kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 320 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A szövegközi képeket rajzolta Mühlbeck Károly. Nyomtatta az Athenaeum r.-t. könyvnyomdája, Budapest. |
Előszó | 3 |
Bevezetés. A sertéstenyésztés és hízlalás közgazdasági fontossága | 5 |
Történelmi adatok | 10 |
A sertés szerepe az ókori népek vallásában | |
A sertéshúsevés tilalmazása | |
A görögök és rómaiak sertéshúsfogyasztása | |
Sertéshúsfogyasztás a középkorban | |
A régi idők sertéstartási és legeltetési törvénykezései | |
Az ősrégi szaktudás és szakirodalom | |
Magyar történelmi adatok | |
A sertéshízlalás történeti adatai | |
A sertéskereskedelem történeti adatai | |
A magyar sertéshúsfogyasztás történelmi adatai | |
Természetrajzi adatok | 26 |
A vaddisznók. Az ősszülők | 27 |
Az európai vaddisznó | |
Ázsiai és afrikai vaddisznók | |
Az ázsiai házisertés | |
Az indiai házisertés | |
A kínai lárvás sertés | |
Szelidített házisertések | 36 |
Az ősi sertésfajták | |
Az újabb modern fajták | |
Magyarországban tenyésztett sertésfajták | 80 |
Eredeti magyar fajták | |
A bakonyi | |
A szalontai | |
A lengyel | |
A hegyi sertés | |
Magyar szőke mangalica | |
Fekete mangalica | |
Fecskehasú mangalica | |
Vadas (baris) mangalica | |
Szelidített vadsertések | |
Importált fajták | |
Keresztezések és tájfajták | |
A sertés szervezete és életműködése | 90 |
Az állati test vegyi összetétele | |
A csontozat | |
A sertés fogazata | |
A lágy testrészek | |
Az emésztőszervek és az emésztés | |
A vér és keringése | |
A nyirokmirigyek és nyirokkeringés | |
A légzés és hőfejlesztés | |
A kiválasztás | |
A nemző- és szaporítószervek | |
A terhesség és a magzat fejlődése | |
A herélés és miskárolás | |
A sertés takarmányozása és hízlalása | 131 |
A takarmányok vegyi összetétele | |
A növényi takarmányok | |
Állati eredetű takarmányok | |
Az ásványi táplálóanyagok | |
Az eledel fűszeres anyagai | |
A takarmány előkészítése | |
A takarmány kivitele | |
A takarmányozás elmélete | |
A termelés különféle irányai | |
A keményítőérték | |
A tápanyagszabványok | |
A táparány | |
Tudnivalók a takarmányok összeállításánál | |
Takarmányadagolás kiszámítása tápanyagszabvány szerint | |
Az etetés és takarmányozás gyakorlati kivitele | |
Meddő kocák és rideg átrányok etetése | |
Hasas kocák etetése | |
Szoptatós kocák etetése | |
Tenyészkanok etetése | |
Szopósmalacok etetése | |
Elválasztott malacok etetése | |
Süldők takarmányozása | |
A hízlalás gyakorlati kivitele | |
Hússüldők hízlalása | |
Zsírsertések hízlalása | |
A hízlalási eredmény megállapítása | |
Az élő- és vágósúly fogalma | |
Súlyveszteség szállítás közben | |
A tenyésztés és tenyészeljárás | 225 |
Sertéstenyésztési alapismeretek | |
A tenyésztési eljárás | |
A tenyészállatok kiválasztása | |
A fajta megválasztása | |
Az osztályozás és selejtezés | |
A törzskönyv | |
A jelzés (bélyegzés) | |
Az ápolás és gondozás | 246 |
Az istállóntartás | |
A legelőntartás | |
Az istállónélküli edző tartás | |
Az ólak és istállók | |
A gondozó személyzet | |
A sertés gondozása és ápolása egyes életfolyamatok alatt | |
Bajok és rendellenességek a malacozás alatt és után | |
A sertésbetegségek és az ellenük való védekezés | 271 |
Általános ismertetés | |
A betegség fogalma és felismerése | |
A beteg és elhullott állattal való bánásmód | |
A baktériumok | |
A virulencia | |
Az immunitás | |
A fertőtlenítés | |
A sertések betegségei | |
Külső betegségek. A malacok tetvessége | |
Belső betegségek | |
Nem fertőző betegségek | |
Fertőző betegségek | |
A fertőző betegségek elleni védő és gyógyító ojtások | 316-320 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.