Előszó
Az év vége közeledtével már hagyománnyá vált az Erdélyi Konyha Kalendárium megjelenése. Hiszen most már hatodik alkalommal örvendeztetjük meg Kedves Olvasóinkat, határon innen és túl, egy olyan kötettel, mely egész éves munkánkat összefoglalja, begyűjtve mindazon remek recepteket, melyekkel még egy évig ki lehet húzni a konyhai ügyeskedést. Hagyomány és újszerűség, idén ezt tűztük célul úgy, hogy közben nem feledkeztünk meg azokról sem, akik csak bizonyos alapanyagokból készült ételeket fogyaszthatnak. így született meg az a receptgyűjtemény, mely minden hónapra valami mást kínál, természetesen figyelembe véve az időszak jellegzetességeit, hogy lehetőleg friss szezonzöldségeket és -gyümölcsöket használhassanak fel a változatos fogások elkészítésében szorgoskodó háziasszonyok. így alakult ki az a szerkezet, mely reményeink szerint minden igényt, ízlést kielégít:
Január: Hagyományos téli magyar erdélyi konyha
Február: Nemzetek konyhája
Március: Gyorsan elkészíthető ételek elfoglaltak számára
Április: Hagyományos tavaszi magyar erdélyi konyha
Május: Reformkonyha Június: Vegetáriánius konyha
Július: Hagyományos nyári magyar erdélyi konyha
Augusztus; Gluténmentes és laktózmentes ételek
Szeptember: ínyencségek, különlegességek
Október: Hagyományos őszi magyar erdélyi konyha
November: Régi magyar konyha (ételek régi neves szakácskönyvekből vagy szakácsok emlékirataiból)
December: Hagyományos ünnepi (téli) magyar erdélyi konyha
A receptek összeállításánál különös gondot fordítottunk arra, hogy a sütés-főzés minél egyszerűbb legyen, de az eredmény annál hatásosabb. Néhány kivétellel könnyen beszerezhető, kéznyújtásnyira megtalálható alapanyagokat használtunk fel. Csak ott tettünk kivételt, ahol például egy gluténmentes étel elkészítéséhez valóban szükséges meglátogatni egy-egy szaküzletet. De szerencsére manapság ilyenekből akad bőven, akár kisebb, akár nagyobb településen. Az ínyenc fogásokhoz is szükség van egy-két különlegesebb hozzávalóra, ettől válik felejthetetlenül ízletessé. De a zöme az valóban a kamrából, a háztájiból vagy a sarki boltból, piacról beszerezhető alapanyagokból áll össze. Úgyhogy van ebben a kalendáriumban minden, ami szem-szájnak ingere, csak győzzék elkészíteni. Sikeres konyhai tevékenykedést kívánunk mindenkinek, aki a közelgő új esztendőben is remélhetően örömmel és a család valamennyi tagja szempontjából eredményesen lapozza a 2016-os Erdélyi Konyha Kalendáriumot.
Vissza