közöl, hanem többek között számol azzal, hogy a hallgatók nagy részének nincs szakirányú előképzettsége, ezért részletezve tárgyal aprónak tűnő, de fontos részleteket.
Az anyagban való tájékozódást az ételfőcsoportok elején található, ételneveket alfabetikus sorrendben felsoroló táblázatok, az ismeretlennek tűnő szakkifejezést: megértését pedig az anyag végén lévő "Szómagyarázat" segíti.
Az ételkészítési leírások tömörített formában mutatják, be az ételek készítésének és tálalásának főbb lépéseit. Vissza

Tartalom

1. ÉTELISMERETI ALAPOK, FOGALMAK 10
MIBŐL KÉSZÜL AZ ÉTEL ?
AZ ÉTELKÉSZÍTÉS NYERSANYAGAI 10
HOGYAN KÉSZÜL AZ ÉTEL ?
KONYHATECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK 11
1.2.1. ELŐKÉSZÍTŐ MŰVELETEK 11
1.2.1.1. Növényi eredetű anyagok előkészítő műveletei
Válogatás
Tisztítás
Darabolás
1.2.1.2. Állati eredetű anyagok előkészítő műveletei
Lemosás, áztatás, forrázás
Letisztítás
Darabolás
Szeletelés
Tűzdelés, burkolás
Töltés
Formázás
Pácolás
Sózás, fűszerezés
1.2.2. KIEGÉSZÍTŐ MŰVELETEK
Áttörés
Bundázás
Feljavítás (legírozás, montírozás)
Formaadás (dresszírozás)
Galuskaszaggatás
Lazítás
Lerakás, rétegezés
Smizírozás
Sűrítések
Szűrés
Derítés
Töltés
1.2.3. ELKÉSZÍTŐ MŰVELETEK (HŐKEZELÉSEK)
Főzés
Sütés
Párolás
1.2.4. BEFEJEZŐ MŰVELETEK
1.3 KONYHAI EDÉNYZET ÉS TÁLALÓESZKÖZÖK
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK
2. ÉTELCSOPORTOK (ÉTELFOGYASZTÁSI SORRENDBEN) ÉTELEK ÉS TÁLALÁSUK
Húsgolyók
Kanapé
Libatepertő
Mini pogácsák
Olajbogyó
Olajos magvak
Sós teasütemény
Toast
Takuszki
Zöldségfalatok
2.1.3. HIDEG ELŐÉTELEK
2.1.3.1. Saláták és zöldségételek
Csekonics-saláta
Francia dresszinges saláta
Franciasaláta (majonézes)
Görög kelvirágsaláta
Gundel-saláta
Hideg töltött paradicsom
Hideg töltött uborka
Jércesaláta
Károlyi-saláta
Körözöttel töltött zöldpaprika
Nizzai saláta
Orosz hússaláta
Portugál zellersaláta
Svéd gombasaláta
Waldorf saláta
2.1.32. Gyümölcskészítmények
Dinnyegyöngyök tokaji borban
Florida koktél
Grape fruit
Márványsajtkrémmel töltött alma
Rákhússal töltött avokádó
Sajtsalátával töltött kiwi
Sonkával töltött sárgadinnye - olaszos sárgadinnye
2.1.3 Hideg tojásételek
Kaszinótojás
Kocsonyázott tojás Munkácsy módon
Majonézes tojás
Töltött tojás kaviárral
Töltött tojás kiskőrösi módon
Töltött tojás oroszosan
Töltött tojás rákhússal
2.1.3.4. Pástétomok, habok, galantinok
Csirkegalantin
Kocsonyázott halhab
Kocsonyázott libamájhab
Kocsonyázott sonkahab
Makrélahab
Strassbourgi libamájpástétom
2.1.3.5. Halakból és egyéb hidegvérűekből készíthető hideg ételek
Füstölt lazac
Halkoktél
Halmajonéz
Hideg, főtt fogas
Kagylókoktél
Kaviár
Lazachab
Makrélahab
Rákhúsos vaj
Rákkoktél
Szardínia
2.1.3.6. Hideg sültek, húsételek
Borjúsült
Csirkesült
Félig sült bélszín
Füstölt marhanyelv
Hideg libamáj zsírjában
Hideg sonka
Imbisz
Sertéssült
Sonkatekercs
Szalámi
Tatár beefsteak
2.1.3.7. Szendvicsek
Francia szendvics
Hagyományos (csukott) szendvics
Meleg szendvics
Skandináv (nyitott) szendvics
Tea szendvics
Zakuszki
2.1.3.8. Hideg mártások, dresszingek
Francia dresszing
Majonéz
Majonézmártás
Remoulade mártás
Svéd mártás
Tartármártás
Tejszínhabos, (chantilly) mártás
Tiroli mártás
Vinaigrette mártás
2.1.3.9. Hideg vegyes ízelítők
2.1.4. LEVESEK
Burgonyaleves
Erőleves (consommé)
Erőleves fridattó módon
Erőleves magyarosan (Derített gulyásleves)
Erőleves tojáskocsonyával (Royal módon)
Francia hagymaleves
Gombakrémleves
Gulyásleves
Hideg almaleves
Hideg kecskeméti barackleves
Hideg málnakrémleves
Húsleves
Húsleves daragaluskával
Húsleves májgaluskával
Húsleves rántott borsóval
Jókai-bableves
Lencsepüréleves
Palócleves
Paradicsomleves
Pontyhalászlé
Szárnyasraguleves
Tejszínes zalai csirkehúsleves
Újházi-tyúkleves
Újházi-tyúkhúsleves
Zellerkrémleves
2.1.5. MELEG ELŐÉTELEK - MELEG VEGYES ÍZELÍTŐK
Bevert tojás Metternich módon
Bolognai spagetti
Borjúmájfelfújt
Borjúvelő barna vajjal
Forró kolbászos rétes
Gombafejek sörtésztában sütve (orly-i módon)
Gombás omlett
Gombával töltött paradicsom
Hortobágyi palacsinta
Kaviáros blini
Kelvirág csőben sütve
Milánói spagetti
Parajpuding (zsemlés) - Parajfelfújt
Parajpuding (besameles)
Patisszon párizsiasan
Rántott trappista
Sajtfelfújt
Sonkarizottó
Sonkaropogós (krokett)
Sonkás omlett
Sonkás palacsinta rántva
Stefánia-rizottó
Szárnyasmájrizottó
Tésztafánk sonkával
Tojáslepény finomfüvekkel
Töltött gomba
Töltött gomba egri módon
Vajaspástétom csongrádi módon
Velő tojással
Zöldborsós habart tojás
Zöldségropogós
Meleg vegyes Ízelítő (4 adag pl.)
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK

Sándor Dénes

Sándor Dénes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sándor Dénes könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem