kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 398 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 3 |
Az enzimológia rövid fejlődéstörténete | 5 |
Az enzim mint szerves katalizátor, az enzimek általános tulajdonságai | 9 |
Bevezetés | 9 |
Az enzimek összetétele, elnevezése, előfordulásai formái az élő anyagban, aktív csoportok, a koenzim fogalma | 9 |
Az enzimek szerkezete és összetétele | 11 |
Koenzimek | 12 |
Az enzimek elnevezése | 15 |
Az enzimek elhelyezkedése a plazmában | 17 |
Az enzimek előállítása | 19 |
Kristályos enzimek | 22 |
Az enzimműködés fajlagossága | 31 |
A reakciófajlagossága | 33 |
A szubsztrátumfajlagosság | 33 |
Az optikai antipodokkal szembeni fajlagosság | 34 |
A proteolites enzimek fajlagossága | 36 |
Az enzimfajlagosság oka, a «kulcs-zár» hasonlat és az «enzimszubsztrátum-komplex» elmélet | 39 |
Az enzimek mint elekrolitek | 42 |
Az enzimhatást befolyásoló fizikai és fizikai-kémiai tényezők | 46 |
(pH, hőmérséklet, nyomás, fény) | 49 |
A pH hatása az enzimek aktivitására | 49 |
A pH hatása az enzim állandóságára | 52 |
Kationok és anionok hatása az enzimaktivitásra | 53 |
A hőmérséklet hatása az enzimaktivitásra | 55 |
A fény és más sugárzó energia hatása az enzimekre | 61 |
Nagy nyomások hatása az enzimekre | 62 |
Az enzimaktivitás vizsgálati módszereinek ismertetése | 63 |
Az enzimkoncentráció számszerű kifejezése | 63 |
Hisztokémiai enzimvizsgálatok | 65 |
Az enzimaktivitás mérése sejtfrakcináló technikával | 67 |
Az enzimhatás megfordíthatósága | 68 |
Enzimes szoktatás (adaptáció, tréning) | 70 |
Az adaptációról általánosságban | 70 |
Sejtnövekedés alatti pH-változások hatása az adaptív enzimek képződésére | 73 |
A tenyészet korának összefüggése az enzimtartalommal és az aktivitással | 77 |
Enzimkinetika | 80 |
Az enzimek által katalizált reakciók kinetikája | 80 |
Enzimes reakciók kinetikájának sajátosságai | 85 |
Az enzimműködés gátlsa (inhibició) | 91 |
Az enzimes gátlás kinetikája | 95 |
Az enzimek effektorai | 99 |
Inhibitorok | 100 |
Destruktorok | 103 |
Redoxpotenciál és enzimműködés közti összefüggés | 104 |
Az rH fogalma | 106 |
A redoxpotenciál biológiai jelentősége | 107 |
Enzimek részletezése | 115 |
Hidrolázok | 115 |
Észterázok osztályozása | 116 |
Lipázok | 116 |
Az észterázok sztereokémiai cisz-transz fajlagossága | 118 |
Foszfatázok | 120 |
Foszfomonoészterázok | 120 |
Foszfodiészterázok | 122 |
Pirofoszfatászok | 122 |
Metafoszfatások | 122 |
Egyéb foszfatázok | 122 |
Polifoszfatázok | 123 |
Adenil-pirofoszfatáz (adenozin-trifoszfatáz, ATP-áz) | 123 |
Karbohidrázok | 126 |
A karbohidrázok működési mechanizmusa és osztályozása | 126 |
L-D-glukozidázok (maltéz) | 131 |
Vita a «Weidenhagen-féle elmélet» körül | 133 |
B-glukozidáz (emulzin) | 138 |
A különböző eredetű (izodinamiás) B-glukozidázok eltérő fajlagossága | 141 |
Galaktozidázok | 142 |
L-galaktozidáz (melibiáz) | 142 |
B-galaktozidáz | 143 |
B-h-fruktozidáz (szaharász, invertáz) | 145 |
Az invertáz-aktivitás meghatározása | 146 |
Az invertáz inhibitorai | 147 |
Amilázok | 147 |
A malátaamiláz (diasztáz) hatása a keményítőre | 148 |
A keményítő szerkezete | 149 |
A jód-szinreakció | 150 |
Eljárások a maláta alfa és béta amiláznak egymástól való elkülönítésére | 153 |
A keményíócsiriz elfolyósodásáról | 153 |
Az alfa és béta amilázhatás mechanizmusa | 54 |
A keményítő enzimes hidrolizisének mértéke | 161 |
Állati amilázok | 164 |
A mikroorganizmusok által termelt amilázok | 165 |
Az amilázok előfordulása az árpában és malátában | 169 |
Kristályos malátaamiláz | 173 |
Az amilázaktivitás meghatározási módszere | 174 |
Az amilázok hőállósága | 176 |
Egyes ionok hatása az emilázok állékonyságára | 177 |
Az amilázhatás kinetikája | 177 |
Celluláz | 178 |
Hemicellulóz (citáz) | 179 |
Hialuronidáz (mucináz) | 179 |
Lizozim | 180 |
Pektinbontó enzimek | 180 |
Protopektinház | 180 |
Pektin-poligalakturonáz (PG) | 180 |
Pektin-metilélszteráz (PM) | 181 |
Kereskedelmi pektinenzim-készítmények (Filtragol, Pectinol, stb.) | 183 |
Transzfoszforilzok, foszforilázok, foszfoizomerázok és foszfomutázok | 183 |
Bevezetés az enzimes reakciók energetikájába | 191 |
Energiapazarlás a biológiai rendszerekben | 191 |
Enzimes reakciók szabad energiaváltozása | 193 |
Transzfoszforilázok (transzfoszfatázok, foszfokinázok) | 194 |
A szaharóz-foszforiláz | 196 |
A keményítő lebontása és szintézise foszforilzokkal Amilo-foszforilázok | 196 |
Q-enzim-, amilo-izomeráz | 198 |
Transzglukozidázok | 200 |
Izomeráló enzimek | 203 |
Fehérjebontó enzimek (proteázok) | 205 |
Elnevezés, osztályozás, fajlagosság szerint | 205 |
Mesterséges, szubsztrátumok | 209 |
Exopeptidázok | 210 |
Karboxipeptizádok | 210 |
Aminopeptidázok | 211 |
Dipeptidázok | 211 |
Élesztő polipeptidáz | 213 |
A fémpeptidázok aktivitásmechanizmusa | 214 |
Endopeptidázok (proteinázok) | 217 |
Pepszin és pepszinogén | 217 |
Rennin (kimozin, tejoltó) | 219 |
Tripszin és tripszinogén | 222 |
Kimotripszin és kimotripszinogén | 224 |
Trombin (A véralvadás enzimjei) | 227 |
A véralvadás valószínűsített mechanizmusa | 229 |
Papain és rokonenzimjei | 229 |
Intracelluláris állati enzimek (katepszinek) | 231 |
Baktérium és penész proteázok | 232 |
Proteinázok | 232 |
Baktériumpeptidázok | 232 |
A penészek proteolizises enzimjei | 233 |
Az élesztő proteolizises enzimjei | 233 |
A proteolizáló enzimek és fehérjeszerkezet közti összefüggés | 234 |
Enzimes eljársok optikailag aktív aminosavak előállítására | 236 |
Vizsgálati módszerek a proteolízis fokának meghatározására | 237 |
A peptidkötések enzimes szintézise | 238 |
Szintézises peptidszármazékok | 241 |
Az ATP szerepe a peptidszintézisben | 242 |
Transzpeptidáló és transzamidáló reakcióknak proteolizáló enzimek általi katalízise | 243 |
A peptidszintézis energetikája | 245 |
Penicilináz | 247 |
Amidázok | 248 |
Ureáz | 249 |
Argináz | 250 |
Aszparagináz és glutamináz | 251 |
Hidratázok (vagy hidráok) | 251 |
Szénsavanhidráz | 252 |
Nukleázok | 255 |
A nukleinsavak enzimes lebontása | 255 |
Polinukleotidázok | 257 |
Nukleofoszfatázok | 257 |
Nukleozidázok | 258 |
Egyéb nukleázok | 259 |
A nukleinsavak élesztőautolízis alatti bomlása | 260 |
Oxidáló enzimek (légzési enzimek) | 261 |
Bevezetés | 261 |
A molekuláris oxigén mint hidrogénakceptor | 263 |
Dehidrogenázok | 265 |
Piridinenzimek: kodehidrogenéz I. és kodehidrogenáz II. | 265 |
Anaerob dehidorgenázok | 270 |
Ko I-et igénylő dehidrogenázok | 272 |
Ko II-őt igénylő dehidrogenázok | 276 |
Citokromreduktázok | 280 |
Flavoproteinek (Flavinenzimek) | 283 |
A Warburg-féle flavoprotein (sárga-enzim, FMN-proteid) | 285 |
Citokrom-c-reduktáz | 286 |
Diaforáz, koenzim faktor | 286 |
Dehidrogenázok átalakulási száma (T.N.) | 288 |
Kapcsolt és megfordítható dehidrogenáz-rendszerek | 289 |
A kapcsolt enzimes reakciók energetikája | 291 |
Aerob dehidrogenázok | 293 |
Urikáz | 294 |
Aldehidoxidáz (aldehid-dehidrogenáz) | 294 |
Notatin | 294 |
Oxidáz | 295 |
Fenoloxidázok | 295 |
Monofenoloxidáz | 296 |
Tirozináz | 296 |
Aszkorbinsav-oxidáz | 299 |
Peroxidázok | 300 |
Katalz | 303 |
A Warburg-féle légzési enzim («Atmungsferment») citokrom és citokrom-oxidáz | 306 |
Warburg-féle légzési enzim | 306 |
A citokromok | 308 |
A citokrom-oxidáz. Azonos-e ez az enzim a Warburg-féle lélegzési enzimmel? | 313 |
Dekarboxilázok | 315 |
Karboxiláz (Pirosszőlősav-karboxiláz) | 316 |
Oxidációs dekarboxileződések | 318 |
Karboligázok | 318 |
Béta-ketodekarbocilázok | 319 |
Aminosav-dekarboxilzok | 320 |
A CO2-rögzítés enzimes mechanizmusa (a CO2 biológiai hasznosítása) | 323 |
Az állati és növényi nitrogén anyagcserével kapcsolatos néhány enzim | 326 |
Aerob dehidrogenázok | 327 |
Anaerob dehidrogenázok | 328 |
Anaerob szénhidrát-anyagcsere | 332 |
Bevezetés | 332 |
Az alkoholos erjedés enzimjei | 333 |
Glukozfoszfátok képződése | 336 |
A hexozlác bomlása. (Zimohexáz) | 337 |
A triózfoszfátok oxidálódása foszfoglicerinsavvá | 338 |
Foszfoglicerinsav defoszforileződés és a pirosszőlősav képződése | 340 |
Az alkohol képződése | 341 |
Glikolízis (Tejsavképződés az izomban) | 345 |
A glukóz lebontódásának egyéb útjai | 348 |
Az "aktivált acetát", koenzin-A | 350 |
Aerob szénhidrát-anyagcsere (Szövetek aerob lélegzése) | 354 |
Bevezetés és a «Krebs-körfolyamat» előzményei | 354 |
A Krebs-körfolyamat rövid magyarázata | 358 |
Az aerob szénhidrát-anyagcsere energiamérlege | 364 |
Az enzimek működése a söriparban | 365 |
A malátázás biokémiája | 365 |
Az anzimek főzőházi cefrézés alatti működése | 369 |
Az enzimek működése a sütőiparban | 372 |
Amilázok és proteázok a kenyérsütésnél | 372 |
Enzimek a sajt- és tejiparban | 375 |
Az enzimek szerepe a sajtgyártásnál | 375 |
Sajtok gyártása | 377 |
Enzimek gyártása és alkalmazása | 378 |
Nvényekből kivont enzimkészítmények gyártása | 378 |
Állati eredetű enzimkészítmények gyártása | 379 |
Mikrobiológiai eredetű enzimkészítmények | 382 |
Enzimek ipari alkalmazása | 385 |
Karbohidrázok | 385 |
Proteázok | 387 |
Lipázok | 339 |
Különböző egyéb enzimek alkalmazhatósága | 389 |
Irodalom | 391 |
Tartalomjegyzék | 393 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.