1.059.290

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élettani gyakorlatok II. félév

Kézirat

Szerkesztő
Lektor
Eger
Kiadó: Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Állattani Tanszék
Kiadás helye: Eger
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 95 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. Vér 1
1.1. Vörösvérsejt és fehérvérsejt számolás 1
1.2. Vércsoport meghatározás 8
1.3. Rh-vércsoport meghatározás 14
1.4. A vörösvérsejtek süllyedési sebességének meghatározása Westergreen módszerével 15
1.5. Qualitatív vérkép /vérkenet/ 18
1.6. Vérzési és az alvadási idő meghatározása 20
1.7. A vörösvérsejtek ozmózisos rezisztenciájának meghatározása 24
1.8. A hemoglobin koncentráció meghatározása hemofotométerrel 28
1.9. A vér viszkozitásának meghatározása Ostwald-féle viszkoziméterrel 30
1.10. Testfolyadékok vizsgálata: Hemolimfa vétele csigából 32
1.11. A vérplazma szervetlen és szerves alkotóinak kimutatása kémiai módszerekkel 33
1.12. Vérfestékek kimutatása 34
1.13. Vérnyomás mérése 35
1.14. Artériás pulzus vizsgálata 38
2. Kiválasztás 40
2.1. Normál vizelet vizsgálata 40
2.2. Normál vizelet anorganikus alkotórészeinek kimutatása 46
2.3. Normál vizelet organikus alkotórészeinek kimutatása 46
3. Emésztőnedvek vizsgálata 54
3.1. Nyálelválasztás vizsgálata embernél 54
3.2. A nyál mikroszkópos vizsgálata 56
3.3. A pepszin fehérjeemésztő hatásának vizsgálata 57
3.4. Diffúzió /kimutatása/ vizsgálata marhabélen 57
3.5. A nyál pH optimum meghatározása embernél 58
3.6. A svábbogár /Blatta orientalis/ nyálának vizsgálata 58
3.7. A szénhidrátok, a zsírok és fehérjék emésztése a svábbogár középbelében 59
3.8. Az epe szerepe a zsírok, olajok emulgeálásában 61
3.9. Epesavak kimutatása 62
3.1. A folyami rák /Astacus astacus/ gyomornedvének szerepe a fehérjék és szénhidrátok emésztésében 63
4. Légzésfunkciós vizsgálatok 65
4.1. A kilégzett levegő CO2 tartalmának kimutatása Müller-féle készülékkel 65
4.2. Az emlősök légzése Dondars-féle tüdőmodell 66
4.3. A légzés visszatartásának akaratlagos befolyásolása a légzés túlfokozása 67
4.4. A légzés befolyása a vérkeringésre 69
4.5. Légzésfunkciós vizsgálatok emberen 70
4.6. Légzési nyomás meghatározása 73
5. Érzékelés élettani vizsgálatok 75
5.1. Nyomáspontok felkeresése az emberi kézen 75
5.2. Tapintási feloldóképesség az emberi bőrön 76
5.3. A csontos hangvezetés bizonyítása 76
5.4. A hideg és a melegpontok megkeresése a kézhát és a tenyér bőrén 77
5.5. A hőreceptorok adaptációjának vizsgálata 78
5.6. A hőreceptorok viszonylagos hőérzékelése 78
5.7. A szaglás szerepe az ízlelésben 79
5.8. Az ízérzés lokalizálása emberi nyelven 79
5.9. A látásélesség meghatározása 80
5.10. A szem képalkotásának vizsgálata szemmodellen 82
6. A szem alkalmazkodásának vizsgálata 83
6.1. Tüllháló-kísérlet 83
6.2. Scheiner-féle kísérlet 83
6.3. A közelpont meghatározása 85
6.4. Konszenzuális pupillareakciók emberen 85
6.5. A vakfolt kimutatása 86
6.6. Kontrasztjelenségek 87
6.7. Utóképek 88
6.8. Optikai csalódások 89
6.9. Az emberi szem optikai hibái 90
6.10. A retina identikus pontjainak kimutatása 93
6.11. Hemholtz-féle fehér-fekete szektorok 94
6.12. A színtévesztés vizsgálata 95
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem