1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Étel és Irodalom

Történelmi mesék és receptek

Szerző
Budapest
Kiadó: Napi Gazdaság Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 22 cm
ISBN: 963-8570-82-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Amit Halász Zoltán (Zoli bácsi) tud, azt így nem tudja senki más. Van, aki az irodalomhoz ért, más a történelemhez, van, aki a gasztronómiához, van, aki utazni tud, van, aki művelt - ő ezt együtt hozza, elegánsan és tárgyszerűen és mindig érdekesen: mesél, mesél.
Aki ételről, étteremről, ízekről (satöbbi!) ír, az mindenki Halász-tanítvány. Abban a valódi és nagy szerencsében volt részem, hogy egy időben rendszeresen együtt ebédelhettem, vacsorázhattam vele. Ez a szerencse vár most az olvasóra is: időn s téren át eszegetni és beszélgetni egy nagy gourmet-val.
Esterházy Péter
...érdekesebb, mint egy regény, a receptek pedig kiválóak és igen jól elkészíthetők mindenki álal.
Kalla Kálmán, a Gundel aranysapkás, Európa-díjas séfje.

Tartalom

Derűs kalandozás ételek és élmények között11
Fűszeres történetek15
Hová tűntél, szép színű sáfrány?16
Cocido
A rejtélyes vanília18
Vaníliapuding
Egy fűszer, amely beleszólt a történelembe: a szerecsendió20
Gomba szerecsendióvirággal
A "csodatévő koriander'22
Csirkemell koriandermártással
"Pecsenyevirág"24
Majoránnás pecsenyekacsa, Majoránnás rakott krumpli
Tabasco26
Garnélla salsa
Hagymahistória28
Töltött sült hagyma, Rostélyos vörösboros gyöngyhagymával
A fokhagyma dicsérete30
Paradicsom provence-i módon, fokhagymával és illatos füvekkel
Rozmaring - "a szerelmi hűség fűszere"32
Rozmaringos csirke
Tárkonyos ízek Erdélyből34
Tárkonyos fejes saláta, Tárkonyos bárányleves, Tárkonyos sertésborda
Ennivaló históriák37
Marha-sztori38
Szegfűszeges hátszín, Burgundi marhaszelet vörösborral és gombával
A vaddisznótól a mangalicáig40
Almás hús erdélyi módra, Fűszeres pecsenye40
Baromfitörténet42
Alföldi rizses kacsa (4 személyre)
"Vénuszra ösztönző eledelek"44
Sült bab
Göcseji jó falatok46
Göcseji babos káposzta csülökkel, Zalai borítós
Nyúlfazék és perec az Őrségben48
Nyúlfazék, Őrségi perec
Pécsi kóstoló50
Tenkes kedvence
Délvidéki barangoló52
Bácskai pontyszeletek
A gulyás világkarrierje54
Zaftos gulyás (Gulyás bécsi módra)
Spárgatitkok56
Hideg joghurtos spárgaleves, Zöldspárgasaláta
A káposzta dicsérete58
Káposzta libamellel töltve
A mindentudó alma60
Sült kacsa almával és calvadosszal
Egy kis időutazás a "gasztro-krónikában"63
Bornemisza Anna kedvenc étke64
Szaniszló király süteményei66
Madeleine
Orlov gróf ínyencségei68
Borjúérmék Orlov gróf módjára
A jérce - Mária Terézia módjára70
Jérce Mária Terézia módjára
Fánkhistóriák72
Szalagos fánk
Napóleon kedvenc étele74
Marengo módra készült csirke
Eszik a kongresszus76
Marhasült Metternich módra
Déryné ebédje78
Töltött káposzta erdélyi módra, Kolozsvári káposzta
A szakácskirály magyar kuktája80
Szarvasgerinc meggymártással
Alexandre Dumas szakácskönyve82
Turbán rizsből, almával, Kelkáposzta meglepetéssel, Tojás paradicsomban
Escoffier, a konyha megújítója84
Paprikás garnéla - Escoffier módjára
Sarah Bernhardt csókja86
Narancsos omlettfelfújt, Csokoládés-mandulás csók Sarah Bernhardt módra, Török omlett
Az amerikai "Ilona torta" regénye88
Ilona torta
Tortavarázslat - Kuglertől Móráékig90
Őzgerinc, Stefánia torta, Mandulás leveles torta
Jegyzetek az étlap születésnapjára92
Evőeszköz titkok krónikája98
Jeles napok ételei újévtől - újévig101
Lencse újévre102
Lencsesaláta, Malacpörkölt
Húsvéti előhang104
Báránysült kétszersült burgonyával
Előhang a cseresznye- és a meggyszezonhoz106
Meggytorta, Kirántott cseresznye, Cseresznyefelfújt
Barackérés idején...108
Barackfelfújt
Őszibarack szimfónia110
Őszibarack bortésztában, Csirkesaláta őszibarackkal
A "gonoszságűző" birs112
Birsalmaleves, Birsalmafelfújt
Szüreti lakoma114
Tokány tokaji módra
Bejgli történet116
Mákos és diós bejgli
Halak karácsonyra118
Ponty kékre főzve, citrommal, Csuka dióval töltve, Fogas (süllő) Gundel módra
Vadpecsenyék, télidőben120
Pácolt nyúl, Fácán savanyú káposztával, Őzborda petrezselymesen
Újévi malacságok122
Ropogós malacsült, Disznóláb Sainte Menehould-i módra
Világutazás - Gasztronómiában125
Konyhadolgok Angliából126
Marhahústea, Bifsztek pie
A világjáró szendvics128
Canapék
Tájkép - leveles vajastésztával130
Leveles tészta, Gyors leveles tészta, Szerelmeslevél
Calvados - a legendás almapárlat132
Gyümölcskoság lángolt calvadosszal
Pástétomvariációk: a rillettes134
Rillettes
"Ratatouille" és egyéb fogások136
Ratatouille nizzai módra
Francia konyha - magyar ízlés138
Sör a könyhában - belga módra142
Húsosfazék flamand módra
Finnországi kóstoló144
Erdei gombasaláta, Bárányhús kapormártással
A lazac - Észak ajándéka146
Posírozott lazacszeletek norvég módra, Grillezett lazacszeletek, Lazac pezsgőben
Salzburgi nokedli148
Salzburgi nokedli
Pisztráng históriák150
Pisztráng Mozart módjára, Pisztráng papírhüvelyben
"Smarni!"154
Császársmarni
Mediterrán konyhai örömök156
Sangria, Brokkolis egytál
A mindenre jó olíva160
Sült csirke gombával, paradicsommal és olívabogyóval
Narancs és citrom a konyhában162
Syllabub, Csirkeszárny citrommal pácolva2
A polenta megdicsőülése164
Polenta gorgonzola sajttal, Alaprecept a polenta készítéséhez
A pastasciutta "titka"166
Spagetti amatricei asszonyok módjára
Görög ízek Atlantiszból168
Juhtúrós vegyes saláta, Kakavia (görög halleves)
Variációk görög salátára172
Burgonyasaláta
Vacsora a Boszporusznál174
A szultán gyönyörűsége
Elfelejtett örmény ízek176
Dalauzi, Örmény gombaétel
Indonéz ízek Amszterdamban178
Lapis Daging Semarang (Marhahús pácolva, pikáns lében)
A kínai konyha világa180
Pekingi kacsa
Az "őszinte" japán konyha182
Sukiyaki
Ismeretlen ismerős: a kreol konyha184
Káposztás gumbo
Paprika, kukorica, csokoládés plyka, Mexikó!186
Sopa de ajo (fokhagymaleves), Empanadas frita (hússal töltött "batyu")
Utószó188

Halász Zoltán

Halász Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Halász Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Étel és Irodalom Étel és Irodalom Étel és Irodalom Étel és Irodalom Étel és Irodalom

Szép állapotú példány.

Állapot:
5.060 ,-Ft
40 pont kapható
Kosárba