1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erzsi néni befőttes könyve

(Hogy' kell befőzni?) A gyümölcs, főzelék stb. befőtt készitésének gyakorlati kézikönyve

Szerző

Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 102 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Ötödik kiadás. Nyomtatta Jóba Elek könyvnyomdája Nyíregyházán.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Immár az ötödik kiadását bocsátom közre jelen müvecskémnek, ez a kedvező körülmény felment engem az alól, hogy könyvemet - amelyből csaknem 15,000 példány forog már közkézen - ajánlani kelljen.... Tovább

Előszó

Immár az ötödik kiadását bocsátom közre jelen müvecskémnek, ez a kedvező körülmény felment engem az alól, hogy könyvemet - amelyből csaknem 15,000 példány forog már közkézen - ajánlani kelljen. Mindössze annyit jegyzek meg, hogy a jelenlegi ötödik kiadást több kipróbált ujabb recipével bővítettem, ami e müvecskének csak előnyére válik. Könyvem, amely néhány év előtt még egyedül állott a szakácsmüvészeti irodalomban, ma már több utánzatra talált, élelmes kiadók, bár tartalmát utánnyomatni nem merték, de hasonló címmel is bocsátottak ki ilynemű kiadványokat. Figyelmeztetem tehát magyar gazdasszonytársaimat, hogy a könyvkereskedésekben csakis „Erzsi néni befőttes könyve" című könyvet kérjék s fogadják el. Budapesten, 1912. május hó. A szerző. Vissza

Tartalom

Némely tudnivaló a befőzésről 5
I. Közönséges gyümölcsbefőttek. (Dunstok).
1. Ananász 10
2. Ribiszke 10
3. Köszméte 10
4. Cseresznye 10
5. Meggy 11
6. Szilva (zöld) 11
7. Szilva (érett) 11
8. Körte 11
9. Barack (kajszin) 12
10. Barack (őszi) 12
11. Földi eper és málna 12
12. Ringlotta 13
13. Zöld mandula 13
14. Som 14
15. Vegyes befőtt 14
- Szeder, áfonya, berekenye, szegfűkörte, vadalma 14
II. Gyümölcsök cukor nélküli befőzése
16. Szilva pecsenyéhez 15
17. Köszméte 15
18. Ribiszke és málna 16
19. Cseresznye 16
20. Cseresznye és meggy 16
21. Berzencei szilva 16
22. Őszi és kajszin barack 17
23. Barack és szilva 17
III. Cukorba főtt gyümölcsök.
24. Ananász 19
25. Ribiszke 19
26. Zöld ribiszke szárral 19
27. Köszméte 20
28. Köszméte más módon 20
29. Málna 20
30. Málna és eper együtt 21
31. Szamóca 21
32. Szeder 21
33. Áfonya 21
34. Cseresznye 22
35. Meggy 22
36. Cseresznye és meggy együtt 23
37. Barack (kajszin) 23
38. Barack (kajszin) más módon 24
H9. Zöld barack (kajszin) 24
40. Őszi barack 25
41. Veres bélü őszi barack 25
42. Ringlotta 25
43. Dió 26
44. Fehér dió 27
45. Zöld füge 27
46. Csipke rózsa 27
47. Berekenye 28
48. Som 28
49. Körte 28
50. Körte más módon 29
51. Aranyalma 29
52. Birsalma 30
53. Birsalma más módon 30
54. Görög dinnye 30
55. Görög dinnye más módon 31
56. Sárga dinnye 31
57. Zöld mandula 31
58. Zöld bab 32
59. Zöld bab más módon 32
60. Narancs héja 33
61. Citrom héja 33
62. Olasz gesztenye. (Maróni.) 33
63. Szilva 34
64. Zöld szilva 34
65. Szilva más módon 34
66. Alma 34
67. Szőlő 35
68. Szőlő más módon 35
69. Paradicsom 35
70. Mirabella 36
71. Citrom 36
IV. Cukrozott gyümölcsök.
72. Cseresznye 37
73. Földi eper 37
74. Málna 37
75. Ribiszke 38
76. Olasz gesztenye. (Maróni.) 38
77. Dió 38
V. Szárított cukor-gyümölcsök. (Candirozott).
78. Barack (kajszin) 39
79. Kajszin barack más módon 39
80. Körte 40
81. Körte más módon 40
82. Szilva és Ringlotta 40
83. Őszi barack és szőlő 40
84. Dupla cseresznye 41
85. Cseresznye 41
VI. Rummal készült gyümölcsök.
86. Ringlotta 42
87. Őszi és kajszin barack 42
88. Szilva 42
89. Cseresznye vagy meggy 43
90. Vegyes gyümölcs 43
VII. Gyümölcs-ízek. (Lekvár).
91. Szilva 45
92. Barack (kajszin) 45
93. Barack (kajszin) más módon 45
94. Csipkerózsa (Hecsepecs) 46
95. Csipkerózsa más módon 46
96. Málna 46
97. Ribiszke 46
98. Som 47
99. Földi eper 47
100. Alma 47
101. Narancsvirág 47
102. Birsalma 48
103. Narancs 48
104. Rózsalevél 48
105. Ibolyalevél 48
106. Cseresznye 49
107. Cseresznye más módon 49
108. Köszméte 49
109. Köszméte más módon 49
VIII. Ecetbe főtt gyümölcsök.
110. Fekete, édes cseresznye 51
111. Savanyu cseresznye 51
112. Savanyu cseresznye más módon 52
113. Dinnye 52
114. Szilva, ecet és veres borban 53
115. Ringlotta 53
116. Körte 53
117. Őszi barack 54
118. Kajszin barack 54
119. Ugyanaz más módon 54
120. Hámozott szilva ecetben 55
121. Birsalma ecetben 55
122. Ecetes meggy 56
IX. Szörpök és édes italok.
123. Alma-szörp 57
124. Földi-eper 57
125. Földi-eper más módon 57
126. Gyümölcs-szörp 58
127. Málna-szörp 58
128. Málna-szörp más módon 58
129. Ribiszke-szörp 59
130. Ribiszke-szörp más módon 59
131. Ibolya-szörp 59
132. Citrom-szörp 59
133. Narancs-szörp 59
134. Limonádé-szörp 60
135. Limonádé-por 60
136. Mandula-szörp 60
137. Rózsa-szörp 61
138. Grog 61
139. Fűszeres bor 61
140. Tojás-puncs 61
141. Cardinal 61
142. Tea-puncs 62
143. Ananász-puncs 62
144. Tej-puncs 62
145. Dió-likőr 62
146. Meggy-likőr 63
147. Narancs-likőr 63
148. Likőr hölgyek részére 63
X. Kocsonyák (Geleé) és sajtok.
149. Alma 65
150. Szeder 65
151. Földi eper 66
152. Málna 66
153. Málna más módon 66
154. Ribiszke 67
155. Ribiszke más módon 67
156. Birsalma 68
157. Som 68
158. Birsalma-sajt 68
159. Ugyanaz dióval 68
160. Ugyanaz csokoládéval 69
161. Birsalma-sajt barna 69
162. Fehér birsalma-sajt 69
163. Piros birsalma-sajt 69
164. Barack-sajt 70
165. Birsalma-virstli 70
166. Csipkegyümölcs-sajt 70
XI. Compótok.
167. Cseresznye és meggy 71
168. Ringlotta és Mirabella 71
169. Barack (kajszin) 71
170. Barack (őszi) cs birsalma 71
171. Eper, málna és szeder 72
172. Alma 72
173. Körte 72
174. Narancs 72
175. Citrom 72
176. Maroni 73
177. Maroni tej sűrűvel 73
178. Tükör-compot 73
179. Császár-compot 73
XII. Főzelékek.
180. Zöld bab 75
181. Ugyanaz más módon 75
182. Ugyanaz más módon 76
183. Zöld bab szárítva 76
184. Sárga viaszbab salátához 76
185. Tök 77
186. Borsó 77
187. Ugyanaz más módon 77
188. Ugyanaz más módon 78
189. Kartifiol 78
190. Ugyanaz más módon 78
191. Articsóka 78
192. Spárga 79
193. Csiperke-gomba 79
194. Ugyanaz más módon 79
195. Kucsma-gomba 80
196. Ugyanaz más módon 80
197. Tövisalj-gomba 80
198. Ugyanaz más módon 81
199. Szarvas-gomba 81
200. Szárított gomba 81
201. Szója készítés 81
202. Paradicsom 82
203. Ugyanaz más módon 82
204. Ugyanaz más módon 82
205. Kukorica 82
206. Vegyes főzelék. (Mixed pickles) 83
207. Erdei sóska 83
208. Veres káposzta 83
209. Burgonya-bogyó 84
210. Mogyoró-hagyma 84
211. Gyöngyhagyma 84
212. Uborka 85
213. Ugyanaz más módon 85
214. Ugyanaz más módon 85
215. Töltött uborka 86
216. Vizi uborka 86
217. Apró ecet-uborka 86
218. Közönséges uborka 87
219. Uborka saláta 87
XIII. Gyümölcsök télen át való friss eltartása.
220. Friss almát és körtét télire eltenni 88
221. Ugyanaz más módon 88
222. Ugyanaz más módon 89
223. Cseresznye és szilva 89
224. Szilva más módon 89
225. Cseresznye más módon 89
226. Ugyanaz más módon 90
227. Ribiszke 90
228. Ugyanaz leszedve 90
229. Dió 90
230. Köszméte 90
231. Szőlő 91
232. Ugyanaz más módon 91
233. Ugyanaz más módon 91
234. Dinnye 91
XIV. Ecetek.
235. Gyümölcs ecet-ágy 92
236. Borecet 92
237. Levendula-ecet 92
238. Rózsavirág-ecet 93
239. Szagos fű-ecet 93
240. Törköly-ecet 93

Erzsi néni

Erzsi néni műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Erzsi néni könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem