1.063.258

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élet- és egészségtani ismeretek

A polgári leányiskolák IV. osztálya számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Királyi Magyar Egyetemi Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 99 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Írták: Dr. Vitos Gerő gyakorlóorvos, ny. polgári iskolai tanár és Dr. Jaszovszky Miklós székesfővárosi polgári iskolai tanár. Nyomtatta Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
Az emberi test ismertetése
A sejt
Az ember teste, hasonlóan a növényekéhez s az állatokhoz, igen sok részecskéből: sejtből áll. A sejtek oly parányiak, hogy szabad szemmel nem... Tovább

Előszó

Részlet:
Az emberi test ismertetése
A sejt
Az ember teste, hasonlóan a növényekéhez s az állatokhoz, igen sok részecskéből: sejtből áll. A sejtek oly parányiak, hogy szabad szemmel nem láthatóak. A sejt legfőbb részei a sejtmag és a kocsonyaszerű sejttest (protoplazma). A sejtek alakja sokféle: henger, orsó, gömb stb. Vissza

Tartalom

I. fejezet
Az emberi test ismertetése
A sejt 3
A mozgás szervei 3
A csontváz 4
Az izmok 5
A bőr és a nyálkahártyák 7
A test anyagforgalma 9
Az emésztőszervek 9
A vér és a keringés 12
A nyirok és keringés 14
A lélekzés és a hangadás szerve 16
A kiválasztó szervek 17
Az érzékszervek 18
A látás szerve 18
A hallás szerve 20
A szaglás, az ízlés és a tapintás szerve 21
Az idegrendszer 23
Az ember fejlődése és öregedése; az életkorok 24
II. fejezet
Az egészség fenntartására vonatkozó ismeretek
A táplálkozás 27
A táplálkozás szükségessége és feladata 27
A vegyes táplálkozás fontossága 27
A táplálék mennyisége 28
A hús 29
A tej és a tejtermékek 29
A tojás 31
A liszt 33
Egyéb élelmiszerek: a hüvelyesek, friss zöldségek, gyümölcsfélék, gombák 33
A víz 34
A fűszerek és egyéb élvezeti cikkek 35
Az élelmiszerek hamisítása 35
A friss élelmiszerek fontossága 3
A táplálék elkészítése 38
Az evőeszközök és konyhaedények 39
A lakás 40
A lakóházak elhelyezése, építése s a lakás fontossága 40
A lakás szellőztetése 42
A lakás megvédése a hideg és meleg ellen 44
A lakás világítása 46
A lakás és a ruházat tisztántartása 47
A ruházkodás 50
A test ápolása és fejlesztése 53
A bőr, a haj és a köröm ápolása; a mosakodás és a fürdés 53
Az izomrendszer és a tüdő ápolása; a testgyakorlás és sportolás 54
A szájüreg és a fogak ápolása 55
Az orr, a fül és a szem ápolása 56
a testi s a szellemi munka; az idegrendszer ápolása 58
A munkás egészségének gondozása; a munkásbiztosítás 61
A nő egészségének gondozása 62
A csecsemőápolás 64
A gyermekvédelem 67
III. fejezet
Védekezés a betegségek ellen
A betegségekről általában 69
A betegségek okai 70
A fizikai betegségokozó hatások 71
A vegyi betegségokozó hatások: mérgek 72
Az élősködők, mint betegségokozók 74
A baktériumok 75
A fertőző betegségekről 76
A gyermekek fertőző betegségei 77
A bélcsatorna fertőző betegségei 82
A sebfertőzés 83
Egyéb fertőző betegségek 84
Védekezés a fertőző betegségek ellen 86
A betegek ápolása 87
Az orvosról és kórházról 89
Az elsősegély nyujtása 89
Az elvérzés és a sebfertőzés 90
A csonttörés és a ficamodás 92
Eszméletlenség 93
A mérgezések 95
Az égés, a fagyás és a villámcsapás 96
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek Élet- és egészségtani ismeretek

A borító, a lapélek és néhány lap foltos.

Állapot:
3.540 ,-Ft
18 pont kapható
Kosárba