1.062.614

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdészeti növénytan II/1. (töredék)

Élettan (fiziologia). A növények táplálkozása

Szerző
Sopron
Kiadó: Máhr Árpád Könyvkereskedése
Kiadás helye: Sopron
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 586 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Töredék kötet. 13 fekete-fehér képpel és 102 szövegközti rajzzal illusztrálva. Második átdolgozott kiadás. Röttig-Romwalter Nyomda-Részvénytársaság nyomása, Sopron.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

II. RÉSZ. ÉLETTAN (Fiziológia).
Bevezetés.
Az élet fogalma.

A földet benépesítő élőlények általában olyan határozott sajátságokkal és tulajdonságokkal bírnak, amelyek ezeket az őket körülvevő... Tovább

Előszó

II. RÉSZ. ÉLETTAN (Fiziológia).
Bevezetés.
Az élet fogalma.

A földet benépesítő élőlények általában olyan határozott sajátságokkal és tulajdonságokkal bírnak, amelyek ezeket az őket körülvevő élettelen anyagoktól élesen és határozottan megkülönböztetik. Ezek az általános tulajdonságok a következők: 1. A táplálkozás, illetőleg azoknak a kémiai és fizikai folyamatoknak az Összessége, amelyek az élőlények anyagcseréjét lehetővé teszik; 2. az élőlények alakjának változása, illetőleg azoknak a növekedése; 3. a mozgás és 4. a szaporodás.
Általában véve az állatok és a növények életfolyamatai azonos kémiai és fizikai törvényszerűségeken alapszanak. Azonban ezeknek a viszonylagos külső megnyilvánulása az élőlények fenti két nagy csoportja között határozott különbséget mutat, amely különbözőségek különösen a fejlődés magasabb fokán álló állati és növényi egyedeket határozottan elválasztják egymástól.
Az állatok és a növények életfolyamataiban különösen a táplálkozás terén találunk olyan határozott és éles különbségeket, amelyek általános vonatkozásaikban az állatokat és növényeket határozottan elválasztják egymástól... Vissza

