1.059.326

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erjedésipari technológia I-II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 677 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakmunkásképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-920-0
Megjegyzés: Második, változatlan kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált, melyek közül néhány kihajtható. Tankönyvi szám: I. kötet: Szm-521., II. kötet: Szm-522.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom


TARTALOMJEGYZÉK . .
--Oldal
MALÁTAGYÁRTÁS .
A MALÁTA- ÉS SÖRGYÁRTÁS JELENTŐSEGE 3
A MALÁTAGYÁRTÁS NYERSANYAGAI *
Sörárpa • ••••••••• ••• 4
A sörárpa termesztése • ••'•• •••
összefoglalás 8
Az árpaszem szerkezete. 9
Az árpa kémiai összetétele 10
összefoglalás 13
Az árpa tárolása • •••••••••••.•* 14
Raktári kártevők ••••••••••••• 16
Az árpa minősítése 17
összefoglalás* 20
A MALÁTAGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA , 21
Az árpa tisztítása •••••••••••••• 21
Az árpa osztályozása 29
összefoglalás. • *.••••••••• »
A malátagyártás célja. ••••• 39
Az árpa áztatása 40
Az áztatásra ható tényezők •••.,••• 41
Különböző árpaáztatási módszerek . . . . • 46
összefoglalás. 47
Csiráztatás••••• •« 49
A csirázás biokémiai folyamatai 50
A maláta enzimjei. •••• , 52
A maláta oldódása. • 54
A csiráztatás technológiája. ••••• 55
Szénsavfürdős maiátázás. .;••••••• 66
Vándorrakásos csiráztatás » •••• 69
Egyéb malátázási módszerek . 70
összefoglalás. • •• ,«•••»«•*»• 74 A zöldmaláta aszalása• 76
Az aszalás technológiája • •••• «, 78 A különféle malátafajták aszalása, , . , , 82
Az aszaló ellenőrzése 87
összefoglalás, 87
A maláta kezelése az aszalás után, 89
összefoglalás. ,•••• 96
Munkavédelmi és balesetelhárítási rendszábá- • lyok a malátagyártás folyamán. 97
SÜTŐÉLESZTŐGYÁRTÁS 99
A SÜTŐÉLESZTŐ FOGALMA,FAJTÁI, FELHASZNÁLÁSA, ÖSSZETÉTELE *., 99
A SÜTŐÉLESZTŐ-GYÁRTÁS ALAP- ÉS SEGÉDANYAGAI. . . .101 A melasz fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele 101
Az élesztőgyártáshoz felhasznált segédanyagok • 103
összefoglalás 108
AZ ÉLESZTŐGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJÁNAK ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTÉSE 109
Bécsi vagy lemeritős eljárás. 109
A szellőztetéses-hozzáfolyatásos elv kialakulásain Levegőelosztó "berendezések, élesztőcefre levegőztetése . 112
összefoglalás . . . . 118
SZAKASZOS ÉLESZTŐGYÁRTÁSI TECHNOLÓGIA 119
A melasz és a tápsók előkészitese 121
Az oltóélesztő és a szintenyészet készitése . . 127
Üzemi előerjesztés. . 136
A harmadik generáció előállítása . , 137
A negyedik generáció előállítása. . 139
Az ötödik generáció előállítása. 140
összefoglalás . . . 142
Sürücefrés eljárás •«••• 143
FÉLFOLYTONOS ÉLESZTŐGYÁRTÁS I ELJÁRÁSOK 14?
összefoglalás. 151
AZ ÉRETT CEFRE FELDOLGOZÁSA. 153
Élesztőtej hűtése| szűrése • . 159
Élesztő tárolása, csomagolása. ••••••* 165
Az élesztő szállitása, kereskedelmi tárolása 167
összefoglalás 168
Feladatok
A SZÁRÍTOTT SÜTŐÉLESZTŐ ELŐÁLLÍTÁSA 170
összefoglalás. • •••• •••••••• 175
AZ ÉLESZTŐGYÁRAK HIGIÉNIÁJA. BALESETI VESZÉLYEK
ÉS ELHÁRÍTÁSOK 175
TAKARMÁNYÉLESZTŐ-GYÁRTÁS. 178
A TAKARMÁNYÉLESZTŐ-GYÁRTÁS GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE 178 KÜLÖNFÉLE NYERS- ÉS SEGÉDANYAGOKBÓL TÖRTÉNŐ TAKARMÁNYÉLESZT Ő-GYÁRTÁS 179
A talarmányélesstő-gyártás segédanyagai. . . 186
Összefoglalás. •« 186
TAKARMÁNYÉLESZTŐ-GYÁRTÁSI TECHNOLÓGIÁK 187
A szeszgyári fenékélesztő-kinyerés . . . . . 187
A folytonos élesztő szaporítás technológiája. 191 A takarmányélesztő-gyártásban alkalmazott
törzsek és kiválasztásuk 192
Lefrancois-féle takarmáuyélesztő-gyártás . / 195
Takarmányé lesztő-gy árt ás szulfit-szenny lúgból 200
Takarmányé lesztő-elő állit ás tejsayóból . . . 20 2
összefoglalás 203
A TAKARMÁNYÉLESZTŐ-CEFRE FELDOLGOZÁSA 205
A cefre szeparálása, az élesztőtej mosása. . 206
Az élesztő plazmolizise, elősüritése. • • • 207
Az élesztő szárítása 208
A takarmányélesztő csomagolása, raktározása 211
összefoglalás. 213
KEMÉNYÍTŐGYÁRTÁS 215
A KEMÉNYÍTŐ IPARI ELŐÁLLÍTÁSÁNAK CÉLJA ÉS NYERSANYAGAI 215
A keményítőipar története • ••••*••• 216
A KEMÉNYÍTŐGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA 217
A kukor i c akemé ny it ő-gy ár t ás • • • 217
A kukoricakeményitő-gyártás kész- és
melléktermékei* »••••* 228
összefoglalás • • • • • ••••• 229
Burgonyakeményitő-gyártás 230 A burgonyakeményitő-gyártás kész- és
melléktermékei* 255
összefoglalás ••••*•« •• 236
BUZAKEMÉNYITŐ-GYÁRTÁS 237
A buzakeményitő-gyártás kész-, iker- és
melléktermékei* ••••••«••*** 241
összefoglalás 245
Keményítőgyártás egyéb nyersanyagokból. * * . 246
Keményítőből gyártható egyéb termékek • • • 247
Dextringyártás* •*•**•*••••• 247
összefoglalás •••••**•••«•••• 250
A keményitőcukor-termékek gyártása. • * 250
Keményítő-származékok* *•*•••••• 257
Keményítő ipari termékek felhasználása • 257
összefoglalás •••••••*••••••• 259
MUNKAVÉDELMI ÉS BALESETELHÁRÍTÁSI RENDSZABÁLYOK
A KQáÉNYITŐIPARBAN* • 260
Oldal
GYÜMÖLCSSZESZ- ÉS LIKŐRGYÁRTÁS. , . . 262
A GYÜMÖLCSSZESZ GYÁRTÁSA 262
A gyümölcsszeszipar nyersanyagai és a nyersanyagkiválasztás szempontjai 262
A gyümölcsszeszipar technológiája. . . . . • 264 A gyümölcs előkészítése az erjesztéshez9
cefrézés 264
A gyümölcscefrék erjesztése. .* *• 267
A gyümölcscefrék lepárlása ••••••• 271
A gyümölcsszeszgyártás befejező műveletei
/raktározás, érlelés, szűrés, palackozás/ 279
Összefoglalás • •••• •.• 283
LIKÖRGYÁRTÁS 286
A likőrgyártás alap- és segédanyagai . . • . 286
A likőripar félkésztermékeinek előállítása . 290
A cukorszirup előállítása 291
A drogkivonat készitése . 292
A drogpárlat előállítása 294
A gyümölcslevek készitése. ••••••• 295
A likőr összeállítása 295
Likőrgyártó berendezés • 295
A likőr összeállításának műveletei 297
Gyártási számitások ••••••••••• 298
A likőrök csoportosítása. 300
Baleseti veszélyek a gyümölcspálinka- és likőriparban. 300
összefoglalás 301
TARTALOMJEGYZÉK
Sörgyártás •¦«+«***»*•••*•»••••••#•*•»*• 3
A sörgyártás'fejlődése és jelentősége ••••••••«3
Sörfőzés «•*««•+•••¦••«•*•••••»•«••*•*•*«•«•••»«•••• 3
A maláta előkészítése a sörfőzéshez ••••**•••«•**• 4
Qrlőberendezések • 5
A pótanyagok előkészítése 8
A kukorica előkészítése •*••••*••••••••••*¦••••• 8
A rizs előkészítése ••«•••••••«•*+•••••-••*.#* 10
A pótanyagok feltárása •••••••••••¦•••••••10
Összefoglalás «•¦•••¦«•••••¦•••••••¦ ••¦•••12
A cefrézés elmélete ¦•¦•¦•¦¦••¦••••*••••*•••••• .••13
A cefrézés során végbemenő változások ^.•¦•••••••»14
Keményitőbontás • •¦••••••¦•¦•«••«••••.• •••••¦••••15
Fehérjebontás *•••*•¦«•*•••«•¦•••¦•¦•¦••••••••••17
Egyéb enzimes folyamatok M»»MM**fr»tt«M•#•¦•18 A cefrézés nem enzimes folyamatai ¦•«•••»•••••¦#18
Cefréző berendezések #¦*••••<•¦•••••••••••«•«••¦¦•18
Cefrézés! eljárások ••••••••«•••••••••••••••••••.•22
Háromcefrés eljárás ¦•«••¦«•••¦•¦••••• • •.•22
Kétcefrés eljárás
Egycefrés eljárás • •••.•••••••••••••••••••¦•¦••*«24
Egyéb forralás! eljárások *¦•••• •¦••¦ ••«•«.,•¦25
Felöntéses vagy infúziós eljárások ¦•¦••¦,••••••26
A cefrézéshez felhasznált maláta és pótanyag mennyiségének kiszámítása •»*•••••••*•¦•¦•• •¦¦•27
Összefoglalás •«¦•••••¦•••«••••••••*••••¦¦••¦• »28
A cefre szűrése ••••••••«••••••••••••••¦•••••••¦¦¦29
Szűrőberendezések •¦¦•¦•¦•••«•••«•¦•••••*••• • •••30
A szűrés technológiája ¦••••••••••¦••••••¦•••¦••34
összefoglalás •#•••••¦37 Komlófőzés
KOttlÓfOZéB Célja
A komló
A komlófőzés technológiája
Komlószürés ••¦¦•¦•45
A főzőházi müveletek ellenőrzése •¦*» ¦ ¦¦.¦••46 Főzőház! hasznosítás •.¦¦.•¦•••47
összefoglalás «¦•¦.¦¦¦¦¦¦•••••.¦••«•¦«¦••¦••••••••48
Erjesztés «**•*«##»«¦•¦¦.¦»+••¦¦¦¦•*¦¦¦¦.••¦¦¦.¦¦¦¦*49 A sörlé hűtése az erjesztés hőmérsékletére
Klasszikus sörléhütés »•«•»•«• » «.¦•.•«•••••51
Korszerű sörléhütés • ^•¦•¦¦¦¦•¦¦¦••••¦¦•¦¦•¦¦¦•55
összefoglalás •¦*¦*¦¦•.••••••••**••¦
A főerjedés beállítása, vezetése és ellenőrzése *«60 A sörélesztő jellemzése ¦¦*¦«¦¦•¦••*•*•.¦¦¦••¦••60 Élesztő-szinten^észét *¦•«¦**•¦«*••¦••¦¦••¦••« Erjesztő-berendezések.» b•¦65
A főerjedés beállítása «.««•.••¦.¦ • •••••¦¦66
A főerjedés vezetése ¦•.¦••.^.¦••*68
A sörlében végbemenő változások a főerjedés során »*»•«• ••¦•¦¦•-¦¦•¦•70
A sör leeresztése •.•••¦•¦•••¦¦•¦¦¦70
Élesztőkezelés ¦.«•« ••.**««.•••••••.••.••••72
A főerjedés ellenőrzése #*•*•*¦«•*•••• • ¦.•¦•72
Az erjesztés alatt keletkező széndioxid hasznosítása
Félfolytonos és folytonos erjesztési eljárások •••75 Schalk eljárás *•••*•• •••••
Hlaveoek eljárás ¦.««•••» ••• ••••75
AFV-eljárás
összefoglalás «.**•«•¦#«#76
JLszokolás 78
Az utóerjedésnél lejátszódó kémiai változások #». 78 Az ászolqpince berendezése, elhelyezése •¦•••••¦•* 81
Az ászokolás vezetése *»*«**-»««-«#-«•«•«• 82
Az utóerjedés ellenőrzése «•«¦•¦«•¦¦•***•#*«#¦¦¦« 85 összefoglalás ¦•¦••<<»«•¦¦••••••¦¦¦•«••¦<««¦•#••»«« 85
Sörfejtés ¦,»#*•¦•»•«#»¦*#,••¦•«*•.••••«¦•••#•*¦«*# 86
A sörfejtés elvei #»•#•«•••¦•••¦••*¦#*•¦••••¦¦»*# 86
A sör szűrése »•••,+<••»* + »»•••**»,# ¦¦•#•#••#¦¦•# 87 Hordófejtés **••••*,#•*•««#,*•¦»•*•¦•¦««*•*#••••• 90
Palackfejtés •*¦••*••¦»•,••¦•¦«••¦¦¦¦••**»¦••#•¦• 97 Palackmosás ¦#¦#•«•#«•••••¦*¦•••¦••¦¦•••••¦*##¦ 98
Palackfejtő gépek *•••••«•««•••¦#•¦###•#•¦•••##100
A palackok lezárása, címkézése »,¦**••*.•#¦¦¦•¦102 A sör pasztőrözése Összefoglalás ¦*#¦«#•»••«*•¦¦*•*•*.•••*•*#«»¦*•##105 A kész sör jellemzői ##»••*•«
Sörfajták •#«•*•«¦##•¦,•••¦•«••¦•««•#•••¦.¦••.¦••109 Habtartósság és telt iz • ¦¦••••,»••*••¦•• •¦¦•••¦110
A sör tartóssága ••••¦•••¦¦•¦•¦•¦••112
A sör szerepe a táplálkozásban ¦*••¦#¦••••••«***113
Összefoglalás «« «#»*«•» »•#*#«<#«»«114 Munkavédelmi és balesetelhárítási előírások #•»#•##115 Szeszgyártás *«*•¦«* »¦•••••¦¦**•+••*¦••#*«- 11®
A szeszgyártás kialakulásá, fejlődése, szerepe ,###118 A szeszgyártás nyersanyagai ¦¦#••¦#121
Cukortartalmú nyersanyagok #•«•• ##**##¦• •¦#121
Keményitőtartalmu nyersanyagok ••«*#»«*««»*»#*#«#125 Cellulóztartalmu nyersanyagok ««######.#####f#####129 Segédanyagok «•„•«**•«,**•*#••••*••«••¦•••*•••••#135
összefoglalás *««*¦##««¦¦#•#¦•#*#•#«##••#¦#
Szesz erjesztés «•••.»«•.¦.„.•*••*¦»*•¦«••»••. •¦ •¦135 összefoglalás ., «••^¦¦143
A nyers- és a segédanyagok előkészítése •••144
A mezőgazdasági eredetű nyersanyagok előkészítése .344 A répáié előállítása ««¦ ••.•• ••••#•••¦•145 A diffúzió gyakorlati kivitelezése •¦.147 Eapid kilugzó 149 Keményitőtartalmu nyersanyagok feltárása ^••••*149 A gőzölés gyakorlati kivitelezése . .**152 A különféle anyagok gőzölésének módja •¦•155 A melasz és a tápsók előkészítése *«•«***»¦• ••¦157 összefoglalás #¦•¦•¦«•••¦•*•¦«¦.¦¦¦•159 A szeszerjesztés technológiája #160 Az oltóélesztő készitése •«••¦¦«*«.**••• Üzemi szintenyészet ¦••*¦••»«•¦•••• • ••••-¦>•>•••¦165 Az élesztővezetés további szakaszai •¦.¦•••168 KisélesztŐ—készités ¦•16ö
Nagy éle sztő-készités ¦*.¦.¦
Összefoglalás •¦•¦#•¦«•••*.¦•¦¦«»*•¦.•••••¦¦•••••169 A mezőgazdasági eredetű nyersanyagok erjesztése*.l71 Az édes cefre erjesztése **•.»••••¦•»• 173
Az erjesztő üzemek berendezése -•••••175
A burgonyacefre erjesztése •«•*••••¦••¦••¦•¦••¦176 A kukoricacefre erjesztése • ••«-«¦¦#¦¦••¦.• ¦•¦* •177 A gabonafélékből készült cefrék erjesztése ¦#••179
A répáié erjesztése ____ ¦¦••••179
A melasz erjesztése ••181
A melaszcefre szakaszos erjesztése ¦••¦••*•• ***182 Szakaszos erjesztés élesztődusitással # ¦•••••184 Átvágásos erjesztésl módszer •••*¦»¦¦••••*••*1®8
Folytonos szeszerjesztés •*••••••¦••••.••¦•¦^¦v1Ö9
Az erjedési gázok hasznosítása ¦¦*¦•¦¦¦• Szeszkinyerés aktivszenes visszany erővel ¦••••¦194
Vizesmosók «»««¦•,•«••*•#•«<•*••¦•••¦¦¦••¦¦•••¦196 Összefoglalás ¦•••«*•*•••»¦•*««*•¦,•«¦¦•*¦•¦¦¦¦•¦198 Szeszlepárlás, -finomitás ¦¦••»¦*¦*¦•¦•¦••¦•••••¦¦•200
A szeszfőzés, -flnomitás fizikai-kémiai alapjai,»201 Telitett gőzök.¦«2Q2 Folyadékelegy forralása ¦¦«¦¦*¦¦¦¦•¦^¦¦•¦204
A párlat összetételének alakulása ¦•¦¦««••¦•¦•#208 A szeszfőzés, —flnomitás gyakorlati kivitelezése*209 A rektifikáló oszlop működése •¦¦¦•«•*¦¦»¦¦•«••••211
Harangfenék • ¦¦¦«¦•¦,¦«¦•*•«*¦¦/¦• A deflegmátor működése ¦••¦••••••¦¦¦•¦••¦••¦•^¦215
A visszafolyás /reflux/ mennyisége •¦•••216
Szitafenekes tányérok ¦••»•«¦¦•¦•¦¦«••• • •••¦•••218 A szakaszos működésű főző*- és finomitókészűlékek üzemeltetése ¦•¦••¦•••¦•¦•¦¦••••¦•¦¦••¦»••¦«¦*¦¦*219
A szakaszos űzemű cefrelepárló üzemeltetése •••¦•221 A nyers szesz finomítása ¦•¦¦*••¦¦¦¦¦••¦•••••¦•••223
A szakaszos üzemű szeszfinomitó működése ¦•¦•¦•¦*225 Folytonos működésű főző-finomitó készülék ••••••¦227
Gui11eamue-módszer ¦•*¦,«•«*•••¦¦¦•¦¦¦•¦¦•«¦¦¦•228 Aldehid-oszlop ».¦¦¦••.¦-*••••••••*••••••••••¦¦232
összefoglalás *«¦•«¦¦»••¦••••¦¦¦¦•«#¦¦¦•«¦•¦¦¦¦••232
Yiztelen szeszgyártás ¦¦¦¦¦¦•••¦¦¦¦¦¦¦••••¦•••¦•••*234
Szintetikus szeszgyártás ¦¦«¦¦•*¦¦¦••¦¦•+*•¦•¦••« "237 összefoglalás «¦¦• •¦•>•••¦••¦¦¦¦«¦¦¦*¦»¦¦••¦¦•••#239 Munkavédelmi és balesetelhárítási rendszabályok* ¦¦¦240 Hamuzsirgyártás ¦¦•«¦•¦¦*¦••¦¦¦¦•••••¦••«•¦•••¦••••••¦241
A káliumkarbonát "tulajdonságai és felhasználása ¦•¦243
uzn
A melaszmoslék sűrítése és égetése *«••¦«.•¦#«•¦••#245 A moslékszén feldolgozása #¦¦¦¦ •••¦¦.#.¦.¦¦¦¦¦•¦*251 A hamu oldása és szűrése ¦¦.•.¦¦¦¦••• ••••*#252
A komponensek frakcionált kristály ősit ása, szétválasztása
Káliumszulfát elválasztása *¦•¦¦¦*¦¦. •¦#*¦¦¦¦#254
ITátriumkarbonát elválasztása •••¦••••¦¦••¦.¦•¦••¦¦#256
Kaicinált /80 százalékos/ hamuzsir előállítása*^ *257 A kristályos /hidrát/ hamuzsir előállítása. 259 A termékek hasznosítása • «••••«••¦«¦«.¦ • •¦•¦¦¦••¦261
Munkavédelmi és balesetelhárítási rendszabályok#*»«261 összefoglalás #¦#*¦»««••¦•.¦••¦•«••¦«#¦¦•262
Hidro 11 zisipar *¦¦••»••«¦*«**¦¦¦¦*.¦ ¦¦ ¦ •••¦265
A hidrolízis elméleti alapjai ^¦•¦¦¦¦•¦¦•¦•••••••*265
A hidrolízis kémiai változásai *¦¦«*¦¦¦«• ¦#••¦¦269 Hidrolízis eljárások •»•*«**>#*¦«•«•¦#*•«#••.##• .¦•#270 Hig kénsavas technológia «••*¦«•.••¦¦•*•¦•.¦¦¦¦• #270 Tömény savas eljárások <¦*¦«••>*•• .•¦»•••¦•*¦¦ ¦#•••272 összefoglalás • .¦«*«¦¦¦•••.¦¦¦¦¦¦##¦*¦#•#272
Ecetgyártás
Az ecetgyártás elméleti alapjai .275
A biológiai /erjedéses/ ecetgyártás elméleti alapjai #¦# «*«»«-«##¦.¦276
Az ecetsavképződés kémiai folyamatai ¦¦•.«••¦.#276 Az ecetbaktériumok fajtái #««• «.*••*.•• ¦*278 Az ecetbaktériumok élettana ¦*•«•«#• • ¦• ¦•¦#••279 A biológiai ecetgyártás technológiája «••»•¦«•••.•¦280 Felületi eljárások .^ ¦¦280
Állócefrés eljárások ¦•«*.• •¦.•<¦¦*•¦¦•.«•••*281 Mozgócefrés eljárások /gyorsécetgyártás/ ¦•¦¦**283 Szubmerz eljárások «••*+*••••« ¦¦.•296
Az ecet töményitésének módszerei ¦•••¦¦¦•••¦¦*#.*299 Kifagyasztásos eljárás •••-•••.*•••••••••¦••••»299
Azeotropos desztilláció ••••.•.«••*•.•••••.• ¦•*301
Oldószeres extrakció ¦¦•¦«¦¦¦•¦¦¦¦¦«•¦¦•••¦¦•••302 Munkavédelmi és balesetelhárítási rendszabályok^, ,302 Összefoglalás ¦¦¦•••••«•••¦»•¦¦•¦¦•¦¦•••«¦•¦••• ¦¦304
Tejsavgyártás ¦¦«.¦••¦•¦,•¦¦•«•.*•¦¦¦¦¦••¦•¦••••¦¦••¦¦,308
A tejsavgyártás elméleti alapjai •¦¦¦•¦¦¦¦•^¦¦¦•¦¦¦308 A tejsav és származékainak gyakorlati jelentősége és felhasználása ¦¦•••¦••••**••¦¦¦*•¦•«••¦••*•¦.«309
Taj savbaktériumok ¦«*¦¦••»••¦•••••••¦¦•¦¦•¦¦• ¦¦¦.310
A homofermentativ tejsav erjedés folyamatai ¦¦¦#¦312 A tejsavgyártás technológiája ¦¦•¦¦•••••• •¦••••¦¦¦¦313
Alapanyagok és ezek előkészítése az'erjedéshez##»313 Az oltóanyag előkészítése ¦•¦¦*•«¦•¦¦•»,•••¦¦¦•••316 Erjesztés ¦ ¦•«•••>*¦¦•«¦•>¦¦••¦••¦••¦•¦•¦•• ••¦¦¦¦••317 A tejsaras erjesztés alatt előforduló fertőzések és azok kiküszöbölése •¦•¦•¦•¦•¦••¦•¦¦¦•¦•••••••¦319
A tejsav kinyerése a cefréből •¦>•¦•«••••¦••••••¦319
A tejsav tisztítása ¦••••¦¦¦•••••¦•••¦•••••¦¦¦¦¦¦321
A technikai tejsav előállítása ¦•¦#•••¦•••••¦¦¦321
Az étkezési tejsav előállításának módszerei ¦¦•321 A tejsavgyár készülékeinek szerkezeti anyaga ¦¦••327 Munkavédelmi és balesetelhárítási rendszabályok^ *328 összefoglalás •¦•¦¦¦•¦•*¦¦¦•••••¦¦•¦¦«••¦¦•¦•¦¦¦¦329
Citromsavgyártás • ••¦•¦•¦••¦¦••*•••••••»¦••••««••• ¦¦••332
Az erjésztéses citromsavgyártás alapjai ¦¦¦••¦¦¦••¦332 A citromsav és származékainak felhasználása ¦¦¦••333 A citromsav előállítása penósztörzsekkel ¦•¦•¦¦¦¦334 A penészek fenntartásának optimális körülményei*»335 A citromsavgyártás technológiája ¦¦¦¦¦*• ••••••¦¦¦¦•336
Az alapanyag /melasz/ előkészítése •#••336
Fermentálás felületi és szubmerz eljárással ¦•••,¦339 Felületi eljárás •••••••.••#«333
Szubmerz /sülyesztett/ eljárás •«••*••'«•#-• ••>•¦¦340 A citromsav kinyerése a fermentációs lébŐlf tisztítása és kristályosítása *•,»•*•#•••«#»•••••«#*»342
A penészmicélium felhasználása «•*»«••»•¦•*•.¦•••346 összefoglalás «•••••«• ••••«••*##348
Butanol-acetongyártás •«•#•*•«••«*•••••«•••••••••*#«»*350
A butanol és aceton ismertetése •••••••••••¦•••«L«*33Q
A butanol-acetongyártás technológiája ¦•¦•••••¦¦•331
A butanol-acetonos erjedés mechanizmusa A gyártás nyers és segédanyagai *•*«•««+••*****«»353 Az üzemi cefrék készitése és beoltása •.#¦¦334
Az elő-* fő- és utóerjedés lefolyása ••<356
A cefre kifőzése /a butanol, aceton és etilalkohol szétválasztása/ •»+«•••.•••*•*•••••••»•*•••¦¦¦•••358
összefoglalás •«••••«•»»**•*360
i
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem