kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 423 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-038-6 |
Megjegyzés: | 124 fekete-fehér ábrát tartalmaz. |
Bevezetés - Dr. Gimesi János | 13 |
Az élesztőgyártás; A szeszgyártás; A takarmányélesztő-gyártás | 14 |
Az élesztő- és szeszgyártás mikrobiológiája - Dr. Szép Ivánné | |
A mikrobákról általában | 21 |
Az élesztő története | 23 |
Az élesztők elterjedése a természetben | 24 |
Nemes és vadélesztők | 26 |
Élesztőtörzs-gyűjtemények | 26 |
Az élesztők sejttana | 27 |
Az élesztők kémiai összetétele | 30 |
Az élesztők anyagcseréje | 36 |
Tápanyagszükséglet | 36 |
Alkoholos erjedés | 37 |
Az élesztők légzése | 39 |
Az anyagcserét szabályozó egyéb folyamatok | 40 |
Az élesztők szaporodása | 41 |
Élesztőtenyészetek szaporodása folyékony és szilárd táptalajon | 41 |
Külső tényezők hatása az élesztőkre | 43 |
Az élesztők szaporodási módja, öröklődése | 44 |
Az élesztők életciklusa | 48 |
Az élesztők azonosítása, rendszerezése | 49 |
Élesztők tenyésztése | 51 |
Laboratóriumi színtenyészet | 51 |
A törzsfenntartás | 52 |
Az élesztők ipari alkalmazása | 53 |
Egyes fontosabb élesztőtörzsek jellemzése | 56 |
Fertőzések és az ellenük való védekezés | 59 |
Alapanyagok, tápanyagok, segédanyagok - Dr. Sólyom Lajos - Kovács Béla | |
Anyagok ismertetése - Dr. Sólyom Lajos | 65 |
Alapanyagok | 65 |
Cukorrépa | 65 |
Cukorrépamelasz | 67 |
Quentin-melasz | 84 |
Ipari felhasználás | 86 |
Cukornádmelasz | 87 |
Kukorica | 88 |
Burgonya | 90 |
Cellulóztartalmú anyagok | 94 |
Szulfitlúg | 96 |
Szénhidrátmentes, széntartalmú anyagok | 97 |
Zsiradékok | 98 |
Alkoholok és szerves savak | 99 |
Szervetlen eredetű kiegészítő tápanyagok - Kovács Béla | 100 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 100 |
Foszfortartalmú anyagok | 101 |
Szerves kiegészítő tápanyagok | 102 |
Biotin | 102 |
Deztiobiotin | 103 |
Kukoricaáztatóvíz-sűrítmény | 103 |
Élesztőkivonat | 103 |
Malátacsíra-főzet | 103 |
Egyéb anyagok | 104 |
Levegő | 104 |
Az ivóvíz és az ipari víz | 105 |
A segédanyagok | 107 |
A közvetlen segédanyagok | 107 |
A közvetett segédanyagok | 110 |
Az egyéb segédanyagok | 112 |
Sütőélesztő-gyártás - Kovács Béla | |
A sütőélesztő-gyártás története és fejlődése | 117 |
Az élesztőgyártás alapanyagai és kiegészítő tápanyagai | 121 |
A szénhidrátok | 121 |
A nitrogéntartalmú anyagok | 127 |
A foszfortartalmú anyagok | 132 |
Az egyéb ásványi anyagok | 135 |
A növekedést serkentő anyagok | 136 |
A víz | 138 |
A levegő | 139 |
A sütőélesztő szaporítása | 142 |
A habzásgátlás | 142 |
A környezeti tényezők hatása a fermentációra | 149 |
A szaprodási sebesség | 152 |
A sütőélesztő gyártása | 155 |
A hígcefrés, sugárcsöves-levegőztetéses eljárás | 156 |
A sűrűcefrés eljárás | 160 |
A kombinált eljárás | 161 |
A folytonos sütőélesztő-gyártás | 162 |
A félfolytonos sütőélesztő-gyártás | 163 |
Az anyaélesztő-gyártás | 164 |
Élesztőgyártás forgó levegőztetőkkel | 165 |
A sütőélesztő minőségi előírásai | 175 |
A szárított sütőélesztő | 175 |
Szeszgyártás - Dobrádi Éva - Nagypataki Imre - Saáry Miklós | |
A szeszgyártás kialakulása | 191 |
A szeszgyártás termékei | 193 |
A finomszesz | 193 |
Az elő- és az utópárlat | 197 |
A denaturált szesz | 197 |
A kozmaolaj | 198 |
Az élesztő | 198 |
A szén-dioxid | 198 |
A szeszes erjedés | 199 |
A szeszes erjedés fogalma | 199 |
A szeszes erjedés feltételei | 199 |
Szeszgyártás melaszból | 202 |
Az élesztő kinyerése, feldolgozása | 217 |
Szeszgyártás gabonából | 218 |
Szeszgyártás egyéb alapanyagokból | 229 |
A szesz lepárlása - Nagypataki Imre | 231 |
A szesztartalmú folyadékok lepárlása | 231 |
A reflux nélküli szakaszos lepárlás | 241 |
A rektifikálás elvének fejlődése | 244 |
A szénsavmosó | 265 |
A szeszlepárlás hőfolyamatai - Saáry Miklós | 267 |
A hőfolyamatok | 267 |
Az elgőzölögtető méretezése | 270 |
A cefreoszlop hőforgalma | 270 |
A rektifikálóoszlop hőforgalma | 274 |
A lepárlás hőfelhasználásának csökkentése | 277 |
Takarmányélesztő-gyártás - Kovács Béla | |
A fehérjeélesztők | 285 |
A fermentációs úton előállítható fehérjetakarmányok | 286 |
A szeszgyári fenékélesztő | 291 |
Az élesztő kinyerése | 292 |
Az élesztő szárítása | 293 |
Takarmányélesztő-gyártás melaszmoslékból | 297 |
Sütőélesztő-gyári "vérce" | 298 |
A szulfitlúg | 299 |
A tejsavó | 300 |
A cellulózok hidrolízise | 301 |
A szénhidrogének fermentációja | 301 |
Táp- és takarmányélesztő-előállítás zsiradékokból | 302 |
Fehérje-előállítás etanolból | 302 |
Fehérjeélesztő előállítása keményítőgyári hulladékvizekből | 303 |
Az üzemi higiénia - Szladecskó Györgyné | |
A higiéniáról általában | 307 |
A fertőtlenítésről általában | 307 |
A mikrobák elpusztítása | 308 |
Fertőtlenítés és sterilezés | 309 |
A biológiai fertőtlenítés | 309 |
A fizikai fertőtlenítés | 309 |
A kémiai fertőtlenítés | 312 |
Az alap- és a segédanyagok csíramentesítése | 316 |
A melasz csírátlanítása | 316 |
A víz csírátlanítása | 318 |
A levegő csírátlanítása | 320 |
Egyéb anyagok csírátlanítása | 320 |
Berendezések, csővezetékek tisztítása, fertőtlenítése | 320 |
Üzemi helyiségek tisztítása, fertőtlenítése | 321 |
A személyi higiénia | 322 |
A minőségellenőrzés - Dr. Bikfalvi Istvánné | |
A minőségellenőrzésről általában | 325 |
Az alap- és a segédanyagok minősítése | 328 |
Alapanyagok | 328 |
Segédanyagok | 331 |
Gyártásközi ellenőrzés | 332 |
A sütőélesztő | 332 |
A takarmányélesztő | 333 |
A szesz | 333 |
A késztermékek minősítése | 334 |
A sajtolt sütőélesztő | 334 |
A szárított takarmányélesztő | 334 |
A finomszesz | 334 |
A víztelenített szesz | 335 |
A denaturált szesz | 336 |
Gázkromatográfia | 336 |
A mérés és a szabályozás - Hyross Ferenc | |
A mérés | 341 |
A hőmérséklet mérése | 341 |
A nyomás-, a nyomáskülönbség- és a vákuumérzékelők | 343 |
Az áramlás mérése | 345 |
A szintérzékelők | 347 |
A fajsúlyérzékelő | 348 |
Az anyagi összetételt érzékelő műszerek | 349 |
Folyadékok tulajdonságainak és összetételének mérése | 350 |
A mért értékek átalakítása | 351 |
A távadók | 352 |
A műveleti egységek | 355 |
Az átalakítók | 355 |
A vezetékek | 356 |
Az információt feldolgozó szervek | 356 |
A megjelenítők | 357 |
Az adatrögzítők | 357 |
A határértékjelzők vagy szélsőérték-jelzők | 358 |
A vezérlőberendezés | 358 |
A szabályozók | 358 |
A végrehajtó szervek | 361 |
A beavatkozószervek | 363 |
A desztillálóoszlopok szabályozása | 364 |
A szeszerjesztés automatizálása | 366 |
A sütőélesztő szaporítási folyamatának automatizálása | 367 |
A takarmányélesztő szaporításának automatizálása | 368 |
Vízgazdálkodás - Saáry Miklós | |
A vízgazdálkodás | 371 |
Környezetvédelem - Dobrádi Éva | |
A környezetvédelemről általában | 379 |
Az élesztő- és a szeszgyártás környezetszennyező forrásai | 380 |
A szennyvízkibocsátás | 380 |
A szennyvizek összetétele | 380 |
A fontosabb szennyvíztisztítási berendezések, módszerek | 382 |
A fizikai szennyvíztisztítás | 382 |
A vegyszeres szennyvíztisztítás | 383 |
A biológiai szennyvíztisztítás | 383 |
Az élesztő- és a szeszgyári szennyvizek hasznosítása | 389 |
A technológiai eljárások | 389 |
A levegőszennyezés | 392 |
A környezetvédelemmel kapcsolatos rendeletek | 392 |
A gyártás és a forgalmazás előírásai - Dr. Mikófalvi Bertalan | |
Az élelmiszertörvény főbb vetületei | 399 |
A sütőélesztő és a takarmányélesztő forgalomba hozatala | 400 |
Az ipari szesztermelés feltételei | 401 |
Általános rendlekezések | 402 |
A szesz előállítása és tárolása | 403 |
Forgalomba hozatal, beszerzés és felhasználás | 404 |
A veszteségnormák | 405 |
A szesz jövedéki ellenőrzése és adóztatása | 405 |
Adózási szabályok | 406 |
Az ellenőrzés gyakorlása | 406 |
A szeszgyári berendezések biztosítása | 407 |
A készletek ellenőrzése | 408 |
Többletek és hiányok elszámolása, kompenzálása | 408 |
A munkavédelmi előírások | 409 |
A munkavédelem személyi feltételei | 410 |
A gépek, berendezések üzemeltetése | 411 |
Az anyagmozgatás | 412 |
A munkavédelmi juttatások | 413 |
A tűz elleni védekezés | 413 |
A tűzveszélyességi osztályok | 414 |
Irodalomjegyzék | 421 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.