kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 568 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A szerző fekete-fehér fotójával és 248 szövegábrával illusztrálva. Második, teljesen átdolgozott és bővített kiadás. |
Előszó az I. és II. kiadáshoz | 3 |
Bevezetés | |
A sertéstenyésztés és hízlalás közgazdasági fontossága | 5 |
Történelmi adatok | |
A sertés megszelidítése és elterjedése | 10 |
A sertés szerepe az ókori népek mitológiájában | 13 |
A sertés szerepe az emberek élelmezésénél | 22 |
A régi idők sertéstartási és legeltetési törvénykezései | 27 |
Az ősrégi szaktudás és -irodalom | 29 |
Magyar történelmi adatok | 30 |
Természetrajzi adatok | |
A vaddisznók, az ősszülők | 41 |
Az európai vaddisznó | 41 |
Az ázsiai és afrikai vaddisznók | 46 |
Az ázsiai és afrikai házi sertések | 48 |
A szelidített házisertések | 52 |
Az ősi sertésfajták | 52 |
Az ibériai eredetű sertésfajták | 53 |
A kelta eredetű sertésfajták | 58 |
A németek és osztrákok "Alpenschwein"-je | 65 |
A szláv és lengyel sertések | 68 |
A göndörszőrű sertések | 74 |
A parlagi (balkán-) sertés | 77 |
A hegyi tüskés szőrű sertés | 79 |
A mangalicák | 81 |
Az újabb modern fajták | 84 |
Az angol sertésfajták | 84 |
Régebbi angol sertésfajták | 86 |
Az új angol fajták | 91 |
A kicsi angolok | 91 |
A nagy angolok | 94 |
A nagy Yorkshire | 95 |
A középnagy Yorkshire | 103 |
A Berkshire | 106 |
A Cornwall | 108 |
A Tamworth | 111 |
A Lincolnshire | 112 |
Az amerikai újabb fajták | 114 |
A németországi modern fajták | 119 |
A német nemes sertés | 120 |
A nemesített német sertés | 122 |
A közönséges német parlagi sertés | 127 |
A "patás" (egykörmű) sertés | 128 |
Eredeti magyar fajták | 130 |
Importált fajták | 130 |
Keresztezések és tájfajták | 141 |
A sertés szervezete és életműködése | |
Az állati test vegyi összetétele | 147 |
A csontozat | 150 |
A sertés fogazata | 152 |
A lágy testrészek | 157 |
A bőr és a szőr | 159 |
Az emésztőszervek és az emésztés | 162 |
A vér és keringése | 169 |
A nyirokmirigyek és a nyirokkeringés | 175 |
A légzés és hőfejlesztés | 176 |
A kiválasztás | 178 |
A belső kiválasztás | 181 |
A nemző és szaporító szervek | 182 |
A terhesség és a magzat fejlődése | 184 |
A herélés és a miskárolás | 188 |
A herélés és miskárolás előnyei a hízóállatnál | 193 |
A sertés takarmányozása és hízlalása | |
A takarmányok vegyi összetétele | 197 |
A nintrogéntartalmúak | 198 |
A nitrogénmentes tápanyagok | 199 |
A takarmányfélék ásványi anyaga és mésztartalma | 201 |
A víz | 203 |
A sertés takarmányféleségei | 203 |
A növényi takarmányok | 203 |
Az állati eredetű takarmányok | 229 |
Az ásványi táplálóanyagok | 235 |
Az eledel fűszeres anyagai | 242 |
A takarmány előkészítése | 243 |
A takarmányozás kivitele | 247 |
A takarmányozás elmélete | 247 |
A tápanyagok szerepe és hatása a szervezetben | 247 |
A takarmányfélék hatékonysága | 249 |
A termelés különféle irányai | 254 |
Az állattáplálás fokozatai | 260 |
A keményítőérték | 267 |
A tápanyagszabványok | 269 |
A táparány | 276 |
A takarmányadagolás kiszámítása | 277 |
Tudnivalók a takarmányok összeállításánál | 279 |
Az etetés és takarmányozás gyakorlati kivitele | 283 |
A takarmányozás | 283 |
Meddő kocák és rideg ártányok etetése | 283 |
Hasas kocák etetése | 283 |
Szoptatós kocák etetése | 285 |
Tenyészkanok etetése | 288 |
Szopós malacok etetése | 289 |
Elválasztott malacok etetése | 292 |
Süldők takarmányozása | 297 |
A sertések hízlalása | 297 |
A hízlalás gyakorlati kivitele | 301 |
Hússüldők hízlalása | 306 |
Zsírsertések hízlalása | 314 |
A hízlalótakarmány és annak adagolása | 319 |
A hízlalás gyakorlati szabályai | 322 |
A hízlalási eredmény megállapítása | 326 |
Az élő- és vágósúly fogalma | 328 |
A sertések szállítási súlyvesztesége | 331 |
Hízósertések trágyatermelése | 334 |
A hízlalásnál előálló bajok és rendellensségek | 335 |
Hízlalási maximumok | 343 |
A tenyésztés és tenyészeljárás | |
Sertéstenyésztési alapismeretek | 348 |
Tenyésztési eljárás | 353 |
A pároztatás | 358 |
Az elletések ideje és száma | 360 |
A tenyésztésbe vétel ideje és a használhatóság tartama | 362 |
A tenyészállatok megítélése | 363 |
A tenyészállatok kiválasztása | 371 |
A teljesítőképességre való törekvés | 378 |
A tenyész- és haszonállatok értékmeghatározása | 379 |
A fajta megválasztása | 384 |
Az osztályozás és selejtezés | 387 |
A törzskönyv | 389 |
A jelzés (bélyegzés) | 390 |
Az ápolás és gondozás | |
Az ólak és istállók | 399 |
Követelmények a sertésistállók építésénél | 400 |
Az építésnél még figyelembeveendő szempontok | 406 |
A fiaztató istállók belső berendezése | 413 |
Az önetető (automata) szekrények | 414 |
A kifutó | 415 |
Az állat tisztántartása | 417 |
A bánásmód és állatszeretet | 418 |
A gondozószemélyzet | 420 |
A sertés gondozása és ápolása egyes életfolyamatai alatt | 423 |
Bajok és rendellenességek a malacoztatás alatt és után | 431 |
A kocáknál előforduló rendellensségek | 431 |
A mesterséges malacfölnevelés tehéntejjel | 438 |
A malacoknál előforduló bajok és rendellenességek | 441 |
A sertésbetegségek és az ellenük való védekezés | 448 |
Általános ismertetés | |
A betegségek fogalma és felismerése | 449 |
A beteg és elhullott állattal való bánásmód | 450 |
A baktériumok | 451 |
A fertőtlenítés kivitele | 457 |
A fertőző betegségek elleni védő- és gyógyítóojtások | 458 |
A sertésbetegségek részletes ismertetése | |
Fertőző sertésbetegségek | 461 |
Baktériumok által okozott fertőző sertésbetegségek | 462 |
Malacok fertőző betegségei | 462 |
A malacok paratífusza | 462 |
Az újszülött malacok kólivérhasa | 465 |
A malacok izületi csúza és gyulladása | 468 |
A malacok Pyo-szeptikémiája | 469 |
Malacok hurutos tüdőgyulladása | 471 |
A malacok streptomycosisa | 472 |
A malacok Pyobacillosisa | 473 |
A sertések torokdiftériája | 474 |
A malacok orrvérzése és fertőző orrgyulladása | 475 |
Sertésorbánc | |
Kifejlődött sertések fertőző betegségei | 478 |
A lépfene | 478 |
Sertés-szeptikémia | 480 |
Gümőkór | 482 |
A sugárgomba-betegség | 485 |
Sertések sercegő vizenyője | 486 |
A kocák fertőző elvetélése | 486 |
Kocák fertőző hüvelyhurutja | 488 |
A merevgörcs | 489 |
Virusok által okozott fertőző sertésbetegségek | 490 |
A himlő | 490 |
Veszettség | 491 |
A száj- és körömfájás | 491 |
Sertéspestis | 493 |
Protozoonok által okozott fertőző sertésbetegségek | 497 |
A malacok coccidiosisa | 497 |
A malacok sörétkiütése | 497 |
A nem fertőző sertésbetegségek | |
A szervek betegségei | 498 |
A gyomor és belek betegségei | 498 |
A hányás | 498 |
A bélhurut | 498 |
A gyomorhurut | 499 |
A malacok gyomorbélhurutja | 499 |
Szérumbetegség | 500 |
A lélegzőszervek betegségei | 500 |
A hörgőhurut | 500 |
A torokgyulladás | 501 |
Kruppos tüdőgyulladás | 502 |
A hurutos tüdőgyulladás | 503 |
Mellhártyagyulladás | 504 |
A máj betegségei | 504 |
Az izületi és izomcsúz | 504 |
A sertés bőrének betegségei | 505 |
Bőrviszketés | 505 |
Kopaszodás | 506 |
Bőrpirosság | 506 |
Csalánkiütés | 506 |
Ekcéma | 507 |
A bőrelhalás és csecselszáradás | 507 |
A tarlósömör | 508 |
A kosz | 509 |
Pohánkakiütés | 510 |
Lucernakiütés | 511 |
Burgonyamoslék- és burgonyakiütés | 511 |
A göbös-csomós és varos bőrkiütések | 512 |
A sertés csontbetegségei | 512 |
Az angolkór és a csontlágyulás | 513 |
A csontporhanyósság vagy csontlikacsosság | 513 |
A nyalakodás | 518 |
Az élősdi férgek által okozott sertésbetegségek | 519 |
A sertés beleiben élősködő férgek | 520 |
Az orsóféreg | 521 |
A buzogányfejű bélféreg | 523 |
A Strongyloides bélférgek | 527 |
A Trichocephalusok | 527 |
Dochmius | 527 |
Az Oesophagostomum | 527 |
A sertés gyomrában élősködő férgek | 528 |
A sertés májában élősködő férgek | 528 |
Az Echinococcus-hólyagok a májban | 529 |
A májmétely | 529 |
Állati élősködők a hörgőkben | 530 |
A tüdőférgek vagy "szőrférgek" | 530 |
A sertés mozgató szerveinek élősdiei | 531 |
A trichina | 531 |
A borsókaélősdiek | 533 |
Az izomborsókabetegség | 533 |
A májborsókabetegség | 536 |
Élősdiek a sertés bőrében | 537 |
A sertések rühössége | 537 |
A sertések acariasisa | 539 |
Élősködők a sertés bőrén | 540 |
A tetvesség | 540 |
A sertésbolhák | 541 |
A legyek | 541 |
Függelék | |
A dán szövetkezeti sertésexport-vágóhidak | 543 |
A Magyar Sertéshízlaló és Húsipari Rt. nagytétényi telepe | 558 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.