1.052.847

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erjedésipari technológia I.

Az erjedés- és üdítőitalipari technikus, a sörgyártó és a szeszipari szakmunkás szakképesítések tankönyve

Szerző
Lektor

Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 75 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9107-57-3
Megjegyzés: Tankönyvi szám: É-393/1. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. Az üdítőital és a hasonló típusú termékek: gyümölcsital, ásványvíz, szénsavas ivóvíz és szikvíz fogalma, csoportosítása 3
Üdítőital 3
Gyümölcsital 4
Ásványvíz 4
Szénsavas ivóvíz 5
Szikvíz 5
Az üdítőital és a hasonló termékek gyártásának főbb jellemzői 5
I. FEJEZET ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEI 6
II. AZ ÜDÍTŐITAL ÉS A HASONLÓ TERMÉKEK GYÁRTÁSÁNAK ALAP-, ÉS ADALÉKANYAGAI, CSOMAGOLÓSZEREI 7
Alapanyagok 7
Ivóvíz 7
Ásványvíz 7
Gyümölcs alapanyagok és növényi kivonatok 8
Cukrok, szörpök, keményítő hidrolizátumok, édesítőszerek 8
Szén-dioxid 9
Adalékanyagok 10
Étkezési savak és sók 10
Aromák és ízfokozók 10
Színezőanyagok 11
Állományjavító és állomány módosító anyagok 11
Antioxidánsok 12
Tartósítószerek 12
Csomagolószerek 12
Üvegpalackok 13
Műanyag palackok 13
Többrétegű papírdobozok 13
Fémdobozok 13
Fémtartályok 13
Többrétegű zacskók 14
Záróelemek 14
Címkék 14
Gyűjtőcsomagoló anyagok 15
II. FEJEZET ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEI 15
III. Az üdítőital és a hasonló termékek gyártástechnológiája, gépei 16
AZ ELŐKÉSZÍTŐ MŰVELETEK ÉS GÉPEI 16
Az alapanyagok előállításának, kezelésének műveletei és gépei 16
Az ivóvíz és ásványvíz 16
A vizek fizikai, kémiai és mikrobiológiai jellemzői 16
Az iparban felhasznált vizek fajtái 17
A vízkezelés eszközei és gépei 18
A víz szűrése, szűrőtípusok 18
Vízlágyítási eljárások és eszközök 20
Vízfertőtlenítés és eszközei 22
A víz hűtése 22
Vízszállító szivattyú típusok 23
A gyümölcslé alapanyagok előállítása és tartósítása 24
A cukor kezelése, oldása 25
Cukorkezelés 25
Cukoroldás 26
Az izocukor kezelése 28
Szörp készítése és kezelése 29
Gyümölcslé-, cukorszirup-, szörpszűrők és -szivattyúk 30
A szén-dioxid lefejtés művelete és berendezése 33
Az adalékanyagok, csomagolóanyagok- és szerek tárolása, kezelése 34
A műanyagpalackok és a kartonalapú dobozok előállítása 35
Műanyagpalackok előállítása (palackfúvás) 35
Többrétegű papírdobozok előállítása 37
III. FEJEZET ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEI 38
A KÉSZTERMÉKGYÁRTÁS MŰVELETEI ÉS GÉPEI 39
A göngyöleg előkészítés műveletei és gépei 39
Egységrakomány bontás 39
Palackkirakás 41
Csavarzár leszedés 42
A göngyöleg öblítés, mosás műveletei és gépei 42
Palackmosás 42
Palack- és dobozöblítés 45
Rekeszmosás 45
Az üres csomagolóeszköz ellenőrzése és berendezései 45
Palackátvilágítás 45
Műanyagpalack szag-, idegenanyag- és állapotellenőrzése 46
Elektronikus palackellenőrző vizsgálatok 48
A szén-dioxid dúsítás (szaturálás) és italkészítés (mixelés) művelete, gépei 48
A szaturálást befolyásoló tényezők 48
Szaturáló- mixelő rendszerek és gépeik (karbonátorok) 50
Az italtöltés műveletei és gépei 53
Az italtöltés mint meghatározó palackozási művelet 53
A szénsavas italok töltése 53
Szénsavmentes (csendes) italok töltése 55
A zárás művelete és gépei 55
Üvegpalackok zárása 55
Műanyagpalackok zárása 57
Fémdobozok zárása 57
A termékjelölés, címkézés és gépei 57
A termékjelölés 57
Címkézés 58
Papírcímkézés 58
Műanyagcímkézés 59
Egyéb címkézések 59
A késztermék-ellenőrzés és berendezései 60
Átvilágításos ellenőrzés 60
Sugárzásos ellenőrző vizsgálatok 60
A késztermékrakodás műveletei és gépei 61
Palack- és dobozcsomagolás 61
Egységrakomány-képzés 63
Az üzemi szállítás eszközei és gépei 63
Postmix szörpök és premix üdítőitalok gyártása 64
A postmix szörpgyártás 64
Premix üdítőital gyártás 64
Üzemi takarítási és fertőtlenítés! műveletek 64
A gyártásközi minőségellenőrzés és minőségszabályozás 66
Általános szempontok 66
A vizsgálatok rövid ismertetése 68
III. FEJEZET ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEI 71
TARTALOMJEGYZÉK 73
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem