Előszó
Ez is lehetne a legújabb Erdélyi Konyha Kalendáriumnak a mottója, hiszen a legnagyobb (konyha)művészet olyan alapanyagokból készíteni finomabbnál finomabb fogásokat, melyek tőlünk karnyújtásnyira...
Tovább
Előszó
Ez is lehetne a legújabb Erdélyi Konyha Kalendáriumnak a mottója, hiszen a legnagyobb (konyha)művészet olyan alapanyagokból készíteni finomabbnál finomabb fogásokat, melyek tőlünk karnyújtásnyira vannak. Akár a kertünkben, kamránkban, pincénkben, akár a sarki boltosnál vagy a kedvenc piaci árusunknál. Minden hónapban a legmegfelelőbb (lehetőleg hazai) alapanyagokat loptuk be a konyhába. Vagyis amikor éppen a szezonjuk van, nyáron idényzöldségeket és -gyümölcsöket, télen savanyú káposztát, krumplit, babot, vöröshagymát. De bevettük a menübe a már-már feledésbe menő, de aránylag könnyen beszerezhető ínyencségeket a kecskesajttól a füstölt házi szalonnáig, továbbá bárányhúst, birkát, pulykát ajánlunk feldolgozásra, hogy visszavarázsolhassuk az elmúlt idők igazi ízeit. így nemcsak ésszerűen fogunk táplálkozni az év minden napján, hanem a lehető legkíméletesebben bánunk majd a pénztárcánkkal is. A már megszokott, minden napra egy fogás ajánlatunkat megtoldottuk a hónap receptjével is, melyeket a remek, szórakoztató stílusban megírt novellákhoz igazítottunk. S ha már kalendárium, akkor kicsit végigjártuk az év hónapjait is, egy-egy bemutatót szánva mindegyiknek, nemcsak gasztronómiai szempontból. Az olvasmányosságot - hogy nehogy elunják magukat kedves olvasóink főzés közben - a receptekhez társított hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal fűszereztük meg. A leghíresebb erdélyi gasztrobloggerek legjobb tudása szerint készült recepteket gyűjtöttük egy újabb csokorba, hogy a mindennapos gondok közepette minél ritkábban hangozzon el a kérdés: „Mit is tegyek szeretteim elé az asztalra?" Természetesen csak abból, ami éppen a kezünk ügyébe akad. Teret engedve a fantáziának, a találékonyságnak, hiszen a legtöbb alapanyag felcserélhető, helyettesíthető, vagyis csak semmi pánik, ha éppen valami nincs a kamránkban, hűtőnkben. De nem zárkóztunk el a népek konyháitól sem, vagy a hagyományostól eltérő, kissé szokatlan fogásoktól, ettől még ez a kötetünk is, mint eddigi elődjei, ízig-vérig erdélyi. S mint ilyen befogadó, semmiképpen sem kizáró. Lapozzák hasznosan, valamennyiük megelégedésére, a receptek alapján elkészített ételekhez pedig jó étvágyat kívánunk!
Varga Károly
Vissza