kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 243 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-356-253-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Rövidítések jegyzéke | 10 |
Előszó | 11 |
Bevezetés | 13 |
Az élesztőgombák jelentősége | 13 |
Rendszertani alapok | 13 |
Osztályozás | 15 |
Fajfogalom a mikrobiológiában | 15 |
Nevezéktan | 15 |
Identifikálás | 16 |
Numerikus taxonómia | 19 |
Kemotaxonómia | 19 |
Molekuláris taxonómia | 20 |
Az élővilág országai | 21 |
A gombák országa | 21 |
A valódi gombák osztályozása | 27 |
Az élesztők helye a gombák között | 30 |
Az élesztők általános jellemzése | 33 |
Alaktani jellemzők | 34 |
Vegetatív alakok | 34 |
Ivaros szaporodás és életciklus | 39 |
Élettani tulajdonságok | 42 |
Erjesztés | 42 |
Asszimiláció | 43 |
Szaporodási tulajdonságok | 44 |
Biokémiai jellemzők | 44 |
Szénhidrátok | 45 |
Fehérjék | 45 |
Lipidek | 46 |
Molekuláris jellemzők | 47 |
Nukleinsavak kinyerése | 48 |
DNS bázisösszetétel | 49 |
DNS homológia | 50 |
DNS-ujjlenyomatok | 52 |
Nukleinsav-szekvenciák | 59 |
Az élesztőgombák osztályozása és meghatározása | 63 |
Történeti áttekintés | 63 |
Az osztályozás kezdetei. Korai rendszerek | 63 |
A holland iskola | 65 |
Az osztályozás új irányzatai | 65 |
Molekuláris és filogenetikai rendszerezés | 69 |
Archiascomycetes | 70 |
Taphrina, Protomyces, Saitoella, Pneumocytis | 74 |
Schizosaccharomyces | 75 |
Hemiascomycetes, Saccharomycetales | 65 |
Hifafonalas élesztőgombák | 76 |
Saccharomycetaceae | 76 |
Saccharomycodaceae | 87 |
Metschnikowiaceae | 87 |
Lipomycetaceae | 88 |
Candidaceae | 88 |
Bazidiomicata tényezők | 91 |
Tenyésztési és kimutatási módszerek | 95 |
Általános tenyésztési módszerek | 95 |
Tenyésztési módszerek | 96 |
Szelektív és differenciáló tenyésztés | 97 |
Gyors és automatizált módszerek | 97 |
A tenyészetek fenntartása, törzsgyűjtemények | 98 |
Élesztőgombák azonosítása | 99 |
Hagyományos identifikálás | 99 |
Egyszerűsített identifikálás | 100 |
Komputeres identifikálás | 101 |
Nem hagyományos identifikálás | 102 |
Ajánlott meghatározási módszer | 102 |
Határozókulcsok | 105 |
Az élesztősejt szerkezete és működése | 124 |
Sejtszerkezet | 124 |
A sejtfal | 125 |
Membránok | 127 |
A citoplazma | 130 |
A mitokondrium | 132 |
A sejtmag | 134 |
Az anyagcsere | 139 |
A tápanyagok felvétele | 139 |
Szénhidrátok metabolizmusa | 140 |
Egyéb anyagcsere-folyamatok | 149 |
Az élesztőgombák genetikája | 151 |
A genom szerveződése | 151 |
A gének működése | 156 |
Genetikai módszerek | 167 |
Élesztőgombák a természetben | 173 |
Szaporodás és pusztulás | 173 |
Szaporodási jellemzők | 173 |
Szaporodást befolyásoló tényezők | 176 |
Pusztulás, túlélés | 182 |
Élesztőgombák a környezetben | 185 |
Ökológiai alapok | 185 |
Természetes élőhelyek | 185 |
Humánpatogén élesztők | 188 |
Élesztőgombák az iparban | 193 |
Söripar | 194 |
Sörgyártási technológia | 194 |
Mikrobiológiai romlás | 196 |
Borászat | 197 |
A szőlő | 197 |
Borászati technológia | 197 |
Borkülönlegességek, pezsgő | 201 |
Szesz- és élesztőgyártás | 202 |
Szeszgyártás | 202 |
A takarmányélesztő | 202 |
A sütőélesztő | 203 |
Kenyérgyártás | 204 |
Egyéb erjesztett termékek | 205 |
Alkoholos italok | 205 |
Desztillált szeszes italok | 205 |
Erjesztett élelmiszerek | 206 |
Különféle termékek | 206 |
Egyéb ipari hasznosítás | 206 |
Egysejtfehérje | 207 |
Anyagcseretermékek, sejtösszetevők | 207 |
Ipari törzsek genetikai javítása | 208 |
Heterológ fehérjék | 209 |
Élelmiszerek romlását okozó élesztőgombák | 210 |
Faji diverzitás és gyakoriság | 210 |
Romlási jelenségek | 211 |
Irodalom | 213 |
Függelék | 223 |
Mutató | 229 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.