Bevezetés | 5 |
Táplálkozási módok | 15 |
A táplálkozás őstörténete | 16 |
A táplálkozás tagozódása | 18 |
Különleges táplálkozási módok | 21 |
Az élő szervezet vegyi anyagai | 30 |
A víz | 34 |
Az ásványi sók | 36 |
Szénhidrátok | 47 |
Zsírok és zsírszerű anyagok | 57 |
Fehérjék | 72 |
Nukleinsavak | 84 |
Enzimek vagy biokatalizátorok | 90 |
Különleges tápanyagok: a vitaminok | 101 |
Zsírban oldódó vitaminok | 105 |
Vízben oldódó vitaminok | 110 |
Élettani szempontból fontos egyéb vegyületek | 126 |
Az élő szervezet anyagcseréje | 133 |
Az anyagcsere "műhelyei" | 135 |
Az élőlények anyagfogalma | 137 |
A tápanyagok átalakítása | 142 |
A szénhidrátok felhasználása | 144 |
A zsírok felhasználása | 150 |
A fehérjék felhasználása | 150 |
Energia- és kalóriaszükséglet | 156 |
A sejten belüli anyagcsere | 158 |
Az anyagok felépítése a sejtben | 158 |
Az anyagok lebontása a sejtben | 161 |
Mit jelent az anyagcsere-típus? | 164 |
Az emésztőkészülék | 171 |
Az egysejtűek táplálkozása | 171 |
A szivacsok táplálkozása | 179 |
Csalánozók | 181 |
Férgek | 182 |
Ízeltlábúak | 188 |
Puhatestűek | 198 |
Tüskésbőrűek | 204 |
Zsákállatok | 206 |
Gerinces állatok | 207 |
A szájüreg felépítése | 211 |
A nyelőcső - a gyomor - a bél | 225 |
A máj | 236 |
A hasnyálmirigy | 240 |
Az ember tápcsatornája | 243 |
Az szájüreg | 245 |
Nyálmirigyek | 247 |
A nyelv | 247 |
A fogak | 248 |
A torok és a garat | 251 |
A nyelőcső | 252 |
Emésztés a szájüregben | 254 |
Az emésztőrendszer középső szakasza | 257 |
A gyomor | 257 |
A patkóbél | 262 |
Az éhbél és a csípőbél | 263 |
Emésztés a vékonybélben | 268 |
A vastagbél | 270 |
A vastagbél működése | 275 |
A máj | 275 |
A hasnyálmirigy | 280 |
A felszívódás és rendellenességei | 282 |
A sejtek táplálékfelvétele és emésztése | 292 |
A sejt táplálékfelvétele | 293 |
Az anyagfelvétel néhány kérdése | 298 |
A folyékony anyagok felvétele (pinocitózis) | 299 |
A darabos anyagok felvétele (fagocitózis) | 302 |
Az anyagfelvétel mechanizmusa | 304 |
A többsejtűek sejttáplálkozása és sejtemésztése | 318 |
A soksejtűek sejttáplálkozása és emésztése | 322 |
Az élelemrészecskék válogatása | 324 |
Az emésztő vakuólumok működése | 326 |
Enzimek belépése az emésztő vakuólumba | 331 |
A fagociták energetikai anyagcseréje | 334 |
Mik azok a lizoszómák? | 335 |
A sejten belüli emésztésben szereplő enzimek eredete | 345 |
A sejtmag és az emésztés | 347 |
Tévhit és valóság | 348 |
Elektronmikroszkópos megfigyelések | 349 |
Enzimváltozások a fagocitózis során | 350 |
Szerves anyagok az éhező és táplálkozó sejtben | 354 |
A sejt és környezete közötti anyagforgalom | 362 |
Fagocitózis az emberi szervezetben | 365 |
Az emberi szervezet sejtes védekezése | 370 |
Fagocitózis és pinocitózis a magasabbrendű szervezetekben | 371 |
A sejtes védekezés rendszere | 374 |
Immunitás és sejten belüli emésztés | 378 |
Csecsemőmirigy (thymus) és fagocitózis | 380 |
Az orvostudomány nagy eredményei | 383 |
Legfontosabb élelmiszereink | 387 |
Állati eredetű tápanyagok | 388 |
A tej | 388 |
A tojás | 398 |
A hús | 403 |
Növényi eredetű élelmiszerek | 416 |
A kenyér | 417 |
A burgonya | 419 |
Főzelékek és zöldségek | 422 |
A gyümölcsfélék | 427 |
Az élelmiszerekben előforduló káros anyagok | 437 |
Az élelmiszerek technikai eredetű szennyeződései | 439 |
Az élelmiszerekhez hozzáadott anyagok | 442 |
Táplálkozás az öregkorban | 445 |
Fogyás - koplalás nélkül | 448 |
A csoportos élelmezés | 455 |
A konyhai elkészítés | 457 |
Ízlésünk szerepe a táplálkozásban | 458 |
Az élelemkészítés | 463 |
Melléklet | 471 |
Függelék | 473 |
Név- és tárgymutató | 497 |