kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Keszthelyi Agrártudományi Főiskola |
---|---|
Kiadás helye: | Keszthely |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 128 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 28 cm x 20 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A könyv 150 példányban jelent meg. |
Bevezetés | 9 |
A hús termelésének és nemzetközi kereskedelmének fejlődési tendenciái | 13 |
A hústermelés | 13 |
Irányzatok a húsfélék és a fontosabb termelőkörzetek szerint | 13 |
A fő kereskedő körzetekben végbement változások | 18 |
Nemzetközi kereskedelem | 22 |
Külkereskedelem a főbb húsfélék szerint | 22 |
Az egyes körzetek húskereskedelme | 25 |
Az importáló országok helyzete | 30 |
Az exportáló országok külkereskedelme | 35 |
Világpiaci árak | 39 |
A hús és a többi mezőgazdasági termékek árának viszonya | 39 |
A marhahús ára | 41 |
A juhhús és a bárányhús ára | 42 |
A sertéshús ára | 42 |
A baromfihús ára | 44 |
Az egyes országok húspolitikája | 45 |
Az importáló országok jelenlegi húspolitikájának áttekintése | 45 |
Az intézkedések jellege | 53 |
Az importot befolyásoló intézkedések | 53 |
A belföldi célú intézkedések | 55 |
Új irányzatok az Egyesült Királyság és az Európai Gazdasági Közösség húspolitikájában | 56 |
Az exportáló országok húspolitikájának jellemzése | 63 |
A hússal kapcsolatos gazdaságpolitika céljai és hatásai | 63 |
Az exportáló országok húspolitikája | 65 |
A piac nemzetközi egyezményekkel való stabilizálásának lehetősége | 69 |
Az egyezmény lehetséges kiterjedése és természete | 73 |
A sertéshús és a baromfihús piacának befolyásolása | 76 |
A marhahús és a borjúhús vámtételei | 78 |
Néhány meghatározó gazdasági tényező és kapcsolat vizsgálata | 79 |
Kereslet | 79 |
A jövedelemrugalmasság mutatója | 80 |
A hús: nagy jövedelemrugalmasságú élelmiszer | 80 |
A rugalmassági mutató csökkenő értéke és a fogyasztás növekedése | 81 |
A bővülő piacok meghatározása | 83 |
Az egyes húsfélék jövedelemrugalmassága | 85 |
Árrugalmasság | 87 |
Helyettesíthetőség és a húsfogyasztás szerkezeti változásai | 94 |
A fogyasztói ízlés alakulása | 96 |
Az új húselosztási módszerek hatásai | 99 |
Kínálat | 101 |
A hús és a szemestakarmány | 102 |
A marhahús és a tej | 107 |
A vílág húspiacának kilátásai | 108 |
Marhahús | 110 |
Juhhús és bárányhús | 116 |
Sertéshús | 119 |
Baromfihús | 123 |
A kisebb húspiacok várható alakulása | 124 |