1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erjedésipari alapismeretek

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Táncsics Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 230 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A biokémia fiatal tudomány. Bár történetének kezdete a XIX. század közepéig nyúlik vissza, fejlődésének kiindulópontja a századforduló jelentős felfedezéseinek idejére esik. Kialakulására és... Tovább

Előszó

A biokémia fiatal tudomány. Bár történetének kezdete a XIX. század közepéig nyúlik vissza, fejlődésének kiindulópontja a századforduló jelentős felfedezéseinek idejére esik. Kialakulására és fejlődésére nagy hatást gyakorolt Wöhler német vegyész felfedezése, akinek 1828-ban sikerült ammóniumcianátból hevítés útján karbamidot előállítania. Ez a felfedezés akaratlanul is egy sok évtizedes, meddő és a fejlődést gátló szemlélet végleges bukását jelentette. Hosszú ideig ugyanis az volt az álláspont, hogy élő sejtben, ill. szervezetben levő kémiai vegyületek csak élő által képződhetnek. Ez persze azt is jelentette, hogy az élő sejtek kémiai alkotórészeit vegyi úton előállítani nem lehet, mert azok képződéséhez valamilyen természetfeletti, ún. "életerő" (latinul: vis vitalis) szükséges. Ez a hiedelem nagyon fékezte a természettudományos kutatásokat, és cáfolata ezért hatalmas lökést adott a tudomány számos területén. Legjelentősebben természetesen a szerves kémiára hatott. Wöhler kísérletének lényege ugyanis az volt, hogy a szervetlen ammóniumcianátból olyan szerves vegyületet sikerült előállítani, amely nagy mennyiségben fordul elő az élő szervezetben, mégpedig a vizeletben. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A biokémia alapfogalmai7
Aminosavak, peptidek, fehérjék7
Szénhidrátok29
Nukleinsavak36
Zsírok és zsírszerű anyagok46
Enzimek50
Fermentáció55
Oxidáció59
Az anyagcsere-folyamatok szabályozása65
Vitaminok66
Kutatómunka a biokémiai laboratóriumban73
Az enzimek főbb típusai és képviselői85
Észterkötést bontó enzimek86
Szénhidrátokat bontó enzimek90
Foszforilázok92
Fehérjebontó enzimek94
Vastartalmú oxidázok97
Réztartalmú oxidázok103
Dehidrogenázok104
Flavin enzimek107
Dekarboxilázok110
Egyéb enzimek112
Az alkalmazott biokémia problémái113
Élesztőgyártás114
Erjedéses szeszgyártás122
Glicerin előállítása erjesztés útján132
Sörgyártás134
Lepárló iparok145
Tejsavas erjedés147
Erjesztési ecet előállítása156
Dextrán előállítása158
B12-vitamin fermentatív előállítása166
Enzimek szerepe a bőrgyártásban167
Enzimek szerepe az élelmiszerek tartósításában173
Enzimek a sütőiparban179
Enzimek az orvostudomány szolgálatában180
Vérfehérjék a gyógyászatban186
Antibiotikumok192
Fehérjék a műanyagiparban207
Biokémiai finomvegyszergyártás221

Dévényi Tibor

Dévényi Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dévényi Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem