Bevezetés | 9 |
Az ideális testsúlytól az elhízásig | 11 |
Milyen gyakori az elhízás | 14 |
Az elhízás típusai | 17 |
Az elhízás és a rizikófaktorok | 20 |
Magas koleszterinszint | 20 |
Magas trigliceridszint | 23 |
Magas vérnyomás | 23 |
Dohányzás | 25 |
Cukorbetegség | 26 |
A mozgásszegény életmód | 27 |
Szív- és érrendszeri betegségek | 28 |
Anyagcsere- és egyéb betegségek | 30 |
Daganatos betegségek | 31 |
A magyar lakosság táplálkozása | 32 |
Az elhízás okai | 37 |
Teóriák az elhízásról | 37 |
Örökletes anyagcserezavarok | 39 |
Örökölhető-e az elhízás? | 40 |
Túltáplálkozás | 43 |
Fokozott étvágy | 44 |
A táplálkozás hatása az étvágyra, telítettségérzésre | 46 |
A zsírok és az étvágy | 46 |
Az élelmi rostok és az étvágy | 48 |
Az étvágy központi szabályozása | 48 |
Lelki hatásokra kialakuló táplálkozási zavarok | 50 |
Bulimia | 50 |
Anorexia nervosa | 51 |
Elhízás különböző szociális helyzetekben | 52 |
A mozgásszegény életmód | 53 |
Rendellenes étkezési szokások | 55 |
A táplálékok élvezeti értéke | 55 |
Étkezési kultúra | 56 |
A csokoládé mint szimbólum | 57 |
Az ősember egészségesebben étkezett | 57 |
Nassolók | 60 |
Kik és mikor nassolnak | 61 |
A rendellenes étkezési szokások szerepe az elhízásban | 65 |
Mikor alakul ki az elhízás? | 67 |
Az elhízás kezelése | 71 |
Kit kell kezelni? | 71 |
Sokoldalú kezelés | 74 |
Kezelés az elhízás mértéke szerint | 74 |
Egyéni diéták | 75 |
Étvágycsökkentő rostkoncentrátumok | 78 |
Dúsított, ízesített rostkoncentrátumok | 81 |
Egyoldalú fogyókúrák | 85 |
Ésszerűbb egyéni vagy csoportos fogyókúra | 88 |
Hosszú távú fogyókúra (1200-1800 kcal) | 91 |
Új eredmények a tudományban | 92 |
Miért csökken a nyugalmi anyagcsere? | |
A jojó diéta | 96 |
A zsírfogyasztás csökkentése | 104 |
A hosszú távú fogyókúra diétája | 106 |
Hogyan lehet a napi étrendet összeállítani? | 107 |
Hányszor együnk? | 112 |
Fordított Ramadán-böjt. Mikor együnk? | 113 |
Részletesen a diétáról | 114 |
Húsok, húskészítmények | 114 |
A tojás | 116 |
Zsírok, olajok, margarin | 116 |
Tej és tejtermékek | 118 |
Kenyér, tésztafélék, édességek | 118 |
Zöldségek, főzelékek, burgonya, rizs | 120 |
Gyümölcsök | 121 |
Italok | 121 |
Diétás élelmiszerek | 123 |
Mintaétrendek | 124 |
Elegendő-e csak a diéta? | 125 |
Viselkedés (behavioral) terápia | 126 |
Fizikai aktivitás a fogyókúrában | 132 |
Igen alacsony energiatartalmú diéták | 140 |
0 diéta | 141 |
Igen alacsony energiájú étrend (Very Low Calorie Diet - VLCD) | 144 |
Kit kezeljünk VLCD-vel | 146 |
A VLCD módja | 150 |
A VLCD mellékhatásai | 151 |
A VLCD eredményei | 152 |
Gyermekkori elhízás kezelése | 156 |
Gyógyszeres kezelés (farmakoterápia) | 157 |
Dexfenfluramin | 159 |
Egyéb gyógyszeres kezelési lehetőségek, kutatások | 167 |
Morbid elhízás | 169 |
Az elhízás sebészi kezelése | 169 |
Az elhízás plasztikai sebészi kezelése | 171 |
Alternatív kezelés az elhízás keletkezésében | 175 |
Ajánlott irodalom | 177 |
Függelék | 181 |
Fontosabb élelmiszerek energiatartalma | 181 |
Mértékegységtáblázat | 198 |
14 napos 1200-1500 kcal-s mintaétrend | 200 |