Előszó | 5 |
Vadon termő gombák | 9 |
Az étkezésre alkalmas erdei gombák felismerése, gyűjtése és hasznosítása | 11 |
Lila perszke | 12 |
Fenyőpereszke | 12 |
Kékhátú galambgomba | 13 |
Dióízű galambgomba | 13 |
Ízletes nagy galambgomba | 13 |
Szürke tölcsérgomba | 14 |
Trombitagomba | 14 |
Vörösbarna fülőke | 15 |
Gyapjas tintagomba | 15 |
Sárga gerebengomba | 15 |
Barna gyűrűstinóru | 16 |
Fenyőtinóru | 16 |
Sárga korallgomba | 17 |
Nyári szarvasgomba | 17 |
Csengettyűgomba | 17 |
Ízletes tőkegomba | 18 |
Erdőszéli csiperke | 18 |
Kerti csiperke | 19 |
Tarlógomba | 19 |
Tavaszi tőkegomba | 20 |
Vargánya | 20 |
Királyvargánya | 21 |
Kucsmagomba | 21 |
Császárgomba | 22 |
Nagy őzlábgomba | 22 |
Gyűrűs tölcsérgomba | 23 |
Sárga rókagomba | 23 |
Májusi pereszke | 24 |
Mezei szegfűgomba | 25 |
Édesnyelű tinóru | 25 |
Késői laskagomba | 26 |
Rózsás korallgomba | 26 |
Bimbós pöffeteg | 27 |
Ördögszerkégomba | 27 |
Téli fülőke | 28 |
Keserűgomba | 28 |
A gombák tápanyag-összetétele | 29 |
A gombák fehérjéi | 29 |
A gombák és a zsírok | 30 |
A gombák szénhidrátjai | 30 |
A gombák vitaminjai | 31 |
A gombák ásványi anyagai | 32 |
A gomba, mint népélelmezési anyag | 35 |
Mi az oka, hogy az ehető gomba kilenctized részét hagyjuk kárba veszni | 36 |
Az ehető és mérgező gombák megkülönböztetése | 37 |
Téves nézetek a mérgező gombákról | 387 |
Mi a teendő akkor, ha mégis bekerül a mérgező gomba az ételbe? | 39 |
Mit kell tenni a gombamérgezés megelőzése érdekében? | 39 |
Gombaételekhez használt fűszerfélék és élelmiszerek | 41 |
Paprika, bors és egyéb fűszerek | 40 |
Zöldségfélék, gyökérnövények | 44 |
a gabonafélékből nyert élelmiszerek | 47 |
Étkezési búzacsíra | 48 |
Étkezési búzakorpa | 48 |
Extrudált szója | 49 |
A bugonya | 50 |
A hüvelyesek | 50 |
A tojás | 51 |
A tej és a tejkészítmények | 51 |
Az élelmiszerek tápértéke | 52 |
A gomba beszerzése és konyhai előkészítése | 63 |
A gomba tárolása | 63 |
A gomba tisztítása | 64 |
A gomba osztályozása és darabolása | 64 |
A gomba tartósítása házilag | 65 |
A gomba szárítása | 65 |
A gomba nedves tartósítása | 66 |
A nedves és sós tartósítási eljárások | 66 |
Erdei gombák sós tartósítása | 67 |
Gomba köménymagos tartósítása | 67 |
Gomba tartósítása zsírban | 67 |
Gomba olajos tartósítása | 68 |
Gomba tartósítása hagymával zsírban | 68 |
A gomba rövid időre történő tartósítása | 68 |
Gombaéletek készítése | 69 |
Gomba felhasználásával készült ételek | 70 |
Levesek, raguk | 70 |
Gombaleves áttörve | 70 |
Gombaleves | 70 |
Gombás velőleves | 71 |
Erdeigomba-leves | 71 |
Kucsmagombaleves | 71 |
Gombabecsinált I. | 72 |
Gombabecsinált II. | 72 |
Gombás sertésragu | 72 |
Gombaragu | 73 |
Mártások | 73 |
Barna gombamártás | 73 |
Fehér gombamártás | 73 |
Gombakrém | 74 |
Gombakrémmártás | 74 |
Gombamártás I. | 74 |
Gombamártás II. | 75 |
Gombamártás III. | 75 |
Gombamártás IV. | 75 |
Gombával készült tojásételek | 76 |
Gombás omlett | 76 |
Gombás rántott tojás | 76 |
Gombás rántotta | 76 |
Gomba tojással I. | 77 |
Gomba tojással II. | 77 |
Gomba tojással III. | 77 |
Gombával töltött tojás | 77 |
Gombás tejfölös tojás | 78 |
Kucsmagomba tükörtojással | 78 |
Tejfeles gomba tükörtojással | 78 |
Tojással töltött gomba | 79 |
Gombával készült halételek | 79 |
Csiperkegombás süllő | 79 |
Gombás fogas vagy süllő | 79 |
Gombás főtt ponty | 80 |
Gombás töltött angolna | 80 |
Békacomb gombával | 80 |
Gombával készült vadételek | 81 |
Gombás fácánsült | 81 |
Gombás nyúl | 81 |
Szarvasgerinc gombáva | 82 |
Szarvasgerinc kucsmagombával | 82 |
Szavasszelet gombával | 83 |
Szarvas-vesepecsenye gombával | 83 |
Gombás tokány vaddisznóból | 83 |
Vaddisznókaraj gombával | 84 |
Vaddisznószeletek gombával | 84 |
Vaddisznószeletek kucsmagombával | 85 |
Vaddisznóleves gombával | 85 |
Gombaételek | 86 |
Aszpikos gomba | 86 |
Bundában sült gomba | 86 |
Csiperkegomba Orly módra | 86 |
Erdeigomba-puding | 87 |
Erdei gomba portugál módra | 87 |
ERdeigomba-ropogós | 87 |
Erdei gomba székely módra | 88 |
Fasírozott vargánya | 88 |
Fehér boros gombasaláta | 88 |
Gombás burgonya | 89 |
Gombakotlett | 89 |
Gombapaprikás | 89 |
Gombapörkölt | 90 |
Gombapörkölt lecsósan | 90 |
Gomba burgonyával | 90 |
Gombás kenyérkocka | 91 |
Gomba rántva | 91 |
Gombás rétes | 91 |
Gombás rizs I. | 92 |
Gombás rizs II. | 92 |
Gombás rolás | 92 |
Gomba vadasan | 93 |
Gombás palacsinta | 93 |
Gombás rakott palacsinta | 93 |
Gombával töltött paradicsom | 94 |
Gombás meleg szendvics | 94 |
Gombasaláta I. | 94 |
Gombasaláta II. | 95 |
Gombasaláta majonézzel | 95 |
Gombasaláta vargányából | 96 |
Kenyérszeletek korallgombával | 96 |
Kenyérszeletek Kucsmagombával | 96 |
Rántott sampinyongomba-szeletek | 96 |
Kucsmagombástáska | 97 |
Parázson sült sampinyongomba | 97 |
Pirított kucsmagomba | 97 |
Román töltött gomba | 98 |
Sampinyongomba citromosan | 98 |
Sült vargányagomba tejfölös mártással | 98 |
Szerb rizses gomba | 99 |
Tejfölös vargányagomba | 99 |
Töltött kucsmagomba I. | 99 |
Töltött kucsmagomba II. | 100 |
Töltött sampinyongomba I. | 100 |
Töltött sampinyongomba II. | 101 |
Töltött vargánya I. | 101 |
Töltött vargánya II. | 102 |
Sampinyongomba szalonnásan | 102 |
Vargányás kocka | 102 |
Vargányagomba-szeletek rántva | 103 |
Gombás húsételek | 103 |
Gombás csirke I. | 103 |
Gombás csirke II. | 103 |
Gombás pirított csirke | 104 |
Gombás libamájpuding | 104 |
Gombás rizzsel töltött liba | 105 |
Gombás pulykasült | 105 |
Gombával töltött galambpecsenye | 106 |
Párlolt galamb gombával | 106 |
Libamájkrémmel töltött gomba | 107 |
Borjúborda gombakrémmel | 107 |
Borjúborda vadász módra | 107 |
Gombás borjúcsülök | 108 |
Gimbás borjúgoborda szalonnával | 108 |
Gombás borjúszeletek | 108 |
Gombás rizzsel töltött borjúszegy | 109 |
Gombával töltött borjúborda | 109 |
Gombával készült frissen sült bélszínszeletek | 110 |
Bélszínszelet kisherceg módra | 110 |
Bélszínszelet Langtry módra | 110 |
Bélszínszelet Maison D'or módra | 111 |
Bélszínszelet Napóleon módra | 111 |
Bélszínszelet Rossini módra | 111 |
Gombás marhatokány I. | 111 |
Gombás marhatokány II. | 112 |
Gombás ököruszály | 112 |
Gombás felsálszelet | 113 |
Gombás rántott hús | 113 |
Gombás rostélyos I. | 114 |
Gombás rostélyos II. | 114 |
Sertésborda sampinyongombával | 115 |
Gombás sertésnyelv | 115 |
Gombás szalonnás sertésborda | 115 |
Gombás szűzpecsenye vörös borral | 116 |
Gombás tokány | 116 |
Gombás töltött karaj | 117 |
Gombával töltött rostélyos | 117 |
Gombával töltött sonka | 118 |
Gombás vesevelő | 118 |
Gombás báránypaprikás | 118 |
Gombás báránygerinc sütve | 119 |
Gombás bárány eleje | 119 |
Mártások gombás ételekhez | 120 |
Majonéz | 120 |
Tartármátrás | 121 |
Remuládmártás | 121 |
Barnamártás (spanyol) | 121 |
Madeiramártás | 122 |
Burgundimártás | 122 |
Róbert-mártás | 122 |
Tormamártás tejföllel | 122 |
Tormamártás ecettel | 123 |
Sóskamártás | 123 |
Ribiszkemártás | 123 |
Paradicsommártás | 124 |
Céklamártás | 124 |
Zsemlemártás | 124 |
Kapormártás | 124 |
Hagymamártás | 125 |
Olasz mártás | 125 |
Levesbetétek | 126 |
Vajasgaluska | 126 |
Tojáshabgaluska | 126 |
Gyúrt levestészta | 126 |
Lúdgégenyak-tészta | 126 |
Grízgaluska | 127 |
Vadmájgombóc | 127 |
Vaddisznóvelős gombóc | 127 |
Szarvasvelős gombóc | 128 |
Köretek, saláták | 128 |
Burgonyagombóc | 128 |
Galuska | 128 |
Francia körítés | 129 |
Hasábburgonya | 129 |
Burgonyapüré | 130 |
Szalmaburgonya | 130 |
Franciasaláta készítése | 130 |
Pirított tarhonya | 131 |
Zöldbab vajjal | 131 |
Zöldborsó vajjal | 131 |
Lecsó | 131 |
Lencsefőzelék | 132 |
Kelkáposzta-főzelék | 132 |
Paradicsomos káposzta | 133 |
Párolt káposzta | 133 |
Párolt rizs | 133 |
Sárgaborsópüré | 134 |
Zsemlegombóc | 134 |
Vadmájgombóc | 135 |
vaddisznósonka-gombóc | 135 |
Vaddisznótüdő-gombóc | 135 |
Vaddisznótüdő-táska | 136 |
Burgonyasaláta | 136 |
Fejes saláta | 136 |
Uborkasaláta | 137 |
Céklasaláta | 137 |
Paprikasaláta | 137 |
Paradicsomsaláta | 137 |
Vegyes saláta | 138 |
Ecetes torma | 138 |
Édes és sós tészták | 138 |
Palacsintatészta | 138 |
Sonkás palacsinta | 139 |
Vadvelős palacsinta | 139 |
Túrós palacsina | 139 |
Rákkal töltött palacsinta | 140 |
Hússal töltött palacsinta | 140 |
Fácánhússal töltött palacsinta | 140 |
Vajaspogácsa | 141 |
Tepertős pogácsa | 141 |
Zsíros pogácsa | 142 |
Rétestészta készítése | 142 |
Csseresznyés rétes | 142 |
Túrós rétes | 143 |
Káposztás rétes | 143 |
Gombás rétes I. | 143 |
Gombás rétes II. | 144 |
Farsangi fánk | 144 |
Forgácsfánk | 145 |
Burgonyalángos | 145 |
Borsos lángos | 145 |
Lángos kolozsváriasan | 146 |
Lángos virslivel | 146 |
Csuszatészta készítése | 146 |
Túrós csusza | 147 |
Káposztás csusza | 147 |
Vadon termő gyümölcsök és növények | 149 |
Vadon termő gyümölcsök és növények felhasználása | 151 |
A vadon termő gyümölcsök tartósítása | 154 |
Erdei gyümölcsök tartósítása cukor nélkül | 155 |
Befőtt készítése | 155 |
Gyümölcsbefőzés rum hozzáadásával | 156 |
Cukor nélküli gyümölcslé | 156 |
Lekvár vagy dzsem készítése erdei gyümölcsből | 156 |
Erdei gyümölcsök és elkészítésük | 156 |
Vadalma | 156 |
Vadalmaszörp | 157 |
Fekete áfonya | 157 |
Áfonyaleves | 158 |
Áfonya nyersen | 158 |
Áfonya üdítő ital | 159 |
Áfonyabefőtt készítése | 159 |
Citromos ízű áfonyabefőtt | 159 |
Áfonyabefőtt rummal | 160 |
Áfonya saját levében | 160 |
Áfonyaszörp I. | 160 |
Áfonyaszörp II. | 160 |
Áfonyadzsem I. | 161 |
Áfonyadzsem II. | 161 |
Áfonyakocsonya | 161 |
Rumos áfonyakocsonya | 161 |
Áfonyaíz | 162 |
Áfonyalekvár oroszosan | 162 |
Áfonyalekvár rummal | 162 |
Áfonya borban | 162 |
Áfonyalikőr készítése I. | 163 |
Áfonyalikőr készítése II. | 163 |
Aszalt áfonya | 163 |
Berkenye | 163 |
Berkenyekocsonya | 164 |
Berkenyeszörp | 164 |
Natúr berkenyelé | 164 |
Berkenyebefőtt rummal | 165 |
Berkenyedzsem | 165 |
Berkenyeíz | 165 |
Berkenye üdítő ital | 165 |
Berkenye nyersen | 166 |
Birs, birsalma | 166 |
Birsbefőtt | 166 |
Birsdzsem | 167 |
Birslekvár | 167 |
Birs konyakkal és vaníliával | 167 |
Fekete bodza | 167 |
Bodzalékészítése | 168 |
Bodzából készült tumixital | 168 |
Bodzakocsonya | 169 |
Bodzabefőtt | 169 |
Bodzalekvár | 169 |
Aszalt fekete bodza | 169 |
Aszalt fekete bodzából ksézült tea | 170 |
Bodzalikőr | 170 |
Csipkebogyó | 170 |
Csipkebogyóbefőtt I. | 171 |
Csipkebogyóbefőtt II. | 171 |
Csipkebogyóíz I. | 172 |
Csipkebogyóíz II. | 172 |
Csipkebogyólekvár | 172 |
Csipkebogyólikőr | 172 |
Csipkebogyómártás | 173 |
Aszalt csipkebogyó | 173 |
Földi eper | 173 |
Epersaláta | 174 |
Eperleves | 174 |
Eperfelfújt | 174 |
Eperszörp I. | 175 |
Eperszörp II. | 175 |
Eperszörp III. | 175 |
Eperhűsítő | 176 |
Eperbefőtt I. | 176 |
Eperbefőtt II. | 176 |
Eerdzsem | 176 |
Eper cukorban | 177 |
Eperíz | 177 |
Eper rumban | 177 |
Saját levében tartósított erdei eper | 178 |
Eperbólé | 178 |
Galagonya | 178 |
A galagonya tartósítása | 179 |
Kökény | 179 |
Kökénykocsonya | 180 |
Kökénylikőr | 180 |
Kökénybefőtt | 180 |
Vadkörte | 181 |
Vadkörteszörp | 181 |
Málna | 181 |
Málnaparfé | 182 |
Málnadzsem | 182 |
Málnalekvár | 182 |
Málnaszörp | 183 |
Málnaszörp citromosan | 183 |
Naspolya | 183 |
Naspolya rummal | 184 |
Naspolyabefőtt | 184 |
Rebarbara | 184 |
Rebarbarabefőtt | 185 |
Rebarbara cukorban | 185 |
Rebarbaraíz | 185 |
Rebarbaraíz málnával | 185 |
Fekete ribizli | 186 |
Ribiszke saját levében | 186 |
Ribiszkeszörp | 186 |
Ribiszke cukorban | 186 |
Ribiszkedzsem | 187 |
Ribiszkelekvár | 187 |
Som | 187 |
Somszörp | 188 |
Somlekvár | 188 |
Sombefőtt I. | 188 |
Sombefőtt II. | 188 |
Somkocsonya | 189 |
Szamóca | 189 |
Szamóca tejszínhabbal | 189 |
Szamócás narancssaláta | 190 |
Hideg szamócaleves | 190 |
Szamócabefőtt | 190 |
Szamócadzsem I. | 191 |
Szamócadzsem II. | 191 |
Szamócakocsonya | 191 |
Szamócalekvár | 192 |
Szamócabólé | 192 |
Szeder | 192 |
Szederszörp I. | 193 |
Szederszörp II. | 193 |
Szederdzsem I. | 193 |
Szederdzsem II. | 193 |
Szederlekvár I. | 194 |
Szederlekvár II. | 194 |
Erdei szeder | 194 |
Erdei szederlé | 195 |
Erdei szederszörp | 195 |
Erdei szederbefőtt I. | 195 |
Erdei szederbefőtt II. | 195 |
Erdei szeder cukorban | 196 |
Erdei szederdzsem | 196 |
Kocsonya vegyses erdei gyümölcsből | 196 |
Erdei szederlekvár | 197 |
Erdei szederliőr | 197 |
Erdei szederecet készítése | 197 |
Dió | 197 |
Zöld dió eltevése | 198 |
Erdei méz | 199 |
Mézes csipkelimonádé | 199 |
Mézes almasaláta | 199 |
Mézes almaszörp | 200 |
Mézes narancssaláta | 200 |
Mézes madártej | 200 |
Mézes tej | 201 |
Mézes narancstej | 201 |
Mézescsók | 201 |
Mézeskalács | 202 |
Mézecet | 202 |
Mézmártás | 202 |
Mézes csokoládé | 202 |
Vadon termő tea- és fűszernövények | 205 |
A vadon termő tea- és fűszernövények felhasználása | 207 |
Gyógyteák és főzetek elkészítése | 208 |
Ták, főzetek készítésére alkalmas vadon termő növények | 209 |
Akác | 209 |
Hársfafélék | 210 |
Búzavirág | 211 |
Gyermekláncfű | 211 |
Fehér mályva | 212 |
Fehér üröm | 212 |
Kamilla | 213 |
Kankalin | 213 |
Katángkóró | 213 |
Vadkomló | 214 |
Mezei kakukkfű | 214 |
Vasfű | 215 |
Szakaláb | 215 |
Martilapu | 216 |
Pemetefű | 216 |
Papsajt | 216 |
Boróka | 217 |
Cickafarkfű | 218 |
Apróbojtorján | 218 |
Csalán | 219 |
Libapimpó | 219 |
Ökörfarkkóró | 219 |
Zsurló | 220 |
Útifű | 220 |
Tüdőfű | 220 |
Veronikafű | 221 |
Vérfű | 221 |
Mecsekifű | 284 |
Citromfű | 284 |
Palástfű | 284 |
Szurokfű | 285 |
Vadárvácska | 285 |
Homoki szalmagyopár | 286 |
Pásztortáska | 286 |
Tölgyfa | 286 |
Tárkony | 287 |
Borsikafű | 287 |
Bazsalikom | 288 |
Kömény | 288 |
Angelika | 289 |
Kapor | 289 |
Ánizs | 290 |
Koriander | 290 |
Lestyán | 290 |
Felhasznált irodalom | 291 |