kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 149 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 21 cm |
ISBN: | 963-286-127-2 |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér illusztrációt tartalmaz. |
A gyümölcsök, zöldségek beltartalmi értékei | 8 |
Gyümölcsök | 8 |
Zöldségek | 11 |
Értékcsökkenés a tárolás és a feldolgozás során | 13 |
A tartósítás és a romlás | 14 |
Fizikai romlás | 15 |
Kémiai romlás | 15 |
Mikrobiológiai romlás | 16 |
A tartósítás műveletei | 19 |
Válogatás | 19 |
Osztályozás | 20 |
Mosás | 21 |
A nyersanyagok mosása | 21 |
Az üvegek mosása | 22 |
Hámozás | 22 |
Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás | 23 |
Áttörés | 24 |
Előfőzés | 24 |
Húzatás | 25 |
Sűrítés | 26 |
Cukoroldat készítése | 27 |
Az üvegek előmelegítése töltés előtt | 27 |
Légtelenítés | 27 |
Az üvegek zárása | 28 |
Tartósítás | 29 |
A késztermékek tárolása | 30 |
A tartósítás néhány alapszabálya | 31 |
Segédanyagok | 34 |
Cukor | 34 |
Mesterséges édesítőszerek | 35 |
Konyhasó | 35 |
Timsó | 36 |
Savak | 36 |
Citromsav | 36 |
Borkősav | 36 |
Aszkorbinsav | 36 |
Tejsav | 36 |
Ecetsav | 37 |
Tartósítószerek | 37 |
Szalicilsav | 38 |
Benzoesav | 38 |
Benzoesavas nátrium | 38 |
Szorbinsav | 38 |
Pektin | 39 |
Színezékek | 40 |
Fűszerek | 40 |
Szilárdító-, állományjavító anyagok | 42 |
A tartósításhoz szükséges eszközök, felszerelések | 44 |
Befőttek | 47 |
Áfonyabefőtt | 65 |
Birsbefőtt | 52 |
Birsbefőtt mustban | 52 |
Cseresznye (kimagozott, cukor szirupban) | 54 |
Cseresznyebefőtt | 53 |
Cseresznyebefőtt gyors eljárással | 54 |
Dinnye (görög) sűrű cukorszirupban | 68 |
Dinnyebefőtt | 66 |
Dinnyebefőtt egyszerűbb módon | 67 |
Dinnyebefőtt gyors módszerrel | 67 |
Egresbefőtt | 64 |
Kajszi és őszibarack sűrű cukorszörpben | 59 |
Kajszibefőtt | 56 |
Kajszibefőtt egyszerű eljárással | 57 |
Kajszibefőtt nagy üvegekben | 57 |
Kajszibefőtt rumosan | 57 |
Körte és birs sűrű cukoroldatban | 52 |
Körtebefőtt | 50 |
Körtebefőtt (alkoholos) | 51 |
Körtebefőtt cukorszörpben | 51 |
Körtebefőtt egyszerű eljárással | 51 |
Körtebefőtt nagyméretű üvegekben | 51 |
Málnabefőtt | 64 |
Meggy cukorszirupban | 56 |
Meggy (rumos-boros) | 56 |
Meggy (rumos hideg eljárással) | 55 |
Meggy (rumos meleg eljárással) | 55 |
Meggybefőtt | 54 |
Meggybefőtt gyors eljárással | 55 |
Meggybefőtt (rumos) | 55 |
Narancs- és citromszeletekből befőtt | 65 |
Narancs- vagy citromhéj cukoroldatban | 65 |
Őszibarack (alkoholos) | 59 |
Őszibarackbefőtt | 58 |
Őszibarackbefőtt (ecetes) | 59 |
Őszibarackbefőtt egyszerű eljárással | 58 |
Őszibarackbefőtt gyors eljárással | 58 |
Rebarbarabefőtt | 68 |
Szamócabefőtt | 63 |
Szamócabefőtt (rumos) | 64 |
Szilva (nyers ecetes) | 61 |
Szilvabefőtt | 60 |
Szilvabefőtt (ecetes-cukros) | 60 |
Szilvabefőtt (ecetes-cukros egyszerűbb módon) | 61 |
Szilvabefőtt (kimagvazott rumos) | 61 |
Szőlőbefőtt | 65 |
Tök cukorszirupban | 68 |
Zölddió-befőtt | 48 |
Zölddió-befőtt cukorszirupban | 48 |
Zöldmandula-befőtt | 49 |
Zöldmandula cukorszirupban | 49 |
Zöldringló-befőtt | 61 |
Zöldringló-befőtt más módon | 62 |
Vegyes gyümölcsbefőtt | 62 |
Cukrozott gyümölcsök | 69 |
Dzsemek (darabos gyümölcsízek) | 70 |
Almadzsem | 71 |
Bodzadzsem | 78 |
Citromíz (darabos) | 77 |
Kajsziíz (darabos) | 71 |
Kajsziíz (darabos kajszidzsem) egyszerűbb módon | 72 |
Málnaíz (darabos) | 75 |
Málnaíz (darabos előzetesen lecukrozva) | 75 |
Meggyíz (darabos) | 73 |
Meggyíz (darabos darálva) | 73 |
Meggyíz (darabos előzetesen lecukrozva) | 74 |
Narancs- (citrom-) íz darabos | 77 |
Narancs- (citrom-) íz darabos gyors eljárással | 78 |
Őszibarackíz (darabos) | 72 |
Őszibarackíz (darabos gyors eljárással) | 73 |
Rebarbaradzsem | 78 |
Ribiszkeíz (darabos) | 76 |
Sárgadinnyedzsem | 79 |
Szamócaíz (darabos) | 75 |
Szamócaíz (darabos előzetesen lecukrozva) | 76 |
Szilvaíz (darabos rumos) | 74 |
Szilvareszter | 74 |
Vörösszilva-dinnye dzsem | 74 |
Zöldparadicsom-dzsem | 79 |
Gyümölcsízek, lekvárok | 80 |
Csipkebogyóíz I. | 84 |
Csipkebogyóíz II. | 84 |
Csipkebogyóíz málnával és ribiszkével | 85 |
Csipkebogyóíz meggyel keverve | 85 |
Csipkebogyóíz szamócával keverve | 85 |
Kajsziíz | 80 |
Kajsziíz gyors eljárással | 81 |
Kajsziíz szörpös eljárással | 81 |
Málnaíz | 82 |
Málnaíz ribiszkével | 82 |
Málnaíz (ribiszkével kevert) | 83 |
Málnaíz szamócával | 83 |
Meggyíz | 81 |
Meggyíz ribiszkével | 82 |
Meggyíz (ribiszkével kevert) | 83 |
Szamócaíz (ribiszkével kevert) | 83 |
Szederíz | 83 |
Szilvalekvár | 82 |
Szilvalekvár cukor nélkül | 82 |
Gyümölcskocsonyák, -zselék, -sajtok | 86 |
Almakocsonya | 86 |
Birskocsonya | 86 |
Birssajt | 87 |
Birssajt kevés cukorral | 88 |
Egreskocsonya | 87 |
Málnazselé | 87 |
Meggysajt | 88 |
Ribiszkekocsonya | 86 |
Gyümölcsök tartósítása levesekhez, mártásokhoz, süteményekhez | 89 |
Alma egyszerűen | 89 |
Alma (rétesalma készítése) | 89 |
Alma (reszelt alma eltevése) | 89 |
Cseresznye saját levében | 89 |
Meggy | 90 |
Meggy citromos cukorszörpben | 90 |
Meggy és cseresznye gyors eltevése (kimagozott) | 91 |
Meggy nyersen eltéve | 90 |
Meggy (süteményekhez) | 91 |
Rétesmeggy | 90 |
Szilva nyersen eltéve | 91 |
Különleges édes készítmények | 92 |
Barackdulcsásza | 92 |
Málna- (szamóca-) szörbet | 93 |
Paradicsom cukorban | 92 |
Rózsabefőtt (dulcsásza) | 93 |
Gyümölcslevek | 94 |
Természetes tisztaságú gyümölcslevek | 94 |
Rostos gyümölcslevek | 98 |
Rostos paradicsomlé | 99 |
Paradicsom ivólé sűrített paradicsomból | 99 |
Egyéb paradicsom alapú italok | 99 |
Gyümölcsszörpök | 100 |
Bodzavirágszörp | 103 |
Citromízű szörp | 104 |
Csipkebogyó szörp | 103 |
Feketeribiszke-szörp | 103 |
Málnaszörp anyaléből, meleg úton | 100 |
Málnaszörp hideg úton | 101 |
Málnaszörp hideg úton, előerjesztéssel | 101 |
Málnaszörp meleg úton, erjesztéssel | 102 |
Málnaszörp meleg úton, hosszú erjesztéssel | 102 |
Málnaszörp meleg úton, pihentetéssel | 102 |
Meggyszörp | 100 |
Narancsízű szörp | 104 |
Rózsaszörp | 104 |
Szamócaszörp I. | 102 |
Szamócaszörp II. | 102 |
Zöldségkészítmények | 105 |
Bab (sózott hüvelyes) | 116 |
Bab (zöldbab, hüvelyes bab) | 106 |
Borsó (zöldborsó) | 105 |
Csiperkegomba zsírban | 116 |
Gomba (olajos) | 115 |
Gomba (vajas) | 116 |
Karfiol | 107 |
Leveszöldség sóban eltéve | 117 |
Lecsó | 113 |
Lecsó gyors eljárással | 114 |
Lecsó (zsíros) | 114 |
Padlizsán | 114 |
Paradicsom | 111 |
Paradicsom (fűszeres) | 112 |
Paradicsom (fűszeres, ketchup) | 113 |
Paradicsom (hámozott) | 112 |
Sóska zsírban | 110 |
Sóska zsír nélkül | 110 |
Spárga | 108 |
Spenót | 109 |
Tök (sózott) | 116 |
Savanyúságok | 118 |
Almasavanyúság | 131 |
Cékla (ecetes) | 129 |
Dinnye I. (ecetes) | 130 |
Dinnye II. (ecetes) | 130 |
Dinnye III. (ecetes) | 130 |
Hagyma (csemegehagyma) | 130 |
Káposzta (fejes, savanyított) | 134 |
Káposzta konzerv (fejes, savanyított) | 135 |
Káposzta (savanyított) | 132 |
Káposzta (vörös, savanyított) | 127 |
Paprika (savanyú) | 124 |
Paprika (tölteni való ecetes) | 125 |
Paprika (tölteni való) paradicsommártásban | 125 |
Paprika (tölteni való sós) | 125 |
Paprika (vöröskáposztával töltött) | 128 |
Paprikasaláta (ecetes) | 126 |
Paprikasaláta hőkezeléssel tartósított | 127 |
Paprikasavanyúság (paradicsom alakú) | 124 |
Paradicsompaprika (káposztával töltött, piros) | 128 |
Paradicsompaprika meleg eljárással | 126 |
Paradicsompaprika (piros) olajjal | 126 |
Patisszon savanyúságnak | 131 |
Uborka (boros ecetes) | 122 |
Uborka (csemege) | 118 |
Uborka (ecetes) | 121 |
Uborka (édes ecetes) | 120 |
Uborka (édes ecetes, gyors eljárással) | 120 |
Uborka (forrázott ecetes) | 121 |
Uborka (kovászos) | 123 |
Uborka (kovászos) más módon | 124 |
Uborka (sósvizes) | 122 |
Uborkasaláta | 121 |
Vegyes savanyúság | 129 |
Zöldparadicsom (ecetes) | 127 |
Szárítmányok, aszalványok | 136 |
A házi szárítás | 136 |
Aszalt gyümölcsök | 138 |
Alma | 138 |
Cseresznye, meggy | 138 |
Aszalt gyümölcsök (előfőzött) | 139 |
Kajszi és őszibarack | 138 |
Körte | 138 |
Szilva (dióval töltött aszalt) | 139 |
Szilva (hámozott) | 139 |
Szilva (hámozatlan) | 139 |
Zöldringló | 138 |
Szárított zöldségek | 139 |
Gomba | 140 |
Sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller | 140 |
Spenót, sóska | 140 |
Zöldborsó | 140 |
Zöldségkeverék | 140 |
A szárított és aszalt készítmények felhasználása | 140 |
Fagyasztott termékek | 141 |
Előkészítés fagyasztásra | 142 |
Gyümölcsök fagyasztása | 142 |
Zöldségfélék fagyasztása | 144 |
A fagyasztott termékek tárolása | 147 |
A fagyasztott termékek felengedtetése | 148 |
Irodalom | 150 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.