1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdei melléktermékek gyűjtése és felhasználása

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 183 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 27 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Könyvünkben a melléktermék termelését, ill. begyűjtését, feldolgozását és továbbfejlesztését rövid technológiai leírással, gyakorlati táblázatokkal ismertetjük.
Könyvünkben nem foglalkozunk az... Tovább

Előszó

Könyvünkben a melléktermék termelését, ill. begyűjtését, feldolgozását és továbbfejlesztését rövid technológiai leírással, gyakorlati táblázatokkal ismertetjük.
Könyvünkben nem foglalkozunk az összes erdei melléktermék termelésének és feldolgozásának fejlesztésével, hanem csak a következő ágazatokra térünk ki:
Erdei gyümölcsök
Erdei gombák
Erdei gyógynövények
Erdei dísztőanyagok
Aprófaáru-, vessző- és botanyagok
Növényi cserzőanyagok
Nád- és gyékénytermelés és feldolgozás
Fűztermelés és feldolgozás
Nyersgyanta termelése
Illóolaj-tartalmú alapanyagok termelése.
Kívánjuk, hogy a könyv hasznos útmutatást adjon mind a gyűjtőknek, mind pedig azoknak a gyakorlati szakembereknek, akik az erdészetnek ezzel az ágával foglalkoznak. Úgy gondoljuk, hogy munkánknak a termelőszövetkezetek is hasznát veszik, tagjaik téli foglalkoztatottságának megoldásában.
Akik egyéb erdei melléktermékekkel, ehető és mérges gombáinkkal, erdei gyógynövényeinkkel, a nád és fűz biológiájával, termelésével és feldolgozásával részletesen kívánnak foglalkozni, azoknak a hazai irodalomból az alábbi könyveket ajánljuk további tanulmányozásra. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezetés (dr. Lukács István)7
Első fejezet
Erdei gyümölcsök (Felcser Gedeon)9
1. Az erdei gyümölcsök leírása9
Erdei szamóca10
Fekete áfonya10
Szederfélék12
Málna13
Som13
Sóskaborbolya14
Kökény14
Vadkörte15
Vadalma15
Sajmeggy16
Fekete bodza16
Csipkebogyó18
2. Az erdei gyümölcsök begyűjtése18
3. Az erdei gyümölcsök feldolgozása20
Gyorsfagyasztott szeder20
Gyorsfogyasztott kökény21
Előhűtött kökénypulp21
Szederpulp21
Konzerválószerrel tartósított erdei gyümölcslevek készítése21
Gyümölcsszörpök25
Második fejezet
Erdei gombák (dr. Lukács István)28
I. A gombák ismertetése28
1. A gombák ismertetése28
2. A gomba táplálkozástani jelentősége28
3. Fontosabb gombák leírása feldolgozási szempontból29
Vargánya29
Tinórufélék30
Császárgomba31
Bogyiszlói csiperke31
Kékhátú galambgomba31
Gyűrűs tölcsérgomba32
Rizike32
Rókagomba32
4. Erdei gombák előfordulása (termésprognózisa)33
II. Gombakészítmények technológiai leírása és értékesítése33
1. Engedélyezett gombakészítmények33
2. Friss ehető gomba39
A gomba árusításának feltételei40
Gombamérgezések40
Gyilkos galóca40
Parlagi tölcsérgomba41
Párducgalóca41
Téglavörös susulyka41
Kerti susulyka41
Barna susulyka41
Nagy döggomba41
Légyölő galóca42
Párducpereszke42
Közönséges papsapkagomba42
Világító tölcsérgomba42
Farkastinóru42
Sátántinóru42
3. Szárított gomba, gombadara, gombapor43
Alkalmazott gombaszárító típusok45
Fagyasztással kombinált szárítás47
4. Szárított gomba alapanyagú termékek47
5. Egyéb gombakésztmények50
Ecetes gomba50
Sózott gomba50
Savanyított gomba50
Gyorsfagyasztott gomba51
Gombakivonatok, gombasűrítmények és szárított gombakivonatok51
6. Gombakészítmények értékesítése51
Gombakészítmények csomagolásának jelentősége51
Gombakereskedelmi adatok52
Magyarország gombaértékesítése52
Harmadik fejezet
Erdei gyógynövények (Retscher Sándor)54
I. A gyógynövényekről általában54
1. A gyógynövények gyűjtése és kezelése54
2. A gyógynövények szárítása55
3. A gyógynövények csomagolása56
4. A leggyakrabban előforduló minőségi hibák57
5. A drogok elnevezése58
II. A gyógynövények részletes ismertetése58
1. Virágok58
Akácvirág58
Árvacsalánvirág59
Bodzavirág59
Erdei mályvavirág60
Galagonyavirág levéllel60
Kőhársvirág62
Ezüsthársvirág62
Kankalinvirág kehely nélkül62
Kökényvirág63
Ökörfarkkóróvirág63
Varádicsvirág64
2. Levelek64
Csalánlevél65
Fekete áfonyalevél66
Gyöngyviráglevél66
Ibolyalevél67
Martilapulevél67
Nadragulyalevél68
Nyírfalevél68
Szamócalevél69
Szederlevél69
Tüdőfűlevél69
Keskenylevelű útifű70
3. Füvek71
Árvacsalánfű71
Ezerjófű71
Kakukkfű72
Meténgfű72
Szagosmüge72
Tavaszi hérics73
Vadárvácskafű73
Vérehullófecskefű73
4. Gyökerek74
Fekete nadálytőgyökér74
Ibolyagyökér75
Kankalingyökér76
Nadragulyagyökér76
Pirosítógyökér76
Soopoliagyökér77
5. Bogyók, termések77
Borókabogyó77
Csipkebogyó78
Csipkehús78
Csipkemag79
Galagonyabogyó79
Kökénybogyó80
Kikiricsmag80
6. Vegyes drogok81
Fehér fagyöngy81
Kutyabengekéreg81
Nyárfarügy82
Tölgyfazuzmó82
Negyedik fejezet
Erdei díszítőanyagok (Retscher Sándor)84
Fenyőgally84
Táblás moha84
Dísztobozok85
Zöldlomb85
Barka85
Ruszkusz85
Páfrány86
Gyöngyzöld86
Hóvirág86
Gyöngyvirág87
Erdei ciklámen87
Fagyöngy és fakín88
Koszorúbot88
Vadrózsatő88
Parképítéshez használt évelő lágyszárú növények89
Ötödik fejezet
Aprófaáru, vessző- és botanyagok (Végh Károly)90
1. Az aprófaáru termelés jelentősége90
2. Fahibák90
Görbeség90
Kettős vagy többes bél90
Hullás rostúság90
Csavarodott növés90
Ággöcs91
Fülledés91
Korhadás91
Rovarrágás91
Száradási repedések91
3. Faanyagok nedvességtartalma, súlya, tárolása91
4. Vessző- és botanyagból készült aprófaáruk92
Vessző- és rőzseáruk93
Nyírvessző és nyírrőzse93
Fagyal és vörösgyűrű vessző93
Sajmegyvessző93
Vesszőseprűk93
Nyírvesszőseprű93
Kalodás vesszőseprű95
Vörösgyűrű som és fagyalvessző-seprű (csuta)97
Kalodás seprű vörösgyűrű somból és fagyalvesszőből97
Vesszőkosarak97
Hántolatlan nyers fűzvesszőből készült kosarak97
Háncskosár98
Egyéb vessző- és botanyagból készült áruk98
Hordozható hósövénytábla98
Árvízvédelmi rőzse102
Botszőnyeg104
5. Szerszámnyelek, rudak, karók, botok104
Nőtt, hántolatlan áruk105
Nyers somfanyél105
Nőtt karó, tűlevelű és lombos fából106
Gyümölcs-támrúd107
Seprűnyél nőtt108
Megmunkált áruk108
Faragott lapát- és habarcskeverőnyél108
Csákánynyél110
Normál csákánynyél110
Széncsákány-nyél111
Baltanyél, fejszenyél és bányászfejszenyél111
Kaszanyél (egy kacsos és két kacsos)112
Kalapácsnyél113
Kerek kapanyél114
Bányászkapanyél114
Faragott kapanyél115
Ásónyél115
Normál ásónyél115
Fagereblye116
Gereblyenyél116
Emelőfa, feszítőfa, fékeződorong117
Kocsikiakasztórúd118
Kazalozólétra119
Festőbot119
Háztartási faáruk119
Fakanál119
Galuskadeszka121
Liszteslapát122
Uborkafogó122
Egyéb faáru122
Sajmeggy szipka lakkozott122
Sajmeggy szipka natur123
Hatodik fejezet
Növényi cserzőanyagok (dr. Lukács István)124
1. Növényi cserzőanyagok cserzősavtartalma, fogalma124
2. Növényi cserzőanyagok ismertetése126
Kéreg cserzőanyagok126
Fa cserzőanyagok127
Levél cserzőanyagok127
Kinövés-cserzőanyagok128
Hetedik fejezet
Nád- és gyékénytermelés és feldolgozás (dr. Horváth Emil)129
1. A nád népgazdasági jelentősége129
2. A nád mesterséges telepítése129
3. A nád aratása131
4. Fonó- és rostgyékény aratása132
5. A nádból és gyékényből készült termékek és azok minőségi előírásai133
Tetőfedő nád133
Exportkéve133
Kézi préselésű nádlemez134
Az építőiparban - téliesítésnél - használt fagyvédő palló134
Lécbetétes nádlemez134
Kézi és gépi gyártmányú nádszövet134
Szolomitlemez136
6. Gyártmányoként érvényben levő anyagnormák136
Huzalnormák136
Nádkéve felhasználási normák gyártmányonként137
Faanyag-felhasználási norma137
Nyolcadik fejezet
Fűztermelés és feldolgozás (Bründl Lajos)138
1. A fűz népgazdasági jelentősége138
2. A füzek rövid növénytani jellemzése139
3. Vadfűzek és termesztésük140
Suhángosok kiképzése140
Kosárfonó fűzes kiképzése140
A vadfűz mesterséges telepítése141
4. Nemesfűz termesztése és feldolgozása141
Nemesfűz termesztésre alkalmas terület142
Talajelőkészítés142
Trágyázás143
Dugványozás. Sor- és növénytávolság143
A dugvány előállítása143
A dugványozás ideje és módja144
A fűztelepek ápolása144
A vessző termelése145
A vessző kötegelése és tárolása145
A telep kiszántása146
A fűzvessző feldolgozása146
Fehérvessző hántolás146
Barnavessző hántolás146
Fűzvessző-szabvány147
A fűzvessző károsítói148
Állati kártevők148
Gombás és baktériumos betegségek149
Növényi kártevők149
Időjárási tényezők okozta károk149
Kilencedik fejezet
Nyersgyanta termelése (Kovács László)151
Gyantatermelési alapismeretek151
A fenyőgyanta csapolása, szerszámai, módjai152
A nyersgyanta desztillációja155
Tizedik fejezet
Illóolaj-tartalmú alapanyagok termelése (KOvács László)157
1. A fenyőgally begyűjtése157
2. A fenyőgally feldolgozása157
3. A fenyőtűolaj minőségi állandói és felhasználási területe159
4. Egyéb illóolaj-tartalmú erdei anyagok160
Boróka160
Tölgyfazuzmó160
Tizenegyedik fejezet
Erdei gyümölcsök, gyógynövények és egyéb erdei melléktermékek kultúrás és félkultúrás telepítése (FÖldes Sándor)161
A telepítés népgazdasági jelentősége161
Erdei melléktermék termelésre vonatkozó főbb főhatósági rendelkezések166
Erdei melléktermékek termelésének gazdasági jellemzői, végrehajtandó feladatok167
1. Gyűjtögetéssel, szedegetéssel nyerhető termékek felvásárlása172
2. Melléktermékek termelés üzemi alapon173
3. Melléktermékek ipari feldolgozása173
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem