1.062.916

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdélyi magyar szakácskönyv (rossz állapotú)

Szerző
Nagyvárad
Kiadó: Sonnenfeld Adolf Részvénytársaság Grafikai Müintézete
Kiadás helye: Nagyvárad
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 208 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második bővített kiadás. A szerzőről készült fekete-fehér fotográfiával illusztrálva. Írta Szászné Bene Ilonka református lelkészné. Nyomtatta a Sonnenfeld Adolf Részvénytársaság Grafikai Müintézete, Nagyvárad.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Legelőbb is mélységes köszönetemet fejezem ki Püspöknénk, Dr. Makkai Sándorné Őméltóságának, hogy igénytelen személyemet megtisztelő kegyes ajánló soraival tüntette ki.
Az Isten áldja meg minden... Tovább

Előszó

Legelőbb is mélységes köszönetemet fejezem ki Püspöknénk, Dr. Makkai Sándorné Őméltóságának, hogy igénytelen személyemet megtisztelő kegyes ajánló soraival tüntette ki.
Az Isten áldja meg minden lépését!
A mai kor, fájdalom, mindjobban elvonja a nőket a gazdasszonyi hivatástól, pedig lehet a nők élete szabadabb, talán kellemesebb is, talán anyagilag is függetlenebb s kivívhat a nő mind több jogot magának, de észre sem veszi ezalatt, hogy valamit mind jobban elveszít, nemcsak külsőleg, de benső életéből is: az igazi nőiességet.
Mind jobban elveszti ő is s általa a férfi is a családi élet igazi boldogságát, holott az képezi a nemzetek jövőjének is alapját.
Életem tapasztalataiból gondosan összegyűjtött szakácskönyvemet azért bocsátom a nagy közönség rendelkezésére, hogy amit én hosszú időn át figyeltem meg, azt mások könnyen és hamar hasznukra fordithassák és azok a nők, kik háztartásukat másra kell bízzák, könnyebben és takarékosabban tudják azt beosztani... Vissza

Tartalom

I. RÉSZ
LEVESEK
Húslevesek.
Húsleves 11
Erőleves. Barnaleves. (Bouillon) 11
Útravaló húsleves 12
Egyórás húsleves 12
5 Királyné leves 12
Tarhonyás csibeleves 12
Görcsös galuskaleves 12
Májleves 13
Ragu-leves (Vagdalék-leves. Ragout) 13
10 Pergelt laska-leves 13
Tüdősrétes-leves 13
Árva reszelt-leves 14
Angazsabó-leves 14
Rántásos levesek.
Rántás 14
15 Spárga- vagy karfiolleves 15
Zeller- vagy sárgarépa-leves 15
Lebbencsleves 15
Savanyú tüdő-leves 15
Kenyőrleves 15
20 Gulyásleves 15
Citromos csibe becsinált-leves 16
Korhelyleves 16
Bab-, lencse-, borsóleves 16
Zöldbab-leves 17
25 Zöldborsó becsinált-leves 17
Paradicsomleves 17
Köményleves 17
Kalarábéleves 17
Krumplileves 18
30 Gombaleves 18
Kapros salátaleves 18
Sonkagombóc-leves 18
Hagymaleves 18
Makkarónileves 18
35 Turbolyaleves 19
Eresztékes levesek.
Ereszték 19
Tárkonyos becsinált 19
Kaszás leves 19
Cibreleves 19
40 Borkőleves 19
Fokhagymás cibreleves 20
Tormás véres-leves 20
Gyümölcslevesek 20
Sóskaleves 20
45 Franci aleves 20
Tárkonyos bableves 20
Tejfeles-leves 21
Vegyes levesek.
Rákleves 21
Tej leves 21
50 Borleves 21
Halászlé 21
Suhantott leves 21
Káposztaléleves laskával 22
Általános tudnivalók a levesekről 22
Levesbe valők.
55 Levesbe való laskák (Beszelt csipetke, csurgatott tészta, lebbencstészta) 22
A tarhonya 93
Fánkocskák 24
Lisztkocka 24
Darakocka 24
60 Comsummé 24
Májgombóc 21
Daragombóc 25
Prézligombóc 25
Húsgombóc 25
65 Burgonyagombóc 25
Bizsgombóc 2á
Velőhaluska 25
Liszthablepény 26
Sültborsó 26
70 Lúdmájlepény 26
Főtt hűs mellé való mártások.
Ecetes torma vagy hagyma 26
Tejfeles torma 26
Hagymamártás 26
Tárkonymártás 26
75 Kapormártás 27
Kaprimártás 27
Gombamártás 27
Mazsolamártás 27
Paradicsommártás 27
80 Sóskamártás 27
Ugorkamártás 27
Céklamártás 27
Gyümölcsmártások 27
Általános tudnivalók a mártásokról 28
85 Híg tojás 29
Hem end egsz 29
Rántotta 29
Tejfeles rántotta 29
Púpos rántotta 29
90 Olasz rántotta 30
Ropogós tojás 30
Töltött tojás 30
Rizses tojás 30
Tejfeles tojás 30
95 Savanyu tojás 30
Gábri tojás 31
Hideg tojás 31
Sült krumpli vajjal 31
Parmezán-tekercs 31
100 Parmezán-felfújt 32
Gradói előétel 32
Hússaláta 32
Velős hásé 32
Sajtpudding 32
105 Sajtpudding II. 33
Karfiolpudding 33
Karfiolpudding II. 33
Spenótpudding 33
Sonkapudding 34
110 Húspudding 34
Kocsonya 34 Pulyka vagy kappan aszpikban 34
Kecsege kocsonyásan 34
Töltött pástétomocskák 35
115 Libamájpástétom 35
Májpástétom 35
Borjúpástétom 35
Nyúlpástétom 36
Velőpástétom 36
120 Velőpástétom II. 36
Finom pástétom 36
Pástétom teához 36
Pástétom aszpikban 37
Nyúlpástétom hidegen 37
125 Vese velővel 37
Kirántott velő 37
Sonkatekercs 37
Császárszeletek 38
Ludaskása 38
130 Rizsotto 38
Tésztás kása 38
Libamáj zöld borsóval és rizszsel 38
Kaskaval kirántva 38
Vagdalt hering (Schmauss) 39
135 Heringsaláta 39
Bamöken. (Bamequin) 39
Paprikás virsli 39
Hideg hal 39
Sonkás torta 40
140 Galantin 40
Mikadószeletek 40
Hústekercs (Rulád, Boulade) 40
Sonkáskifli tea mellé41
Spékelt nyelv szardellamártással 41
145 Velős előétel 41
Velős előétel II. 41
Hideg előétel borjúcomb rózsájából 41
Káposztás előétel 42
Pulár vagy pulykamell majonézzel (Poulard) 42
150 Nyúlsalmi 42 Pulyka, kappan, vagy pulár, összerakva 42
Velős palacsinta 43 Palacsinta borjukrokettel (Croquette) 43
Vadászhásé 43
155 Hideg vagdalt sült (Fasirozott) 43
Makkaróni előétek 44
Francia omlett (Omlette) 44
Gombás omlett 44
Sonkás omlett 44
180 Bálmos (Erdélyi különlegesség) 44
Bálmos tehéntejből 44
Polenta 45
Szendvics (Sandvich) 45
Szendvics II. 45
165 Borju-krokett (Croquette) 45
Pisztráng kocsonyában Bákmeridon Velőszsemlye Velős krumpli
Előételekhez valók.
170 Pástétomhoz való íróstészta Aszpik Aszpik II.
Majonnéz (MayonnaiseX Majonnéz II. 175 Jó hideg mártás
Szardellamártás 48
Tartarinártás 48
Tartarinártás II. 49
Hollandi mártás 49
180 Provansz mártás (Pro veneei) 49
Sonkamártás 49
Mustármártás 19
Besamel mártás (Bechamel) 43
Parmezánmártás 50
185 Rémuládmártás (Rémoulade) 50
Rémuládmártás II. 50
Franciasaláta 50
Rivierasaláta 50
Általános tudnivalók az előételekről 51
III. RÉSZ
Főzelékek.
190 Spárga vagy karfiol egyszerűen 52
Spárga vagy karfiol édesen 52
Bimbóskel krumplival 52
Articsóka 52
Tökkáposzta 53
195 Paradicsomos főzelék tojással 53
Paradicsomos káposzta 53
Káposzta pirított cukorral 53
Rakott krumpli tojással 53
Édes krumplifőzelék 54
200 Savanyú krumlifőzelék 54
Paradicsomos krumpli 54
Paprikás krumpli 54
Töltöttkáposzta 54
Lucskoskáposzta 55
205 Kolozsvári káposzta 55
Kocsis káposzta 55
Kelkáposzta krumplival 55
Kelkáposzta savanyun 56
Zöldbabfőzelék 56
210 Zöldborsófőzelék 56
Spenótfőzelék 56
Sóskafőzelék 56
Sárgarépafőzelék 57
Sárgarépa és kalarábéfőzelék vegyesen 57
215 Givécs 57
Zöldkáposzta 57
Töltött kalarábé 58
Töltött krumpli 58
Töltött paradicsom 58
220 Töltött paprika 58
Töltött kelkáposzta 58
Töltött saláta 59
Száraz babfőzelék 59
Lencsefőzelék 59
225 Száraz borsófőzelék 59
Főzelékekhez valók 59
IV. RÉSZ
Sültek.
Rostélyos 60
Fokhagymás rostélyos 60
Eszterházi rostélyos 60
230 Töltött rostélyos 60
Paradicsomos rostélyos 61
Sonkás felsál 61
Borjuszegy töltve 61
Borjútekercs tojással 61
235 Borjútekercs gombával 61
Töltött bárány 62
Töltött csirke 62
Réce rizssel töltve62
Borjúcomb egészben 62
240 Sertéskaréj 63
Malacpecsenye sütése 63
Majorság egészben 63
Bélpecsenye egészben 64
Bárány egészben 64
245 Füstölt oldal. Hosszú pecsenye 64
Füstölt kolbász 64
Hurkák 64
Bőrös malacpecsenye 64
Borjúszelet (Natourszelet) 64
250 Bécsiszelet 65
Párizsi szelet 65
Gombás szelet 65
Wellington szelet. (Filé. Filét) 65
Csirkepörkölt 66
255 Borjúpörkölt 66
Malacpörkölt 66
Marhapörkölt 66
Báránypörkölt 66
Nyúlpörkölt 66
260 Rácpörkölt (Szerb gulyás) 66
Bárány aprólék tojással 66
Gulyás krumplival 67
Gulyás hagymával 67
Székelygulyás 67
265 Savanyu tokány 67
Borsosgulyás 67
Ürügulyás (Berbécs tokány) 69
Hétvezérgulyás (Herein tokány) 68
Vetrece 68
270 Csirkepaprikás 68
Borjúpaprikás 68
Bárány paprikás 69
Nyúlpaprikás 69
Szegedi halpaprikás 69
275 Vagdaltpogácsa 69
Vagdaltszelet 69
Vagdaltszelet gombamártással 69
Marhahús divatosan 70
Hártyábansült 70
280 Fokhagymássült 70
Vadászsült 70
Cigány sült 70
Szűzsült 70
Szalonnássült 71
285 Bifsztek. (Beefsteak) 71
Römsztek. (Rumsteak) 71
Roszbif angolosan (Rostbeef) 71
Paradicsomos birkacomb 71
Szénensült 72
290 Flekken. (Flecken) 72
Fatányéros 72
Kofapecsenye 72
Nyársonsült 72
Zsiványpecsenye 72
295 Rántott csirke. (Prézlis csirke) 73
Rántott bárány 73
Rántott borjú 73
Rántott malac 78
Rántott harcsa 73
300 Kolbász hamuban 73
Spékelt nyelv 73
Borjú frikandó 73
Velős frikandó 73
Stefánia szelet 74
305 ökörfark savanyún 74
Liba, réce, pulyka, kappan, pulár sülve. (Poulard) 74
Libamáj sülve 74
Libavér 74
Galamb 75
310 Töltött galamb 75
Fürj 75
Fenyőmadár 75
Fogoly 76
Fácán 76
315 Szalonka 76
Szalonkabél készítése 76
Nyúl vadmártással 76
Nyúl édesmártással !6
Őz. Szarvas 77
320 Vaddisznó 77
Vadkacsa, vadliba 71
Hideg hal 77
Kékre főzött pisztráng 77
Hal paprikásan 77
325 Hal egyszerűen sülve 78
Pisztráng vagy más hal roston sülve 78
Hal prézliben 78
Pisztráng vagy más hal tojással 78
Marinirozott hal 78
330 Tengeri hal készitése 79
Rák 79
Töltelékek pecsenyékbe, majorságba, hásékbá.
Hústöltelók 79
Májtöltelék 79
Gombatöltelék 79
335 Zsemlyetöltelék 80
Sültekhez való mártások.
Gombamártás 80
Citromos mártás 80
Vad mártás 80
Paradicsomos mártás 80
340 Rozsdás mártás 80
Tejfeles mártás 81
Sonkamártás 81
Hagymás mártás 81
Paradicsom sója 81
345 Paprikaíz 81
Általános tudnivalók a mártásokról 81
Sültekhez való körözések.
Zsemlyegombóc 82
Krumpligombóc 82
Burgonyasodrott. (Nudli) 82
350 Szalonnásgombóc 82
Tiroli gombóc 82
Makkaróni 83
Csipetke 83
Krumpli 83
355 Egyszerű krumpli 83
Krumplipiré 83
Krumpli angolosan 83
Tojásos burgonya 83
Kirántott karfiol 84
360 Sárgarépa 84
Zöldborsó 84
Zöldbab 84
Rizs 84
Dara 84
365 Tarhonya 84
Gomba 84
Tükörtojás 85
Rántott velő 85
Sültekhez való saláták.
Savanyúkáposzta 85
370 Édeskáposzta 85
Vöröskáposzta 85
Cukros saláta 85
Öntött saláta 86
Krumplisaláta 86
375 Zellersaláta 86
Francia saláta 86
Ugorkasaláta 86
Paprikasaláta 87
A sertés feldarabolása.
Jó sonkapác 88
A sertés felkészítése.
380 A kolbász készítése 88
A májas hurka készítése 89
A tüdős hurka készítése 89
A véres hurka készítése 89
A disznófősajt készítése 90
385 A kocsonya 90
A zsirolvasztás 90
Debreceni paprikás szalonna 91
Hideg májas. (Waldeck-májas) 91
Nyári kolbász 91
390 Házi szalámi 91
Császárhús (Kaiserfleisch) 91
V. RÉSZ.
Tejtermékek.
Aludttej 92
Verttej 92
Tehénturó 92
Tehéntejből készült sajt és orda 92
395 Imperial-sajt 93
Vaj 93
VI. RÉSZ
Tészták.
Kenyérsütés 94
Kalácssütés.
Egyszerű kalács 95
Magyar kalács 96
400 Nagyon finom kalács 96
Élesztős tészták.
Kávéhoz való cipókák 96
Kifli, zsemlye, császárzsemlye 96
Vizes zsemlye 97
Marcikenyér kávé mellé 97
405 Debreceni perecek 97
Zsúr-vekni. (Jour-vekni) 98
Sósperec 98
Kitűnő kávéhoz való pogácsa 98
Töpörtyűs pogácsa 99
410 Élesztős töpörtyűs pogácsa 99
Pozsonyi kifli 99
Vajas kifli 99
Diós kifli tojás nélkül 100
Székely patkó 100
415 Diós kifli nagy 100
Magyar kuglóf 100
Francia kuglóf 100
Gyors fánk 101
Magyar fánk 101
420 Farsangi fánk 101
Tojássárgás fánk 101
Fánksütés 101
Burgonyafánk 102
Koszorúfánk 102
425 Kétszersült 102
Kétszersült II. 102
Egyszerű kürtös kalács 102
Dorongfánk, kürtös kalács 103
Kürtös kalács sütése 103
430 Aranygaluska 103
Darázsfészek 104
Bukta 104
Rétesek, bélesek
Nyújtott tészta réteseknek 104
lróstészta béleseknek 105
435 Élesztős irósvajas tészta béleseknek 105
Porhanyó tészta béleseknek 105
Élesztős porhanyó tészta béleseknek 105
Jó porhanyó tészta 105
Porhanyó tészta 106
440 Omlós tészta béleseknek 106
Jó omlós tészta béleseknek 107
Tojás nélküli béles tészta 107
Hájas tészta béleseknek 107
Király béles 107
445 Élesztős béles 107
Túrós kapros béles 108
Szilvás béles 108
Meggyes béles 108
Almás béles 108
450 Laci almás béles 108
Krémes béles 108
Vargabéles 108
Csokoládérétes 109
Tehénturós rétes 109
455 Rizses rétes 109
Diós rétes 109
Tejfeles rétes 109
Káposztás rétes 109
Finom cseresznyés béles 110
460 Finom meggyes béles 110
Tejfelbéles 110
Vegyes meleg tészták.
Puliszka 110
Eresztett puliszka 111
Zsemlyekása-puliszka 111
465 Túrós puliszka 111
Málé 111
Tejes laska 111
Káposztás metélt 111
Diós metélt 112
470 Mákos metélt 112
Tejfeles metélt 112
Túrós metélt 112
Darás metélt 112
Túrós csusza 112
475 Debreceni öntött perec 112
Szilvaízes derelye 112
Túrós derelye 113
Krumplisodrott. (Nudli. Nudel) 113
Sonkáslaska 113
480 Zalzburgi haluska. (Hockerl) 113
Mazsolás tészta 113
Túrós makaróni 114
Tehéntúrós gombóc 114
Káposztás gombóc 114
485 Szilvás gombóc 114
Tejes kása darából vagy rizsből 114
Palacsinta 114
Párolt palacsinta 115
Rakott palacsinta 115
490 Mágnás palacsinta (Csúsztatott palacsinta) 115
Altatott palacsinta 115
Káposztás palacsinta 115
Talkedli 116
Finom talkedli 116
495 Almás fánk 116
Leyelen sült 116
Paraszt rétes 116
Párnafánk 117
Rizsfánk 117
500 Darafánk 117
Zsemlyefánk borral 117
Laskafánk 117
Rózsafánk 117
Rózsafánk II. 117
505 Forgácsfánk (Csöröge) 118
Csöröge II. 118
Tolófánk 118
Apácafánk 118
Herőce (Régi magyar sütemény) 118
510 Csigarétes 119
Császármorzsa. (Schmarn) 119
Lisztmorzsóka 119
Rizsmorzsóka 119
Tehéntúrós finom sütemény 119
515 Margitsütemény 120
Almás csiga 120
Aludttejes pogácsa 120
Marosmenti sósperec 120
Hölgyszeszély 120
520 Nusitészta 121
Hibesz. (Rahmhiebcs) 121
Meggyes sütemény 121
Egyforma sütemény 121
Csoda sütemény 121
525 Villámsütemény 122
Barátfüle 122
Egyszerű rostélyos sütemény 122
Cseresznyés sütemény 122
Írós ívek. (Vendég marasztaló) 122
Omlettek, puddingok, fölfújtak = tálbanfőttek.