Tartalom

Előszó.
II. rész: Növényélettan (Fiziológia).
Bevezetés. Az élet fogalma.
A táplálkozás.
Bevezetés 3
A növényi test kémiai összetétele 6
A növényi test szerves alkotórészei 7
A növényi test szervetlen alkotórészei (Hamualkotórészek) 17
A víz 33
A növények életfolyamatainak kolloidális rendszere 59
A kolloidoknak egyes jellemző sajátságai
Diffúzió és ozmózis 49
Vizkozitás és felületi feszültség 50
A kolloid oldatok elektromos sajátságai és adszorbciós jelenségei 53
A hőmérséklet befolyása a növényekben lefolyó biokémiai reakciókra 70
A növények táplálóanyagai és ezeknek forrásai 73
A levegő 73
A talaj 74
A talaj fizikai sajátságai
A talaj alkotórészei 77
A talaj szerkezete 82
A talaj kohéziója és adhéziója 87
A talaj vízátbocsátó képessége 91
A talaj levegőgazdálkodása 92
A talaj hőmérséklete 93
A talaj kémiai sajátságai
A talaj kémiai összetétele 95
A talaj adszorbciója 101
A talajok osztályozása 105
A talajok mesterséges osztályozása 110
A talajok természetes osztályozása 128
A talaj biológiája 131
A talaj baktériumok 134
A cellulóz korhadása és rothadása 142
Egyéb szénhydrátok bontása 143
Zsírok és zsírsavak bontása 144
A fehérjék bomlása 155
A talaj gombái 156
A talaj algái 157
A talaj protozoái 158
A talaj faunája 160
A talaj biológiájának mezőgazdasági jelentősége 168
Az erdőtalaj biológiája és annak az erdő életét befolyásoló jelentősége 168
Az erdőtalaj mikroflórája 170
Az erdőtalaj mikrofaunája 175
Az erdőtalaj C02-termelése 180
Az erdőtalaj N-anyagcseréje 195
A húmusz 200
A talajok elsavanyodása és annak biológiai jelentősége 204
A diffúzió, ozmózis és turgor 211
A víz és az abban oldott tápláló anyagok felvétele 225
A növények párolgása 236
A párolgás mérése 237
A növények által elpárologtatott víz mennyisége 246
A párolgás törvényszerűségei 253
A víznek cseppekben való kiválása a növényekből 259
A párolgás haszna 260
A víz szállítása 261
A gyökérnyomás 266
A cseppfolyós víz kiválasztása 271
A levelek vízszívása 276
A vízkultúrák 285
A tápláló sók elemeinek viszonylagos mennyisége 296
Az erdő évi ásványi táplálóanyag szükséglete és annak
fedezete 301
A szén asszimilálása 305
A növények széntartalma és a szén forrása 306
A széndioxyd felvétele 311
Az asszimiláció lefolyása 312
Az asszimilálás látható terménye 325
A fény szerepe az asszimilációnál 328
A hőmérséklet szerepe az asszimilációnál 335
Egyéb, az asszimiláció menetét befolyásoló tényezők 338
Az erdő C02-táplálkozása 339
A nitrogén asszimilálása 349
A nitrogén forrása és felvételének módja 351
A levegő N-jét megkötő talajbaktériumok 356
A nitrogént lekötő gyökérbeli baktériumok 360
A fehérjék szintézise a növényben 373
A mykorrhiza élettani jelentősége 381
A hamúalkotórészek asszimilálása 384
Az asszimilált anyagok szállítása és felhasználása
Az asszimíláták szerepe 386
A tartalék táplálóanyagok 390
Az enzymek 395
Az organikus anyag vándorlása 397
A csírázás, a rügyfakadás és a sarjadzás 402
A szállításra alkalmas anyagok és a szállítás célja 413
A vándorlás okai és útjai 415
A vándorló- és építőanyagok 418
A tartalék táplálóanyagok megalakulása 419
Az anyagcsere melléktermékei 420
Az anyagcsere időszakossága 424
A gázok vándorlása 425
A szerves anyagoknak a növény testében oxydációs úton való elbontása 427
Az erjedések 427
Az alkoholos erjedés 428
A tej savas erjedés 433
A vaj savas erjedés 433
Az erjedést befolyásoló külső tényezők 435
Az erjedés gyakorlati jelentősége és hasznosítása 436
Egyéb erjedési folyamatok 438
A lélekzés 443
A lélekzés anyaga 444
A lélekzés bizonyítása 456
Hogyan jút az oxygén a növény testébe 458
A lélekzést módosító külső körülmények 463
A lélekzés és a hőfejlődés 467
Az intramolekuláris lélekzés 470
A H, H2S, a CH és a NH3 oxydációja autotrof baktériumok által 472
A heterotrof növények táplálkozása
A szaprofiták 473
A rendes táplálkozású növények 473
Az autotrof növények 474
A heterotrof növények 475
A virágtalan szaprofita növények 478
A szaprofita virágos növények 482
A húsevő és élősködő növények
A húsevő növények 484
Az élősködő növények 491
Az élősködő növények sajátságai 494
Az élősködő gombák 494
A gazdanövény elváltozásai 499
A virágos növények élősködése 501
Az élősködő növények tápláléka 512
Az együttélés
A növény táplálkozására ható tényezők 514
Az együttélés értelmezése 516
A lichenizmus 519
Az oltott növények együttélése 523
A térbeli élősködés mint együttélés 524
Az állat és növény együttélése 526
A növények diszjunktus szimbiózisa 539
Az anyagcsere jelentősége és eredménye. Az energia átalakulása.
A táplálék megszerzése és feldolgozása 542
Az anyagcsere szabályozása
és alkalmazkodása 545
Az energia átalakulása 546
Felhasznált forrásmunkák 555
Betűrendes név- és tárgymutató 562
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem