Éljen az élet!
A gasztronómia regénye/Védőborítós példány
Szerző
Budapest
Kiadó: | Béta Irodalmi Rt. |
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Félvászon
|
Oldalszám: | 240
oldal
|
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
20 cm x 14 cm
|
ISBN: | |
Megjegyzés:
|
Fekete-fehér könyvdíszekkel. Az Athenaeum nyomása, Budapest.
|
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
Beköszöntő
Uram, Uram, Olvasó Uram, szállok az Úrhoz!
Engedd meg, hogy tegezzelek, azt hiszem, én vagyok az öregebbik. Ha elolvastad kis könyvemet és tetszett, úgy visszategezhetsz, örülni...
Tovább
Előszó
Beköszöntő
Uram, Uram, Olvasó Uram, szállok az Úrhoz!
Engedd meg, hogy tegezzelek, azt hiszem, én vagyok az öregebbik. Ha elolvastad kis könyvemet és tetszett, úgy visszategezhetsz, örülni fogok neki. Ha nem tetszik írásom, úgy örök harag és magázás, mint a lányiskolákban szokták mondani.
Mielőtt azonban belefognál az olvasásba, sietek Veled közölni, hogy ne végy hozzá mély lélekzetet, nem valami nagytudományú és nagyképű szakmunka került kezeid közé. Szó sincs róla, annyit olvastam, tanultam és tapasztaltam már a gasztronómia terén való földi bolyongásaim közben, hogy ha összeszedném magamat, talán meg is tudnám írni a táplálkozás, étkezés, sőt az ínyesség rendszeres történetét is. De nem írom, mert azt tartom, amit a ferney-i bölcs mondott: minden zsáner jó, kivéve az unalmasat. azért csak úgy kapásból összeszedtem egy kötetre való érdekességet a magam és még inkább a mások memóriájából.
Igyekeztem ezeket a vázlatokat a történelem időtálló zsinórjára felfűzni, hogy szét ne hulljanak és prezentábilis alakjuk legyen.
Vissza
Fülszöveg
Brillat-Savarinnak 1825-ben megjelent Physiologie du gout című művét nevezték el az ínyencség és ízlés törvénykönyvének. Munkája annyi szellemmel és eleganciával tárgyalta az ételek ízletes elkészítését, szép tálalását, a helyes étrendet, vendéglátást, hogy a legnagyobb szellemek elragadtatását vívta ki.
Szerb Ztíigmond, a kiváló orvos és egyben legnépszerűbb, legolvasottabb publicistáink egyike, megírta a modern Brillat-Savarint, az ételművészet, egyúttal a helyes életrend, a mai időknek, a mai nehezebb körülményeknek megfelelő modem »Törvénykönyvét«. Feltárja a mai olvasók előtt, hogy a legegyszerűbb ételeket is mennyi művészettel lehet elkészíteni és mennyi ízléssel élvezni.
Rendkívül szórakoztatóan és érdekesen ismerteti a könyv az ételművészet annyira érdekes és furcsaságokban gazdag múltját, az ókori és keleti népek, a középkor, a reneszánsz, a rokokó, az elmúlt dús polgári világ konyháját, ízlését, ételluxusát, gasztronómiai különlegességeit és furcsaságait.
Szerb...
Tovább
Fülszöveg
Brillat-Savarinnak 1825-ben megjelent Physiologie du gout című művét nevezték el az ínyencség és ízlés törvénykönyvének. Munkája annyi szellemmel és eleganciával tárgyalta az ételek ízletes elkészítését, szép tálalását, a helyes étrendet, vendéglátást, hogy a legnagyobb szellemek elragadtatását vívta ki.
Szerb Ztíigmond, a kiváló orvos és egyben legnépszerűbb, legolvasottabb publicistáink egyike, megírta a modern Brillat-Savarint, az ételművészet, egyúttal a helyes életrend, a mai időknek, a mai nehezebb körülményeknek megfelelő modem »Törvénykönyvét«. Feltárja a mai olvasók előtt, hogy a legegyszerűbb ételeket is mennyi művészettel lehet elkészíteni és mennyi ízléssel élvezni.
Rendkívül szórakoztatóan és érdekesen ismerteti a könyv az ételművészet annyira érdekes és furcsaságokban gazdag múltját, az ókori és keleti népek, a középkor, a reneszánsz, a rokokó, az elmúlt dús polgári világ konyháját, ízlését, ételluxusát, gasztronómiai különlegességeit és furcsaságait.
Szerb Zsigmond könyve az emberi ízlés teljesen eredeti szempontból megírt kultúrtörténete. Az "Éljen az élet" az emberi ízlés minden olvasót lebilincselő regénye, amelynek minden fejezete elmúlt korok eleven, lüktető életébe vezeti az olvasót.
Vissza Tartalom
Beköszöntő | |
Bevezetés | 7 |
Az ősember táplálkozása | 18 |
Vegetárizmus | 20 |
Kárnivorizmus | 31 |
Egyiptom | 39 |
Előázsia régi kultúrái | 47 |
Hellász | 54 |
Róma | 59 |
Átmenet az ó-korból a középkorba | 70 |
Középkor | 80 |
Régi magyar konyha | 95 |
Shakespeare korában | 117 |
A rokokótól a biedermeierig | 120 |
Udvari étkezési ceremóniák | 154 |
"Wirthschaft" | 159 |
A császár zsemlyéi | 162 |
Kina | 169 |
Japán | 183 |
Amerika Kolumbusz előtt és után | 191 |
A ma | 217 |