Édes mártások. Sodók. (Chaudeaux).
530 Bor mártás 123
Bor mártás II. 123
Vanilia mártás 123
Csokoládé mártás 123
Karamel mártás 123
535 Kávé mártás 123
Gyümölcs mártás 123
Citrom, narancs mártás 124
Jó omlett (Omlette) 124
Omlett II. 124
540 Omlett. (Omlette souflée) 124
Francia omlett 12124
Mandulapudding 124
Angol pudding, plömpudding (Plumpudding) 125
Cseresznyepudding 125
545 Zsemlyepudding 125
Mandulafölfújt 125
Szerecsenfölfujt 125
Tehéntúró fölfújt 125
Tehéntúró fölfújt II. 126
550 Caramelfölfújt 126
Barackfölfújt 126
Almafölfújt 127
Tejfelfölfújt 127
Kiflifölfújt 127
555 Darafölfújt 127
Rizsfölfújt 127
Citromfölfújt 127
Narancsfölfújt 127
Csokoládéi ölfújt 128
560 Kávéfölfújt 128
Kávéfölfújt II. 128
Diófölfújt 128
Vegyes édes sütemények.
Svájci szelet 128
Kakaoszelet 128
565 Citromos szelet 129
Csokoládészelet 129
Diósszelet 129
Vaniliásperec 129
Vadászperec 129
570 Makarónikifli tojás nélkül 130 Kossuth kifli 130
Csokoládétekercs 130
Piskótatekercs 130
Diós tekercs 130
575 Diós rostélyos 131
I Szerecsen ingben 131
Finom cseresznyés vagy meggyes sütemény 131
Narancslepény 131
Csokoládé linzi sütemény 131
580 Linzi sütemény 132
Linzi sütemény, barna 132
Londoni rúdak 132
Kemény püspökkenyér 132
Ánizskenyér 132
585 Puha püspökkenyér 132
Tarka sütemény 132
Piskóta és porhanyós kettős 133
Képviselőfánk. (Krémes fánk) 133
Főispánsütemény 133
590 Ostyasütós 134
Csokoládékenyér 134
Csokoládéívek 134
Mandulaívek 134
Hadi sütemény 134
595 Habtekercs, vajas tésztából 135
Zolti kifli 135
Öcsi kifli 135
Radio sütemény 135
Indiánok 136
Mézes sütemények.
600 Egészség csillaga 136
Tordai pogácsa 136
Nürnbergi mézes kalács 136
Bisdorfi mézes kalács 137
Mézes lepény 137
605 Garibaldi mézes pogácsa 137
Mézes kalács 137
Torták.
Etelka torta 138
Provanszi torta (Provencei torta) 138
Fatörzs 138
610 Rumtorta 138
Rumtorta II. 139
Mokka tort a 139
Bolgár torta 139
Csokoládétorta tejszínhabbal 140
615 Ilonka torta 140
Tangotorta 140
Gesztenyetorta 141
Székely torta 141
Mandulatorta 141
620 Dobostorta 141
Pörkölt mogyorótorta 141
Narancstorta 142
Keserümandula-torta 142
Máktorta 142
625 Krumplitorta 142
Meleg torta 143
Bélatorta 143
Diótorta tejhabbal 143
Piskótatorta 143
630 Királytorta 143
Krokanbus torta (Croque en bouche) 144
Pauainatorta 144
Mágnástorta 144
Tulipántorta 145
635 Bococotorta 145
Habtorta 145
Amerikai torta 146
Gazdasági torta 146
Álomtorta (Orosz torta) 146
640 Mariskatorta 146
Zachertorta (Sachertorta) 147
Kuglertorta őzgerinctorta 147
Bösketorta 147
645 Tortadíszitések, bevonások 147
Teasütemények.
Piskóta 149
Piskóta II. 149
Egyszerű piskótatészta 149
Egyszerű teatészta 149
650 Muskacóna149
Mandulacsók (Irén) 150
Legjobb keksz (Angol cakes) 150
Apró dióskifli 150
Borzas Kati 150
655 Dió 150
Domino 151
Bohócsütemény (Harlequin. Harlöken) 151
Fűszerkocka tojás nélkül 151
Diórúdak 151
660 Kálmáncsók 152
Spanyol szél 152
Csokoládé kenyér 152
Non plus ultra 152
Komiszkenyér 152
665 Gesztenyecsók J53
Teasüteménytölcsérek 153
Napoleonsütemény 153
Tutti-frutti cremszeletek 153
Datolyakenyér 153
670 Hercegi falatok 154
Pásziansz (Patience) 154
Magyarrégeni sütemény 154
Marcipán 154
Marcipán II. 154
675 Sós rúdak 154
Sós teasütemény 155
Parmezánszálak 155
VII. RÉSZ
Vegyes édességek.
Cukorsonka 156
Törökpuliszka (Rachat) 156
680 Gesztenyepiró 151
Szörbeth 157
Habok. (Almahab, barackhab, csokoládéhab) 157
Piscótacrem (üszó sziget) 157
Jegeskávó 157
685 Csokoládékávé 157
Szaloncukerli 158
Almasajt, birssajt
158 Dalauzi (örménycsemege) 158
Cukros gesztenye 158
690 Pirított cukros mandula 158
Grillázs (Grillage) 158
Mandulatej 159
Aszalt gyümölcs 159
Cukrozott (kandirozott) gyümölcs 159
695 Barack vagy vadrózsaperécek 153
Lily honbon 159
Japán golyó 160
Ördögpirulák 160
Madártej 160
700 Gyümölcskenyér 160
Narancs-saláta 160
Eper tejszínhabbal 160
Rántott alma 160
Tejfeles gyümölcs 161
705 Kocsonyák (Geléek. Földieper, málna, ribizli, cseresznye, meggy; citrom és narancskocsonya) 161
Gyümölcsmártások. (Málnamártás, ribizlimártás, kajszinbarackmártás, kávémártás) 162
Café a la creme bonbon 162
Török méz (Nougat) 162
Malakoff pudding 162
710 Mustkolbász163
Habsütemény 163
Hideg rizs 163
Gyümölcsös rizs tejhabbal 163
Piskóta mártással 163
VIII. RÉSZ.
Krémek (Creme).
715 Vaniliakrém 164
Kitűnő csokoládékrém 164
Mogyorókrém. Dió, mandula, gesztenye 165
Habkrém. Nyerskrém 165
Diplomatakrém 165
720 Karamelkrém 165
Rózsakrém. 166
Moccakrém 166
Fagylaltak.
Fagylaltkészítés 166
Vanilia fagylalt 166
725 Csokoládé fagylalt 166
Citrom fagylalt 167
Kávé fagylalt 167
Málna fagylalt 167
Rózsa fagylalt 167
730 Rum fagylalt 167
Pörkölt mogyoró fagylalt 167
Parfék (Parfait).
Parfé készítés 167
Vanília-parfé 168
Budapesti parfé 168
735 Mogyoróparfé 168
Csokoládéparfé 168
Gesztenyeparfé 168
Tutti-fruttiparfé 168
Moccaparfé
740 Piskótaparfé 163
Eperparfé 169
Meggyparfé 169
Karamelparfé 169
Diópparfé, mogyoróparfé, mandulaparfé gesztenyeparfé 169
745 Citrom, narancsparfé 169
Rumparfé 170
IX. RÉSZ.
Italok.
Fekete kávé 171
Török kávé 171
Limonádé 172
750 Tea 172
Rum 172
Puncs 172
Puncs II. 172
Jeges puncs 172
755 Knike-bájn 173
Főtt pálinka (Krampampuli) 173
Grog 173
Málnaszirup 173
Narancs-bolé (Bowle) 173
760 Amerikai bolé 173
Gyümölcs bolé 174
Tojásos cognac 174
Ürmös 174
Ribizlibor 174
765 Veres-szőlőecet (Ribizli) 174
Mézecet 174
Borecet 175
Háborús ecet 175
Almabor 175
770 Likőrök 175
Eperpálinka 175
Meggypálinka 175
Diópálinka 175
Kávélikör 176
775 Sümegi keserű diópálinka (Gyomorbajok alkalmával) 176
Keserű pálinka (Gyomorbetegeknek gyógyszer) 176
X. RÉSZ.
Befőttek, ízek.
Cukros befőtt. (Magolt meggy, ribizli, sombefőtt, málnabefőtt, szederbefőtt) 177
Párolt gyümölcs 177
Gyümölcs cukorporral befőzve 178
7S0 Gyümölcs salycillal 178
Rumos befőtt 178
Gyümölcskocsonya 178
Gyümölcsízek. (Barackíz, somíz, ribizliíz, meggyíz, málnaíz, eperíz) 178
Dzsem (James) 178
785 Dulcsáca (Dulceata) 179
Magolt ribizli cukorban 179
Egres cukorban 179
Szilva cukorban 179
Friss dió hámozva 179
790 Narancs befőtt (citrom) 180
Narancsíz (citrom) 180
Narancsdzsem (citrom) 180
Rózsabefőtt 180
Zöld dió cukorban 180
795 Barackíz 181
Gyümölcsízek készítésének módja 181
Görögdinnye-befőtt 181
Görögdinnye más módon 181
Ananász-befőtt 181
800 Bodza-befőtt 181
Fekete áfonya-befőtt 182
Zöld ringló 182
Zöld mandula-befőtt 182
Piros paradicsom-befő182
805 Sárgadinnye befőtt 182
Eper-befőtt 182
Szilvaíz 183
Vadrózsabogyóíz 183
Vegyes íz 183
810 Almaíz 183
XI. RÉSZ.
Télire valók.
Paradicsom-eltevés 184
Káposztás paprika 184
Finom vegyes saláta 184
Vegyes saláta 185
815 Ugorka saláta télre I. 185
Ugorka saláta télre II. 185
Ugorkaeltevés nyáron 185
Vizes ugorka télre 185
Ecetes ugorka télre I. 186
820 Ecetes ugorka télre II. 186
Édes paprika télre 186
Zöld paradicsom télre 186
Sóska 186
Tárkony186
825 Csiperke gomba télire (Champignon) 187
Szárított vetemény 187
Szilva ecetben 187
Cékla 187
Zöldborsó télire 187
830 Spárgatök télre 187
Zöldbab télre I. Zöldbab télre II. 188
Aszalt zöldbab 188
Zöldbab paradicsommal 188
Mix-pikl. (Mi&ed-pikles) 188
835 káposztasaláta 188
Káposzta-sózás 189
Hordós káposzta 189
Magyar mustár 189
Francia mustár 190
XII. RÉSZ.
Hasznos tudnivalók.
840 A tojásról 191
A tojás eltartása 191
Ruha vagy gyapjufestés 191
Szappanfőzés 191
Jó mosdószappan 192
845 Barna padlófesték 192
Angol bútorfényesítő Kölni víz 192
Kézfinomító 193
Fagyás elleni jó szer 193
850 Ősz haj ápolása 193
Moly elleni szer 193
Gyümölcsfák védelme 193
Vanília 193
Citromsó 193
855 Citrom eltevése 194
Ételek megóvása a száradástól 194
Hús eltartása 194
Hasznos tisztítószer 194
Bársonyruha megóvása 194
860 Szobanövények átültetése 194
Hagymásnövények gondozása 194
Évelőnövények gondozása 195
Magnövények 195
A hagyma ültetése 195
865 Eltett holmik 195
Megjegyzések.
Ebédek 197
Vacsorák 197
Teák 198
Asztalterités 198

Szászné Bene Ilonka

Szászné Bene Ilonka műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szászné Bene Ilonka könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem