kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Black & White Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Nyíregyháza |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 205 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-9125-49-0 |
Előszó | |
Levesek | |
Barna leves | 7 |
Barna leves | 7 |
Szárnyas leves | 7 |
Fehér leves | 8 |
Erős húsleves | 8 |
Angadzsábor leves | 8 |
Franczia leves | 9 |
Karfiol leves | 9 |
Ónémet leves | 9 |
Raguout leves | 10 |
Czitromos becsinált leves | 10 |
Rák leves | 10 |
Zöld borsó leves | 10 |
Spárga leves | 11 |
Marhanyelv leves | 11 |
Gulyás leves | 11 |
Korhely leves | 11 |
Turbolya leves | 12 |
Csorba leves | 12 |
Borgács gulyás | 12 |
Gyümölcs levesek | 13 |
Levesbe valók | |
Consommé | 13 |
Haché fánkok | 13 |
Hús pofézli | 13 |
Velő gombócz | 14 |
Máj gombócz | 14 |
Liszt séberli | 14 |
Zsemlye gombócz | 14 |
Zsemlye gombócz | 15 |
Griz vagy dara galuska | 15 |
Rizs | 15 |
Gyurt tészták | 15 |
Sült borsó | 16 |
Vaj galuska | 16 |
Előételek. Pástétomok | |
Asiett | 17 |
Libamáj pástétom | 17 |
Sardellás májpástétom | 18 |
Nyúl vagy őz pástétom | 18 |
Sonkás omlette | 18 |
Sonkás croquet | 19 |
Sonkás pudding | 19 |
Sonkás palacsinta | 19 |
Rántott sonka | 20 |
Gombás omlette | 20 |
Töltött tojás | 20 |
Mayonnaises kemény tojás | 21 |
Polenta előétel | 21 |
Haché | 21 |
Panírozott tojás | 22 |
Rakott karfiol | 22 |
Olasz rántotta | 23 |
Tojásos burgonya | 23 |
Szerb gulyás | 23 |
Fagyasztott libamáj | 23 |
Hideg hal | 24 |
Husos pite | 24 |
Rák meridon | 25 |
Nyelv és húspástétom | 25 |
Mellékletek. Mártások. Fűszerek | |
Burgonya pudding | 26 |
Rántott burgonya | 26 |
Burgonya pürée | 26 |
Panírozott burgonya | 27 |
Gombás rizs | 27 |
Carotta | 27 |
Tojásos gomba | 27 |
Felvert galuska | 27 |
Tükör tojás | 28 |
Salmi | 28 |
Tarhonya | 28 |
Velőpép szeletek | 28 |
Macaroni melléklet | 29 |
Omácska | 29 |
Zöld borsó | 29 |
Mártások | |
Remoulard mártás | 29 |
Sardella mártás | 29 |
Parmezán mártás | 29 |
Univerzális mártás | 30 |
Champignon mártás | 30 |
Paradicsom mártás | 30 |
Uborka mártás | 30 |
Sóska mártás | 30 |
Olasz mártás | 31 |
Zöld kapor mártás | 31 |
Zsemlye mártás | 31 |
Gyümölcs mártások | 31 |
Torma mártások | 31 |
Vereshagyma mártás | 32 |
Fokhagyma mártás | 32 |
Fűszerek | |
Paprika kivonat | 32 |
Reszelt sajt | 32 |
Édes magyar mustár | 32 |
Fenyőmag megtörve | 33 |
Capri | 33 |
Főzelékek | |
Töltött karalábé | 34 |
Párolt karalábé | 34 |
Töltött paprika | 35 |
Töltött káposzta | 35 |
Káposzta savanyítás | 35 |
Hordós káposzta | 36 |
Kolozsvári káposzta | 36 |
Székely gulyás | 37 |
Erdélyi lucskos káposzta | 37 |
Lucskos káposzta | 37 |
Szőllőlevél töltike | 37 |
Töltött káposzta | 38 |
Burgonya főzelék | 38 |
Zöld borsó főzelék | 38 |
Tök főzelék | 39 |
Spárga tök | 39 |
Zöld bab főzelék | 39 |
Száraz bab főzelék | 39 |
Olasz vagy kelkáposzta | 40 |
Spenót főzelék | 40 |
Sárga répa főzelék | 40 |
Száraz borsó pürée | 40 |
Lencse főzelék | 40 |
Főzelék francia módra | |
Hüvelyes zöld bab | 41 |
Saláták | |
Bolgár saláta | 42 |
Velios saláta | 42 |
Champignonos zöld bab saláta | 42 |
Zeller saláta | 43 |
Zöld saláták | 43 |
Zöld paprika saláta | 43 |
Hering saláta I. | 43 |
Hering saláta II. | 44 |
Öntött saláta | 44 |
Karfiol saláta | 44 |
Uborka saláta | 44 |
Káposzta saláta | 45 |
Burgonya saláták | 45 |
Burgonya saláta | 45 |
Mixed pickles | 45 |
Káposztával töltött paprika | 45 |
Ecetes uborka | 46 |
Kovászos uborka | 46 |
Nyári savanyított uborka | 46 |
Uborka saláta keverék | 47 |
Champignon gomba ecetben | 47 |
Ecetes metélt paprika | 47 |
Húsételek | |
Marhahúsok. Pácolt sült pecsenyék | |
Főtt marhahús | 48 |
Boeuf á la mode | 48 |
Fehér pecsenye | 49 |
Erdélyi vetrecze | 49 |
Karlsbadi sült | 49 |
Stefánia szelet | 50 |
Párolt hagymás szelet | 50 |
Párolt rostélyos | 50 |
Herczeg Eszterházy szelet | 51 |
Párolt sardellás borjúczomb | 51 |
Párolt ürüczomb | 51 |
Pácolt bélszín | 52 |
Pácolt sertés karaj | 52 |
Beefteak I. | 53 |
Beefteak II. | 53 |
Lengyel beefsteak | 53 |
Vagdalt beeftsteak | 54 |
Fatányéros | 54 |
Bélszín filet | 54 |
Angol bélszín | 54 |
Bélszín libamájjal | 55 |
Rostbeef vagy rumpsteak | 55 |
Spékelt rostbeef tojással töltve | 55 |
Nelson kotlett | 56 |
Olasz cotlett | 56 |
Franczia cotlett | 56 |
Sertés cotlett | 56 |
Párisi cotlett | 56 |
Rostélyos | 57 |
Franczia rostélyos | 57 |
Töltött rostélyos | 57 |
Borjú húsok | |
Bécsi szelet | 57 |
Natúr szelet | 58 |
Borjú szelet | 58 |
Borjú vesés | 58 |
Töltött borjú | 58 |
Borjú pörkölt | 59 |
Bárány húsok | |
Bárány becsinált | 59 |
Fokhagymás bárány sült | 59 |
Töltött bárány | 60 |
Rántott bárány | 60 |
Bárány tokán | 60 |
Báránycomb sütve | 60 |
Fiatal tejeskecske vagy gidó | 60 |
Sertés húsok | |
Sertés karaj | 61 |
Oldalas sütve | 61 |
Rántott karaj | 61 |
Párolt karaj | 61 |
Fasírozott sertéshús | 61 |
Sertéscomb sütve | 62 |
Disznóölés | |
Hurkák készítése | 62 |
Májas hurka | 62 |
Hideg májas | 63 |
Véres hurka | 63 |
Fejsajt | 63 |
Kolbász készítése | 64 |
Sertés füstölt hús részei | 64 |
Kocsonya | 64 |
Malacz kocsonya | 64 |
Sertés fehér pecsenyéje | 65 |
Hamis borjú szelet | 65 |
Gombás filé | 65 |
Abárolt fehér szalonna | 65 |
Debreczeni tormás szalonna | 65 |
Prágai sonka pácz | 66 |
Nyelv páczolás | 66 |
Csontnélküli sonka | 66 |
Szárnyasok | |
Sült csirke | 68 |
Fenyőmadár csirkéből | 68 |
Rántott csibe | 69 |
Bajor csirke | 69 |
Tojásos csirke | 69 |
Csirke crotton | 69 |
Pestmegyei csirke | 70 |
Pörkölt csirke | 70 |
Tejfeles paprikás csirke | 70 |
Olasz csirke | 70 |
Gombás csirke | 71 |
Töltött csirke | 71 |
Libamájjal töltött csirke | 71 |
Mayonnaises csirke | 72 |
Kappan sült | 72 |
Liba sült | 72 |
Liba becsinált | 72 |
Tömött kövér liba | 72 |
Ludas rizs | 73 |
Liba mell haché | 73 |
Liba mell vadlére | 73 |
Kacsa | 74 |
Pulyka | 74 |
Pulyka mell panírozva | 74 |
Halak | |
Forrázott pisztráng | 75 |
Vajba sült pisztráng | 75 |
Hal paprikás | 76 |
Szegedi halászlé | 76 |
Rántott csuka | 76 |
Roston sült csuka | 77 |
Csuka sardellával spékelve | 77 |
Hirtelen sült borsos csuka | 77 |
Forrázott csuka | 77 |
Marinirozott csuka | 78 |
Süllő vajban | 78 |
Süllő mayonnais | 78 |
Rántott harcsa | 78 |
Hideg harcsa | 79 |
Balatoni fogas | 79 |
Hideg fogas | 79 |
Magyar gombás fogas | 80 |
Tiszai kecsege | 80 |
Ponty | 80 |
Franczia hideg ponty | 80 |
Borjúczomb halmódra | 81 |
Hamislazac borjúhúsból | 81 |
Halikra leves | 82 |
Rák | 82 |
Rák rizottó | 82 |
Vadak | |
Nyúl | 83 |
Páczolatlan nyúl derék | 83 |
Nyúl gerincz | 83 |
Ragout nyúl derékből | 84 |
Őz-gerincz | 84 |
Őz-szelet | 84 |
Vad-disznó | 85 |
Vad-disznó fej | 85 |
Vad szárnyasok | |
Fogoly | 85 |
Szalonnában sült fogoly | 86 |
Szalonka | 86 |
Kenyér. Kalács. Zsemlye-félék | |
Magyar házi kenyér | 87 |
Köménymagos krumpliskenyér | 88 |
Rozs kenyér | 89 |
Kétszeres kenyér | 89 |
Graham kenyér | 90 |
Lángos | 90 |
Vadász lángos | 90 |
Lángos kávéhoz | 90 |
Zsíros pirítós | 90 |
Kalács | 90 |
Császár kuglóf | 91 |
Finom kuglóf | 92 |
Bécsi kuglóf | 92 |
Briós kalács | 92 |
Pék kifli | 93 |
Zsemlye | 93 |
Császár zsemlye | 93 |
Vaj zsemlye | 94 |
Puffók kávéhoz | 94 |
Pogácsák | |
Apró irós pogácsa | 94 |
Vajas pogácsa | 95 |
Vajas pogácsa | 95 |
Tepertős pogácsa | 95 |
Omlós tepertős pogácsa | 96 |
Meleg tészták | |
Tejfel lepény | 97 |
Tejfeles galuska | 97 |
Udvari tészta | 98 |
Krémes béles | 98 |
Hájas tészta | 99 |
Ferdinánd tészta | 99 |
Vajas élesztős tészta | 100 |
Török lepény | 100 |
Rostélyos diós lepény | 100 |
Almás lepény | 100 |
Diós lepény | 101 |
Meleg meggyes lepény | 101 |
Meggyes pite | 101 |
Meleg meggyes pite | 102 |
Túrós lepény | 102 |
Zsírban sült tészták | |
Igen jó fánk | 102 |
Tejfel fánk | 102 |
Pánkó | 103 |
Forgács fánk | 103 |
Rózsa fánk | 103 |
Czimet fánk | 104 |
Toló fánk | 104 |
Rétesek készítése | |
Rétes tészta készítése | 104 |
Rétes tészta máskép | 105 |
Almás rétes | 105 |
Túrós rétes | 105 |
Tejfeles rétes | 106 |
Cseresznyés meggyes rétes | 106 |
Krumplis rétes | 106 |
Káposztás rétes | 106 |
Palacsinták | |
Palacsinta torta | 107 |
Krémes palacsinta I. | 107 |
Krémes palacsinta II. | 107 |
Krémes palacsinta III. | 107 |
Túrós palacsinta | 108 |
Koldus palacsinta | 108 |
Császár morzsa | 108 |
Kifli morzsa | 108 |
Felfújtak és Puddingok | |
Rizs felfújt | 109 |
Kenyér felfújt | 109 |
Czitrom felfújt | 109 |
Jég felfújt | 109 |
Csokoládé felfújt | 110 |
Omlette confiture | 110 |
Omlette soufflée | 110 |
Eper koch | 111 |
Meleg Puddingok | |
Kabinet pudding | 111 |
Zsemlye pudding | 111 |
Égő pudding | 111 |
Angol pudding | 112 |
Csokoládé pudding | 112 |
Napoleon pudding | 112 |
Tejszínes pudding | 113 |
Gesztenye pudding | 113 |
Chau deauk, mártások | |
Bor chau-deau | 113 |
Csokoládé chau-deau | 114 |
Karamel mártás | 114 |
Narancs mártás | 114 |
Czitrom chau-deau | 114 |
Vanilia chau-deau | 114 |
Orosz chau-deau | 115 |
Gyümölcs chau-deau | 115 |
Krémek. Szulcok. | |
Nemzeti krém | 116 |
Kávé krém | 117 |
Csokoládé krém | 117 |
Vanilia krém | 117 |
Török krém | 117 |
Szulcok | |
Csokoládé szulc | 118 |
Málna szulc | 118 |
Kávé szulc | 118 |
Puncs szulc | 118 |
Kajszin barack szulc | 119 |
Földi eper szulc | 119 |
Narancs szulc | 119 |
Parfait-ek. Fagylaltok | |
Pirított mogyoró parfait | 120 |
Dió parfait | 120 |
Piskóta parfait | 120 |
Csokoládé parfait | 121 |
Kávé parfait | 121 |
Fagylaltok | |
Fagylalt készítése | 121 |
Mogyoró fagylalt | 122 |
Czitrom fagylalt | 122 |
Kávé fagylalt | 123 |
Csokoládé fagylalt | 123 |
Karamel fagylalt | 123 |
Kajszin fagylalt | 123 |
Gesztenyekrém fagylalt | 124 |
Tutti-frutti fagylalt | 124 |
Vanilia fagylalt | 124 |
Meggy fagylalt | 124 |
Jeges kávé | 125 |
Gesztenye pürée | 125 |
Madár tej | 125 |
Teához. Krémhez. Fagylalthoz való. | |
Sütemények. Sandwichek. | |
Ostya | 126 |
Töltött ostya | 126 |
Hajtott puszedli | 127 |
Püspök kenyér | 127 |
Mandula kenyér | 127 |
Nap és éj-kenyér | 128 |
Tea-kenyér | 128 |
Kétszersült | 128 |
Franczia kétszersült | 128 |
Csokoládé kenyér | 128 |
Ánizskenyér | 129 |
Cakes I. | 129 |
Cakes II. | 129 |
Albert cakes III. | 129 |
Cakes IV. | 130 |
Túró kiflicske teához | 130 |
Sós pereczek | 130 |
Sós rudak | 130 |
Sandwichek | |
Töltött sandwich I. | 131 |
Sandwichek II. | 131 |
Sardiniás sandwichek | 132 |
Rozskenyér kanapé | 132 |
Sardiniás sandwich | 132 |
Mignon czukrász sütemények | |
Puncs torták | 133 |
Csokoládé mignonok | 133 |
Mogyoró mignon | 134 |
Fehér mignon | 134 |
Czukrosüveg mignon | 135 |
Dobos mignon | 135 |
Mignon kiflicske | 135 |
Mignon tölcsér | 136 |
Mignon süteményekhez való máz | |
Csokoládé máz | 136 |
Kávé máz | 136 |
Fehér máz | 137 |
Rózsaszínű máz | 137 |
Czitrom vagy narancs jég | 137 |
Zöld máz | 137 |
Égetett máz | 138 |
Apró sütemények | |
Vásárhelyi csók | 138 |
Hófehér csók | 138 |
Kávé puszedli | 138 |
Tüzes csók | 139 |
Kitűnő mogyoró csók | 139 |
Mogyoró puszi | 139 |
Csokoládé csók | 139 |
Csokoládé csók | 139 |
Csokoládé bógni | 140 |
Franczia bógni | 140 |
Grilázs bógni | 140 |
Mandula bógni | 141 |
Mogyoró stangli | 141 |
Csokoládé stangli | 141 |
Linzer | 142 |
Barna linzer | 142 |
Vaniliás kiflicske | 142 |
Brabanti sütemény | 142 |
Napoleon szelet | 143 |
Vaniliás perecz | 143 |
Gesztenyés koczka | 143 |
Mézes kalács | 143 |
Mézes pogácsa | 144 |
Töltöttek | |
Reján sütemény | 144 |
Krémes ostya | 144 |
Krumpli | 144 |
Piskóta tekercs | 145 |
Czukorkák | |
Café a la créme | 145 |
Csokoládé a la créme | 145 |
Pörkölt mandula | 146 |
Salon czukor | 146 |
Csokoládé bonbon | 146 |
Escamilló | 146 |
Ildefonsó | 147 |
Stambul rózsája | 148 |
Macska nyelv | 149 |
Torták. Csokoládé torták. | |
Csokoládé krém torta | 148 |
Csokoládé torta | 148 |
Csokoládé torta | 149 |
Csokoládé torta | 149 |
Sacher torta | 149 |
Merán torta | 150 |
Gomba ágy torta | 150 |
Mandula torták | |
Habart mandula torta | 151 |
High-life torta | 151 |
Karamel torta | 151 |
Frankfurti torta | 152 |
Lengyel torta | 152 |
Mogyoró torták. | |
Pirított mogyoró torta | 152 |
Mogyoró torta | 153 |
Praliné torta | 153 |
Provencei torta | 153 |
Bosnyák torta | 154 |
Zebra torta | 154 |
Gesztenye torta | 154 |
Narancs torta | 155 |
Dió torták. | |
Dió krém torta | 155 |
Dió torta | 155 |
Piskóta torták. | |
Mokka torta | 156 |
Dobos torta | 156 |
Fehér krém torta | 156 |
Kávé krém torta | 157 |
Fatörzs torta | 157 |
Pischinger torta | 158 |
Dunsztos és czukros befőttek. | |
Cseresznye dunsztba | 159 |
Spanyol meggy | 159 |
Fekete meggy tésztákba | 159 |
Ringlót | 160 |
Körte | 160 |
Kajszin barack | 160 |
Őszi barack | 160 |
Arany alma | 161 |
Szeder | 161 |
Som | 161 |
Szeszben eltett gyümölcsök. | |
Szeszben eltett gyümölcsök készítése | 161 |
Szeszben eltett gyümölcs másképp | 161 |
Czukros befőttek. | |
Egres czukorban | 162 |
Fehér cseresznye czukorban | 162 |
Karlsbadi szilva datolya | 162 |
Sárgadinnye czukorban | 163 |
Görögdinnye czukorban | 163 |
Narancs czukorba főzve | 163 |
Eper czukorban | 164 |
Zöld és piros paradicsom | 164 |
Zöld dió czukorban | 164 |
Birsalma czukorban | 165 |
Gyümölcs ízek, marmeládok. | |
Kajszin barack íz | 165 |
Hecsepecs íz | 165 |
Som és szeder íz | 165 |
Földieper íz | 166 |
Ribizli és málna lekvár | 166 |
Fekete meggy lekvár | 166 |
Czukrozott préselt gyümölcsök. | |
Czukrozott zöld mandula | 166 |
Ananász | 167 |
Sárga dinnye | 167 |
Görög dinnye | 167 |
Kandírozott som | 168 |
Kandírozott füge | 168 |
Kandírozott cseresznye | 168 |
Körte | 168 |
Ringlót | 169 |
Birsalma sajt | 169 |
Birsalma szalámi | 169 |
Birsalma szalámi | 169 |
Télire elrakott főzelékek, konzervek. | |
Szemes zöld borsó | 170 |
Zöld borsó másképpen | 170 |
Szárított zöld borsó | 170 |
Zöld bab konzerv | 170 |
Zöld bab II. | 171 |
Zöld bab III. | 171 |
Tökkáposzta | 171 |
Tök eltevése másképpen | 171 |
Szőllőlevél eltevése | 171 |
Szerb paprika eltevése | 172 |
Spárga télire eltéve | 172 |
Spenót télire eltéve | 172 |
Sóska eltevése | 172 |
Paradicsom télire eltéve | 173 |
Paradicsom eltevése II. | 173 |
Vöröskáposzta eltevése | 173 |
Vöröskáposzta ecetes vízben | 173 |
Likőrök. Pálinkák. Egyébb italok. | |
Likőrök | 174 |
Fekete cseresznye likőr | 174 |
Meggy likőr | 175 |
Narancs likőr | 175 |
Málna likőr | 175 |
Cacaó likőr | 175 |
Kitűnő kávé likőr | 176 |
Kávé likőr | 176 |
Likőrök kész esenciából | 176 |
Pálinkák. | |
Dió pálinka | 176 |
Meggy lelke | 177 |
Málna szörp | 177 |
Limonádé nyárra | 177 |
Gyomor keserű | 178 |
Egyéb italok. | |
Tea | 178 |
Fekete kávé | 178 |
Török kávé | 178 |
Fekete kávé | 179 |
Bowlék. | |
Kajszin bowlé | 179 |
Őszibarack bowlé | 179 |
Ananász dinnye-bowlé | 179 |
Földieper bowlé | 179 |
Jamsek. | |
Czitrom jams teához | 180 |
Narancs jams | 180 |
Kajszin jams | 180 |
Földieper jams | 180 |
Cseresznye jams | 181 |
Hasznos tudnivalók. | |
Tarhonya készítés | 182 |
Igen jó házi szappan főzés | 182 |
Nagyon jó házi szalámi készítés | 183 |
Pipere szappan főzés | 183 |
Fehér flanell mosása | 183 |
Tarka hímzés mosása | 183 |
Szarvasbőr mosása | 184 |
Különböző foltok eltávolítása. | |
Kávé cacaó csokoládé foltok tisztítása | 184 |
Fekete selyem tisztítása | 184 |
Rozsdafolt tisztítása | 184 |
Tejfolt kivevése | 185 |
Tintafolt tisztítása | 185 |
Gyümölcs pecsétek kivevése | 185 |
Stearnin foltok eltávolítása | 185 |
Igen jó folttisztítóvíz | 185 |
Kabát gallér tiszítása | 185 |
Kötött ruhák mosása | 186 |
Réz kilincsek tisztítása | 186 |
Tükrök tisztítása | 186 |
Bútor tisztítása | 186 |
A húsok osztályozása. | |
Marhahúsok osztályozása | 187 |
Pecsenye húsok | 187 |
Első osztályú leveshúsok | 187 |
Másodosztályú leveshúsok | 187 |
Harmadosztályú leveshúsok | 187 |
Egyéb húsfélék | 188 |
Borjúhús | 188 |
Aprólékok | 188 |
Sertéshúsok osztályozása | 188 |
Húsok konzerválása | 188 |