1.066.355

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Éljen az élet!

A gasztronómia regénye/Védőborítós példány

Szerző
Budapest
Kiadó: Béta Irodalmi Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 240 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér könyvdíszekkel. Az Athenaeum nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Beköszöntő

Uram, Uram, Olvasó Uram, szállok az Úrhoz!
Engedd meg, hogy tegezzelek, azt hiszem, én vagyok az öregebbik. Ha elolvastad kis könyvemet és tetszett, úgy visszategezhetsz, örülni... Tovább

Előszó

Beköszöntő

Uram, Uram, Olvasó Uram, szállok az Úrhoz!
Engedd meg, hogy tegezzelek, azt hiszem, én vagyok az öregebbik. Ha elolvastad kis könyvemet és tetszett, úgy visszategezhetsz, örülni fogok neki. Ha nem tetszik írásom, úgy örök harag és magázás, mint a lányiskolákban szokták mondani.
Mielőtt azonban belefognál az olvasásba, sietek Veled közölni, hogy ne végy hozzá mély lélekzetet, nem valami nagytudományú és nagyképű szakmunka került kezeid közé. Szó sincs róla, annyit olvastam, tanultam és tapasztaltam már a gasztronómia terén való földi bolyongásaim közben, hogy ha összeszedném magamat, talán meg is tudnám írni a táplálkozás, étkezés, sőt az ínyesség rendszeres történetét is. De nem írom, mert azt tartom, amit a ferney-i bölcs mondott: minden zsáner jó, kivéve az unalmasat. azért csak úgy kapásból összeszedtem egy kötetre való érdekességet a magam és még inkább a mások memóriájából.
Igyekeztem ezeket a vázlatokat a történelem időtálló zsinórjára felfűzni, hogy szét ne hulljanak és prezentábilis alakjuk legyen. Vissza

Fülszöveg

Brillat-Savarinnak 1825-ben megjelent Physiologie du gout című művét nevezték el az ínyencség és ízlés törvénykönyvének. Munkája annyi szellemmel és eleganciával tárgyalta az ételek ízletes elkészítését, szép tálalását, a helyes étrendet, vendéglátást, hogy a legnagyobb szellemek elragadtatását vívta ki.
Szerb Ztíigmond, a kiváló orvos és egyben legnépszerűbb, legolvasottabb publicistáink egyike, megírta a modern Brillat-Savarint, az ételművészet, egyúttal a helyes életrend, a mai időknek, a mai nehezebb körülményeknek megfelelő modem »Törvénykönyvét«. Feltárja a mai olvasók előtt, hogy a legegyszerűbb ételeket is mennyi művészettel lehet elkészíteni és mennyi ízléssel élvezni.
Rendkívül szórakoztatóan és érdekesen ismerteti a könyv az ételművészet annyira érdekes és furcsaságokban gazdag múltját, az ókori és keleti népek, a középkor, a reneszánsz, a rokokó, az elmúlt dús polgári világ konyháját, ízlését, ételluxusát, gasztronómiai különlegességeit és furcsaságait.
Szerb... Tovább

Fülszöveg

Brillat-Savarinnak 1825-ben megjelent Physiologie du gout című művét nevezték el az ínyencség és ízlés törvénykönyvének. Munkája annyi szellemmel és eleganciával tárgyalta az ételek ízletes elkészítését, szép tálalását, a helyes étrendet, vendéglátást, hogy a legnagyobb szellemek elragadtatását vívta ki.
Szerb Ztíigmond, a kiváló orvos és egyben legnépszerűbb, legolvasottabb publicistáink egyike, megírta a modern Brillat-Savarint, az ételművészet, egyúttal a helyes életrend, a mai időknek, a mai nehezebb körülményeknek megfelelő modem »Törvénykönyvét«. Feltárja a mai olvasók előtt, hogy a legegyszerűbb ételeket is mennyi művészettel lehet elkészíteni és mennyi ízléssel élvezni.
Rendkívül szórakoztatóan és érdekesen ismerteti a könyv az ételművészet annyira érdekes és furcsaságokban gazdag múltját, az ókori és keleti népek, a középkor, a reneszánsz, a rokokó, az elmúlt dús polgári világ konyháját, ízlését, ételluxusát, gasztronómiai különlegességeit és furcsaságait.
Szerb Zsigmond könyve az emberi ízlés teljesen eredeti szempontból megírt kultúrtörténete. Az "Éljen az élet" az emberi ízlés minden olvasót lebilincselő regénye, amelynek minden fejezete elmúlt korok eleven, lüktető életébe vezeti az olvasót. Vissza

Tartalom

Beköszöntő
Bevezetés7
Az ősember táplálkozása18
Vegetárizmus20
Kárnivorizmus31
Egyiptom39
Előázsia régi kultúrái47
Hellász54
Róma59
Átmenet az ó-korból a középkorba70
Középkor80
Régi magyar konyha95
Shakespeare korában117
A rokokótól a biedermeierig120
Udvari étkezési ceremóniák154
"Wirthschaft"159
A császár zsemlyéi162
Kina169
Japán183
Amerika Kolumbusz előtt és után191
A ma217

Dr. Szerb Zsigmond

Dr. Szerb Zsigmond műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szerb Zsigmond könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem